Članek
Aleš Primc: Drage novinarke in novinarji, smo na isti strani

Aleš Primc je vztrajnike popeljal pred časopisno hišo Dnevnik, ki je še vedno v lasti tranzicijskega tajkuna Bojana Petana. V svojem presunljivem govoru je med drugim novinarje in novinarke spomnil, da smo na isti strani, na strani pravice in svobode

Objavljeno Sep 05, 2014

Lepo pozdravljeni, dragi prijateljice in prijatelji resnice, pravice in pravne države, ki je tudi danes še vedno ni, v veliki meri tudi po zaslugi časopisne hiše pred katero stojimo, to je časopisna hiša Dnevnik. Tukaj smo zato, da urednice in urednike, novinarke in novinarje, predvsem pa lastnike časopisne hiše Dnevnik spomnimo, da pred VS v Ljubljani poteka največja množična, kontinuirana akcija za spremembo v slovenskem pravosodju, akcija za človekove pravice in temeljne svoboščine, akcija proti zlorabam v slovenskem pravosodju. Gre za prizadevanja, ki bi morala biti skupna svobodomiselni civilni družbi, ki si želi živeti v svobodi, dostojanstvu, v človekovih pravicah in v vladavini prava. Ta želja bi morala biti skupna slehernemu posamezniku v tej državi, sleherni državljanki in državljanu, njeni varuhi pa bi morali biti v veliki meri, nihče drug, kot mediji. Žal, slovenski največji mediji ne opravljajo svojega poslanstva, boja za svobodo govora, boja za človekove pravice, ampak nasprotno, tudi ta hiša, časopisna hiša Dnevnik, izvaja gonjo proti borcem za človekove pravice leta 2014. Namesto, da bi se slovenski mediji,  časopisna hiša Dnevnik in mi združili v prizadevanjih za človekove pravice, smo borci za človekove pravice žrtve medijskega blatenja, medijskega neporočanja in ignoranstva.

Tukaj smo zato, da jih prosimo, da stopimo skupaj v boj za pravico in resnico. Nekateri pravijo, da je Dnevnik privatna medijska hiša, mi jim pa odgovarjamo: «Dnevnik je s strani države financirana medijska hiša. Največji lastnik Dnevnika Bojan Petan je do vratu zadolžen, v veliki meri pri državnih bankah. Banke, državne banke, so tiste, ki imajo vpliv na Bojana Petana in lahko razumemo, da v kolikor Bojan Petan naroči svojim novinarkam in novinarjem, ter urednikom, predvsem urednicam in urednikom, da kratijo človekove pravice, da nasprotujejo borcem proti zlorabam v slovenskem pravosodju, da to delajo tudi z našim davkoplačevalskim denarjem. To delajo z davkoplačevalskim denarjem tudi zato, ker največ oglasov v časopisni hiši Dnevnik prispevajo podjetja v državni lasti, podjetja, ki so mnoga tudi monopolisti. In tudi v tem primeru smo državljanke in državljani lastniki teh podjetij in se z našim denarjem financira gonja proti človekovim pravicam in temeljnim svoboščinam. Od novinark in novinarjev Dnevnika, od urednic in urednikov pričakujemo, da se pridružijo skupni fronti, boju za človekove pravice, za vladavino prava, proti vladavini korupcije in elit.«.

Vabimo vas, drage novinarke in novinarji, vabimo vas, pridružite se nam v našem skupnem boju za svobodo. Brez svobode, novinarke in novinarji, ne morete pošteno opravljati svojega dela, smo na isti strani, drage novinarke in novinarji. Prosimo vas, razumite to in se nam pridružite. Drage novinarke in novinarji, tukaj je prišla gospa Ivica, pravi da naj vam sporočim, drage novinarke in novinarji, spoštovane urednice in uredniki:«Skupaj bomo zmagali.«.

Obveščen sem, da so tam na nasprotni strani novinarke in novinarji. Drage novinarke in novinarji, ne rabite biti na drugi strani, smo na isti strani, vsi smo v boju za svobodo in pravico. Brez svobode vaše delo nima nobenega smisla, brez svobode vašega dela ni, zato smo tukaj za skupno stvar. Prosimo vas, razumite to. Prosimo vas, poročajte o aktivnostih Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, Odbora 2014. To je tudi boj za vaše pravice, boj za vašo službe, boj za vaše honorarje. Vaših služb in honorarjev, verjemite mi, vam ne bodo dajali tajkuni, čeprav je morda sedaj tako. Dajala vam ga bo kritična svobodna javnost. Ali vi niste za svobodo medijev?

Danes nismo prižgali sveče pred VS, danes bomo prižgali sveče pred časopisno hišo Dnevnik. In sicer naj bodo to sveče v znamenju upanja, upanja, da bomo skupaj, novinarke in novinarji, ter svobodna javnost, zmagali v boju proti korupciji, v boju proti elitam, ter v boju za svobodo. Drage novinarke in novinarji, spoštujem, mi vsi spoštujemo to, da ste v nasprotju z nekaterimi visokimi funkcionarji vaše hiše, vi prišli dol, da ste prišli med ljudi, da ste pokazali, da ste del skupnosti, nekateri oznanjate svobodo.

Vabimo vas, da pišete o naših aktivnostih in vabimo vas, da se nam na naših shodih pridružite. Še posebej vas vabimo, da se nam pridružite na shodu, ki bo 8.9. pred 11 okrožnimi sodišči po vsej državi. To bo velika manifestacija svobode, resnice in pravice.

Drage novinarke in novinarji! Danes smo vas mi obiskali, jutri in naslednje dni pričakujemo, da nas obiščete vi. Jutri in naslednje dni pričakujemo, da bomo brali o vaših doživetjih na naših shodih.

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk