Članek
dr. Božo Predalič, govor 1. 8. 2014
Objavljeno Aug 01, 2014

Sodniki niso ne svete krave ne maliki, o katerih stališčih se ne bi smeli niti pogovarjati. So pa slovenski sodniki edina kasta v Sloveniji, ki ima ne glede na svoje delo, z zakonom zagotovljeno službo vse do upokojitve.

Nedavno opravljena raziskava je pokazala, da so slovenska sodišča kršila človekove pravice in temeljne svoboščine v kar 442 primerih, pri tem pa je sodelovalo najmanj 1.200 sodnikov.

Pa da ne bo pomote – pri teh kršitvah človekovih pravic ne gre za obdobje nekdanje totalitarne države temveč za čas po slovenski osamosvojitvi. Gre za čas, ko naj bi Slovenija sodila med demokratične evropske države.

Slovenija je edina postkomunistična država v Evropi, v kateri ni bila izvedena vsaj delna lustracija in to se nam bo še dolgo otepalo.

Državo večino poosamosvojitvenega časa vodijo tudi ljudje, ki so v času procesov njenega osamosvajanja, osamosvojitvi aktivno ali pasivno nasprotovali, na sodiščih pa še vedno delijo pravico tudi ljudje, ki so sodili v času nekdanjega totalitarnega režima ali pa njihovi potomci. 

Sodnik, katerega sodba pade zaradi kršenja človekovih pravic ne more in ne sme nikoli več soditi drugim ljudem. Nemudoma mu je potrebno odvzeti sodniški mandat.

Bojim pa se, da kot mesija pričakovani »najverjetnejši mandatar« tej nalogi ne bo kos. Njega slišimo govoriti le o pravni državi, nikoli do sedaj pa ga še nisem slišal, da bi se zavzemal za pravično pravo, da bi se zavzemal za pravično državo.

Gospod Cerar zavzemanje za pravno državo je premalo - tudi nacistična Nemčija je bila pravna država. Sprejela je zakon o Judih in ga potem dosledno spoštovala.

Ravnala je pravno – njeno pravo pa ni bilo pravično. 

Tudi po besedah nekdanje generalne državne tožilke, in ministrice za pravosodje, v pravni državi tudi vse velike svinjarije niso kazniva dejanja.

Slovenci pa si želimo in zaslužimo državo, ki ne bo samo pravna ampak bo njeno pravo tudi pravično.

Zaslužimo si državo, kjer se pravo ne bo zlorabljalo v politične namene tako kot se to dogaja v primeru krivične obsodbe Janeza Janše.

Janez Janša je zaprt preprosto zato, ker se nasledniki teh, ki so leta 45ʹ oblast prevzeli z nasiljem in prevaro bojijo z njim soočiti v poštenem političnem boju.

Očitno ga prepoznavajo kot edinega resnega političnega nasprotnika, kot človeka, ki lahko ogrozi njihove oblastniške in kapitalske monopole, zato ga želijo tako ali drugače odstraniti s političnega prizorišča.

Janez Janša je z vodenjem svoje prve vlade v letih 2004–2008 in z vodenjem EU dokazal, da je sposoben politik.

Njegova vlada je bila prva, ki je končala cel mandat in prva s proračunskim presežkom.

Njegovo vodenja EU je v Evropi poželo številne pozitivne kritike, doma pa o tem predsedovanju F 571 skoraj ni poročal. Vemo, zakaj.

Skratka obstajala je velika verjetnost, da bo Janeza Janša na prihajajočih volitvah še uspešnejši in potrebno je bilo nekaj storiti. Potrebno ga je bilo ustaviti.

Kako take akcije potekajo in kako se preko noči ustvari nove zmagovite politične stranke za enkratno uporabo, je v svoji knjigi lepo opisal Zdenko Roter. 

Navedb v Roterjevi knjigi do sedaj ni še nihče zanikal – žal pa tudi nikogar niso streznile.

Veliki pok iz Finske – kot ga je napovedal Milan Kučan, je bil sprožen le nekaj mesecev pred koncem prve Janševe vlade, tako ali drugače pa je vplival na rezultate kar treh volitev.

Verjetno je odveč opozarjati na dejstvo, da sodba v zadevi Patria bolj sodi v področje znanstvene fantastike kot resnega in odgovornega sojenja.

Številni ugledni domači in tuji pravni strokovnjaki – med njimi tudi Matevž Krivic, ki zagotovo ne sodi v fan club Janeza Janše, opozarjajo na nezakonitosti, procesne napake in kršenje človekovih pravic v zadevi Patria.

Opozarjajo tudi na to, da bo ta sodba nedvomno padla. Samo vprašanje časa je še, kdaj in kje bo do tega prišlo.

Tudi to dejstvo je verjetno razlog za nepotrebno zavlačevanje pri presoji zahteve za varstvo zakonitosti na Vrhovnem sodišču.

Zaradi zavlačevanja Janez Janša ni mogel enakopravno nastopati na volitvah, pa vendar je na volitvah dobil kar 6.116 glasov, kar je najvišje število glasov, ki jih je prejel katerikoli kandidat na letošnjih volitvah.

Janez Janša je prejel več glasov kot vsi poslanci Zavezništva Alenke Bratušek skupaj, prejel je tudi več glasov kot vsi poslanci Združene levice skupaj, sedaj pa bi ravno ti radi oporekali mandatu Janeza Janše.

Sedaj – po volitvah pa sodišče očitno zavlačujejo z odločitvijo tudi zato, da bi Janezu Janši tisti, ki se ga bojijo celo tedaj, ko je v opoziciji, lažje oporekali in spodbijali poslanski mandat.

V takšno raboto naj bi vključili celo zakonodajno pravno službo DZ.

Pa vendar to s pravnega vidika ni mogoče. Janšev mandat je zakonit in nobene pravne podlage ni za njegovo oporekanje ali celo odvzem. Celo nasprotno – odvzem njegovega mandata bi pomenil neustavno ravnanje.

Poslanci - pozivamo vas, da ne preudicirajte svojega mandata. Ustava je namreč jasna in predvideva: »V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami...«

Tako je v demokraciji in tako mora postati in ostati tudi v Sloveniji.

Skrajni čas je že, da tudi Slovenija postane država katere pravo bo tudi pravično in da postane država brez političnih zapornikov.

Bog živi Janeza Janšo!

Bog živi nam Slovenijo!

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk