Članek
Obvezno berilo za politike že od 2012 na internetu
Objavljeno Aug 20, 2018

V Sloveniji, je po doseženi samostojnosti "neoliberalizem" postal zapoved in recept na poti do "druge Švice". Prehojena pot in doseženi rezultati od 1991 do danes pa nam to v celoti potrjujejo. Slovenski "politični novorek", je posvojil vse možne oblike neoliberalnega izrazoslovja in jih uspešno inkorporiral v naše vsakdanje življenje.

Slovenska zunanja politika pa je ves ta čas intenzivno delala na uresničitvi zavez iz "Deklaracije o slovenski zunanji politiki", ki jo samostojno vodimo že od osamosvojitve dalje. Leta 2015 je zunanji minister Karl Erjavec najavil prenovo deklaracije o zunanji politiki.

"Prva prioriteta ministrstva je prenova deklaracije o zunanji politiki in sprejem nove strategije zunanje politike do leta 2020. Dosedanja deklaracija o slovenski zunanji politiki je iz leta 1999. Uresničili smo vse zastavljene cilje."Tako zunanji minister Karl Erjavec. Slovenija je 29.3.2004 vstopila v NATO, 1.4.2004 postala članica EU-ja in julija 2010 vstopila v OECD.

Zagotavljanje varnosti, miroljubna politika in blagostanje, so rezultati uspešno doseženih ciljev. Več na povezavi - Zunanja politika za Telebane

V aprilu 2012 sem na RTV SLO MMC začel objavljati Obvezno berilo za politike - NLP - Kratka Zgodovina Neoliberalizma. O tem sem objavil tudi zapis na mojem Wordpress blogu Required Reading for Politicians – NLP – Brief History of Neoliberalism 

Jason Hickel / avtor prispevka Kratka zgodovina neoliberalizma / članek začenja z ugotovitvijo, da njegovi študentje jemljejo danes prevladujočo ekonomsko ideologijo neoliberalizma za samoumevno, naravno in neizogibno. Pravi, da to ni povsem presenetljivo, saj je bila večina njih rojena na začetku devetdesetih in je za njih neoliberalizem vse kar poznajo. Pravi, da je Margaret Thatcher leta 1980 morala prepričati ljudi, da ni »nobene druge možnosti« kot ta, da sprejmejo neoliberalizem. Danes je ta predpostavka že »vgrajena«, je vseprisotna v našem življenju in splošno sprejeta, tako med pripadniki desne kot tudi leve politične opcije. Hickel ugotavlja, da ni bilo vedno tako. Po njegovem ima neoliberalizem specifično zgodovino in poznavanje te zgodovine je pomebna protidoza za njegovo hegemonijo, saj kaže, da obstoječa ureditev ni naravna in neizogibna, temveč je nova, da je od nekod prišla in da so jo oblikovali posebni ljudje s posebnimi interesi.... Več na zgornjih povezavah!

Tema je še vedno zanimiva in vredna obravnave... Mogoče bo zanimiva tudi za novo koalicijsko ekipo na čelu Slovenije!