Članek
Nam bodo korporacije 12. septembra ugrabile svobodni internet?
Objavljeno Aug 16, 2018

O spremembah Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu bodo v EU parlamentu odločali: Lojze PeterleIvo VajglTanja FajonIgor ŠoltesRomana TomcMilan ZverPatricija Šulin ter zagovornik interesov založnikov Franc Bogovič.

Spoštovani slovenski poslanci v EP!

Bliža se odločilno glasovanje, ki bo definiralo digitalno prihodnost Evrope. Dvanajstega septembra boste v Evropskem parlamentu zadnjič glasovali o spremembah Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

5. julija ste z glasovanjem sporočili, da dokument ni zrel za pogajalsko mizo med parlamentom, Evropskim svetom in Komisijo. Zdaj imate enkratno možnost, da to spremenite.

Podpisniki peticije društva Danes je nov dan, Pirati, nevladne organizacije ter vsa preostala zainteresirana javnost Vas pozivamo, da podprete amandmaje, ki jih bo v času vlaganja amandmajev vložila poslanska skupina Evropskih Zelenih.

Amandmaji Evropskih Zelenih so rezultat več let trdega dela evropske poslanke Julie Rede, ki bi reformo spremenili v korist avtorjev, raziskovalcev, vseh uporabnikov interneta, ne v prid ozkih interesov globalnih igralcev in založnikov.

Reforma avtorskega prava v trenutni obliki ne omogoča primerne zaščite malih avtorjev, medijev in uporabnikov, saj na prvo mesto postavlja interese založnikov zaradi “spremenjenih pogojev na trgu”. Podjetja se spremembam odprtega trga praviloma prilagajajo s poslovnimi načrti, ki jih ponovno naredijo dobičkonosne, ne z lobiranjem zakonodaje. Pred stotimi leti je podobno usodo doživljala industrija razvažanja ledu (Zakaj reforma avtorskega prava, 113), a danes ne plačujemo niti davkov niti licenc za uporabo hladilnikov, ki so vlogo industrije razvažanja ledu nadomestili. Če trg presodi, da tvoja storitev ni več koristna, propadeš.

V kolikor svoje podpore amandmajem Evropskih Zelenih ne boste namenili, boste pokazali, da niste prisluhnili več sto tisočim nasprotnikom reforme, od nevladnih organizacij, strokovnjakov, borcev za človekove pravice, do zainteresirane javnosti širom EU. To bi hkrati pomenilo, da boste Vi, kot predstavniki v Evropskem parlamentu, z eno samo potezo dovolili nepopravljivo škodo zagotavljanju naših pravic do svobode govora in izražanja, kot tudi gospodarski rasti Unije.

Nastopite proti škodljivim spremembam reforme avtorskega prava v Direktivi o avtorskem pravu na enotnem digitalnem trgu. Glasujte proti sprejetju reforme avtorskega prava in povejte svojim soposlankam in soposlancem, naj podprejo boljšo različico reforme avtorskega prava!

Vaš glas proti cenzuri je glas za EU in njene državljane, ki so vas podprli.

Marko Jezernik

Od osmih slovenskih poslancev proti le Tanja Fajon in Igor Šoltes Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so danes večinsko podprli direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, saj da je pomembno, da se nadaljuje razprava o tej temi. Zaradi nejasnosti in neprimernih rešitev sta direktivo v slovenskih vrstah zavrnila Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni). Fajonova je bila zelo razočarana zaradi pomanjkljive transparentnosti pogajanj pretekli dve leti in ker so šele v zadnjih tednih začeli transparentno razpravo. Šoltes, ki je vztrajni nasprotnik direktive, je potožil, da ni bilo sprejeto skoraj nobeno dopolnilo, ki so jih vložili Zeleni in s katerimi so skušali izboljšati 11. in 13. člen. Sprejeta dopolnila pa še vedno niso odpravila njihovih pripomb in skrbi, je dodal. "Žal nam ni uspelo najti pravega ravnotežja med zaščito avtorjev in svobodo interneta, kot ga poznamo," je ocenil. Na drugi strani pa so direktivo podprli Patricija Šulin, Milan Zver in Romana Tomc (vsi EPP/SDS). Strinjali so se, da so z dopolnitvami dosegli izboljšave v primerjavi z julijem, direktiva pa bo pozitivno pripomogla k varovanju avtorskih pravic. Med najbolj zadovoljnimi je bil Franc Bogovič (EPP/SLS), ki je direktivo podpiral od začetka, ob tem pa je pozdravil tudi razpravo in dopolnila, s katerimi so po njegovih besedah skušali ujeti duh reforme direktive. Tovrstna večina, več kot 400 poslancev, pa tudi poročevalcu Axelu Vossu podaja jasen mandat, je dodal. http://www.rtvslo.si/evropska-unija/evropski-parlament-sprejel-predlog-direktive-o-avtorskih-pravicah-na-digitalnem-trgu/465721

Deljena mnenja evropskih poslancev Svoja stališča so predstavili evropski poslanci. Lojze Peterle je glasoval proti predlogu direktive, ker je želel, da bi se ji bolj posvetili, Tanja Fajon vztraja, da takšnega predloga direktive, kot je zdaj, ne podpira. Igor Šoltes je opozoril predvsem na nekatere definicije v direktivi, ki so presplošne in bi lahko pripeljale do različnih interpretacij, ki bi se jih dalo tudi zlorabiti. Predlog direktive pa je že na prvem glasovanju podprl Franc Bogovič, saj "platforme hrustajo avtorje". Kritičen pa je bil tudi do nasprotnikov direktive, ki naj bi jih sponzorirali tehnološki velikani, saj so jih množično zasuli z elektronsko pošto, zaradi česar evropski poslanci niso mogli normalno delovati. "To je zloraba in ugrabitev interneta," je opomnil. http://www.rtvslo.si/evropska-unija/avtorji-direktiva-o-avtorskih-pravicah-ni-optimalna-je-pa-prvi-korak-k-urejanju-zadev/464685

SOLTES Igor 13:52 (pred 9 ure) Spoštovani g. Jezernik! Najlepša hvala za vaš poziv. Tudi sam sem izjemno kritičen do predloga direktive o avtorskih pravicah. Že dlje časa opozarjam, da je nova zakonodaja pripravljena slabo in ima veliko pomanjkljivosti, zato ji tudi odločno nasprotujem. Res je, Evropa nujno potrebuje dobro in delujočo reformo avtorskega prava, ki bo na pošten način zaščitila avtorje, vendar pa rešitve nikakor ne smejo iti na račun naših temeljnih pravic in svoboščin. Tudi zato je naša poslanska kolegica iz Skupine Zelenih/ESZ ga. Julia Reda, ki pokriva to področje in ki jo omenjate tudi sami, zelo angažirano nastopila pri tem, da bi šle spremembe predloga direktive v pravo smer. Tudi sam aktivno podpiram njena prizadevanja in upam, da bo čim več poslancev podprlo predloge Zelenih. Vesel sem, da so naše aktivnosti julija obrodile sadove in da je Evropski parlament glasoval proti podelitvi mandata za medinstitucionalna pogajanja z Evropsko komisijo in Svetom. To je bila velika zmaga za svobodo govora, hkrati pa tudi velika zaušnica cenzuri, za katero so si nekateri zelo prizadevali. Sedaj je ključno, da se omogoči široko razpravo o reformi avtorskega prava, ki mora nasloviti vse kontroverznosti, na katere se opozarja, hkrati pa doseči pravo ravnotežje, ki bo po eni strani zaščitilo avtorske pravice in po drugi strani ne omejevalo svobode na spletu. Naj izpostavim, da še zlasti nasprotujem davku na povezave in vzpostavljanju t. i. samodejnih filtrov, s katerimi se želi uvesti sistematičen in povsem nepotreben nadzor nad objavami in vedenjem uporabnikov spleta. S tem se uvaja cenzuro na internetu, ki bi moral biti odprt in javen prostor, dostopen vsem in vsakomur. Prav tako pa bi takšne spremembe zadušile ustvarjalnost in inovativnost naše družbe ter prinesle številne negativne posledice za področja izobraževanja, znanosti, kulture in novinarstva. Evropski parlament si mora prizadevati za ohranitev svobodnega interneta, vsaka druga rešitev je v posmeh evropski demokraciji. V vašo vednost vam pošiljam tudi moj odziv po julijskem glasovanju v Evropskem parlamentu: http://www.igorsoltes.eu/si/delo-v-parlamentu/plenarna-zasedanja/velika-zmaga-za-ohranitev-svobode-govora-in-zaunica-cenzuri-?item=1725 Daljše stališče do predloga direktive pa smo objavili že 12. 6.: http://www.igorsoltes.eu/si/delo-v-parlamentu/skupina-zelenih-esz/predlog-direktive-o-avtorskih-pravicah-predstavlja-resno-gronjo-svobodi-izraanja-na-spletu?item=1707 Najlepše se vam zahvaljujem za vašo angažiranosti. Brez sodelovanja in angažiranja javnosti, civilne družbe in stroke bi bilo nasprotovanje škodljivemu predlogu direktive o avtorskih pravicah veliko težje dosegljivo. Lepo vas pozdravljam, Igor Šoltes Evropski poslanec

Najbolj me skrbi, da bo onemogočeno brezplačno plonkanje. Kako bo to urejeno v praksi ve sam vrag :-(