Članek
Novi uspehi slovenske zunanje politike...“the Three Seas Initiative”
Objavljeno Jul 18, 2017

Za uvod podajam odlomek iz članka The US flag covers Three Seas in Europe by Manlio Dinucci

 V očeh Washingtona, je poljski predsednik Duda dovolj opremljen da prevzame še eno častno nalogo, zagon in vodenje "Iniciative treh morij". To je projekt, ki zbližuje 12 držav situiranih med Baltskim, Črnim in Jadranskim morjem:  Polska, Litva,atvija, Estonija, Madžarska, Češka, Avstrija, Bolgarija, Romunija, Hrvaška, Slovaška in Slovenija. Ker so vse članice EU, je predsednik Duda iniciativo definiral kot "novi koncept za promocijo Evropske Enotnosti."

Verjetno vam postaja jasno, da je naša zunanja politika spet "uspela" Slovenijo umestiti v sam vrh dogajanja znotraj Evropske unije.Končni cilj iniciative? Vzpostavitev anti-Ruskega bloka, ki bo ščitil Zahodno Evropo. Evo, pa smo se pridružili državam bivšega sovjetskega Varšavskega pakta in ni vrag, da ne bomo tako združeni skupaj udarili po sovragu in zaščitili Zahodno Evropo!

Za razliko od Avstrije, so vse ostale države hkrati tudi članice NATO zveze pod vodstvom Amerike.In vpliv Washingtona na te države je močnejši od vpliva Bruslja.

V svojem govoru na Konferenci o Treh Morjih je Bela Hiša naznanila,da se bo predsednikTrump osredotočil na razvoj infrastrukture in energetske varnosti, najavil prve dobave ameriškega NLG /naravni tekoči plin/ do Poljske, v roku 4 mesecev. V Baltiški luki Swinoujscie, bo zgrajen plinski terminal v vrednosti okoli 1 milijarde dolarjev, ki bo Poljski omogočil uvoz 5 milijard m3 tekočega plina letno, z možnostjo povečanja an 7,5 milijard m3 letno.

S pomočjo tega in še drugih terminalov, vključno s tistim planiranim za Hrvaško, bo dobava plina iz Amerike ali iz drugih držav skozi ameriška podjetja, distribuirana po plinovodih v celotno "Regijo Treh Morij".

Cilj tega načrta je jasen:

 • Obsoditi Rusijo, da zmanjšuje svoj izvoz plina v Evropo - ta cilj bo dosežen le ob predpostavki, da bo ameriški izvoz plina (ki je dražji od ruskega) vzpodbujen v zadostni meri s strani držav regije;
• narediti Centralno in Vzhodno Evriopo, v tekmi z Nemčijo in drugimi evropskimi silami, da bodo gravitirale tesneje k Ameriki, ne samo vojaško temveč tudi gospodarsko; in
• vzpostaviti znotraj Evrope makro-regijo z omejeno suverenostjo, s tem ko so direktno pod vplivom Amerike: Tri Morja.

Slovenci smo lahko mirni! Amerika nam je začrtala smernice naše suverene in samostojne zunanje politike za nadaljnih nekaj desetletij. Res je, da smo na ta način prihranili kar zajetno vstoto evrov, ki bi jih porabile slovenske ekspertne skupine za izdelavo nove strategije slovenske zunanje politike. Problem bo edino v tem, da se bo moral naš zunanji minister potruditi, da bo "iniciativo Treh Morij" pravilno predstavljal in razlagal. Ja, pa predsedniku Putinu bo potrebno tudi še kaj pojasniti in razložiti, če hočemo, da nas še kdaj obišče. Za to bo poskrbel naš predsednik države.

Za tiste, ki vas zanima, kaj so naši vrli strokovnjak iiz MZZ v dokumentu o naši zunanji politiki zapisali pa povezava:

Nadaljevanje Zunanja politika za telebane Zunanja politika za telebane 6

https://oe.finance.si/8858702?cctest&

https://www.sta.si/2406544/pahor-na-vrhu-pobude-treh-morij-tudi-o-odnosih-med-zahodom-in-rusijo