Članek
Arbitražna razsodba o meji s Hrvaško sploh ni dokončna!
Objavljeno Jul 05, 2017

Slovenska politika slovi po svoji "pomembnosti" v mednarodnem prostoru in svoji "neučinkovitost" na domačem terenu. Lahko se pohvali le z nedefinirano zunanjo politiko in nedefinirano notranjo politiko. Definicije navedenega si vsak politik razlaga po svoje. Nekaj primerov: "Visoka politika" - Pahorjev Hat-Trick; Poglobljeno gospodarsko sodelovanje z Rusijo in slovenski vojaki v Latviji; in še najnovejša: Borut Pahor za El Pais: Vpliv Moskve bo slabo vplival na prihodnost Balkana... Vrjetno mislijo , da njihovih izjav in dejanj nihče ne spremlja!

Povzemam zanimiv prispevek, ki ga je objavil Portal Plus dne 4.7.2017. Avtor prispevka je Laris Gaiser.

Porta Plus....Vsi tisti, ki se ukvarjamo z mednarodnimi odnosi, zelo dobro vemo, da Hrvaška oziroma njene vlade uživajo precej večjo podporo Nemčije kot Slovenija. Dobro vemo tudi, da je Slovenija v zadnjih letih izgubila dobršen del naklonjenosti Washingtona in to zaradi delovanja prejšnjega predsednika Danila Türka, ko je bil ameriški veleposlanik v Ljubljani Joseph Mussomeli, in tudi zaradi neprestanega koketiranja – brez širšega strateškega scenarija – Karla Erjavca z Rusijo. Zaradi vsega navedenega me že dan pred branjem razsodbe arbitražnega sodišča ni nikakor presenetila izjava Brenta Hartleyja, trenutnega ameriškega veleposlanika v Ljubljani, da so "včasih odločitve mednarodnih pravnikov zapletene" in da upa, da se "bomo na koncu Slovenci in Hrvati dogovorili". Torej je predstavnik največje velesile sveta, naše glavne partnerice v Severnoatlantskem zavezništvu, jasno povedal, da ne pričakuje nič obvezujočega iz Haaga in da računa, da bomo s Hrvati dosegli bilateralni dogovor.

Takšno stališče je načeloma protislovno v trenutku, ko se pričakuje dokončna odločitev nekega mednarodnega
arbitražnega organa, katerega razsodba – po mednarodnem pravu – ima moč sodbe oz. zakona med sprtimi stranmi. Arbitri oblikujejo mednarodno pravo. Še bolj – še vedno zaradi zgoraj navedenega – me je začudila zahteva nemškega veleposlanika v Zagrebu, ki je takoj po razglasitvi hrvaški vladi svetoval, naj spoštuje arbitražni izid. Za vse tiste, ki si razsodbe niso prebrali, bosta ta dva trenutka ostala nerazumljiva, vse dokler se ne bodo poglobili v končni dokument arbitražnega sodišča. Vse skupaj je skoraj preveč preprosto.

Nemčija podpira razsodbo, ker ta ni dokončna!

Dokumenti, ki jih je slovenska odvetniška ekipa predložila arbitražnemu tribunalu, morajo postati javno dostopni. Slovenci lahko tudi sprejmemo mednarodni poraz, a v notranji politiki imamo pravico, da krivce zanj spoznamo in obsodimo. 

Več na povezavi: Šok za Slovenijo iz Haaga: arbitražna razsodba o meji s Hrvaško sploh ni dokončna!

Slika iz prispevka Portala Plus

Nadaljevanje Zunanja politika za telebane Novi uspehi slovenske zunanje politike...“the Three Seas Initiative”

http://www.slovenec.org/2017/07/17/prva-ovadba-zaradi-arbitraze-ovadili-predsednika-obe-vladi-in-vecino-poslancev/

Ko pridem na obalo nimam nobenega popusta. Zato nimam nobenega interesa za preganjavico.