Članek
Obvezno berilo za politike-Pahor in Cerar pozdravljata Türkov uspeh
Objavljeno Jul 22, 2016

Prvo poskusno glasovanje za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu! RTV SLO: Pahor in Cerar pozdravljata...

Čisto malo je manjkalo, pa bi imeli že po prvem poskusnem glasovanju generalnega sekretarja ZN! In to našega slovenca.

Takoj so se javili vsi zaslužni za Türkov dober rezultat, tako vlada, kot tudi predsednik države Borut Pahor.

Miro Cerar zasluge pripisuje dobremu delu vlade in odločni podpori kandidatu, za ostalo pa gre zasluge pripisati samemu kandidatu.

Borut Pahor pa zasluge pripisuje predvsem kandidatu samemu in ne nazadnje tudi njegovi podpori v času, še preden je kandidiral za mesto generalnega sekretarja.

"Kot je znano, je največjo podporo dobil Guterres, ki je dobil 12 glasov spodbude in tri glasove brez mnenja, sledil mu je Türk z 11 glasovi spodbude, dvema nevtralnima glasovoma in dvema glasovoma proti kandidaturi. Na tretjem mestu je prva ženska, Bolgarka Irina Bokova, ki je dobila devet glasov spodbude, vendar pa tudi štiri glasove proti kandidaturi.Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je dvorano po glasovanju zapustil zelo nejevoljen in ni odgovarjal na novinarska vprašanja.

Dejstvo je, da smo v tem glasovanju daleč pred sosedi Hrvati, kajti "Pusička" je dobila najmanj glasov. Verjetno ji je škodila prejšnja služba v zvezi NATO in sedanja zunanja politika Hrvaške.

"Türk zelo zadovoljen - Türk je v prvem odzivu na izid dejal, da izid ni povsem nepričakovan, saj so se, kot je dejal, "v zadnjih dneh nabirale vesti, da utegne priti do zelo dobrega rezultata". "Je pa izjemno dober in mislim, da mora biti Slovenija s tem zelo zadovoljna," je še dejal v četrtek. "Ustvarili smo politični kapital, ki ga je treba oplemenititi z dodatno dejavnostjo na politični ravni."

Oktobra ali novembra bo znano vse, saj bodo stalne članice varnostnega sveta: UN Security Council

China, France, Russian Federation, the United Kingdom, and the United States,

"Kako poteka postopek? V skladu z ustanovno listino ZN-a mora Varnostni svet izbrati kandidata in ga potem priporočiti Generalni skupščini ZN-a v potrditev. Pet stalnih članic ima pravico do veta in njihova beseda je odločilna, vendar pa pri poskusnih glasovanjih negativno mnenje stalne članice še ne pomeni samodejnega konca kandidature. Končna odločitev o novem generalnem sekretarju bo predvidoma padla oktobra ali novembra, položaj pa bo prevzel s 1. januarjem 2017."

V danes objavljenem intervjuju Vanesse Beeley z naslovom Syria’s President Assad: “Erdogan used the Coup to Implement his Muslim Brotherhood Agenda”

V intervjuju o trenutni situaciji v Turčiji po vojaškem udaru in v Siriji ter povezavi Turčije z terorističninmi skupinami, je bilo med drugim postavljeno tudi vprašanje o vlogi ZN in varnostnega sveta v primeru konflikta v Siriji.

...Question 5: Mr. President, let’s talk a little bit about the international environment, please give me your opinion about the role of the United Nations in the Syrian conflict, the attempts of Washington and its allies to impose their will on the Security Council and in the Geneva peace talks.

President Assad: Talking about the role of the United Nations or Security Council could be illusive, because actually the United Nations is now an American arm, where they can use it the way they want, they can impose their double standards on it instead of the Charter.

They can use it like any other institution within the American administration.

Without some Russian and Chinese stances in certain issues, it would be a full American institution. So, the Russian and Chinese role has made some balance within these institutions, mainly regarding the Syrian issue during the last five years.

But if you want to talk about their role through their mediators or their envoys, like recently de Mistura, and before that Kofi Annan, and in between Brahimi, and so on.

Let’s say that those mediators are not independent; they reflect either the pressure from the Western countries, or sometimes the dialogue between the main powers, mainly Russia and the United States. So, they’re not independent, so you cannot talk about the role of the United Nations; it is a reflection of that balance.

That is why so far, there is no United Nations role in the Syrian conflict; there is only Russian and American dialogue, and we know that the Russians are working hard and seriously and genuinely in order to defeat the terrorists, while the Americans always play games in order to use the terrorists, not to defeat them.

Predsednik Assad je vlogo Varnostnega sveta in mediatorjev ZN v primeru Sirije označil tako: ZN in Varnostni svet so le ena od institucij ameriške administracije, kjer lahko vsilijo svoja dvojna merila namesto s strani Varnostnega sveta sprejete resolucije. Brez posegov Rusije in Kitajske v posameznih primerih, bi bila to popolnoma ameriška institucija. Rusi in Kitajci so v dobrem delu vzpostavili ravnotežje. O vlogi mediatorjev pa je dodal, da ti, pa naj gre za generalnega sekretarja ali izbrane pogajalce, niso samostojni saj morajo zastopati ali pritiske zahodnih držav ali pa dialog med glavnimi silami, v glavnem Rusije in ZDA.. Vloga ZN je refleksija ravnotežja med silami. V primeru Sirije gre samo za dialog med Rusijo in Ameriko. Rusi delajo trdo, da bi porazili teroriste, medtem ko Američani igrajo svoje igre in koristijo teroriste za doseganje svojih ciljev.

Toliko o neodvisnosti, moči in vlogi generalnega sekretarja ZN. 

Mislim, da bo zmagal kandidat, ki bo najbolj poslušen.