Članek
Zunanja politika za Telebane - 4
Objavljeno May 19, 2016

Zunanja politika za Telebane

Zunanja politika za telebane - 2

Zunanja politika za telebane - 3

Utrudil sem se prebirati nakladanja o prenovi deklaracije o zunanji politiki in sprejemanju nove strategije zunanje politike do leta 2020, ki bi naj operacionalizirala temeljne nacionalne interese in prioritete po področjih in območjih za nadzor nad mednarodnimi in regionalnimi (EU) pogoji za preživetje in trajnostni razvoj slovenske države in družbe ter njunih ljudi doma in po svetu.

Začelo me je zanimati, kje se v resnici nahajamo danes, ko ugotavljamo, da smo dosegli vse cilje zadane v stari deklaraciji o zunanji politiki ( EU, NATO, OECD ) in lahko samostojno odločamo o svojem trajnostnem razvoju. Na spletni strani, ki jo spremljam že nekaj časa sem naletel na zanimiv prispevek, ki govori o funkcioniranju Zahodnega imperija pod vodstvom ZDA. Odločil sem se, da najprej predstavim tisti del, v katerem ima svoje mesto naša samostojna mini-država Slovenija.

GlobalReasearch: America’s Imperial Empire: The Sun Never Sets but the Mote remains in the Emperor’s Eye

Nivoji imperialnih zaveznikov na Zahodu

Zahodni imperializem je kompleksna piramidalna struktura, kjer dominantne Združene države Amerike interaktivno delujejo skohttp://www.publishwall.si/obvezno.berilo.za.politike/newpost/edit/172407zi pet nivojski sistem. V sistemu obstaja horizontalna konfiguracija vodilnih držav in držav slednic, ki se ga ne da pojasniti z poenostavljenim"sončnim sistemom" in metaforami o "centrih", "semi-periferijah in periferijah."

Moč Zahodnega imperija se širi in prekriva od prvega nivoja v drugega, to je od ZDA do Francije, Anglije, Nemčije, Italije in Kanade. Obseg in globina ameriških vojaških, birokratskih, političnih in ekonomskih institucij tvori okvir znotraj katerega sledniki finkcionirajo. Drugi nivo imperija povezuje vrhnjnji nivo s spodnjimi z zagotavljanjem vojaške podpore in ekonomskimi povezavami, hkrati pa zagotavlja avtonomne vzvode, ki povečujejo imperialne geopolitične sfere.

Tretji nivo Zahodnega imperija obsega Poljsko, Skandinavijo, Nižinske dežele in Baltiške države. Geografsko in ekonomsko so v sferi Zahodne Evrope, vojaško pa so odvisne od dominatnega položaja ZDA-NATO. Tretji nivo je heterogena skupina v kateri so zelo napredne države z visoko stopnjo blagostanja kot je Švedska, Norveška, Danska, Nizozemska in Belgija in relativno zaostale Baltiške države kot Latvija, Estonija, Litva in Poljska. Uresničuje nekaj neodvisnih pobudso pa odvisne od zaščite iz  1 in 2 novoja imperialnih centrov.

Četrti nivo obsega države kot Grčija, Španija, Portugal, Madžarska, Češka, Slovaška, Bulgarija in Romunija. To so v resnici saletitske nacije, ki sladijo vodilnim imperialnim državam, zagotavljajo vojaške baze, vojake in turistične destinacije.Na splošno gledano nimajo nobenega samostojnega glasu ali možnosti odločanja v regionalnih ali globalnih konfliktnih situacijah. Navkljub njihovi nestabilnosti in občasnim izbruhom radikalnega odpora, se morajo boriti z višjimi nivoji, ki jih kontrolira EU in NATO hierarhija.

Peti nivo vključuje satelite, pred kratkim nastale mini-države kot so Albanija, Kosovo, Makedonija, Slovenija in Hrvaška. Funkcionirajo kot  lokacije za vojaške baze, turistične destinacije in so ekonomsko odvisne od višjih niivojev. So rezultat politik "sprememb režima" prvega in drugega nivoja, razkosanja držav s pomočjo vojn pod vodstvom NATO-a z namenom, da se uniči kakršenkoli ostanek multietničnih držav z blagostanjem in degradira vpliv Rusije, še posebno v Jugoslaviji.

Preslikava strukture vodja-sledilec Zahodnega imperija, je odvisna od porazdelitve vojaških virov in njihove lokacije ob ruski meji. Imperij ZDA-EU se sooča s problemom izpolnjevanja naraščajočih ekonomskih zahtev, ki izhajajo iz večnivojskega imperija, ki pa presegajo njegove zmogljivosti. To je vodilo k preusmeritvi trgovinskih zavezništev in povzročilo neodvisen pritisk na države, da "gredo mimo diktatov"', ki jih narekujejo imperialni vodje.

 Vodilne države impreija so zaostrile gospodarski in politični nadzor nad svojimi sledilci - še posebej, ko so vojaške akcije  imperija posledično zmotile vsakdanje življenje, varnost in gospodarstvo. Konstanten primer je poplava milijonov obupanih beguncev, ki vstopajo Evropi, kar je posledica ameriške imperialistične vojne politike na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Ta priliv mase priliv ogroža politično in družbeno stabilnost Evrope. Po s strani ZDA vodenem prevratu v Ukrajini in po neizogibnem odzivu Moskve, je Washington odredil gospodarsko blokado Rusije. Gospodarske posledice s trani ZDA vsiljenih sankcij proti velikanskemu ruskemu trgu, je močno občutil evropski izvoz, predvsem kmetijstvo in težka industrija ter povzročil nestabilnost na energetskem trgu, ki so ga obvladovali ruskih proizvajalcev nafte in plina.

Vir: America’s Imperial Empire: The Sun Never Sets but the Mote remains in the Emperor’s Eye

Nadljevanje sledi... Poglobljeno gospodarsko sodelovanje z Rusijo in slovenski vojaki v Latviji