Članek
Dare Likar uvrščen med znane Primorce
Objavljeno Apr 23, 2014

Primorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.

				LIKAR Darko (Dare)
LIKAR, Darko (Dare)

Rojen: 11. julij 1965, Ljubljana
Kraj delovanja: Spodnja Idrija, Idrija
Odraščal je v Spodnji Idriji. Po končani poklicni kovinarski šoli v Novi Gorici se je zaposlil najprej na Gostolu, pozneje pa na Rotomatiki v Spodnji Idriji, kjer je tudi živel do leta 2006, ko se je z družino, ženo in šestimi hčerkami, preselil v Idrijo.

Daretovo besedno ustvarjanje je bilo na začetku priložnostno, najprej je pisal za lokalne novice. Od leta 1998 pa do leta 2000 je urejal in pisal glasilo spodnjeidrijskega društva Grča, ki je bilo kljub majhni nakladi in težji dostopnosti zelo popularno v domačem okolju. Leta 2007 je začel pisati spletni dnevnik z naslovom Daretov blog. V njem v svojem značilnem slogu, ki ga pogosto zaznamuje piker humor, podaja pogled na dogajanja v sodobni slovenski družbi, slovenski politiki, obravnava anomalije družbenih, človeških in socialnih odnosov.
Pisanje spletnega dnevnika je vodilo k samostojni izdaji zbirke kratkih zgodb z naslovom Kovač je dec leta 2010. S svojo drugo knjigo, Faca, ki je izšla leta 2012, se je uvrstil med pet finalistov za najboljšo samozaložniško knjigo za leto 2013 na izboru revije Mentor, ki deluje pri Javnem skladu republike Slovenije za kulturne dejavnosti.
Leta 2010 se je pridružil idrijskemu literarnemu društvu RIS. Njegove zgodbe so redno objavljene v njihovem zborniku Zaris v čas, objavlja pa tudi v Planinskem vestniku, Idrijskih novicah in Pomladniku. Zgodbe, ki jih Dare Likar pripoveduje, niso samo zgodbe, ki jih piše življenje malega človeka v majhnem kraju, temveč so kritični literarni odzivi na današnje stanje v družbi.

Dare Likar se poleg pisanja ukvarja tudi z glasbo. V mladih letih je bil član ansambla Šarada, danes pa igra kitaro in poje v skupini Staro vino.
Dela:
Faca, 2013
Kovač je dec, 2010


Literatura
Ustni vir: Dare Likar, 2014.