Ustavna obtožba Vlade in DZ RS zaradi neustavnega državnega udara

Objavil/a rastko plohl, dne 2016-07-12 ob 16:38:23

Skupina državljanov je vložila ustavno pobudo zoper »razlastninjenje«

Igor Dernovšek

9. julij 2016 10. julij 2016 21:56

Vlagatelji ustavne pobude so prepričani, da sta vlada in državni zbor z lastninskimi zakoni samovoljno razlastila državljane Slovenije. Družbeno lastnino je namreč ustava iz leta 1991 varovala in priznavala kot zasebno lastnino, razlaščanje pa je dovoljeno le v primeru javnega interesa.

https://dnevnik.si/1042746482/slovenija/skupina-drzavljanov-je-vlozila-ustavno-pobudo-zoper-razlastninjenje,

https://dnevnik.si/tag/privatizacija

Podržavljena in preprodana družbena lastnina tretjemu je ukradeno blago. (Foto: Rastko Plohl, predsednik Neodvisnih sindikatov Slovenije)

Skupina 2450 državljanov bi rada razveljavila »razlastitev« družbene lastnine ter jo vrnila državljankam in državljanom. Zato so na ustavno sodišče vložili pobudo za začetek postopka ocene ustavnosti zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij iz leta 1992 ter zakona o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe iz leta 1998.

Kraja in protiustavni državni udar

Prvopodpisani Rastko Plohl, predsednik ptujskih Neodvisnih sindikatov Slovenije, je prepričan, da sta vlada in državni zbor z lastninskimi zakoni samovoljno razlastila državljane in zaposlene. »Šlo je za krajo in protiustaven državni udar,« pravi. »Družbena lastnina je bila naša lastnina. Po ustavi iz leta 1991 je v 33. členu priznana in varovana kot zasebna lastnina, po 69. členu ustave pa je razlaščanje dovoljeno le zaradi javnega interesa.« Pojasnil je, da družbeno lastnino kot mednarodno kategorijo zasebne lastnine, ki je ni mogoče samovoljno odvzeti, priznavata tudi splošna deklaracija človekovih pravic OZN ter evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Vlagatelji pobude so prepričani, da je tedanji državni zbor podržavil družbeno lastnino brez ustreznega ustavno in mednarodnopravno veljavnega načina, saj država ni pridobila soglasja lastnikov za odvzem družbene lastnine, niti ni podala predloga za referendum po 90. členu ustave. Še več, država naj bi s podržavljanjem družbene lastnine ustvarila neobstoječo kategorijo lastnine.

Plohl opozarja, da je prav lastninjene v 90. letih povzročilo sedanjo dvorazredno družbo in uničenje gospodarstva. Krivi ga tudi za visoko brezposelnost, naraščanje revščine, krčenje delavskih pravic, pravic v zdravstvu, šolstvu in na socialnem področju.

Kot da bi se prebudil kralj Matjaž

Čeprav vse to drži, vlagatelji pobude po mnenju pravne stroke na ustavnem sodišču nimajo nobenih možnosti. Nekdanji družbeni pravobranilec Janez Krnc je za Nedeljski dnevnik že ob pripravi pobude povedal, da so njeni očitki o neustavnosti in nezakonitosti trdni, a je uspeh pobude enako verjeten kot to, da se bo pod Peco prebudil kralj Matjaž.

Ustavni pravnik Andraž Teršek meni, da bo ustavno sodišče pobudo zavrglo, ker pobudniki o precedenčnem ustavnosodnem pravu ne izkazujejo pravnega interesa.


 

USTAVNA POBUDA

ZA POVRNITEV NAŠE UKRADENE DRUŽBENE LASTNINE
PODPIŠI Z NAMI
profileimage
Všeč mi je
4
Komentarji
4
rastko plohl
0
Jul 13, 2016
vladislav
hvala na pomoči
#4
vladislav stres
3
Jul 12, 2016
Andraž Teršek ne razume, da imamo kot okradeni pravni interes in US RS ne bi smelo zavreči pobude. Kaj bo počelo US RS pa nas niti veliko ne zanima. Prav je da se čim več ljudi seznani, da so bili okradeni. V pobudi je tudi povedano kako. Sistematično preko številnih zakonov in lažnih razlagah našega ustavnega reda ipd.
#3
rastko plohl
0
Jul 12, 2016
abram
hvala
#2
abram1b2 Cej
1
Jul 12, 2016
Lp.Podpiše naj vsak!
#1
rastko plohl
rastko plohl
Objavil/a 2016-07-12 16:38:23 (Jul 12, 2016)
Starejša objava Novejša objava
Skupina državljanov je vložila ustavno pobudo zoper »razlastninjenje« | Dnevnik

Vlagatelji ustavne pobude so prepričani, da sta vlada in državni zbor z lastninskimi zakoni samovoljno razlastila državljane Slovenije. Družbeno lastnino je namreč ustava iz leta 1991 varovala in priznavala kot zasebno lastnino, razlaščanje pa je dovoljeno le v primeru javnega interesa.

USTAVNA POBUDA ZARADI RAZLASTITVE NAS DRŽAVLJANOV - Pravapeticija.com

  Mi, skupina državljanov Republike Slovenije različnih nazorov, poklicev in položajev, smo se odločili, da vložimo ustavno POBUDO za razveljavitev lastninske zakonodaje zaradi naše razlastitve ter odtujitve družbene lastnine, ki je naša last. Družbena lastnina  je bila samovoljno podržavljena s strani DZ RS na pobudo Vlade RS in se špekulativno preprodaja v naprej  izbranim krogom. Vlada RS in DZ RS za to dejanje nista dobila soglasja od nas državljanov lastnikov na način, ki bi bil pravno skladen z načeli Ustave RS 1991 in mednarodnimi sporazumi, ki nas obvezujejo in ščitijo.   

Naslovnica | Dnevnik

Spletno mesto Dnevnik.si sodi med najbolj obiskane slovenske informativne spletne portale, uporabnikom vsak dan prinaša sveže in ažurne novice iz sveta politike, gospodarstva, športa, kulture, zabave in prostega časa.

ZADNJE OBJAVE
EU_Slovenci niso smeli vedeti_Prva epizoda
Je že v EU 100.000 migrantskih vojakov?
Tiralica!
Ali je Šiško že ne vede zrušil Šarčevo Vlado, pa še tega ne ve?
Cerarju in Šarcu migrirala zdrava pamet!
Stop Mara Kešu, podpiši peticijo!
Bo uraden izid pasjih dirk izpodbijan?
Pahor udaril po miz!
Gotofi smo ali te volitve so ne poštene, ne svobodne in ne enakopravne
23 LET ISKANJA PRAVICE ali sodniki in tožilci koga ščitijo?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

2661.) kriv - jason pinter

Kategorija: Šport

Cena: 25 €

4691.) nomadi brez oaze  -  boris pahor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5885.) vidna tema - izpoved o depresiji - william styron

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 12.99 €

6455.) oj, hišica očetova - cilka dimec žerdin

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

6983.) luč fantastike - terry pratchett

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

https://www.naravni.si/blog/filtri-za-vodo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

dober dan,   ste v kakšni finančni krizi? ali vam je banka zavrnila posojilo? ali potrebujete posojilo? ne skrbite več, ker je podjetje, ki je tu, da vam pomaga, daje posojila tako posameznikom kot podjetjem od 2000 evrov in več, obrestna mera je dostopna. če vas zanima, se lahko s svojimi prošnjami obrnete na hopkinsonloan@outlook.com.   hvala.  

Kategorija: Storitve

Cena: 10 €

v kolikor igrate igre na srečo, spremljate športi in radi tudi stavite, imate sedaj možnost, da ob registraciji na spletni strani: https://www.betsonhand.com/sl/william-hill/william-hill-bonus/ prejmete tudi william hill bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kakšna znaša pokritost lte 4g omrežja pri enem izmed večjih operaterjev v sloveniji. na njihovi spletni strani si lahko ogledate zemljevid: https://www.a1.si/omrezje/hitrost-interneta-4g-lte

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

https://www.naravni.si/tehnologija/filtri-za-vodo.html

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor razmišljate o nakupu kvalitetnega mobilnega telefona in zanj ne želite odšteti celega premoženja, je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy a7. zmogljiv telefon po ugodni ceni, ki vas bo zagotovo navdušil. več lahko najdete in preberete na naslovu: https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-a7-zlata

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

računalnik all in one envy velja za premium izdelek hp.  z top procesorjem in ločeno grafično kartico, nudi hitro in zmogljivo delovanje.  primeren tudi za zahtevne igerce!     

Kategorija: All-in-one računalniki

Cena: 1499 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj