Nina Ilič

Prijatelji (8)
Bojan Ahlin
Almira Catovic
Moj Vrt
Branko Gaber
Čebelarstvo Kokl
Dušan Mirić
Ivanka Gantar
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

MAMA SEM.
Ko bom velika, bom majhna.
Naj se sam zmeni
Ustvarjamo za otroke
Šteli smo zobke!
DOBROTA IN RELATIVNOST
PIŠEM :-)
JE BRCA SLABŠA OD UDARCA?
Kamnolom, delo in ustvarjalnost
O OBVEZNEM PRAZNOVANJU
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

O pokanju in (nepomembnih?) otrocih in ostalih nebulozah

Nina Ilič
04.01.2017 05:57 (Jan 04, 2017)

Huh, kaj vse se najde na socialnih omrežjih te dni.

Pred leti je ob pozivih za počasno in varno vožnjo zaokrožila ideja, da bi morali ljudem, ki jih veseli divjati z avtomobilom, zagotoviti nek teren, kjer bi se lahko izživljali. In potem ne bi ogrožali ostalih, je bil argument.

Jao joj. Njet. Dolžnost vsakega posameznika je, da brzda svoje (na)gone in to tako učinkovito, da ne ogroža ostalih (po živih in neživih stvareh).

V zadnjih dveh mesecih pa se je ob pozivih za ne-pokanje pojavila ideja, da bi se – spet –ljudjem, ki jih pokanje veseli, moralo zagotoviti nek teren, kjer bi si lahko dali duška in potem ne bi motili ostalih.

1.       A daj no. Ponovimo: dolžnost vsakeg aposameznika je, da brzda svoje (na)gone  in to tako učinkovito, da ne ogroža ostalih (po živih in neživih stvareh).   

2.       Tak teren že obstaja. Strelišče se mu reče. Ima svoja pravila.

3.       Največja panika glede domačih živali je zaradi krvoločnosti nekaterih posameznikov, ki nalašč povzročajo škodo. To po

Ustvarjamo za otroke

Nina Ilič
12.12.2016 10:52 (Dec 12, 2016)

Leto 2016 se počasi bliža koncu. Vse bolj kolektivno obračamo pogled nazaj, na ustvarjeno in doseženo v tem letu. Potem hrepeneče (ali odločno) pogledamo naprej, si zastavljamo cilje, ki naj (še) bolj osmislijo naše poti. 

Tudi v Zavodu Eneja, kjer ustvarjamo za otroke, postopamo enako. Zato smo v sodelovanju z našo Zeleno prestolnico Evrope 2016 pripravili še letos zadnjo predstavitev na info točki pred Mestno hišo - tokrat za vzgojiteljice, vzgojitelje, predagoške vodje. Predstavili jim bomo priložnosti za zelene aktivnosti v 2017, spoznali bodo idejo in pomen Pustolovske poti, kje se nahaja in kakšne delavnice so povezane z njo. 

Delite spodnjo povezavo, naj bo didaktičnega gibanja na prostem deležno čimveč ljubljanskih otrok. 

Se že veselim druženja :-)

Pustolovska pot, predstavitev pedagoških priložnosti za vrtce | Ljubljana

Pustolovska pot, predstavitev pedagoških priložnosti za vrtce, Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016, Mestni trg 1, Ljubljana, Slovenia. Tue Dec 20 2016 at 01:00 pm, Pustolovska pot je eko inovacija na ljubljanski Čebelji poti. Sestavljajo jo medoviti vrtovi na 1000 in 1 način, označujejo

Cel december 50 % popusta

Nina Ilič
24.11.2016 10:33 (Nov 24, 2016)

Prav je, da se ve. Zato si bom izposodila Tinine besede:

"Leto se počasi izteka in december, najbolj prazničen mesec v letu, se nezadržno približuje.   V tem veselem obdobju, ki je zaznamovan z obdarovanjem,  nas obiščejo kar trije dobri možje – Miklavž, Božiček in Dedek Mraz. Vsak od njih ima svoj izvor in tradicijo, a sam običaj obdarovanja ob koncu leta naj bi izvajali že Rimljani. Podarjali so si sadje, med in piškote, kar naj bi prispevalo k temu, da bo prihajajoče leto boljše in uspešnejše.

 

Dandanes imamo glede obdarovanja in praznovanja različne navade, a ko pride čas nakupa daril, se marsikdo sprašuje, s čim bi obdaril vse, ki so mu blizu in mu veliko pomenijo, da bi jih osrečil in razveselil. Če dobro razmislimo, spoznamo, da pri darilu ni pomembna količina vloženega denarja in časa, temveč njegova sporočilna vrednost. "

Celoten članek: tukaj.  

UVAJANJE V VARSTVO S POMOČJO TERAPIJE S POMOČJO ŽIVALI

Nina Ilič
01.10.2016 11:42 (Oct 01, 2016)

V svojem večletnem delu kot varuhinja predšolskih otrok imam več kot dovolj priložnosti opazovati čudovite različnosti, ki se jim reče mali ljudje. Vsak, prav popolnoma vsak je povsem drugačen od vseh ostalih.

Narava je res fascinantna. Ne glede na to, koliko nas je – še vedno smo si zelo različni med seboj. Ni dveh enakih. In tako je – seveda – tudi pri naših otrocih.

Bistvene razlike se pokažejo že takoj ob prvem sodelovanju, ob uvajanju. Ko ti mali ljudje ugotovijo, za kaj pravzaprav gre, se tega prvega 'samostojnega' vstopanja v svet (beri: uvajanja v varstvo ali vrtec) vsak loteva malo drugače. Nekateri so najprej jezni. Nekateri so najprej žalostni. Izredno redki so najprej prestrašeni. Nekateri pa ... No, zajamejo s polno žlico zvedavosti in se sploh ne pustijo motiti. (Me naskrivaj potem vedno zanima ali bo kateri od teh slednjih nekoč zagnani znanstvenik.)

Nekaj pa je skupno vsem malim Kalčkom (tako se zdaj naša skupina imenuje že drugo leto). Majhni otroci so. Jaz temu reče

POSVEČATI SE SVOJEMU OTROKU 100 % -NO, POMENI OROPATI GA VSEGA NAJPOMEMBNEJŠEGA

Nina Ilič
23.09.2016 16:59 (Sep 23, 2016)

1.      Otrok najbolj potrebuje družino. Družina je tisti steber, tisto varno zavetje, ki ga mora čutiti in živeti otrok, da lahko občuti tisto bogastvo, ki ga običajno starši želimo dati otroku, ko polni silne ljubezni razmišljamo o njem. Ne potrebuje samo mene (mame). Potrebuje naju (oba starša, družino). Ne potrebuje samo moje ljubezni. Potrebuje ljubezen staršev, prijateljev, rodbine. Ne sme vseh najlepših izkušenj pridobiti z mano (mamo). Si predstavljate, da je vse, kar je lepega, varnega in prijetnega zgoščeno samo v eni osebi? In ta oseba ne more nikoli postati tvoj partner in je celo generacijo pred tabo in potem umre? To je revščina, ne bogastvo. Bogastvo, o katerem lahko učimo otroka in mu pomagamo na poti do njega, je: družina, prijatelji, znanje, iznajdljivost, zvedavost. Če se svojemu otroku posvetimo 100%-no, pomeni, da zmanjka odstotkov za partnerja. Za prijatelje. Zase. Učimo ga, da je pomemben zgolj le on (otrok) in nihče drug in nobena vrednota. S tem odvzamemo pomem

Pustolovska pot podarja

Nina Ilič
20.09.2016 12:08 (Sep 20, 2016)

Z velikim veseljem napovedujemo dobrodelni dogodek: Pustolovska pot podarja.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na dobrodelnem dogodeku Pustolovka pot podarja na Točki.Zate pred Mestno hišo v Ljubljani, v ponedeljek 03.10.2016 ob 10:00.

 

Medoviti vrt na Grbi je obrodil mnogo sadov v zahvalo za skrb, ki jo je vanj vložil Zavod Eneja - tudi s pomočjo prostovoljcev, skrbnih sosedov in nekaterih prijaznih obiskovalcev.

 

Medoviti vrt služi kot izobraževalna lokacija na Pustolovski poti, pa tudi kot kotiček za oddih, prostor srečanja z naravo.

Jagoda in pegasti badelj sta pognala veliko sadik, ki jih bomo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in podjetjem HomeOgarden podarili institucijam, ki delajo v dobro družbe, v nadaljno hortikulturo in uporabo.

Več o dogodku si lahko preberete tukaj

Prisrčno vabljeni :-)

Besedilo pripravila: Špela Cvajnar, Zavod Eneja

Dialog o smetenju.

Nina Ilič
06.09.2016 10:39 (Sep 06, 2016)

Ne razumem. Res iskreno ne razumem nekaterih ljudi. Pa ne zato, ker sama nikoli ne bi bila mlada ali ker bi izgubila spomin, kako je bilo, ko sem bila sama v mladostniških letih. Daleč od tega. Dobro se spominjam, kako sem v vsaki družbi, v kateri sem se znašla, preprečila in zatrla vsakršno neokusno idejo. Že takrat me je kar privzdignilo, če sem zaslišala: 

"Gremo kante prevračat." Ja, že v najbolj divjih letih z zelenimi lasmi in knoflami - nisem bila pristašica uničevanja. Ali smetenja. 

Zavod Eneja je v Ljubljani zasnoval in uredil Medoviti vrt na Grbi. Ves čas je dostopen, vsem je dostopen. Za prijetnejšo izkušnjo odmika od ponorelega sveta smo namestili poleg hotela za divje opraševalce še dve lični klopci in preprosto mizico. 

Mislim, da lahko povem za vse, ki smo sodelovali, da nam kar srce poje, ko spremljamo veliko obiskovalcev, ki sedejo ali celo ležejo in počijejo. Nekatere babice pripeljejo vnuke, da med sprehodom tam pomalicajo. Lepo, izpolnjujoče je, ko je vrt tako ...

Naj se sam zmeni

Nina Ilič
01.09.2016 17:19 (Sep 01, 2016)

Pred leti je bilo, ko sta me na sprehodih še spremljala dva psa. Velik terapevtski pes Rik in pritlikava terapevtska psička Lilu. Kot verjetno že njun službeni naziv pove, sta bila oba skrajno nekonfliktna (no, Lilu je še vedno, Rika žal ni več med živimi), pohvalno socializirana, družabna in nevsiljiva.

Tistega dne smo na sprehodu po naravnem okolju srečali žensko srednjih let, ki jo je spremljal pes srednje rasti. V trenutku srečanja je veliki Rik ravno vohljal za bližnjim grmovjem; ne ženska ne njen srednje velik pes ga nista opazila. Sta pa oba, še posebno pes, opazila pritlikavo Lilu. Pes se je takoj zapičil vanjo. Lilu je kot vedno voljno sodelovala, ko jo je ovohal in pokazala, da ji ni do igre, ko je dvakrat večji pes začel skakati po njej. Po nekaj gestah je bilo že jasno, da jo je ocenil za pripravno igračko in ne za soigralko in se je seveda tako tudi začel 'igrati' z njo. Ker jo je bolelo, je nekajkrat zacvlilila.

Opazovala sem psa. Opazovala sem žensko. Zaljubljenih oči

Igra besed

Nina Ilič
17.07.2014 06:56 (Jul 17, 2014)

Pripravljala sem zajtrk, urejala prostore in počela vse tiste ljubke stvari, s katerimi začenjam dan. Mhm, Zadišalo je po jutranji kavi. Moja 21mesečna Neja je že sedela za svojo mizo z eno izmed najljubših knjig pred seboj. Malo sva prebrali, potem sva se posvetili vsaka svojim mislim in tistim svojim 'tanujnim' opravkom, preden pridejo ostali otroci.

In potem so se iz garderobe zaslišali zvoki. Hm, je Nina? Moj sluh ni ravno med vrhunskimi ... Ob zvokih se je Neja, katere sluh je - prisežem! - najmanj nadpovprečen, veselo nasmehnila in ne da bi odvrnila pogled in roko z igračk pred seboj, pokomentirala: "O, Nini!" Za trenutek je pomislila, ponovila in potem nadaljevala: "Nini. Ni ni. O ja, pa je. Ja ne. Ne ja. Neja."

In potem je bil trenutek, ko nisem bila prepričana ali sem bolj navdušena ali bolj ponosna.

Življenje je igrišče.

Nina Ilič
17.06.2014 18:05 (Jun 17, 2014)

življenje je igrišče

Zanimivo, kako je včasih potrebna izkušnja velike dimenzije, da pridobiš detajlen vpogled. In zanimivo, kako pogosto se zgodi, da človek, šolan za ocenjevanje človeka, izgubi - človečnost ...

Ko bom velika, bom imela službo za denar, delo pa za srce. Oboje imeti za srce se ne izplača. Dobesedno, heh.

Ko bom velika, bom majhna.

Nina Ilič
21.05.2014 19:32 (May 21, 2014)

 

To je to. 

 

Imeti odprtega duha in opaziti tafleten spot. Imeti spontanost in pogum in sesti tja. Imeti zadovoljstvo v umirjenem in začutiti spokoj. Imeti zvedavo navihanost in okušati marjetice. 
To je to. To je svežina življenja. 

Nauk zgodbe: ko bom velika, bom majhna.

Smo šli na obisk.

Nina Ilič
30.04.2014 10:13 (Apr 30, 2014)

Smo šli na obisk včeraj zvečer. Moja mala 19mesečna Neja, moj dragi in jaz. Kot vedno ji povem kam gremo in kako že preden se začneva oblačit. Neja aktivno sodeluje, kima in z eno roko prav po frajersko po zraku pred seboj zariše lok v obe smeri (ona kaže ovinke z volanom z eno roko, tako kot vidi to početi atija) in zabrunda: "bmmmbmmm".

Rada gre na obisk. Tam, kjerkoli že, je vedno nekaj kar še ne zna na pamet in kdo ki jo na vse pretege hvali, ko pokaže kaj vse že zna. Ni za ne bit všeč, neda? ;-))

Skratka. In gremo mi.

Ko pridemo tja, ati pozvoni, Neja se samozavestno ustopi pred vrata. Ko ženskica (poimenujmo jo Minka) odpre, jo Neja pozdravi in suvereno vkoraka v vežo. Pred stopnicami se ustavi, se obrne k Minki, jo pogleda. Potem pokaže name in pove: "Mami". Potem pokaže na Tomaža in pove: "Ati". Na koncu pokaže še nase in reče: "Neja".

In potem gleda Minko in čaka. Po nekaj trenutkih Minka pogrunta in se še ona predstavi: "Aha, živjo. Jaz sem pa Minka."

In se mi še danes smeji

MAMA SEM.

Nina Ilič
24.04.2014 12:15 (Apr 24, 2014)

Mama sem. To pomeni, da je odslej nadaljnih toliko in toliko let ena mojih glavnih dolžnosti naloga, ki se ji reče: to čudovito bitje pripraviti na kvalitetno samostojno življenje. Na sposobnost zrelih odnosov, na sposobnost optimizma v izzivih. Na lovljenje rib.

Sem ena tistih, ki verjamejo, da zares opraviš svojo starševsko dolžnost, če otroku ne nosiš rib (no, razen na začetku, seveda), temveč ga naučiš loviti jih. Verjamem, da je to tista prava naloga staršev, ja. Pripraviti otroka na samostojno življenje nekoč. Starševska naloga je zares opravljena, če se odrasli otrok zna spopadati s svetom, kakršnim je (ne če to starši počno namesto njega, da potem posledično sam ne zna). Sem ena tistih, ki verjamejo, da mama svojemu otroku ne more in ne sme biti prijateljica. Ker verjamem, da ima vsak človek v našem življenju svojo vlogo in če je dovolj jasna, so tudi odnosi lahko ... primerni. Zreli. Okusni.

Morda sledeče komu stopi na živc. Če se to zgodi tebi - mi je iskreno žal za tvoje nep

O OBVEZNEM PRAZNOVANJU

Nina Ilič
20.04.2014 20:19 (Apr 20, 2014)

Pred leti je bilo, ob tem času. Na veliko nedeljo. Sem že takrat doživljala ta praznik tako, kot ga danes. Kako ga doživljam? Nekako tako, kot doživljam na primer ... Noč čarovnic. Luštna igrivost s prepletom pravljic. Fleten dan, namenjen domišljiji in - kar se mene tiče - dan, ki nikakor ni namenjen kakršnimkoli zankam okrog vratu. Da ne bo dvoma: popolnoma brez težav in zlahka sprejmem, da je nekaterim ljudem velika noč praznik. Mhm. Ampak to pač še ne pomeni, da je to tudi moj praznik, ane ...

Skratka. Že takrat pred leti je življenje ubiralo zanimiva pota, pa se je zgodilo, da sem se utegnila posvetiti pometanju dvorišča - ma genau na veliko nedeljo. Je tako pač naneslo. Hi, tiste velike nedelje nikoli ne bom pozabila. In tiste gospice tudi ne. Huh, kako je privršala soseda k meni! Zgrožena, užaljena, osebno prizadeta. In je vpila, kako si lahko drznem pometati na veliko nedeljo. In to pred hišo, kjer vsi lahko to vidijo! Kje je moja ponižnost in pokora?

Res, ne morem dovolj poud

Kamnolom, delo in ustvarjalnost

Nina Ilič
15.04.2014 13:47 (Apr 15, 2014)

Sem bila danes v eni svojih najlepših pisarn. Mhm, lahko jo vidiš na slikah. Poučna, predvsem pa polna življenja je. Ta pisarna. Več pisarn imam. Mhm, možno je imeti več pisarn celo v časih, kakršni so dandanašnji. In ... Ha! Morda so pa ravno razmere, v katerih živimo, glavni razlog za to, da imam več pisarn! Čeprav ... dvomim. Toliko stvari me zanima in posledično sem na toliko področjih srčno rada ustvarjalna, da dvomim, da bi v debelih kravah kaj bolj posedala ... Ampak vem pa ne.

Stala sem tam, kjer so ljudje iz dežele Nekoč obgrickali del hriba, in se spraševala: so se počutili tako ustvarjalno, kot se počutim jaz na naših sestankih? Ali so ob tem kuclčku tukaj znali ceniti znanje preoblikovanja okolja ali je bilo takrat že tako usidrano, da je postalo preveč samoumevno? Kje v teh brazdah je sled rok?

In se zdi, da vodne globine lepot, ki me obdajajo, šepetajo prastaro resnico ... "Preživijo tisti, ki se znajo povezovati." In pomislim: koliko svobodne izbire si imel, človek iz

DOBROTA IN RELATIVNOST

Nina Ilič
13.04.2014 14:32 (Apr 13, 2014)

Je bila debata o tem, kako zelo dober človek je nekdo. Dokazov za to se najde še pa još, so rekli. Na primer v tem, da za prijatelje vedno izkoristi vse veze in poznanstva. In v tem, da tudi sprejme pomoč prijateljev, ko jo potrebuje. Sicer je zelo hitro užaljen, avtoritativen in maščevalen, ampak pri prijateljih se slednjega ne poslužuje. Le če se zgodi, da je užaljen in ti to pokaže, ti pa se mu še kar vseeno ne ukloniš (beri: ti smotko pa še kar ne zaplešeš kot hoče) - se zna potrpežljivo in dolgo truditi, da te čimbolj onemogoči na čimveč področjih življenja. Sicer pa ne, saj je dober človek.

Hu. A da gre ta logika, tako, al kva. Ma nemoj. In smo potem za igro razpravljali še o tem ali je bil Einstein dober človek ali ne (recimo da čudovit za človeštvo in nikakav kot družinski človek).

Einsteina zlahka cenim zelo, ker ne gojim nerealnih pričakovanj do ljudi. In verjetno tudi zato, ker nisem njegova žena ali njegov otrok, heh.

Khm. Torej. Poiščimo koliko resnice lahko nosi razmišlja

JE BRCA SLABŠA OD UDARCA?

Nina Ilič
12.04.2014 18:59 (Apr 12, 2014)

Najprej za uvod, da ne bo kdo diplomiral tam, kjer res ni treba: sem močno proti nasilju. Vsakršnemu. To pomeni, da ne odobravam nikakršnega nasilja, ne psihičnega ne fizičnega ne kodrlajstastega.

Ok, da ne bom izpadla bolj svetniška kot sem. Priznam, v izjemnih razmerah sem tolerantna do nasilja. Na primer: mislim, da bi lahko sprejela nasilje nad kakim posiljevalcem {če je ujet na delu, sicer za vsak slučaj raje ne} ali pa nad serijskim morilcem {enako kot pri prejšnjem}, ipd. V takih intenzivno izrednih okoliščinah verjamem, da je najpametnejši pristop izvajan prosto po modrosti: človeku je treba povedati v jeziku, ki ga govori in ga torej očitno - razume.

(Sem pa vesela, da sem le en mali človeček in ne velerazsodnik in mi zatorej teh odločitev ni treba sprejemati.)

Pa da ne zaidem.

Kdor se je že kdaj na tak ali onak način srečal z nasiljem (mišljeno kot bil ga deležen), se verjetno strinja, da udarec ni enak udarcu ter da najbolj boleči ni tisti, ki največjo šljivo pusti, temveč t

Sobivanje

Nina Ilič
12.04.2014 14:18 (Apr 12, 2014)

Naše sobotno popoldne.

(Eneja kliče prijateljico vrano, ki nas sicer zelo pogosto spremlja, ampak trenutno je pa ravno ni.)

Šteli smo zobke!

Nina Ilič
10.04.2014 11:53 (Apr 10, 2014)

Danes je eden izmed the dni. Ouje! Moja mala 1,5 letna Eneja je šla na prvi, čisto pravi zobozdravstveni pregled! Hu!

Priznam, mi je šlo malo na smeh, ko je zdravnica naročila to storiti že zdaj samo zato, ker ima že skoraj čisto vse zobke. Ok, saj resnica je, da se je v našem vrtcu že ogromno naučila, pa kot njena mama itak živim v prepričanju v njeno multi brihtnost, hihih ... Pa itak se tudi kolikor toliko redno igramo raznorazne veščine, ki otrokom takole pridejo prav, da se ne ustrašijo pri zdravnikih. Znamo drug drugemu srčka in pljučka poslušat, pa zobke kazat, pa jezik pomolet ven, pa ... Ni da ni, heh, pravi piflarčki smo.

In sem jaz takole suverena in samozavestna ves čas in skos - dokler ne grem z mojo punčko v tiste prave izzive, ki niso samo igra. Itak.

In greva. Lumpasto dobre volje, kot vedno, kadar takole sami greva po opravkih. Med vožnjo malo opazujeva okolico, malo klepetava, malo poslušava glasbo. Ni da ni. Tafajn cajt, jaz rečem temu. Danes je še posebno, ušesa nam

PIŠEM :-)

Nina Ilič
09.04.2014 07:34 (Apr 09, 2014)

Evo me. Pišem.

Vzela sem si čas, temeljito razmislila. Tudi tekom solz, ne samo začudenja in smeha, sem prišla do kar nekaj ugotovitev. Vseh ne bom naštevala, ker to pravzaprav niti ne bi bilo bistveno. Bom pa ta 'prvi' zapis posvetila prikazu ene lekcije, ki sem je bila deležna. Morda kdaj komu pride prav, morda ne. Morda se tudi v tej lekciji kak človeček najde in iz tega diplomira v obliki hudega psihičnega trpljenja. In če se tebi to zgodi ... Lej ... Prav, pa daj. Izbira je tvoja. Vsekakor nosim odgovornost za svoje zapise. Za tvoje misli in interpertacije, cenjeni bralec, pa nosi odgovornost kar sam.

 Kaj se zgodilo, da tako pišem? Huh, mnogo vsega. Kot rečeno se bom tukaj posvetila eni lekciji, ki se ji po domače reče: dejansko obstajajo človekeci, ki so celo v zapisu veselega plesa po travniku sposobni najti nekaj zlohotnega. (Uau, v bistvu. Vse življenje živim v prepričanju kako veliko domišljije imam, ampak toliko (!) je pa res nimam).

Po svoji stari navadi ne znam razložiti

Oglasi

7372.) twilight - stephenie meyer , knjiga je v anj jeziku

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

1659.) ata je spet pijan - dušan čater ,  knjiga je nova

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5247.) na mrzlem severu - ritchie calder

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5668.) parnik trobi nji - boris pahor

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

4304.) poletje v zgodbi v.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 8.99 €

3595.) operni spev - besedila najlepših opernih arij - smiljan samec

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 12.99 €

4628.) svetovna književnost 1 in 2 knjiga cena je za kos

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

2168.) mary anne - daphne du maurier

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj