Članek
Globoka bančna luknja, a za zapahi še vedno ni niti enega slovenskega bančnika
Objavljeno Feb 16, 2016

Vrsta mafijskih bosov iz Cosa Nostre je kljub zakoreninjenosti sicilijanske mafije že končala za zapahi italijanskih zaporov, za zapahi slovenskih pa še vedno ni niti enega slovenskega bančnika, ki so prispevali k milijardnemu oškodovanju davkoplačevalcev.

 In ga, kot kaže, še lep čas ne bo. Podatki Specializiranega državnega tožilstva, prvega zadolženega za spopad z bančnim kriminalom, so na videz impozantni. Seveda brez imen, saj jih medijem ne zaupajo. Specializirano državno tožilstvo trenutno obravnava okoli 90 zadev s področja bančnega kriminala, v fazi sodne preiskave je 15 zadev proti 43 obdolženim osebam, od tega 27 iz bančnega sektorja, skupna škoda znaša 102 milijona evrov.

V fazi obtožnega akta je šest zadev proti skupaj 14 osebam, skupna škoda je 31 milijonov evrov. Pri enem kazenskem postopku je bila zunanja oseba obsojena, naloženo ji je bilo vračilo 800 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi. Za katero osebo in katero zadevo gre, niso pojasnili. V predkazenskem postopku pa je okoli 70 zadev, v desetih od teh je policija proti 45 osebam že podala kazensko ovadbo ali poročilo. Na policiji sicer pravijo, da se je po začetnih težavah sodelovanje med njimi in bankami vendarle vzpostavilo in se odvija v smeri boljšega odkrivanja in naznanjanja kaznivih dejanj.

Beri dalje...