Članek
Ekonomist Damijan prejemal dodatek na stalno pripravljenost, na hiši pa hipoteke
Objavljeno Feb 02, 2016

Med profesorji, ki so prejemali nezakonito izplačan dodatek za stalno pripravljenost, je tudi profesor ekonomije Jože Damijan, ki je o tem objavil sarkastičen zapis na svojem blogu, v katerem opisuje, kako do objave v medijih o dodatku niti sam ni vedel, da je kriminalec, od takrat pa ni mogel spati in je skrušen in zgrbljen hodil po svetu. Na tej hiši v Dobu pri Domžalah ima dr. Jože Damijan vknjiženi dve hipoteki – ena za kredit, visok kar 578 tisoč švicarskih frankov, druga za kredit v višini 40 tisoč evrov.

Med profesorji, ki so prejemali nezakonito izplačan dodatek za stalno pripravljenost, je tudi dr. Jože Damijan, ki je o tem objavil sarkastičen zapis na svojem blogu, v katerem opisuje, kako do objave v medijih o dodatku niti sam ni vedel, da je kriminalec, od takrat pa ni mogel spati in je skrušen in zgrbljen hodil po svetu. Dve leti in tri mesece je vsak mesec neupravičeno prejemal 158 evrov bruto oziroma 85 evrov neto, torej skupaj 4264 evrov bruto oziroma 2310 evrov neto. Zapisal je, da bo vrnil vse do zadnjega centa in mu je »iskreno žal za ta gnusni zločin, v katerem sem sodeloval«.

Morda se zdi Damijanu omenjeni znesek smešen in zanemarljiv, toda gre na primer za štiri povprečne pokojnine, upokojenci od tega živijo tretjino leta. Sicer pa je po drugi strani razumljivo, da so takšne vsote za Damijana banalne. Poleg plače na Ekonomski fakulteti služi še kot samostojni podjetnik (JD Poslovno svetovanje s. p.), tako je od leta 2009 od poslovanja z javnim sektorjem prejel 205 tisoč evrov, največ od Inštituta za ekonomska raziskovanja.

Beri dalje..