Članek
Džihad Društva novinarjev Slovenije
Objavljeno Oct 27, 2015

Eno največjih sramot v zvezi s trenutno migrantsko krizo so si privoščili pri Društvu novinarjev Slovenije, kjer izvajajo kvazičlovekoljubni džihad ter vse, ki pri tem ne želijo sodelovati, označijo najmanj za sovražne in nestrpne, če že ne kot fašiste, rasiste, islamofobe.

Tako so prejšnji teden objavili pamflet z naslovom Recimo ne sovražnemu govoru!,v katerem pišejo o »množicah moških, žensk, otrok in starejših, ki so oropane človeškega dostojanstva in pravice živeti v svoji domovini« in se čez morja, reke in skozi blato prebijajo po poti v lepšo prihodnost. Namesto ograje, pravijo, imamo drugo možnost: da pokažemo svoj človeški obraz, da stopimo skupaj in jim pomagamo.

»Čez 15 ali 20 let nas bodo naši otroci, ko se bodo učili o do zdaj največji humanitarni katastrofi 21. stoletja na tleh Evrope po drugi svetovni vojni, spraševali, kje smo bili takrat, kaj smo počeli in kako smo pomagali beguncem … Vsak od nas bo moral odgovarjati – pred lastno vestjo.« (Zakaj ne kar pred Bogom?). Pri DNS pozivajo, da je treba odločno zavrniti vse vrste sovražnega in nestrpnega govora, ki ustvarja umetne delitve in piha na dušo najbolj primitivnim (ne)človeškim vzgibom. Ker je namenjen manipulacijam, političnim in družbenim interesom. Ker smo ljudje. »Naša dolžnost je, da kot družba ustvarimo prostor ničelne tolerance do nehumanega, fašistoidnega, ksenofobnega in militantnega izražanja.«

Očitno smo v DNS dobili versko moralno policijo v slogu iranske teokracije, ki nam bo solila pamet, kaj smemo pisati in celo misliti. Ker naj bi bilo vse, kar ne gre v kontekst množice nezakonitih prišlekov kot žrtev, že samo po sebi nehumano, fašistoidno, militantno … Resnica je seveda obratna: tak aktivizem ni vreden imena novinarstvo, saj skuša na podlagi prvinskih čustev preprečiti kritično analiziranje, razmišljanje, izražanje, širši vpogled.

Če bo šlo tako naprej, nas naši otroci ne bodo spraševali, kako smo pomagali »beguncem«, kot pravijo v DNS pod vodstvom novinarke Večera Petre Lesjak Tušek, temveč, zakaj nismo preprečili nezakonitega vdora milijonov migrantov iz muslimanskega sveta v Evropsko unijo in s tem povzročili njeno destabilizacijo, če že ne razpad in ogrožanje evropskih demokratičnih družb. To moraliziranje DNS z vidika domnevne superiorne ravni zavesti je največji možni primitivizem, sovražni govor in nestrpnost.

Preberejo si lahko prvi stavek svojega kodeksa – »prvo vodilo dela novinarjev je pravica javnosti do čim boljše informiranosti«. Tudi če je celostna obravnava razmer za nekoga boleča in ni v skladu s politično korektnostjo.