Članek
Utišani policist Trajče Velički
Objavljeno Sep 28, 2015

Prejšnji teden je veliko pozornost na družbenih omrežjih vzbudil zapis policista s Policijske uprave Maribor Trajčeta Veličkega, ki je stal v popolni opremi za izgrede v kordonu policistov na mejnem prehodu Rigonce, ko je skušala skupina več sto migrantov na silo vdreti v Slovenijo.

Kot je na facebooku zapisal Velički, je delal 27 ur, kot vsaj polovica drugih policistov. Stal je v prvi vrsti, »begunci« pa so se medsebojno spodbujali, da bi na silo predrli kordon, v poskusu preboja so metali otroke pred noge policistov, vzklikali gesla, menda tudi za Islamsko državo. »Potem pa nas še razni hrvaški in slovenski aktivisti zmerjajo, imajo za fašiste…Brez besed sem. In o tem novinarji ne pišejo, oni vam pišejo in predstavljajo drugačne zadeve, drugače so brez zveze tam. Ko so 'begunci' v akciji, so kamere, fotoaparati in telefoni ugasnjeni, ko pa se policija pripravi na nekaj, vse žari do Zagreba.« Ni dosti manjkalo, da bi predrli kordon, potem bi bilo sranje, je na koncu zapisal Velički.

Kmalu po tej objavi je facebook profil policista izginil, zato smo na policijo naslovili vprašanje, ali so zoper Veličkega zaradi zapisa uvedli kakšne sankcije in ali so mu ukazali, da mora izbrisati facebook profil.

S PU Maribor so pojasnili, da so v zvezi z zapisom s policistom opravili razgovor, v  katerem  je  bil  ponovno  seznanjen  z ustreznostjo komuniciranja na družbenih omrežjih  v  zvezi  z  delom  policije,  v skladu z Zakonom o organiziranosti  in  delu  policije, usmeritvami  za  delo  policije na področju odnosov z javnostmi in  skladno s Kodeksom policijske etike. Dodajajo, da 34.  člen  Zakona  o  organiziranosti  in  delu  v policiji jasno določa, kaj  so  vsebine  obveščanja  policije,  kot tudi, kdo jih lahko podaja. »Skladno  z  usmeritvami  za delo policije na področju odnosov z javnostmi  tako  ni  dopustno, da  informacije, komentarje, fotografije itd., ki so povezani z delom policije, objavljajo posamezniki v policiji, na  način, da ustvarjajo vtis, da gre za uradne informacije in stališča institucije.

Beri dalje...

http://www.publishwall.si/Animos/post/144679/pisma-haj-akterjem-tranzicije

Sponko glede tega se s tabo popolnoma strinjam. Ko se dela se dela. Ne moreš službenih stvari objavljat na FB, pa če ti je še tako težko!

Živel Trajče Velički

to je kratenje svobode govora in tiska nobenemu državnemu uslužbenci nihče ne sme odvzeti te svobode to je kršitev ustave in noben zakon in predpis tega ne more preprečiti, in je odvzem svobode govora protustaven in zrel za pregon