Se še spomnite 26.12.2004?

Objavil/a Tamara Nanaja, dne 2016-12-26 ob 22:22:29


				vir: http://blog.calicutheritage.com/

Bilo je na današnji dan pred 12 leti. Svet je dobesedno presekala novica o uničujočem potresu in verjetno še bolj uničujočem tsunamiju v Indijskem Oceanu. 

Jaz tega dne ne bom nikoli pozabila. Ni me bilo tam, tako kot večina vas, sem tudi sama vedela samo to, kar sem zvedela na televiziji in v časopisih. Smart phona takrat seveda še nisem imela, dostop do interneta pa bolj kot ne zelo omejen. 

Pa kljub temu tega dne ne bom nikoli pozabila. Že od nekdaj sem bila zelo čuteča in vedno sem mislila, da moram pomagati drugim. Tako je bilo tudi takrat. Ravno sem bila v zaključnem letniku gimnazije, na čisto drugem koncu sveta, s skoraj nič denarja v žepu. Najprej sem razmišljala kako bi prišla tja, da bi jim pomagala, pa sem se kaj hitro postavila na realna tla. Ne bo šlo. Prezapleteno. Pa denarja nimam. 

Ampak sem vseeno nekaj hotela narediti, vedela pa sem, da bom sama naredila bolj malo. Tako sem prišla do drzne ideje, da v pomoč vklopim kar celo svojo gimnazijo, še več, kar ves Šolski center Postojna. In zato tega dne, 26.12.2004 ne bom nikoli pozabila. V samo nekaj tednih so se v zbiralno akcijo denarja (vedeli smo, da naša zimska oblačila v vroči Indoneziji ljudem ne bodo prišla prav, ravno tako ne naša hrana...) vključili ne samo dijaki gimnazije, ekonomske, strojne srednje šole ... ampak tudi profesorji in vodstvo šole. Pri svetovalni službi se je pojavil pomislek, ko smo po razredih vabili dijake naj darujejo, češ "kako bodo nekateri darovali, ko pa še sami nimajo" .... pomislek je seveda bil na mestu. Nekateri ne morejo, ker še sami nimajo. Pa vendar je bilo veliko takih, ki bi lahko, pa niso želeli, hoteli ... ta problem smo rešili z enim stavkom, ki je marsikomu odprl denarnico. (Takrat so bili še tolarji). Moja mantra je namreč bila, da če dijaki vedno nekako nastrgamo skupaj za škatlo čikov in kavo z mlekom, juice z vodo ali pivo, bomo pa se ja odpovedali 500 tolarjev v dober namen. In tako so se 500 tolarjem (nekateri več drugi manj) odpovedali mnogi, v dober namen. Najlepše je bilo, ko so prispevek prinesli tudi učitelji, celo ravnatelj in svetovalne delavke!

Nismo se želeli "versko opredeljevati" zato smo se odločili denar podariti znani slovenski dobrodelni organizaciji, ki ni povezana z nobeno religijo. Zares smo verjeli vanjo. V to organizacijo namreč. Ker smo bili kreativno podjetni dijaki, ki smo se zavedali, da je dobro delo treba ceniti in ga nagraditi, smo ob koncu zbiralne akcije celo organizirali zaključno prireditev z nekaj nastopi. Namen zaključne prireditve je bil, zahvaliti se vsem ki so pomagali, nanjo pa smo v prvi vrsti povabili predstavnika izbrane dobrodelne organizacije, saj smo želeli, da zbrano gotovino osebno prevzame in zbranim dijakom in dijakinjam nameni tudi kakšno vzpodbudno besedo. 

Nevem, ne spomnim se točno koliko denarja smo zbrali, vem da za eno šolo kar veliko. Mislim da nekaj več kot 240.000 tolarjev .... ampak saj pravim, ne spomnim se točno. Se pa spomnim, da smo denar večkrat prešteli do zadnjega tolarja, saj smo hoteli da čisto vsak tolar pride v prave roke. Tik pred zaključno prireditvijo smo izvedeli, da iz nevladne organizacije ne bo nikogar na zaključno prireditev, "ker nimajo časa". Svetovali so nam "naj denar nakažemo kar na njihov TTR in se nam lepo zahvalili". 

Danes sem starejša, zrelejša, še vedno naivna a vendarle veliko manj. Danes vem, da je v Indonezijo ali sosednjo državo prišlo morda pol našega zbranega denarja ali pa še to ne .... ampak to bi bila že druga zgodba. 

26.12.2004 si bom za vedno zapomnila. Ker je takrat umrlo ogromno nedolžnih ljudi, še več jih je izgubilo dom, na Šolskem centru v Postojni pa smo se takrat tako povezali kot nikoli prej ali potem (ciljam na čas, ko sem to šolo obiskovala sama, kako se povezujejo dandanes pa nevem ...). 

Grenko sladek spomin. 

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
1
Milan Malej
1
Dec 30, 2016
Ta tvoj zapis v spomin na tragedijo cunamija v Indoneziji pred 13 let me je vzpodbudil, da objavim izvleček iz poglavja knjige Kaj po demokraciji, kjer sem ta dogodek temeljito raziskal v smeri mogočega povzročanja takšnih katastrof s strani človekovih dejavnosti, ki lahko vplivajo na velike geološke ali celo globalne mase.

Ker se danes ropanje planeta in unčevanje narave kljub številnim mednarodnim dogovorom (s figami v žepih) nadaljuje z vedno večjo intenzivnostjo in se narava odziva že z grožnjami takšnih katastrof, kot je "izpust" celotne količine severnega metana v atmosfero, ki nas bo podušil in scvrl, bi se bilo že ob primeru tega cunamija dobro zamisliti, organizirati in pritisniti na samovoljno upravljanje moči kapitala s tem planetom.

Ker je kljub skrajšanju originalnega teksta snovi preveč, da bi bila lahko del komentarja, sem se odločil za samostojno objavo

.

V zvezi z izkoriščanjem geotermalne vode, oziroma tudi fosilnih goriv, stopi v ospredje tudi raziskovanje geološke strukture podzemnih skladov in iskanje poroznih kamnin, ki so prepojene z vodo, nafto ali plinom. Nekaj metod uporablja za ta namen odboje zvoka od mej različnih geoloških plasti.


Posebej problematična so ta raziskovanja geoloških struktur pod morjem, kajti jakosti zvoka, da le-ta lahko prodre nekaj 10 km globoko v morsko dno in ga še nekaj pride nazaj, so tik ob posebnih napravah, ki ga generirajo, visoke tudi več kot 250 dB. Kaj to pomeni, bomo še pogledali v nadaljevanju. Naprave, ki ustvarijo te akustične signale, so različne in malo poznane, najbolj razvpiti pa so t.i. zračni topovi. To so posebne komore, v katere načrpajo zrak pod zelo visokim pritiskom in ga potem pod morsko gladino s hitrim odprtjem komore sprostijo v vodo. Ta udarni val sproži zvočno valovanje celega spektra frekvenc od nekaj Hz do več kHz, ki se širi na vse strani. Pri raziskovanju za ladjami vlečejo cela polja več deset takšnih topov, kar še pomnoži njihov učinek...

.

Morija pod morjem (in na kopnem?)


Ne glede na največjo morijo, ki jo človek počenja na Zemlji v naravi – ribolov, katere rezultate vsaj porabi za svoje prehranjevanje, poglejmo na tem mestu, kakšne posledice za morsko življenje imajo te akustične raziskave. (In kakšne posledice na kopnem bi lahko tudi imele?)


Številni članki raziskujejo in obravnavajo vpliv teh udarnih zvočnih valov na morsko življenje v bližini teh naprav. Očitno je, da obstajajo vplivi na vsa živa bitja, čeprav se raziskave osredotočajo v veliki meri na morske sesalce. Na njih poleg mogoče direktne usmrtitve z valovi velike moči v bližini izvora ti valovi povzročajo poškodbe slušnih, ravnotežnih in drugih čutnih organov, zaradi česa živali izgubijo sposobnosti komuniciranja in orientacije, skupine razpadejo, pobegnejo iz ogrožajočega okolja in izgubijo možnosti prehranjevanja. Posebni, še ne dovolj raziskani, so mogoči učinki na reprodukcijske sposobnosti živali. Šibkejši akustični signali različnih frekvenc povzročajo tudi na večji oddaljenosti nepravilno sporazumevanje. Mnoge od teh motenj vplivajo tudi na ribe in druge višje razvite morske organizme. Številne živali v bližini območij s temi raziskavami so obsojene na smrt. Problem je tudi v tem, da so ti poskusi zelo skriti očem javnosti in da trajajo dolgo časa. Za tridimenzionalno geološko sliko nekega področja je potrebno tudi po več (deset) tisoč »strelov« s temi zračnimi topovi. Javnost je pač zadovoljna, če ji sporočijo le, da so odkrili še kakšno veliko naftno polje, nič pa kako, in če ne vidi posledic morije, kar pa seveda oceani zlahka skrijejo. Ali res?


Pravzaprav ne izgleda, da bi ta geološka raziskovanja danes imela kakšno zvezo z geotermalno energijo, toda v prihodnosti se s povečanjem zahtev po njej te tehnologije lahko začnejo uporabljati za iskanje njenih izvorov. Poleg tega bi se onesnaženje morja z izpuščajočo geotermalno vodo mnogo lažje skrilo kot na kopnem. Pri iskanju človekovih vplivov na potrese je mojo pozornost pritegnila spletna stran, ki poskuša vzpostaviti povezavo med temi geološkimi raziskovanji in uničujočimi cunamiji v Indoneziji decembra 2004. Bistvene ugotovitve novinarja Andrewa Limburga so naslednje:

· Na drugi spletni strani najdemo še, da se je 22. novembra 2004 zgodil potres 7.1 stopnje po Richterju v jarku Puysegur, 150 km jugozahodno od južnega otoka Nove Zelandije, na meji avstralske in pacifiške tektonske plošče. Veliko škode ni povzročil.

· 30. novembra 2004 se je na obalo Tasmanije naplavilo 169 kitov in delfinov.

· Vzroka niso nikoli raziskali (na primer, poškodbe določenih organov), vendar je avstralski senator Bob Brown kasneje priznal, da so takrat na tem območju z akustičnimi preizkusi oceanskega dna iskali nafto in plin.

· 24. decembra 2004 se zgodi potres 8.1. stopnje po Richterju z epicentrom 500 milj jugovzhodno od Tasmanije, blizu Nove Zelandije, južneje v jarku Puysegur. Cunamijev ne povzroči, ker je tektonski premik vodoraven. Materialne škode in žrtev ni.

· 26. decembra 2004 potres 9. stopnje na stičišču avstralske in indijske tektonske plošče najprej poruši dobršen del pokrajine Aceh v severozahodnem delu Sumatre in nato povzroči uničujoče divjanje cunamijev ob obalah celotnega Indijskega oceana. Posledica je skoraj 300.000 mrtvih...

· 27. decembra 2004 se na obalo Tasmanije naplavi še 20 kitov.


Več pa na:

http://www.publishwall.si/milan_malej/post/255306/akusticne-geoloske-raziskave#1
Tamara Nanaja
Tamara Nanaja
Objavil/a 2016-12-26 22:22:29 (Dec 26, 2016)
Starejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Se še spomnite 26.12.2004?
S kom in kam za Silvestrovo, če si samska/samski?
Kaj pa menijo glasbeniki?
Zelena Ljubljana, tvoji gozdovi jočejo.
Tudi avtomobili se preobuvajo, iz poletnih sandalov v zimske čevlje
Iz radia GAMMA MM v kolektiv ROOTSINSESSION
Kulinarični zmenki - prihodnost slovenske dejting scene
Glasbeno nadarjeni nezemljani prihajajo na Zemljo
Poletje 2016. Takrat sva se zaljubila.
Marcia Griffiths - Kraljica Reggae glasbe
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2019
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Oglasi

2661.) kriv - jason pinter

Kategorija: Šport

Cena: 25 €

4691.) nomadi brez oaze  -  boris pahor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5885.) vidna tema - izpoved o depresiji - william styron

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 12.99 €

6455.) oj, hišica očetova - cilka dimec žerdin

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

6983.) luč fantastike - terry pratchett

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

https://www.naravni.si/blog/filtri-za-vodo/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

dober dan,   ste v kakšni finančni krizi? ali vam je banka zavrnila posojilo? ali potrebujete posojilo? ne skrbite več, ker je podjetje, ki je tu, da vam pomaga, daje posojila tako posameznikom kot podjetjem od 2000 evrov in več, obrestna mera je dostopna. če vas zanima, se lahko s svojimi prošnjami obrnete na hopkinsonloan@outlook.com.   hvala.  

Kategorija: Storitve

Cena: 10 €

v kolikor igrate igre na srečo, spremljate športi in radi tudi stavite, imate sedaj možnost, da ob registraciji na spletni strani: https://www.betsonhand.com/sl/william-hill/william-hill-bonus/ prejmete tudi william hill bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kakšna znaša pokritost lte 4g omrežja pri enem izmed večjih operaterjev v sloveniji. na njihovi spletni strani si lahko ogledate zemljevid: https://www.a1.si/omrezje/hitrost-interneta-4g-lte

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

https://www.naravni.si/tehnologija/filtri-za-vodo.html

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor razmišljate o nakupu kvalitetnega mobilnega telefona in zanj ne želite odšteti celega premoženja, je smiselno, da razmislite o nakupu samsung galaxy a7. zmogljiv telefon po ugodni ceni, ki vas bo zagotovo navdušil. več lahko najdete in preberete na naslovu: https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-a7-zlata

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

računalnik all in one envy velja za premium izdelek hp.  z top procesorjem in ločeno grafično kartico, nudi hitro in zmogljivo delovanje.  primeren tudi za zahtevne igerce!     

Kategorija: All-in-one računalniki

Cena: 1499 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj