Iz radia GAMMA MM v kolektiv ROOTSINSESSION

Objavil/a Tamara Nanaja, dne 2016-09-24 ob 12:25:01


				RootsInSession danes

RootsInSession Sound so že v 90.ih letih prejšnjega stoletja veljali za pionirje na svojem področju., čeravno kot posamezniki. Slovenskemu občinstvu so postregli z bass glasbo na način, ki je bil marsikomu tuj, nepoznan, drugačen ... tako kot glasba sama. Leta 2001 so na takratnem radiu GAMMA MM začeli z oddajo RootsInSession, ki je kmalu presegla načrtovane okvirje, predvsem pa je formirala kolektiv intuzijastičnih in zelo karizmatičnih DJ-ev in producentov, ki pustijo pečat povsod kjer se pojavijo. Še vedno, tudi po 15. letih. 

VSE SE JE ZAČELO NA TAKRATNEM RADIU GAMA MM

Začetki RootsInSession segajo v leto 2001, ko je iz tedenske radijske oddaje Radyoyo, nastalo več tematskih oddaj.  Iniciativo za sredino oddajo, na takratnem radiu Gama MM, je prevzel DJ PIER. V oddajo pa so se kot selektorji vključili tudi ostali člani:  Mehownee in Shine, kasneje pa še FU.  Oddaja je dobila ime RootsInSession in je pokrivala raznovrstne stile znotraj reggae glasbe.

Misija oddaje RootsInSession je bila širiti dobre glasbene vibracije med ljudi in jih ozaveščati o raznolikosti glasbenih žanrov, kot so dancehall, jungle, hiphop, new roots, dub... ki izhajajo iz reggae glasbe. Vse skupaj se je začelo na pobudo PIERa , ki je svoja dolgoletna prijatelja (Shine in Mehownee) z zelo podobnim glasbenim okusom prepričal, da skupaj izberejo glasbo, ki bi jo potem zavrteli na oddaji. Zadeve so se naprej odvijale spontano, kmalu se je pridružil še FU in še kar nekaj posameznikov, ki so soustvarjali celotno podobo novonastajajočega kolektiva RootsInSession. 

» V tistih časih sva oba s PIERom bila aktivna znotraj ekipe Radyoyo, delali smo skupaj s Tomom,Tigorjem ,Tino, Jamirkom... kasneje  tudi s Kpow-om, Zeds-om, Muratom… Posebej bi rad izpostavil Tigorja in Toma. Tigor je v obdobju prvih petih let veliko prispeval na glasbeno produkcijskem področju, Tom Petrucelli pa že od prvega dne in vse do danes skrbi za našo grafično podobo. Približno leta 2011 sva prenehala biti aktivna v Radyoyo in od takrat naprej se je oblikoval RootsinSession soundsystem kot ga poznamo danes. Smo soundsystem v pravem pomenu besede   s svojimi zvočniki, lastno glasbeno  produkcijo in studiem,« pove FU. 

Danes sta aktivna RootsInSession selektorja le še PIER in FU, ostala kolega pa ostajata del ekipe. Shine tako občasno poskrbi za kakšno fotogalerijo iz dogodkov, Mehownee pa ureja  socialna omrežja.

  RootsInSession radijska oddaja 2001-02

PROMO, KUSKUS IN SHISHMISH

S svojim glasbenim znanjem, predvsem pa z odlično energijo in karizmatičnimi nastopi so RootsInSession ostajali aktivni tudi na klubski in festivalski sceni, vedno več pa so nastopali tudi v tujini. RootsInSession so edini slovenski kolektiv, ki je s kontinuiteto in v maniri „stare šole“ svojo publiko vzgojil s pomočjo ti. mikstejpov.  Prvi mikstejp  se je imenoval Promo1 in je izšel leta 2001, v naslednjih letih pa sta sledila še Promo2 in Promo3. Med leti 2003 in 2013 so RootsInSession izdali kar sedem mikstejpov imenovanih KUSKUS, na njih pa so prvič predstavili tudi lastno produkcijo. Med občinstvom so omenjeni mikstejpi še danes zelo cenjeni, prinašajo veliko spominov in nostalgije in tudi po več letih jih je še vedno nadvse prijetno slišati. Zadnji KUSKUS miks si lahko poslušate tukaj.  Shishmish mikstejp je prišel ven leta 2009, dve leti kasneje je sledil še Shishmish 2, velik poudarek na obeh pa so RootsInSession selektorji namenili slovensko-balkanski produkciji. V tistem času so nanizali nekaj resnično zapomnljivih glasbenih sodelovanj. skupaj z RootsInSession je bosanski reper Edo Maajka naprimer tudi treniral svojo slovenščino. Kako mu je šlo, lahko poslušate tukaj. 

In kakšna je glavna razlika med KusKusi in Shishmishi? Medtem ko so KusKusi vedno bazirali na roots reggae pesmih, brez drugih žanrskih izpeljank, pa sta ShishMisha bolj regijsko usmerjena, predstavljata slovensko in balkansko produkcijo, hkrati pa je prisotnih tudi več drugih glasbenih žanrov, naprimer drumnbass, dubstep, reggae in drugi. 

INOVATIVEN PRISTOP IN VZGAJANJE PUBLIKE 

RootsInSession so med občinstvom in akterji slovenske ter širše balkanske scene poznani tud kot strastni promotorji, povezovalci in gostitelji »res hudih partijev«.  Organizacije in izvedbe dogodkov so se RootsInSession vedno lotevali celostno in tako je tudi danes. Za svoje oboževalce so prvi pripravljali celovečerne partije, na katerih so se zvrstili zelo raznoliki žanri bass glasbe. Publike niso le pripravljali in vabili na dogodke, ampak so jih tudi »vzgajali«. S pomočjo že omenjenih glasbenih projektov Promo, KusKus, Shishmish, predvsem pa skozi radijsko oddajo, so RootsInSession uspešno širili svoj krog privržencev. V začetku so partije organizirali v ljubljanskih klubih, v pomladno-poletnih mesecih pa so si zaželeli novih izzivov – zabav na prostem, zato so partije začeli organizirati tudi na slovenski obali. Prvi »open air bass party« se je zgodil leta 2001 na Placu pod Belvederjem v Portorožu. »To so bili zlati časi. Na posamezen parti je samo iz Ljubljane prišlo tudi do 500 ljudi, zato je »Plac pod Belvederjem« kmalu postal premajhen in smo se selili na večjo lokacijo, v Pomjan. Tam smo potem organizirali prvomajske dogodke še nekaj let in atmosfera je bila odlična. Teh časov ne bomo nikoli pozabili« povesta Pier in Fu.

Eden izmed najbolj zapomnljivih partijev pa se je zgodil leta 2006, ko so RootsInSession v Ljubljani gostili legendarnega reggae selektorja »Sira Davida Rodigana«, ki je poleg fenomenalnega DJ seta na partiju, za slovenske reggae ljubitelje pripravil tudi predavanje o zgodovini in razvoju reggae glasbe.

RootInSession sicer že več let zapored organizirajo tudi Soul Rebel večere, gre za glasbene dogodke, ki se zgodijo enkrat letno in katerih osnovni namen je počastiti rojstni dan enega in edinega Boba Marleyja.

LASTNA PRODUKCIJA, MEDNARODNA SODELOVANJA IN DRAGOCENE  IZKUŠNJE

Prav kontinuirane izdaje mikstejpov, odlično organzirani in še bolje obiskani partiji ter neverjetna priljudnost obeh selektorjev, jim je odprla vrata do odrov južnih sosedov, na njihov prepoznaven zvok pa so postale pozorne tudi založbe iz tujine.

V letošnjem letu so RootsInSession presenetili tudi z zanimivim glasbenim sodelovanjem s Klemnom Klemnom, njihov remiks Klemnove uspešnice »Ljubezen« je navdušil slovensko občinstvo, pa balkansko in italijansko tudi. Sicer so RootsInSession na mikrofonu gostili že nekaj tujih in slovenskih vokalistov, med njimi  tudi Aleksandra Ilijevski, Edo Maajka, David Boomah, Frenki, Kandžija ...  

ZABAVA OB 15. OBLETNICI


				Zabava ob 15. obletnici legendarnih RootsInSession

Na rojstnodnevni zabavi, ki se bo v okviru Dub Laba zgodila 7. oktobra v ljubljanskem klubu Channel 0, bosta PIER in FU odvrtela retrospektivni DJ set, s katerim nas bosta popeljala nazaj v leto 2001, se kronološko sprehodila čez klasike in hite, ki so zaznamovali Kus Kus in Shishmish kompilacije, večer (ali raje jutro) pa sklenila v »aktualnem« tempu, z nižjimi bass frekvencami. Parti bo sicer otvoril DR. Bancho, ki poleg Piera ustvarja reggae radijsko oddajo Riddim Operator na Radiu Študent in velja za tesnega glasbenega kolega RootsInSession že dolga leta, ter italijanski dub mojstri »Rockers dub Master«, z večglasnim prodornim vokalistom D-VIBEom, katere vodi neizmerna ljubezen do roots in lovers reggae-ja, S svojim doma narejenim, mogočnim soundsystemom med svoje sledilce širijo jasno in glasno sporočilo miru, ljubezni, spoštovanja in harmonije v »each one teach one« stilu. 

Čisto vse informacije o rosjtnodnevni zabavi so na voljo tukaj

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
0
Ni komentarjev
Tamara Nanaja
Tamara Nanaja
Objavil/a 2016-09-24 12:25:01 (Sep 24, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Se še spomnite 26.12.2004?
S kom in kam za Silvestrovo, če si samska/samski?
Kaj pa menijo glasbeniki?
Zelena Ljubljana, tvoji gozdovi jočejo.
Tudi avtomobili se preobuvajo, iz poletnih sandalov v zimske čevlje
Iz radia GAMMA MM v kolektiv ROOTSINSESSION
Kulinarični zmenki - prihodnost slovenske dejting scene
Glasbeno nadarjeni nezemljani prihajajo na Zemljo
Poletje 2016. Takrat sva se zaljubila.
Marcia Griffiths - Kraljica Reggae glasbe
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

7372.) twilight - stephenie meyer , knjiga je v anj jeziku

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

1659.) ata je spet pijan - dušan čater ,  knjiga je nova

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5247.) na mrzlem severu - ritchie calder

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5668.) parnik trobi nji - boris pahor

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

4304.) poletje v zgodbi v.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 8.99 €

3595.) operni spev - besedila najlepših opernih arij - smiljan samec

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 12.99 €

4628.) svetovna književnost 1 in 2 knjiga cena je za kos

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

2168.) mary anne - daphne du maurier

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj