Danijel Magajne: Zakaj se niža dno reke Mure

Objavil/a Mura - danes in jutri, dne 2018-12-06 ob 16:01:22

Poglabljanje dna in s tem tudi gladine vodotokov povzroča, da so ravninski predeli ob vodotokih zaradi suše bolj ogroženi tudi zato, ker se v teh tleh poleg samega nižanja nivoja podtalnice (in tudi s tem nižanjem) intenzivno še dodatno znižuje tudi vsebnost najfinejših delcev.


Vesel sem, da se domačini ob Muri organizirajo za povišanje nivoja podtalnice na svoji zemlji. Tudi meni ni vseeno, kako se »sušna obdobja« hitro širijo vedno dlje od Mure na obe strani.

Doslej je bilo veliko zamujenega tudi zato, ker smo nekdanje skrbno gospodarjenje z vodami zakonsko spremenili v »upravljanje« z njimi!

Ker sem bil med drugim nekaj let v Novi Gorici zaposlen tudi v nekdanjem vodno gospodarskem podjetju VGP Soča in ker sem bil nekaj časa tudi član našega regijskega štaba za zaščito in reševanje in naše Goriške območne interesne vodne skupnosti, se kot gradbeni inženir sicer konstrukcijske smeri poleg na statiko dokaj dobro razumem tudi na vodarstvo, kjer sem še posebej dobro seznanjen z erozijskimi procesi in v zvezi s tem še posebej z najrazličnejšimi pojavi premikanja gramoza po strugah rek. Mogoče se veliko bolje spoznam na najrazličnejše gruščnate tokove, ki nastanejo večinoma iz močno razmočene zemljine, s katero so plazovi kdaj zajezili katerega ali istočasno več vodotokov v goratih oz. hribovitih predelih Posočja.

Vsi ti pojavi so se in se še zmeraj najintenzivneje dogajajo tudi visoko v povirju Mure. In tudi v njeni strugi povzročijo, da se pri naraslih vodah po njej pretakajo večje ali manjše količine gramoza.

Ta gramoz je lahko prišel zelo daleč po vodotoku direktno iz omenjenih gruščnatih tokov. Še veliko več proda pa se po strugah prenaša pri kasnejših naraslih vodostajih, ko ga voda na zgornjih delih vodotoka odtrga iz prejšnjih nanosov v strugah in ga vedno bolj drobnega odlaga v njenih spodnjih delih.

Pri večjih nanosih se dogaja, da si mora voda še dolgo po končanih velikih povodnjih v debelih slojih novih nanosov proda vrezati povsem nove struge z za Muro v njenem spodnjem toku še posebno značilnim meandriranjem. Tako so se nekoč tudi vzdolž Mure med Prekmurjem in Slovenskimi goricami pojavljali številni mrtvi meandri, ko se je njena struga premikala od enega do drugega brega.

Odkar je Mura v Avstriji energetsko vedno bolj izkoriščena, pa se v njenih številnih jezovih kopiči vedno več gramoza, ki bi po naravni strugi sicer še vedno potoval skozi Slovenijo v Dravo, Donavo in po njej še naprej do Črnega morja prav tako, kot nekoč.

Danes Mura ne spreminja več lege svojega toka tako, kot nekoč, spreminja pa svoje sedaj vedno bolj stalno korito. Pri vsakem povečanju pretokov, ki niso več tako izraziti in pogosti, kot nekoč, se iz njenega dna in bregov »trgajo« vedno drobnejši deli starih prodnih nanosov in voda jih veliko manj intenzivno in manj opazno, kot nekoč, nosi proti Hrvaški.

Ravno tako, kot voda Mure direktno iz struge prenašajo vedno bolj drobne delce v Muro tudi vsi njeni pritoki in, kar je bolj skrito, a zelo pomembno, tudi skriti kanalčki podtalnice. Nivo podtalnice je vedno nižji in tokovi podtalnice so vedno hitrejši, ker so kanalčki (podzemne »kapilare«) vedno bolj strmi.

Ko smo pred kakimi 10 leti z ekipo strokovnjakov iz inštituta IRMA ocenjeval poškodbe ca 500 let stare cerkve v Veržeju, nismo mogli verjeti, kako, da so njeni zidovi šele sedaj (kar naenkrat) začeli pokati.

Ko so nam domačini rekli, da se je dno Mure v zadnjih 10 letih poglobilo za en meter, nam je bilo takoj jasno, da so se sčasoma poglobili tudi tokovi podtalnice, ki so počasi začeli teči tudi pod globokimi temelji in izpod njih ponekod (na nekaterih koncih cerkve) veliko bolj kot drugod odnašali najfinejše delce zemljine. Prišlo je do neenakomernega posedanja (več tam, kjer so bili tokovi podtalnice globlji in intenzivnejši) in posledično do pokanja zidov cerkve, ki so bili prej tudi brez armiranih temeljev stoletja dovolj trdni, da niso pokali.

Podobno se s podtalnico sedaj dogaja povsod vedno dlje od Mure. Kakšna je kvaliteta rodne zemlje brez najfinejših delcev pa vedo agronomi bolje od mene.


Solkan, 4.12.2018

Danijel Magajne univ.dipl.inž.gradb.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Mura - danes in jutri
Mura - danes in jutri
Objavil/a 2018-12-06 16:01:22 (Dec 06, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kmečki glas: Mura - vez pomurske prihodnosti
Mnenje prof. dr. Peter Novaka o reki Muri. Tujci se vpletajo v naše energetske že od jedrske elektrarne naprej!
Muri se ne piše nič kaj dobrega. Prav gotovo je takšna struga Mure, kot je danes problem in vse bolj postaja tempirana bomba!
Mura ni potok, je hudourniška reka, ki lahko pobesni. Ob teh razmerah bo prišlo do poplav, kakršnih Prekmurje še ni doživelo!
Reka Mura: Dvig podtalnice in vrnitev vode v "divje" meandre je NUJNO! Brez sonaravno grajenih jezov tudi ne bo šlo!
Danijel Magajne: Zakaj se niža dno reke Mure
Dr. Jože Duhovnik: Avstrija je ukradla reko Muro z energetskim potencialom, da Slovenija ostaja pripravljena puščava!
Vprašanja obiskovalcev posveta o možnosti izrabe vode reke Mure za namakanje in vodooskrbo v prekmurski ravnici ⌈video⌋
Kaj pomeni namakanje v Prekmurju, Miran Torič - KGZMS ⌈video⌋
Predstavitev namakalnega sistema, Uroš Jarc - HSEinvest Maribor ⌈video⌋
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Oglasi

notranja nadzorna kamera vam omogoča, da lahko na daljavo spremljate dogajanje v vaših prostorih. zaznava tudi gibanje v prostoru in vas na to opozori. več o wifi kameri: https://www.a1.si/dodatki-za-telefone/notranja-nadzorna-wifi-kamera-a1-smart-home

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: Pokličite za ceno

vitamin c  najbolj pripomore k izboljšanem delovanju imunskega sistema in zato je zelo pomemben za človeško telo, da ga ima dovolj. v kolikor ga ne zaužijemo dovolj s prehrano je pomembno, da ga absorbiramo preko prehranskih dopolnil. 

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 26 €

google oglaševanje vam omogoča, da z google adwords povečate samo prodajo in obisk vaše spletne strani. skupaj analiziramo in določimo cilje pri prodaji. več o samem oglaševanju najdete na spletni strani: https://adwords.dominatus.si/google-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

6821.) veliki jože - vladimir nazor

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

3895.) galeb - jonatan livingston  - richard bach

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

430.) ti bodi moj vodnik - jože urbanija limbarski

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18.99 €

2087.) razmerja črtice - viktor gregorač

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2065.) ograd - janez jalen

Kategorija: Kulinarika

Cena: 14.99 €

639.) radoživa špela - erna svet

Kategorija: Humanistika

Cena: 19.99 €

7730.) priznanje - john grisham

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

7729.) senca - robert harris

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

7728.) 19 reologija živil

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj