Članek
Kaj je bolj nepravično, gospa Janša, da je mož Janez v odprtem zaporu ali da ni Zakona za invalide?
Objavljeno Jun 30, 2014

Danes je bila večkrat na TV-ju ponovitev razgovora z Uršo Janša, ki ne more razumeti kako se lahko kaznuje nedolžnega človeka z zaporom.

Ne morem si pomagati. V glavi mi se je, hočem nočem, pojavilo vprašanje: A je kdaj gospa Janša pomislila, da obstaja velik del ljudstva v Sloveniji, ki bi veliko raje bil dve leti v zaporu kot na prostosti, četudi gre za del ljudstva, ki je popolnoma nedolžen a je hudo bolj kaznovan s strani vseh dosedanjih madatarjev Republike Slovenije kot je kazenski zapor?!

 

Konkretno mislim pri tem na invalide! Slovenija je ena redkih držav EU, ki v dvajsetih letih ni uspela poskrbeti za Zakon za invalide! Gospa Janša ta problem kot zdravnica mora dobro poznati. 

 

Šele leta 2008 je podpisana konvencija, mednarodni sporazum o pravicah invalidov. S podpisom te konvencije se je Republika Slovenija zavezala, da bo sporazum sprejela v celoti in ne bo zavrnila njenih posameznih delov ter da bo začela z izvajanjem najpozneje trideseti dan po tem, ko k sporazumu pristopi dvajset držav. Pristopilo je že zdavnaj mnogo več držav, skoraj vse članice EU. Letos je 2014 in od 38 odredb se izvaja ena v celoti ter dve delno!   :-(

S čim so si invalidi to zaslužili? So mogoče namerno povzročili invalidnost? Si lahko sami pomagajo? Ne!

 

Si sploh znamo predstaviti kako je živeti v Sloveniji, če si invalid?

Kako je težko invalidu, hendikepiranemu ali človeku z omejenimi možnostmi dobiti službo a da ne govorim o tem kako je šele tistim, ki ne morejo prav nič sami narediti. Dragi moji vsi, takšnih je veliko in jutri smo žal lahko vsi en izmed njih. 

 

Popolnoma nemočni nimajo vsi zagotovljeno asistenco, četudi si ne morejo sami urediti osebnega življenja in so v celosti odvisni od pomoči drugih. Razlog: Asistenca je vezana na zvrst invalidnosti. Vprašam se: Zakaj se spolh sprašujejo politiki kakšne vrste je invalidnost? Kakšno vlogo igra vrsta invalidnosti?

 

Invalid je invalid - naj bo to od rojstva dalje, zaradi nesreče v prostem času ali poškodbe na delu. Invalid je invalid ne glede na to ali je paraplegik, slep, gluh ali nima dela telesa. Zakaj jih politika ne obravnava enako? Edino to bi bilo pravično!

Pravice bi morale biti za vse enake zato so invalidi skrb ministrstva za družine, socialo in enake možnosti. V kontekstu invalidov v Sloveniji je beseda enakost naravnost "greh, da ne rečem smešnica, ker je problem preresen". O enakosti in enakih možnostih ne duha ne sluha.

 

Vprašam se: Ali je pravično, da civilni upravičenci družin vojjnih veteranov invalidi dobijo 600 pa tudi nad 1000 €/mesečno medtem, ko tisti, ki so nedavno, v času miru, postali invalidi le 160€? (cifre lahko malenkost odstopajo)

V Sloveniji je veliko nepravičnosti! Mnogo nedolžnih in brezmadežnih je na različne načine kaznovanih! 

Za nekatere bi bil odprt zapor mala malica.

Kaznovano je tudi mnogo zasebnih obrtnikov in podjetnikov, ki bi raje bili dva leta v odprtem zaporu kot uničeni in trpinčeni zaradi nesmiselnih in nepravičnih oz slabo premišljenih posledic "krasnih" zakonov s katerimi politika lahko človeku vzame vse od hiše do volje do življenja.

Prosim, ne zastopite me narobe. Zaradi navedenega ne presojam upravičenost zaporne kazni Janeza Janše, ker so za to zadolženi sodniki. Nisem nikoli vesela, ko so majhni nedolžni otročki, ki ne razumejo kaj se z očkom dogaja sami z mamico. Naj bo razlog ločitev, zapor, delo v tujini ali karkoli drugega.

 

Hočem le reči, da je veliko lažje razumeti razloge zakaj je g. Janez Janša v zaporu kot zakaj invalidi nimajo Zakon, ki jim omogoča dostojno življenje. Za to krivičnost pa so krivi popolnoma vsi dosedanji mandatarji, predvsem od 2008 dalje, ko je podpisan mednaroden sporazum, ki obvezuje a se ne izvaja. Nihče ga ne jemlje dovolj resno. Nihče ni kaznovan za NE IZVAJANJE. Celo nihče o tem problemu ne govori veliko, razen mogoče kdaj pa kdaj nekdo pred volitvah!

 TO JE SRAMOTA!