Članek
Predstavitev kandidatke za EU parlament - Monika Bračika
Objavljeno May 15, 2014

Rojena sem 19.05. 1966 v Ludwigsburgu, kjer sem tudi odrasla. Po poklicu sem korespodentka nemškega, angleškega in francoskega jezika - smer gospodarstvo in turizem. Sem Belokranjka s poreklom uskoških plemičev in zato obvladam tudi srbski in hrvaški jezik.

Moje življenje je bilo vedno nadpovprečno razgibano.

Že od rane mladosti sem bila aktivna in povezovalna.

Moji rezultati so dokaz!

Igrala sem rokomet v 1. nemški ligi v športnem klubu ŠD TGS Ossweil.

Poleg redne nemške jezikovne šole sem obiskovala tudi »jugoslovansko«, najprej osnovno, kjer sem zmagala na nekaj tekmovanjih s področja zgodovine, nato pa turistično na »Univerziteti Novi Beograd, Stuttgart«.

Pri komaj petnajstih sem postala celo predsednica jugoslovanske mladine regije Stuttgart in predstavljala most med 7.800 člani in nemško mladino.

V času opravljanja funkcije sem postala tudi vodja folklorne skupine Vladimir Nazor v Ludwigsburgu.

Bila sem aktivna kot brigadirka, sodelovala sem na treh delovnih akcijah, nato pa leta 1984 postala komandantka brigade »Zajedništvo Stuttgart« SORA Niš.

V skorajda celotnem obdobju šolanja sem bila predstavnica dijakov in se borila za pravice sošolcev na govorilnih urah in sestankih uprave.

Liberalka sem od nekdaj. Odkar pomnim, sem krepila čut za razumevanje različno mislečih ljudi.

Izhajam, kot ste verjetno zaslutili že iz zgornjih besed, iz družine partizanov. Imela sem sorodnike tako komandante proleterskih brigad kot tudi majorje in vojne sodnike. Vendar me to ni naredilo liberalke!

Najboljšo vzgojo otrok so v Nemčiji ponujali cerkveni vrtci in tako sem končala v njem in se učila moliti, kar doma nisem. Edini verni v družini so bili grko-katoliki (to je vera, razširjena med Uskoki, ki je plod združevanja oz. unijačenja pravoslavne in katoliške vere). Poleg tega je bil vrtec, ki ga je mati izbrala zame, namenjen otrokom invalidom. Tam zdravih razen mene ni bilo. Hvaležna sem za to! Omogočilo mi je zgodnje razvijanje čutov za potrebe drugih. Že v vrtcu sem se naučila razumevanja, poslušanja intuicije in prepoznavanja govorice telesa. Vsak dan sem lahko ugotavljala, da sem srečen otrok, ker sem zdrav otrok. Zato sem še raje gibala, govorila in učila ter pomagala!

Že v zgodnji fazi življenja človek razvije osebno noto in značaj!

»Razpeta med različnimi narodnostmi, verami in statusi, sem se že kot otrok, ki je komaj shodil, morala osredotočiti na najboljše od ponujenega. To me je naredilo razumno in tolerantno ter odprto do različnih!«

Ključnega pomena je, da celo življenje krepiš čut za potrebe ljudi.

»Ko veš kaj potrebujejo ljudje, prepoznaš tudi, kam gre svet in kaj potrebuje trg delovne sile!!

»Na svoji poslovni poti sem konstantno napredovala. Cenjen menedžer sem postala, ker sem skromna, enostavna, iz naroda in ker se v vsakem trenutku zavedam, da je materialna blaginja posledica nematerialnih vrednot.«

Moja poslova pot:

- februarja 1989 sem imela 22 let in odprla s.p. – turistično agencijo. TURIZEM

- Danfoss compressors d.o.o.; vodja tečajev nemščine, prevajalka, astistenka generalnega direktorja. http://www.danfoss.com/

- Iskra kondenzatorji/AEG Kondensatoren&Wandler; vodja prodaje in član kolegija uprave. http://www.iskra.eu/podjetja_skupine/iskra_kondenzatorji/ ELEKTROTEHNIKA

- KPC Fulda (Dubai); key account manager in razvoj arabskih trgov http://www.kpc-project.com/ - fracchise partner: Thomas Klein (Dubaj); turistično-kulinarično svetovanje Dubai, Madrid, Chicago. Buenos Aires http://www.thomaskleingroup.com/ TURIZEM/ SVETOVANJE

- WIMA GmbH (Nemčija); direktorica prodaje in član uprave http://www.wima.com/de_index.php ELEKTROTEHNIKA

- CapXon Europe (Taiwan- sedež Nemčija); vodja razvoja prodajne mreže v Evropi.http://www.capxongroup.com/ ELEKTROTEHNIKA

Danes:

- MB Global od leta 2012 dalje: trženje in prodaja slovenskih izdelkov na tuji trg, svetovanje in promocija, izobraževanja in teambuildingi. ELEKTROTEHNIKA/SVETOVANJE/IZOBRAŽEVANJE

28 let izkušnj menagementa s pozitivnimi rezultati

Branže: turizem, storitve, elektrotehnika – komponente za zelene energije, belo tehniko, avtomobilsko industrijo, audio-video in medicinsko tehniko.

»Poglej, kaj človek počne v prostem času in s kom se druži, in boš videl kakšen človek je«:

- Sem članica nadzornega sveta Doma upokojencev Metlika in Srednje šolskega centra Črnomelj.

- Vodja uskoške folklorene skupine

- Član gospodarskega odbora stranke

- Vsako leto sem enemu študentu prostovoljno »neformalen« mentor. Preverite: vsi so uspeli. Oni so moj ponos.

- V prostem času in med dopusti predavam: izvedla sem že več kot sto celodnevnih seminarjev na temo Uspešna pogajanja v slovenskim in nemškem jeziku in prejela anketne ocene s povprečjem: 4,6 (od 5).

- Upokojencem, ki so delali v Nemčiji, že 25 let z veliko dobre volje in seveda prostovoljno izpolnjujem vloge za pokojnino. Delo seveda terja poznavanje zakonov, ki se nanje navezujejo.

- Prav toliko inštruiram in vodim brezplačne tečaje nemščine in angleščine za belokranjske otroke, dijake in študente. Občasno sodelujem tudi z Mladinskim centrom KUD PLAC Metlika. Z otroci delam najraje. Učimo se z veseljem in skozi igro. Lepšega ni.

- Redno se udeležujem in predavam tudi na Tednih vseživljenjskega učenja!

Zakaj sem stopila v politiko?

Vem, da trenutno lahko precej škodi, če si vpet v politiko, kljub temu nisem mogla več poslušati in ne ukrepati, ker:

- Pogosto je prevečkrat slišati izgovore, da so določeni ukrepi posledica evropskih direktiv, pa niso.

- Premalokrat slišimo in vidimo rezultate dela naših sedanjih evropskih poslancev.

- Vem, da nismo izkoristili niti polovico priložnosti, ki nam jih ponuja Evropska unija.

- Znotraj EU nam premalokrat zaznavajo kot deželo potenciala! Ljudje sledijo najboljšim, ne pa cmeram! »Smej se in vsi se bodo smejali. Smrči in boš spal sam« - Anthony Burgess

- Poznam razlike med zakoni drugih članic EU in našimi. Berem različne tuje časopise in strokovno literaturo, ne le naše. To mi omogoča vpogled v dejanski svet EU z vseh perspektiv.

Kaj je moja zaveza volilcem?

Majhna in srednje velika podjetja predstavljajo velik delež gospodarstva, predvsem v Sloveniji. Njihov najbolj dostopen trg so države Evrope, ki so ali postajajo članice Evropske unije. Blagor ljudstva je odvisen od učinkovite in zdrave ekonomije. Dajte svoj glas za Evropo priložnosti! Zase vem, upirala se bom Evropi brezposelnosti in strahu pred jutrišnjem dnevom. Želim si politiko zdravega razuma, ki je enostavna in ustvarjalna!

Ustvarjanje delovnih mest bo moja prva prioriteta. Posledično bo možno tudi urejati zdrav socialni sistem, ki bo pravičen in human:

Zavzemala se bom za evropske zakone, ki bodo ljudem omogočali prevzemanje odgovornosti za lastno življenje. Trenutno je krojeno in se od nas pričakuje, da prezvemamo odgovornost za napake, ki jih nismo storili. To EU gotovo ne pričakuje od nas.

V Sloveniji potrebujemo nujno tudi Zakon za invalide, profesionalne športnike in umetnike ter bolj kakovostni šolski sistem. To so zadeve, ki se lahko urejajo na evropskem nivoju, da bodo za vse enaki in pravični. Danes v Sloveniji ne morejo preživeti niti vrhunski športniki, kaj šele ostali. Šport povezuje in je pomemben dejavnik razvoja turistične ponube in zdravstvene preventive.

Zaradi poznavanja problematike bodočih držav, ki si želijo vstop v EU, kot so Bosna, Srbija ali Turčija, s katero sem prav tako ogromno poslovala, bi se rada aktivno vključila v odbore Evropskega parlamenta, ki se aktivno lotevajo reševanja njihovih problemov. Njihova mentaliteta mi je blizu in zato si upam trditi, da poznam prednosti in nevarnosti, ki jih lahko njihova včlanitev v EU prinese, in kaj bi ta lahko pomenila za Slovenijo, predvsem iz zornega kota gospodarstva.

Danes sem se predstavila. V sredo sledijo ukrepi. Želim Vam pokazati, kje vidim možnosti krepitve trga EU in Slovenije ter za nova delovna mesta!

Monika Bračika

Tudi jaz sem se čudil ... no potem pa se nisem več čudil. Stranka bi morala dober neobremenjen kader postaviti na prvo mesto. In kandidati bodo, če bodo hoteli priti v ospredje, morali resno uporabljati in delati na omrežjih, kar je Monika začela. Sicer malce pozno, ampak saj to niso zadnje volitve :) Tudi PW bo za državnozborske in lokalne volitve hitreje pripravil infrastrukturo.

Tadej, hvala za glas. :-) V kolikor bi želel dokaz za to kar sem napisala mi povej. Dobiš, ker so študenti zares moj velik ponos. :-)). Tudi tebe prosim za priporočila. Potrebujem podporo. Še enkrat hvala in tudi tebi vse dobro. Lep pozdrav! Monika Bračika

Gospod Jezbinšek, hvala za spodbudne besede. Vesela sem, da me podpirate. Srčen pozdrav v Baden Württemberg. Priporočajte me naprej. Potrebujem sleherni glas. Žal nisem medijsko podprta in sem odvisna od pomoči. Hvala :-)) in vse dobro.

Dajani Babič najlepša hvala za čestitke. :-)...

Pri takšnih kandidatih se lahko prične graditi resnično prava eurppska skupnost, ki bo zaztopala resnično celotno europe ljudstvo . Internacionalno odprto gledanje zagotavlja pozitivne spremembe, ki lahko osvežile in poživijo pravilno delovanježe Europske skupnostio. Saj vsega tega znanja se da naučiti le tako kot G.Bračika v svojem Referenčnem opisu podaja. G Bračika veliko sreče Vam želim, v vsem nadaljnjem intuzastičnem življenju. Lep pozdrav iz Baden-Württemberga Franc Jazbinsek

Včeraj rojstni dan. :) Vse najboljše! :)

Ne bom se dala prodati :-). Sem preveč ponosna, da bi šla na kolena ali v gnile kompromise. Hvala za podporo. Vesela bom slehernega preferenčnega glasu in priporočila prijateljem. Resnično stojim z dvema nogama na tleh! Zaupajte mi! Za morebitna vprašanja sem na voljo!

Glede na to, kar si napisala, se tvoji stranki močno čudim, da te je postavila šele na sedmo mesto na listi. Ali pa se tudi ne čudim, glede na stanje v tvoji stranki. Osebno ti želim tvoj osebni uspeh in nadaljno uspešno politično kariero, samo pazi, da se ne "prodaš" za višje cilje tvojih političnih bosov.