Prijatelji (2)
Dajana Babič
Branko Gaber
Spremljevalci (2)
Vitomir Horvat
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

JUTRO, NYC!
PRIHODNOST JEZIKOV
Kamena doba
PO DOMAČE
VSE ALI NIČ
PO POTEH MATERE TEREZIJE
KAKO REZERVIRATI LET S TRIPSTA.SI?
DOBRO JUTRO, INDIJA!
DAN BOJA PROTI MELANOMU
PREDSTAVITEV VINSKE KLETI PUKLAVEC
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2019
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

PRIHODNOST JEZIKOV

Mojca Mavec
19.06.2017 17:37 (Jun 19, 2017)

Kateri evropski jezik bo prevladal v prihodnosti? Intervju za Jezikovno Alademijo. 

Ob kavi z Mojco Mavec: kateri evropski jezik bo prevladal v prihodnosti? | Jezikovna Akademija

Na Jezikovni Akademiji se že nekaj časa sprašujemo, kateri od evropskih jezikov bo v prihodnje najbolj zaželjen in najbolj iskan za učenje. Nekateri smo mnenja, da bo prevladala ruščina, nekateri pa menijo, da bo nemški jezik poleg angleškega ostal vodilni evropski jezik. Zanimalo nas je tudi širše mnenje, zato smo na kavo povabili našo drago tečajnico Mojco Mavec!

MREŽA

Mojca Mavec
12.06.2017 09:01 (Jun 12, 2017)

Kako z lahkoto danes delimo svoje skrivnosti. V kratkih sporočilih, elektronski pošti ali na Facebooku.  S prepričanjem, da ta pretok informacij in slik, tako vsakdanjih, tako nepomembnih, tako banalnih pristane na naslovu, ki nosi naše ime, na kraju, kjer z njimi upravljamo sami.

Še vedno imamo občutek, da so naše skrivnosti na varnem v svetovni shrambi. V resnici smo mušice, ki so priletele v mrežo. V njej se skladiščijo vsa naša sporočila in slike, ki jih oddajamo in s katerimi velika svetovna podjetja počnejo,  kar jim je ljubo. Naše skrivnosti so ujete in na voljo vsem.

Bi bili bolj previdni, kaj pošiljamo v svet, če bi namesto mega- in gigabajtov v velikem skladišču hranili misli,  zapisane na papir? Bili bi res naivni, če bi verjeli, da so spravljene na varnem kraju, kjer jih nihče ne bo prebral. Ali še huje, uporabil in izkoristil, kot so že večkrat storili tudi z dokumenti iz kakšnega slovenskega arhiva.

Socialna omrežja so že zdavnaj pretvorila v resnične pajčevine, kamor se

VSE ALI NIČ

Mojca Mavec
28.05.2017 21:38 (May 28, 2017)

Nogometaši Manchester Uniteda so pretekli teden v finalu Evropske lige premagali Ajax z 2:0. Mladeniči iz Amsterdama so bili popolnoma brez idej, kako odbiti napade rdečih vragov, čeprav so jim Angleži večji del srečanja prepustili pobudo na igrišču. Man United je rutirano odbijal vse napade.  V finalu tako pomembnih tekem se igra na vse ali nič.

V zadnjem času se zdi, da je princip velikih športnih tekem zašel tudi v politiko. Brexit, Trump in nazadnje volitve v Franciji: vse zdi kot tekma za osvojitev pokala. In tu velja do konca za vsako ceno. In ko je konec, je za ene nepopisno lepo, za druge nočna mora.

Kar spomnimo se na referendum v Veliki Britaniji. Zaspali smo z upanjem, da Britanci ostanejo v Evropski uniji in se zbudili v Brexit. Šli smo spat s Hillary in se zjutraj znašli ob Trumpu. Pred nekaj tedni je spet šlo za vse ali nič. Macron proti LePenovi. Prihodnost Evrope proti možnosti za njen konec.

Medtem, ko v nogometni ligi včasih lahko igraš tudi neodločeno, si deliš točke

PREDSTAVITEV VINSKE KLETI PUKLAVEC

Mojca Mavec
28.05.2017 09:51 (May 28, 2017)

Pred kratkim so na dogodku v Ljubljani, ki se je odvijal v čarobnem okolju Mestnega muzeja, prijateljem in ljubiteljem predstavili dve novi liniji vrhunskih vin. Prva, Jeruzalem Ormož, predstavlja izbor najboljšega iz vinogradov kleti, v njej pa se prepletajo stoletna tradicija vinarstva in sodobni pristopi enologov. Pri kreiranju teh izjemnih vin ni bilo nič prepuščeno naključju. Od izbora najboljših trsov in leg vinogradov do ročnega trganja grozdja in skrbnega negovanja vina v kleti. Linijo vrhunskih vin, ki bo pod zlato etiketo kupcem na voljo na izbranih policah slovenskih trgovin, sestavljajo tri vina: Sivi pinot, Sauvignon ter sladki duet Traminec in rumeni muškat. Vsa tri vina so svojevrstna in elegantna, na voljo pa bodo v omejeni količini 10 tisoč steklenic.

DAN BOJA PROTI MELANOMU

Mojca Mavec
27.05.2017 10:57 (May 27, 2017)

10 let organiziranega osveščanja o nevarnosti kožnega raka pri nas. Vesela, da sem del ekipe kot ambasadorka. 

Združenje slovenskih dermatovenerologov je že deseto leto zapored organiziralo javnozdravstveni projekt Dan boja proti melanomu.

Dan je bil namenjen preventivnemu osveščanju širše javnosti o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje kožnega raka melanoma in nevarnostih izpostavljanja sončnim ultravijoličnim (UV) žarkom. Kot ambasadorka projekta skupaj z dermatologi opozarjamo, da je redno samopregledovanje kože najboljša preventiva pred melanomom. Deset minut mesečno, ki jih porabimo za popoln samopregled kože, lahko reši življenje. Kot ugotavljajo v omenjenem združenju, je projekt Dan boja proti melanomu v šestih letih pomembno prispeval k večjemu poznavanju problematike in uspešnejšemu zdravljenju.

Melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka; ključno pravočasno odkrivanje

Melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, saj se razmeroma hitro razširi v sosednja tkiv

ČEZ PLANKE V INDONEZIJO

Mojca Mavec
25.05.2017 08:52 (May 25, 2017)

Malo je še takih krajev na svetu. Tako divjih,  a vseeno tako dostopnih. Sredi pragozda in brez malarije. Čez nekaj let bo Flores zagotovo pogoltnil množični turizem. Prišla sem pravi čas. Nova sezona serije Čez planke bo na spredu vsak ponedeljek v avgustu! 

Kamena doba

Mojca Mavec
25.05.2017 08:38 (May 25, 2017)

Zadnja pot po Indoneziji me je pripeljala tudi mimo Mrzle jame na otoku Flores. V Liang bui  so leta 2003 našli ostanke miniaturnega človeka, neke vrste prahobita, ki je meril le dober meter v višino. 
Po svoje praljudje iz kamene dobe sploh niso bili tako drugačni od nas. Počeli so  povsem trendovske stvari,  kot je denimo prehranjevanje po principih zdaj tako moderne paleo diete.  Ali pa hitro in učinkovito komuniciranje.  Z  ogljem so na steno jame nakracali človeka, ki besno vihti palico nad glavo. Morda je to orodje? Orožje? Ali raztegljiva palica za selfie? Strokovnjaki si še zdaj niso povsem  na jasnem, kaj pomenijo vsa prazgodovinska sporočila. 
 Facebook in Whatsapp delujeta podobno. Po stoletjih jezikovne kulture smo spet pristali v kameni dobi. 
Dolgi, izbrani stavki so danes zapravljanje časa. Celo v kratkih sporočilih, ki so svojčas štela vsaj nekaj besed, zdaj  uporabljamo smeške in druge sličice za izražanje čustev. Če so ti nekoč za rojstni dan napisali nekaj lepih mi

Obisk legendarnega gledališča v Harlemu

Mojca Mavec
07.05.2017 16:00 (May 07, 2017)

Če ste v New Yorku v sredo in sploh ljubitelj gledališča, potem se odpravite v Apollo na 125.ulici v Harlemu. Sreda je dan za Amateur Night,  tekmovanje za mlade talente. Tu so začeli Ella Fitzgerald, Billie Holiday, James Brown, Bill Cosby in mnogi drugi. Zato je gledališče vse o dleta 1934 igralo pomembno vlogo pri razvoju džeza, swinga, R&Bja, bluesa, soula in drugih glasbenih žanrov, ki so prišla k nam iz ZDA. V Apollo še danes prihajajo velika imena, tudi ameriškega stand-upa. Sama sem imela srečo, da sem tu prvič v živo videla Amy Schumer. Nujno rezervirajte karte vnaprej. 

DOBRO JUTRO, INDIJA!

Mojca Mavec
05.05.2017 17:18 (May 05, 2017)

6 letnih časov, 18 uradno priznanih jezikov, sedem klimatskih pasov in več kot milijarda ljudi!

Indija je ena najbolj raznolikih dežel sveta. In tudi ena najgosteje naseljenih – takoj za Kitajsko.To je dežela, kjer ljudje različnih religij in kultur živijo skupaj kot narod.Tu boste našli vse svetovne religije, nekatere kot so hinudizem in budizem, so tu tudi nastala.V 80.letih preteklega stoletja se je dežela začela odpirati svetu: danes je pomebna porizvajalka hrane in tekstila, ima močan IT sektor in filmsko industrijo, ki slovi po vsem svetu.Jutra se začnejo zgodaj. Okoli štirih. Le tako več kot milijarda ljudi sploh uspe priti pravočasno v službo. Največja demokracija sveta je postaja pomebna gospodarska velesila z vojaško močjo in vse večjim kulturnim vplivom. Sem na poti v Keralo, zibelko ajurvede, kjer bomo pobliže spoznali status te tradicionalne medicine in kako jo vključujejo v uradno zdravstvo. 

PO POTEH MATERE TEREZIJE

Mojca Mavec
05.05.2017 16:49 (May 05, 2017)

Skopje je balkanski Disneyland. Tako mu vsaj pravijo tisti, ki se ne morejo načuditi pretirani šminki, ki si jo je mesto nadelo v zadnjih letih. A med vsemi bolj ali manj neverjetnimi zgodovinskimi junaki, ki so v makedonski prestolnici dobili svoj spomenik, je osebnost, ki izstopa. 

Makedonija je majhna dežela, a ima veliko dušo. Tu še ni ograj za vsakim vogalom, ki bi omejevale dostop do največjih znamenitosti. In kioskov, kjer ti zaračunajo previsoko vstopnino. Na pičlih 25.000 km2 površine je skrita pokrajina, ki pomirja živce. Z mistiko, po katero morajo drugi vse do Indije. In kar je najlepše – to je destinacija na dosegu roke. V dobri uri priletim z Adrio Airways iz Ljubljane naravnost na letališče Aleksandra Velikega, čigar ime še priliva olja na vroče spore z Grčijo. Makedonci so za nekatere narod, ki ne obstaja. In živijo v deželi, ki nosi napačno ime. Grki še danes nasprotujejo imenu države, češ da gre za staro grško pokrajino. V mednarodnih organizacijah boste zato uradno s

Črepinje

Mojca Mavec
30.04.2017 10:54 (Apr 30, 2017)

Od nekdaj sem občudovala arheologe, te neverjetne znanstvenike, ki skupaj z zgodovinarji tako lepo sestavljajo zgodbe, ki jih je povozil čase. Včasih je dovolj le nekaj črepinj in starih kovancev in že lahko obudijo kulturo, ki je zdavnaj zapustila svet. 

Kdo ve, koliko arheologov bo čez stoletja raziskovalo našo zgodovino. Če jih bomo res še imeli, potem bi bilo zanimivo vedeti, kaj vse bodo razbrali iz naših stopinj in črepinj. Iz vseh teh plastičnih vrečk in drugih odpadkov, ki jih ne more povoziti čas. Bodo morda posumili na skrivnosten kult ali nenadno katastrofo, ki je uničila njihove prednike? 

Ob dnevu Zemlje smo spet veliko govorili o klimatskih spremembah in onesnaževanju okolja. Raziskovalci z univerze v Cadizu so objavili tudi zaskrbljujoče podatke o odpadkih v  naših oceanih, ki jih morski tokovi odnašajo vse tja do Arktike. Pred onesnaževanjem niso več varni niti najbolj oddaljeni kraji. 

A od vseh sledi, ki jih dnevno puščamo za sabo se zdijo najbolj banalne tiste najman

Na obisku pri kralju valčka

Mojca Mavec
29.04.2017 14:22 (Apr 29, 2017)

Grad, kjer je svojčas živel resnični d'Artagnan, mušketir, ki je navdihnil Dumasov roman, je danes dom kralja valčka. Andre Rieu je odprl vrata svojega doma in nas povabil na prvo pokušino programa, ki ga bo s svojim orkestrom predstavil junija v Ljubljani. Slovenija je rekorderka po številu prodanih kart. Še nikoli koncert nizozemskega umetnika ni bil razprodan v tako kratkem času. Za slovensko publiko predstavlja posebno presenečenje, mi smo ga skušali navdušiti za kak Avsenikov valček. Si predstavljate Veter nosi pesem mojo v izvedbi največjega klasičnega orkestra na svetu? Bilo bi noro ...

DAN ZEMLJE

Mojca Mavec
22.04.2017 15:18 (Apr 22, 2017)

Ob Svetovnem dnevu Zemlje smo danes dopoldan naGospodarski Zbornici Slovenije v Ljubljani zgodila zanimiva in vsebinsko zelo aktualna strokovna konferenca. Pod naslovom »Navade posameznikov pri ravnanju z odpadki« je potekala v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o.Dogodek je družba organizirala z namenom, da se odpre diskusija na področju spreminjanja navad gospodinjstev oz. končnih potrošnikov pri ločevanju odpadkov z vidika različnih deležnikov v procesu ločevanja.

 

PRAZNIK (NE)DELA

Mojca Mavec
20.04.2017 20:28 (Apr 20, 2017)

Morda sploh niso več tako utopične sanje, da bomo nekoč manj delali. V primerjavi s starimi časi, je že danes več možnosti,  kako uskladiti delo in prosti čas. A namesto občutkov svobode, so se pojavile druge skrbi: Je dela sploh še dovolj? Bom jutri še imel službo? In potem še zoprn občutek, da je okoli nas vse več strojev, ki prevzemajo obveznosti, s katerimi so se svojčas mučile pridne človeške roke.

Oxfordski strokovnjaki so nedavno objavila študijo, v kateri dokazujejo , da bo v naslednjih dvajsetih letih vsako drugo delovno mesto ogrozila avtomatizacija, vključno s tistimi viskokvalificiranimi. Uber je že razvil floto samovozečih avtomobilov.  In ko celo Kitajska, država z največ prebivalci na svetu, svojo delovno silo začenja nadomeščati z roboti, veš, da prihajajo novi časi. Kaj prihajajo, prihodnost je tu.  Saj tudi pri nas že lep čas komuniciramo z roboti, ki se skrivajo za človeškimi glasovi. Naj bo v banki, pri nakupi vstopnic ali ali pri klicnem centru najljubšega mobilneg

TURIZEM ZA VSE

Mojca Mavec
20.04.2017 20:19 (Apr 20, 2017)

Če si zdrav in na dveh nogah, nikoli ne pomisliš, kako prideš do službo. Ali koliko visokih robnikov in drugih ovir je na poti do cilja. Ta teden smo z ekipo obiskali potovalno agencijo Premiki, ki verjame v  turizem za vse in da invalidnost, starost in druge okoliščine niso ovira za potovanja. S to vrsto turizma so se začeli ukvarjati že leta 2005 in tudi sami zaposlujejo oseb e s posebnimi potrebami in motnjami v razvoju. Peter skrbi za Facebook, Marija opravlja administrativna dela in prevaja kataloge. V turizmu ni časa, a ustaljena ekipa uspešno pripravlja pakete za prilagojena in tudi ostala potovanja. 

 

PO DOMAČE

Mojca Mavec
03.04.2017 12:04 (Apr 03, 2017)

Zasavci so od nekdaj bili neposredni. Življenju so zrli v oči brez ovinkarjenja in pretirane romantike, saj je tudi smrt hodila v te kraje brez odlašanja in napovedovanja. V rudniku si škripnu, gagnu in fliknu, tu te je zacuknl, zategnl, zatolkl in kaj hitro si preč pršu ali pofilu. Ne vem, če je v Sloveniji še kje kak kraj, kjer bi poznali vsaj dvajset besed za umreti. Narečja spominjajo na neverjetno raznolikost naše. Slovenec odpre usta in takoj veš, od kod prihaja, vsi ti primorski e-ji in štajerski o-ji,  ki v jezik prinašajo barvo, vonj in okus. Ko zaslišim dolenjščino, sem nemudoma pri zidanci med mehkimi griči in pršut se lepše reže, če še Kraševec nabrusi svoj jezik. Zato mi je vedno žal, če nekdo na vsak način skuša prikriti svoj domači jezik. Narečja se ne smemo sramovati, bolj bi nas morale motiti tujke in nepotrebne popačenke, ki jih uporabljamo v vsakdanjem jeziku. Z manj kot dvema milijonoma aktivnih govorcev smo lahko bolj spoštljivi in morda tudi bolj radovedni, saj je

KAVA, NEDOLŽNA SUROVINA?

Mojca Mavec
03.04.2017 11:29 (Apr 03, 2017)

Tudi deževniki obožujejo kavo," pravi Tine Čokl. S kavno usedlino iz svoje kavarne, ki bi sicer končala kot odpadek, zalaga tudi ekološkega kmeta, ki jo uporablja za gnojenje. S somišljeniki v zavodu Buna osvešča in spodbuja pravično trgovino s kavo, ki še zdaleč ni tako nedolžna surovina, kot se zdi. Več ta četrtek v oddaji U3nek, ob 18.00 na TVS1.

ČEZ PLANKE V ISTANBUL

Mojca Mavec
02.04.2017 16:37 (Apr 02, 2017)

Veliki, črni Turek. Po Evropi je od nekaj povzročal strah in trepet. Kljub temu, da so Habsburškemu imperiju v zgodovini veliko več preglavic povzročali Francozi, je prav Turek bil dovolj drugačen in dovolj oddaljen, da so o njem spletli številne mite . Postal je idealen, namišljen sovražnik. Pri Slovencih je služil celo za prebujanje narodne zavesti. Kar spomnimo se našega Petra Klepca, kako se postavi pred cesarjem, ko opravi s Turkom in nato še mimogrede nažene celotno vojsko. Tudi Martin Krpan se na Dunaju loti Brdavsa, še eno zlo, ki so ga pogostokrat upodabljali kot širokohlačneža s temnimi brki.

Seveda Turčija nikoli ne bo Evropa, a z vojno v Siriji, mednarodnim terorizmom in migrantsko krizo je postala pomemben sogovornik in morali jo bomo sprejeti tako, kot dejansko je. To je država, kjer sobivata industrijsko razvita mesta in tradicionlano podeželje, najrevnejši sloj prebivalstva, kjer ima vera največjo zaslombo in na drugi strani vse močnejši srednji razred, ki razmišlja pr

KAKO REZERVIRATI LET S TRIPSTA.SI?

Mojca Mavec
02.04.2017 15:38 (Apr 02, 2017)

1. Izberi mesto, od koder boš poletel

2. Izberi končno destinacijo

3. Vnesi čas in trajanje potovanja

4. Dodaj specifikacije o številu potnikov, letalski družbi in razredu, v katerem želiš leteti

5. Klikni na gumb »Išči«

6. Izberi najboljši let 

In kar je najbolje: tripsta.si ima tudi predstavništvo v Sloveniji, če potrebuješ dodatno pomoč. 

SNEMANJE VIDEA ZA POMOČ ŽRTVAM MIN

Mojca Mavec
02.04.2017 15:05 (Apr 02, 2017)

Ko se v tako lepem sončnem dnevu sprehajaš čez Tivoli, kar pozabiš, da varnost in svoboda nista tako samoumevni, kot se zdita pri nas v Sloveniji. Pred mednarodnim dnem ozaveščanja o nevarnosti min smo s slovensko ekipo ITF, Ustanove za krepitev človekove varnosti, posneli tudi spot za pomoč žrtvam teh tihih ubijalcev. Čeprav vse več držav pristopa k ottavski konvenciji, se število žrtev povečuje. Mjanmar, Severna Koreja,Sirija ter 10 nevladnih oboroženih skupin je v lanskem letu uporabilo protipehotne mine. V letu 2015 so mine in neeksplodirana ubojna sredstva terjala 1072 otroških žrtev. Le nekaj sto kilometrov stran od nas leži BIH, ena od najbolj minsko onesnaženih držav na svetu, kjer sem se tudi sama srečala s številnimi žrtvami. 

Oglasi

zapeljite se s pletno na beljski otok, obiščite cerkev in pozvonite na zvoniku za srečo. vse na temo church on bled: https://www.altitude-activities.com/visit-the-church-on-bled-and-ring-the-bell

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

slovenija je dežela, kjer lahko zasledite marsikaj, zato si preberite 8 zanimivih dejstev o sloveniji, ki jih mogoče še niste vedeli. facts about slovenia: https://www.altitude-activities.com/8-awesome-facts-about-slovenia

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

med spletna oglaševanja sodijo google adwords, facebook ads, pr članki....katero spletno oglaševanje torej izbrati? pred odločitvijo seveda ne smemo pozabiti na zastavljene cilje, saj samo na ta način lahko dosežemo željene rezultate. v kolikor ne veste za katero oglaševanje bi se odločili pa si lahko pomagate na tem naslovu: https://www.dominatus.si/spletno-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

matcha čaj velja za enega izmed najmočnejših super živil na trgu. vsebuje veliko antioksidantov, izboljša počutje, spomin in koncentracijo ter še veliko drugih pozitivnih lastnosti. več lahko preberete: https://www.malinca.si/matcha-iz-ekoloske-pridelave-100g.html

Kategorija: Čaji

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kako oglaševati na facebooku? želite povečati prodajo? facebook vam omogoča, da lahko prodajo usmerite in targetirate na točno določeno skupino. več o tem na kakšen način delati facebook oglaševanje pa lahko najdete tukaj

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

william hill je ena izmed starejših stavnic na svetu, ustanovljena je bila že leta 1934. sedaj imate možnost, da to spletno stavnico preizkusite tudi v sloveniji - https://www.sportni-portal.com/william-hill

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ste si že od nekdaj želeli poleteti z jadralnim padalom in si ogledati pokrajino iz ptičje perspektive. potem imate sedaj možnost, da doživite to nepozabno izkušnjo ter preizkusite paragliding bled - https://www.altitude-activities.com/jump-fall-and-fly/paragliding-in-slovenia

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor bi želeli opraviti tečaj za voditelja čolna - https://www.mojedarilo.com/ex/328/33/tecaj-za-voditelja-colna-tecja-coln-morje-izpit- imate sedaj možnost, saj vam pri mojedarilo.com ponujajo tečaj, ki si ga lahko privoščite zase ali pa ga podarite kot darilo - 

Kategorija: Storitve

Cena: 125 €

7740.) miškolin - josip ribičič

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

7081.) cesarjeva nova oblačila snežna kraljica - hans christian andersen

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

6640.) moj prijatelj piki jakob - kajetan kivič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

6128.) sloni si zapomnijo - agatha christie

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj