Lastnosti aronije
Aronija vsebuje največ antioksidantov med vsemi vrstami jagodičja in ostalimi vrstami sadja. V plodovih aronije je veliko vitamina A, C, E, več vrst vitamina B ter zelo redek vitamin P, ki spodbuja delovanje in absorbcijo vitamina C. Je tudi prava zakladnica makro in mikro elementov, vsebuje železo, betakaroten, kalij, kalcij, mangan, jod, fosfor, bor in molibden.


- povečuje splošno odpornost organizma  in pomaga ščititi pred virusi in bakterijami,

- razstruplja in očisti organizem,

- poživlja in izboljšuje spomin in koncentracijo,

- blaži glavobole in migrene.

- ugodno vpliva na prebavo, odpravlja tudi zgago in umirja krče in bolečine v želodcu in črevesju in odpravlja drisko,

- izboljša krvni pretok, zato lahko celo odpravi migrene, bistveno pa se lahko upočasni razvoj arteroskleroze,

- zmanjša se tudi nastanek alzheimerjeve bolezni in demence,

- izboljšuje raven železa v krvi, zato se jo priporoča slabokrvnim.

- nepogrešljiva je tudi med nosečnostjo, saj vsebuje folno kislino in železo,

- deluje tudi antikarcerogeno, saj uničuje maligne celice pri rakastih obolenjih pljuč, dojk, možganov, debelega črevesja in jeter,

- priporoča se jo tudi po jemanju sintetičnih zdravil in antibiotikov, da se jetra prečistijo.

Kmetija Ratajc, Ložnica pri Makolah