Marinka Marinčič Jevnikar

odgovorna urednica Kmečkega glasa

Prijatelji (11)
Geza Grabar
Branko Gaber
Vlasta Kunej
Kristijan Hrastar
Alen Osenjak
Darja Zemljič
Dragica Heric
Barbara Remec
Spremljevalci (2)
Jerneja Ksir
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Materina dušica ali timijan
Ideje za ureditev grobov
Pomladni šopki z belimi šmarnicami
Koze na paši
Prvi blagoslov traktorjev na Gorenjskem
Reja perutnine
Drobnjak, prvi pridelek z vrta
Prvi blagoslov traktorjev na Gorenjskem
Jožefov sejem v Petrovčah
Stročnice - naravna tovarna dušika
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2017
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Materina dušica ali timijan

Marinka Marinčič Jevnikar
11.05.2017 09:55 (May 11, 2017)

Kako dobro deluje timijan, pove že njegovo bolj znano slovensko poimenovanje - kot materina dušica. Kaj bi bilo lahko boljšega! Timijan lahko nabiramo na rastiščih v naravi, lahko pa ga posadimo na vrtu, kjer med drugim tudi odganja polže, ki so zadnja leta vse večja težava. Timijanu najbolj ustrezajo sončne lege, nabiramo le cvetove od sredine maja do sredine septembra, najbolje junija. Prvo leto ga porežemo le enkrat, pozneje pa večkrat.

Timijan je močno zelišče, ki se uporablja tudi pri razstrupljanju in je odličen spodbujevalec imunskega sistema. Najpogosteje se ga pripravlja kot čaj, ki je znan po tem, da krepi odpornost in se priporoča proti vsem okužbam dihal. Priprava je preprosta: žličko timijanovega čaja pustimo stati približno 4 minute v skodelici kropa. Če uporabimo svežo rastlino, damo le polovico čajne žličke.

 

Prepoznajte tudi kmečke mlečne izdelke

Marinka Marinčič Jevnikar
09.05.2017 10:05 (May 09, 2017)

Pri pripravi sheme "Izbrana kakovost - Slovenija" so enakovredno sodelovali tudi predstavniki Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, ki zastopa svoje člane - kmete, predelovalce mleka. Združenje je doseglo, da je bila v sektorskem odboru za mleko sprejeta odločitev, da lahko kmečko sirarstvo v Sloveniji vstopa v shemo Izbrana kakovost s svojimi dodatnimi pogoji. Ustrezno certificiranje se odraža s končnim znakom s pripisom »kmečki«, kar potrošnika opozarja, da gre za mlečni proizvod, ki je ne samo pridelan in predelan v Sloveniji, ampak se je to zgodilo na sirarski kmetiji v Sloveniji. 

Za izdelke s pripisom »kmečki« veljajo dodatni pogoji, in sicer so siri proizvedeni po tradicionalnem načinu iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa iz nehomogeniziranega mleka. Mleko za predelavo je iz lastne kmetije ali dokupljeno v radiusu do 25 km.

Več o tem med strokovnimi nasveti v 19. št. Kmečkega glasa (10. 5. 2017).

Novo sezono ročne košnje pričel tudi svetovni prvak

Marinka Marinčič Jevnikar
09.05.2017 09:51 (May 09, 2017)

Na Jami pri Kranju je bila prva od treh tekem za izbor koscev in kosic, ki bodo nastopili na evropskem prvenstvu v Ingenbohlu v Švici. Med tekmovalci so bili tudi kosci iz Bregenza v Avstriji z lanskoletnim svetovnim prvakom v ročni košnji Fabianom Winderjem na čelu, ki je prepričljivo zmagal v moški A kategoriji in v kraljevi disciplini.  

V najtežji moški - kraljevi kategoriji je nastopilo sedemnajst koscev, ki so morali pokositi sto kvadratnih metrov veliko parcelo. Prepričljivo je zmagal svetovni prvak Fabian Windler (Bregenz, Avstrija), drugi je bil Miha Čarman, tretji pa Matej Pibernik (Moravče). 

Več v reportaži 19. številke Kmečkega glasa (10. maj 2017).

Pomladni šopki z belimi šmarnicami

Marinka Marinčič Jevnikar
08.05.2017 11:39 (May 08, 2017)

Že šmarnice bele cveto...

Ročna košnja s svetovnim prvakom

Marinka Marinčič Jevnikar
04.05.2017 10:56 (May 04, 2017)

Prva košnja je vedno mehkejša, tokrat pa je bila zaradi pozebe trava še nekoliko nižja. In s takimi razmerami so se spopadli kosci in kosice prve tekme v ročni košnji za državno prvenstvo, ki je bila hkrati tudi prva od treh tekem za izbor tekmovalcev, ki bodo nastopili na evropskem prvenstvu v Ingenbohlu v Švici. 

Med mladinci sta bila najboljša brat in sestra Maj in Zala Janža iz Bratoncev, med ženskami je zmagala Marija Veršič iz Brezovice pri Ljubljani. V moški A kategoriji je zmagal svetovni prvak Fabian Winder, ki je bil prvi tudi v najtežji moški - kraljevi kategoriji, v kateri so morali kosci pokositi sto kvadratnih metrov veliko parcelo. In zmagovalcu je to uspelo v dobrihz dveh minutah. Je to sploh mogoče? Berite 19. številko Kmečkega glasa, v kateri piše več tudi o tekmi z udeleženci svetovnega formata.

Na sliki Janeza Kuharja so najboljši v kraljevi kategoriji: drugi Miha Čarman, zmagovalec in svetovni prvak Fabian Winder (Avstrija) in tretji Matej Pibernik. 

Je bukov les res dober le za drva?

Marinka Marinčič Jevnikar
03.05.2017 08:23 (May 03, 2017)

Analiza kaže, da je v naših gozdovih bukovine najvišje kakovosti sicer relativno malo. Prevladuje pa bukovina, ki jo po kakovosti lahko označimo kot dobro. Zato ima zagotovo velik potencial v različnih izdelkih z višjo dodano vrednostjo in ne bi smela končati zgolj »kot drva«.

Delež najbolj kakovostnih dreves bukve je v naših gozdovih majhen (7 %). Samo v tem kakovostnem razredu je mogoče dobiti hlode, ki so primerni za najzahtevnejše izdelke, kot je npr. plemeniti furnir. Torej je iz slovenskih bukovih gozdov mogoče pričakovati okrog 3 % hlodov najvišje kakovosti, prevladovali pa bodo predvsem hlodi povprečne do dobre kakovosti.

Več v 18. številki Kmečkega glasa (3. maj 2017). 

Tudi letos velika škoda

Marinka Marinčič Jevnikar
25.04.2017 12:48 (Apr 25, 2017)

Po prvih ocenah je škode po pozebi v minulem tednu vsaj tako velika, kot je bila po lanski spomladanski pozebi, če ne celo še večja, saj so se letos temperature spustile še nižje. Mraz je prizadel skoraj celotno območje Slovenije, najbolj pa so prizadeti sadovnjaki in vinogradi, pa tudi vrtnine, predvsem solata in šparglji, oljna ogrščica ter ozimna žita. Pozebli so v glavnem vsi orehi po nižinah in ves zgodnji krompir tako na Štajerskem kot na Dolenjskem, ne glede na to, ali je bil pokrit ali ne.

Najmanj so prizadete kmetijske rastline v višjih legah, kjer je vegetacija poznejša in zato nasadi manj občutljivi na mraz.

Kakšno škodo je dejansko naredila pozeba, se bo pokazalo v kratkem, že v tednu ali dveh. Dejstvo pa je, da je pozeba spet prizadela predvsem tiste, ki so že lani ostali brez pridelka, in, kot vemo, doslej tudi brez izplačila odškodnine po škodi. 

Več v 17. številki Kmečkega glasa (26. april 2017).

Prvi blagoslov traktorjev na Gorenjskem

Marinka Marinčič Jevnikar
25.04.2017 09:01 (Apr 25, 2017)

Ker se kmetje zavedajo, da nesreča nikoli ne počiva, blagoslova pa nikoli ni preveč, so se tudi na Gorenjskem, na Spodnjem Brniku, odločili, da se srečajo v podružnični cerkvi in blagoslovijo zemljo, kmetije in vso kmetijsko mehanizacijo, še posebej pa traktorje, ki kmetom pomagajo pri delu in jim posredno dajejo kruh.

Prav zaradi tega je pobudi kmeta Francija Fona z veseljem prisluhnil Lucijan Potočnik, duhovni pomočnik na Spodnjem Brniku, kamor spadajo tudi Vopovlje, in tako je bilo na velikonočni ponedeljek pred cerkvijo sv. Simona in Jude Tadeja lepo postrojenih kakih 30 traktorjev, z vsake kmetije po eden, lastniki pa so domov ponesli blagoslov za vse ostale traktorje ter večje in manjše stroje in priključke.

Več v reportaži 17. številke Kmečkega glasa z datumom izida 26. april 2017.

Vsestransko uporabna bukovina

Marinka Marinčič Jevnikar
25.04.2017 08:39 (Apr 25, 2017)

Trenutno se večina bukovine porabi za energetske namene, kar v smislu ekonomskega izkoristka ni najbolj ugodno, zlasti pri lesu visoke kakovosti, ker bi lahko z razvojem novih tehnologij in proizvodov dosegli precej višjo dodano vrednost. 

Bukov les je svetel, gost, trden in trd. Osnovna barva lesa je svetla, vendar se v deblih pogosto že med rastjo pojavi rdeče srce. Na trgu ponujajo hlodovino, žagan les, furnirje, vezan les, drva, sekance. Danes je vse bolj priljubljena tudi toplotno obdelana (termično modificirana) bukovina, ki je temna in je bolj odporna proti škodljivcem. Bukovino je mogoče uporabiti za več kot 300 različnih izdelkov. 

Več med strokovnimi nasveti v 17. št. Kmečkega glasa (26. 4. 2017).

Podpora do 3.000 evrov na hektar zaraščenih kmetijskih površin

Marinka Marinčič Jevnikar
25.04.2017 07:37 (Apr 25, 2017)

Vlada Republike Slovenije je 12. 1. 2017 izdala Uredbo o izvajanju ukrepa odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih.

Podpora bo namenjena povračilu stroškov, nastalih pri čiščenju zaraščenih površin. Preko 12.000 ha kmetijskih zemljišč, ki so bila na dan 18. 6. 2011 po evidenci dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč v zaraščanju (raba 1410), izpolnjuje pogoje po tej uredbi. 

Več o tem v 17. številki Kmečkega glasa (26. april 2017).

Zaradi pozebe nevarnost poškodb na rastlinah

Marinka Marinčič Jevnikar
20.04.2017 08:01 (Apr 20, 2017)

Zaradi nizkih temperatur priporočamo, da v petek in soboto rastline prekrijete s pokrivali oziroma izvajate protislansko zaščito in na ta način zmanjšate tveganje zaradi pozebe. Priporočamo spremljanje vremena v prihodnjih dneh.

Razvoj rastlin je od 10 do 14 dni zgodnejši od običajnega, k čemur je pripomoglo nadpovprečno toplo vreme v marcu in v prvi polovici aprila. Občutljivost na pozebo je odvisna od vrste, sorte in predvsem od razvojne faze.

Če se brsti sadja pripravljajo k cvetenju, a so ti še zaprti, lahko prenesejo temperaturo do okoli -3 °C. Ko se cvetovi odprejo, pa so lahko kritične temperature že okoli -2 °C. Oplojeni cvetovi in mladi plodiči so najbolj občutljivi. Pri koščičarjih, pečkarjih in orehu jih lahko uniči temperatura zraka pod -1 °C, za marelice pa je usodna že -0,5 °C, sploh če kritične temperature trajajo več ur. Mlade poganjke in listi vinske trte uničijo temperature pod -1 °C.  

 

 

Prvi blagoslov traktorjev na Gorenjskem

Marinka Marinčič Jevnikar
18.04.2017 11:57 (Apr 18, 2017)

Spodnji Brnik z rodno ravnico je vas z močnim kmetijskim zaledjem. Kmetje imajo ne le po enega, ampak več traktorjev, ob tem pa se zavedajo tudi nevarnosti, ki prežijo pri delu s stroji, ter tudi tega, da dober pridelek ni odvisen samo od njihovega truda.

Po več letih so v vas dobili duhovnega pomočnika za Spodnji Brnik in Vopovlje ter se z njim dogovorili za blagoslov traktorjev. Tako je duhovnik Lucijan Potočnik na velikonočni ponedeljek opravil sveto mašo za kmete, za dobro letino ter za uspešno delo, zatem pa blagoslovil traktorje, iz vsake kmetije po enega. Sledila je še pogostitev in praznično druženje, za kar posebej na kmetih prevečkrat zmanjka časa.

Več v reportaži v 17. številki Kmečkega glasa (26. april 2017). 

Stročnice - naravna tovarna dušika

Marinka Marinčič Jevnikar
18.04.2017 10:12 (Apr 18, 2017)

Korist vključevanja stročnic v kolobar je manjša poraba mineralnih gnojil in stroškov zanje. Oblikovanje gomoljčkov na koreninah stročnic (nodulacija) in vezava zračnega dušika s pomočjo bakterij (biološka fiksacija) je pri zrnatih stročnicah od 30 do 70 kg/ha.

Razmere, ki podpirajo delovanje bakterij, so rahla strukturna tla z urejenim vodno zračnim režimom, dovolj molibdena in železa v tleh pri pH tal večjim od šest (na kislih tleh bo aktivnost bakterij manjša, manjši pa bo tudi pridelek).

Ker razmere v tleh lahko vplivajo na delovanje simbiotskih bakterij, gredic in njiv pred setvijo stročnic ne gnojimo s hlevskim gnojem, gnojevko in gnojnico, opustimo ali pa zelo omejimo tudi  dognojevanje z mineralnim dušikom, ki lahko zmanjša ali zaustavi aktivnost bakterij pri vezavi zračnega dušika.

Namesto redčenja že prvi pridelek

Marinka Marinčič Jevnikar
10.04.2017 11:21 (Apr 10, 2017)

Ob uspešni kalitvi je ponavadi posevek pregost. Ker vedno raje posejemo nekaj več semena kot manj, je potem potrebno redčenje, da se vrtnine pozneje lepo razraščajo in debelijo.

Tako sem se lotila redčenja redkvic, ki so bile doslej pokrite s kopreno. In bila nemalo presenečena, saj so že majhne rastlinice naredile prav lepe rdeče redkvice. Ravno prav so ostre, da se z njimi pripraviš na veliko ostrejši velikonočni hren. Kot nekaj, kar že v začetku aprila pobiraš z vrta, pa je sploh dobrodošlo.

Ozimna žita že čutijo pomanjkanje vlage

Marinka Marinčič Jevnikar
04.04.2017 10:23 (Apr 04, 2017)

Kmetijska sezona se je komaj dobro začela, pa so pridelovalci že soočeni s prvo težavo - spomladansko sušo. Na njivah z ozimnimi žiti so v zemlji razpoke, prve vrtnine je treba zaradi pomanjkanja vode že namakati. 

Priporočila za blaženje posledic spomladanske suše bodo objavljena v 15. številki Kmečkega glasa (12. april 2017).

Drobnjak, prvi pridelek z vrta

Marinka Marinčič Jevnikar
04.04.2017 08:16 (Apr 04, 2017)

Drobnjak je trajnica, ki ji mraz nič ne škoduje in zato mu tudi januarske nizke temperature niso pustile nobenih posledic. Takoj ko se je otoplilo, je začel lepo rasti, če si ga še nekajkrat zalil, pa si lahko že rezal prvi pridelek. Nasploh v poletni vročini drobnjak slaše uspeva, julija in avgusta se bolj suši, kot raste, ko se malo ohladi, pa spet požene. 

Drobnjak je odličen dodatek k juham, obaram, dodajamo ga na solate, lahko pripravimo pesto, z okusom po česnu je tudi zelo zdrav.

Prepoznajte tudi kmečke mlečne izdelke

Marinka Marinčič Jevnikar
29.03.2017 14:58 (Mar 29, 2017)

Pri pripravi sheme "Izbrana kakovost - Slovenija" so enakovredno sodelovali tudi predstavniki Združenja kmečkih sirarjev, ki zastopa člane - kmete, predelovalce mleka iz vse Slovenije. Tako je v sektorsko promocijo vključeno tudi kmečko sirarstvo s svojimi dodatnimi pogoji. Ustrezno certificiranje teh pogojev se odraža s čisto svojim končnim znakom.

Za izdelke s pripisom »kmečki« smo dorekli še posebne, dodatne pogoje: tradicionalna predelava mleka - siri so proizvedeni iz surovega mleka in fermentirani mlečni izdelki so narejeni iz nehomogeniziranega mleka; predelava mleka na kmetiji - mleko za predelavo je iz lastne kmetije ali dokupljeno v radiusu 25 kilometrov.

Več o tem med strokovnimi nasveti 14. številke Kmečkega glasa (5. april 2017).

Zelena pomlad

Marinka Marinčič Jevnikar
22.03.2017 08:02 (Mar 22, 2017)

Zdaj je čas za zasaditev vrta z okrasnimi rastlinami. Pripravili smo izbor tistih, ki cvetijo v tem času. Vrtna trata je že dovolj osušena, da jo pregrabimo, prezračimo in oskrbimo. Tako okrasne kot uporabne rastline potrebujejo za uspešno rast in dober pridelek hranilne snovi. Letos so na pohodu zasaditve v visokih gredah in visokih gomilah. Na domačem vrtu pridelajmo tudi šparglje ...

O vsem tem in še čem pišemo v prilogi Zelena pomlad, ki jo bodo naročniki Kmečkega glasa brezplačno prejeli z naslednjo, 13. številko našega tednika. 

Jožefov sejem

Marinka Marinčič Jevnikar
21.03.2017 11:28 (Mar 21, 2017)

Sv. Jožef je zaščitnih vseh, ki delajo z rokami, med katerimi so tudi kmetje, je zavetnik rokodelcev: tesarjev, mizarjev, kolarjev, drvarjev, zavetnik popotnikov, vzgojiteljev ter kot skrbnik svete družine tudi vseh družin. Kot spomladanski svetnik je imenovan tudi v vremenskih pregovorih: Če bo sv. Jožef lepo vreme dal, bo kmet prav dobro stal. Sv. Jožef lep in jasen je dobre letine prerok prijazen. Če je lepo vreme na Jožefovo, naj veselo bo srce kmetovo.

Minulo nedeljo je Jožefov sejem v Petrovčah sonce lepo obsijalo, glede na navedene pregovore pa je to tudi jamstvo dobre letine za vse kmetijske pridelke in panogo nasploh.

Več o sejmu, ki je privabil številne obiskovalce od blizu in daleč, pa v fotoreportaži v Kmečkem glasu št. 12 (22. 3. 2017).

Zgodnja pridelava solate na prostem

Marinka Marinčič Jevnikar
21.03.2017 11:20 (Mar 21, 2017)

Po nasvetu Miše Pušenjak, strokovnjakinje in največje poznavalke pridelave zelenjave pri nas, smo se odločili za sajenje sadik solate na prosto že sredi marca. 

Prerahljano zemljo smo pognojili s kompostom in prekrili s prekrivko iz ovčje volne. Čeprav je zemlja zaradi nizkih nočnih in jutranjih temperatur še zelo hladna, včasih je celo slana, se bo prekrita z debelo prekrivko hitro ogrela in temperaturo tudi ohranjala. Sama solata pa, kot pravi Pušenjakova, sploh ni občutljiva na hladno vreme, zato celo priporoča, da se že sadi, in tudi zastirka bo zelo pomagala, da bodo imele korenine boljše pogoje. 

Vse o zgodnjem sajenju solate na prosto pa v Kmečkem glasu (sreda, 22. 3. 2017).

Oglasi

želite zastaviti zlato, mobilnik, računalnik, avto, motor ali katero drugo premičnino? potem obiščite spletno stran kredit-shop.si. ta spletna zastavljalnica vam nudi zastavitev vseh omenjenih stvari in hitro gotovinsko posojilo!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

z nakupom nove blazine za jogo se boste znebili bolečin v križu in boste tako lažje vadili jogo. blazina je primerna tudi za vadbo in igranje otrok. vzdrževanje je zelo enostavno, saj jo le obrišete z mokro krpo. preverite ponudbo in izberite svojo barvo.

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

soda bikarbona je nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu, saj jo lahko uporabljamo za pitje, čiščenje površin, umivanje sadja ter tudi za peko namesto pecilnega praška. poleg tega jo lahko uporabljamo tudi za kozmetične namene, saj jo lahko uporabljamo pri čiščenju zob in umivanju las. več o pozitivnih učinkih sode bikarbone, si preberite na naši spletni strani: malinca.si, kjer jo lahko tudi naročite.

Kategorija: Lepota in zdravje

Cena: Pokličite za ceno

6771.) ptičica brez gnezda

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7534.) ljubljanska knjiga

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

1755.) zgodba mojega jutra

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2821.) gnezdo zla

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

iščete kraj, kjer bi se lahko spočili, si nabrali novih moči ter preživeli prijetne trenutke skupaj z vašim partnerjem? obiščite thermana park laško, kjer vam nudimo vse to in še več. izbirate lahko med različnimi paketi za dva, med drugimi so v ponudbi: medeni paket, pivovski paket ter različne kopeli za dva. prepričani smo, da boste našli kaj za vas in vašega partnerja.

Kategorija: Terme - zdravilišča

Cena: Pokličite za ceno

ayurvedska masaža telesa je masaža z zeliščnim oljem. njen učinek na telo je enkraten, saj pozitivno vpliva na vaše počutje,vaša koža izgleda lepše, izboljša pa se tudi krvni obtok. posebej jo priporočajo za osebe, ki so pogosto utrujene, saj vam povrne moči.

Kategorija: Terme - zdravilišča

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor iščete dodelan modul za potne naloge, je špicina rešitev definitivno vredna vašega zanimanja. potni nalogi so tako analizirani zelo natančno, uporabniška iskušnja pa je neprecenljiva in lahko razumljiva.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

odkupne cene zlata se iz dneva v dan spreminjajo, saj se določajo na podlagi borzne cene. kakšne so trenutne cene lahko izveste na spletni strani podjetja zastavljalnica ljubljana!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

želite igrati stave na eni izmed največjih svetovnih stavnic bet at home? potem obiščite našo spletno stran, se registrirajte in igrajte različne športne stave!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj