Marinka Marinčič Jevnikar

odgovorna urednica Kmečkega glasa

Prijatelji (11)
Geza Grabar
Darja Zemljič
Bojana Jerina
Franc Fortuna
Dragica Heric
Alen Osenjak
Karmen Gostinčar
Branko Gaber
Spremljevalci (2)
Jerneja Ksir
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Reja perutnine
Zvončki, trobentice, teloh
Jožefov sejem v Petrovčah
Zgodnja pridelava solate na prostem
Jožefov sejem
Reja perutnine
Resnična zgodba s srečnim koncem
Zelena pomlad
Rez in pomlajevanje v starem sadovnjaku
Zgodnja solata, a ne iz rastlinjaka
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2017
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Zelena pomlad

Marinka Marinčič Jevnikar
22.03.2017 08:02 (pred 4 dnevi)

Zdaj je čas za zasaditev vrta z okrasnimi rastlinami. Pripravili smo izbor tistih, ki cvetijo v tem času. Vrtna trata je že dovolj osušena, da jo pregrabimo, prezračimo in oskrbimo. Tako okrasne kot uporabne rastline potrebujejo za uspešno rast in dober pridelek hranilne snovi. Letos so na pohodu zasaditve v visokih gredah in visokih gomilah. Na domačem vrtu pridelajmo tudi šparglje ...

O vsem tem in še čem pišemo v prilogi Zelena pomlad, ki jo bodo naročniki Kmečkega glasa brezplačno prejeli z naslednjo, 13. številko našega tednika. 

Jožefov sejem

Marinka Marinčič Jevnikar
21.03.2017 11:28 (pred 5 dnevi)

Sv. Jožef je zaščitnih vseh, ki delajo z rokami, med katerimi so tudi kmetje, je zavetnik rokodelcev: tesarjev, mizarjev, kolarjev, drvarjev, zavetnik popotnikov, vzgojiteljev ter kot skrbnik svete družine tudi vseh družin. Kot spomladanski svetnik je imenovan tudi v vremenskih pregovorih: Če bo sv. Jožef lepo vreme dal, bo kmet prav dobro stal. Sv. Jožef lep in jasen je dobre letine prerok prijazen. Če je lepo vreme na Jožefovo, naj veselo bo srce kmetovo.

Minulo nedeljo je Jožefov sejem v Petrovčah sonce lepo obsijalo, glede na navedene pregovore pa je to tudi jamstvo dobre letine za vse kmetijske pridelke in panogo nasploh.

Več o sejmu, ki je privabil številne obiskovalce od blizu in daleč, pa v fotoreportaži v Kmečkem glasu št. 12 (22. 3. 2017).

Zgodnja pridelava solate na prostem

Marinka Marinčič Jevnikar
21.03.2017 11:20 (pred 5 dnevi)

Po nasvetu Miše Pušenjak, strokovnjakinje in največje poznavalke pridelave zelenjave pri nas, smo se odločili za sajenje sadik solate na prosto že sredi marca. 

Prerahljano zemljo smo pognojili s kompostom in prekrili s prekrivko iz ovčje volne. Čeprav je zemlja zaradi nizkih nočnih in jutranjih temperatur še zelo hladna, včasih je celo slana, se bo prekrita z debelo prekrivko hitro ogrela in temperaturo tudi ohranjala. Sama solata pa, kot pravi Pušenjakova, sploh ni občutljiva na hladno vreme, zato celo priporoča, da se že sadi, in tudi zastirka bo zelo pomagala, da bodo imele korenine boljše pogoje. 

Vse o zgodnjem sajenju solate na prosto pa v Kmečkem glasu (sreda, 22. 3. 2017).

Reja perutnine

Marinka Marinčič Jevnikar
21.03.2017 08:23 (pred 5 dnevi)

Belo piščančje meso je pomemben del beljakovinske hrane, ki ne sme manjkati v obrokih športnikov, prav tako pa so tudi jajca visoko v prehranski piramidi; če je včasih veljalo, da je dovolj pojesti eno jajce na teden, se danes priporoča jajce vsak dan prav zaradi kakovostnih beljakovin v beljaku in maščob v rumenjaku.

Potrebam sledi reja, zato je vse več kooperantov perutninarskih zadrug. Kmetje se tudi na novo odločajo za manjše reje za domače potrebe in za potrebe lokalnega trga, ki mu v sklopu dopolnilne dejavnosti nudijo meso piščancev brojlerjev, sveža jajca pa tudi meso kokoši za tradicionalne domače kokošje juhe.

Več o reji, krmljenju, uvajanju novosti in možnostih za zmanjševanje stroškov v posebni prilogi Reja perutnine v 12. št. Kmečkega glasa (22. marec 2017).

Jožefov sejem v Petrovčah

Marinka Marinčič Jevnikar
20.03.2017 14:08 (pred 6 dnevi)

Jožice in Jožeti so letos godovali ravno na nedeljo. Da je nedelja tudi najbolj primeren dan za obisk sejma, se je potrdilo tudi v Petrovčah, kjer so organizirali že 29. Jožefov sejem. Obiskovalcev se je v lepem sončnem vremenu dobesedno trlo tako ob desetih pri praznični sv. maši kot potem ob dvanajstih v osrednjem prireditvenem prostoru, kjer je bilo slovesno odprtje sejma z blagoslovom in nagovori gostov.

Sv. Jožef je zaščitnih vseh, ki delajo z rokami, med katerimi so tudi kmetje, je zavetnik rokodelcev: tesarjev, mizarjev, kolarjev, drvarjev, zavetnik popotnikov, vzgojiteljev ter kot skrbnik svete družine tudi vseh družin. 

Več o sejemskem dogajanju v Petrovčah v fotoreportaži v 12. št. Kmečkega glasa (22. marec 2017).

Reja perutnine

Marinka Marinčič Jevnikar
17.03.2017 07:59 (Mar 17, 2017)

Na kmetijah je spet bolj prisotna tudi reja perutnine, saj piščančje meso in jajca predstavljajo tudi pomemben del samooskrbe. Če je bila še do nedavnega vsa reja baterijska, pa je zdaj spet vse bolj v ospredju prosta reja kokoši nesnic in piščancev. Tudi nekateri trgovci oglašujejo, da imajo naprodaj samo še perutninsko meso od živali, ki so bile krmljene s krmo brez GSO, in jajca iz proste reje.

Pri krmi kokoši nesnic je pomembno tudi, za kakšen namen se bodo porabila jajca. Tako imajo na primer jajca za testenine bolj izrazito rumene rumenjake, saj rejci kokošim dajejo več koruzne krme. 

Navodila za rejo piščencev do starosti šest mesecev, priporočila za krmljenje brojlerjev in vse o reji kokoši nesnic prinaša posebna priloga Reja perutnine v 12. št. Kmečkega glasa (22. marec 2017).

Zgodnja solata, a ne iz rastlinjaka

Marinka Marinčič Jevnikar
15.03.2017 08:17 (Mar 15, 2017)

Ker je zemlja še zelo hladna in nizke jutranje temperature prinašajo tudi slano, je za pridelavo na prostem prezgodaj, a s pomočjo ustreznih prekrivk bomo testirali, kako se bodo obnesle prve sadike solate. Na prerahljano in s kompostom pognojeno njivo smo posadili sadike štirih sort solate, in sicer glavnati canasto in ledo, eno rozetasto in solato v tipu hrastovega lista.

Da se bo toplota sonca čim bolj ohranjala in akumulirala, smo zemljo prekrili z debelejšo prekrivko iz ovčje volne, naredili zareze za sadike ter jih na ta mesta posadili. Seveda je sledilo še eno prekrivanje - preko sadik z dvojno plastjo koprene. Bo to dovolj?

Rez in pomlajevanje v starem sadovnjaku

Marinka Marinčič Jevnikar
14.03.2017 11:19 (Mar 14, 2017)

Mnogi sadjarji začnejo z rezjo sadnega drevja prekmalu. V domačih sadovnjakih, kjer delo opravimo v nekaj dneh, je najbolj primeren čas takrat, ko zacvetijo narcise. Takrat se sokovi v rastlinah že pretakajo in v lepem vremenu je tudi primerno toplo, da pri delu uživamo. V tem času so tudi brsti dovolj razviti, da vidimo, kako močan je cvetni nastavek in se glede na to tudi odločamo pri rezi. Cilj rezi sadnega drevja je vzdrževanje čim dalj trajajočega rodnega obdobja ter določene vzgojne oblike. 

Več o rezi sadnih dreves v starejših sadovnjakih v prispevku Marjete Hrovatin, za katerega je o rezi svetoval Roman Mavec s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Knjižni katalog 2017

Marinka Marinčič Jevnikar
14.03.2017 11:05 (Mar 14, 2017)

Katalog Založbe Kmečki glas prinaša pestro ponudbo knjig za kmete, zelenjadarje, sadjarje, ljubiteljske vrtičkarje, za tiste, ki se radi ukvarjajo z rožami in cvetjem, za začetnike pri kmetovanju in za profesionalce, torej za bralce vseh vrst in potreb. 

Naročniki Kmečkega glasa dobijo Knižni katalog 2017 brezplačno.

Iz moke slovenske pšenice bo še manj kruha

Marinka Marinčič Jevnikar
14.03.2017 10:53 (Mar 14, 2017)

Z ozimnimi žiti je bilo jeseni zasejanih manj površin: pri krušnih žitih je padec več kot 8-odstoten, pri krmnih žitih pa je vidna 8,7-odstotna rast.  

Največji padec je bil zabeležen prav pri setvi najpomembnejšega krušnega žita – pšenice, saj so se te površine v primerjavi z letom 2015 zmanjšale kar za 8,6 odstotkov (z 32.704 ha na 29.619 ha). Povprečna odkupna cena pšenice na slovenskem trgu je lani po žetvi strmoglavila, kar se je takoj odrazilo pri jesenski setvi.

Kakšen pridelek lahko pričakujemo letos in koliko kruha bomo lahko pojedli iz domačega žita, pa v prispevku Geze Grabarja v 11. št. Kmečkega glasa (15. marec 2017).

Varstvo rastlin

Marinka Marinčič Jevnikar
14.03.2017 08:32 (Mar 14, 2017)

Na nek način pomlad napovedujejo tudi posebne priloge Kmečkega glasa, med katere sodi tudi Varstvo rastlin. Letošnja priloga prinaša navodila za varno rabo fitofarmacevtskih sredstev, ugotovitve posveta, ki je bil na to temo v Rimskih Toplicah, ter seveda kratke informacije za pridelovalce različnih vrst kmetijskih rastlin.

Bolezni in škodljivci rastlin lahko delajo velike preglavice, s poznavanjem njihovega razmnoževanja, rasti kulturnih rastlin in pravega časa uporabe sredstev za varstvo pa lahko težave omilimo ali preprečimo. Tržna pridelava povsem brez FFS je skorajda nemogoča, pri pridelavi za domačo rabo pa gre tudi drugače.

Več v posebni prilogi Varstvo rastlin v Kmečkem glasu (15. 3. 2017).

Varstvo rastlin

Marinka Marinčič Jevnikar
08.03.2017 10:33 (Mar 08, 2017)

Razvoj kemijske industrije po drugi svetovni vojni je med drugim prispeval tudi k razvoju fitofarmacevtske industrije in vseh vrst sredstev za varstvo rastlin. Vemo, da so fitofarmacevtska sredstva (FFS), ki jih uporabljamo za varstvo gojenih rastlin pred škodljivimi organizmi, potrebna prav tako kot zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje bolezni in ohranjanje zdravja pri ljudeh.

Tako kot pri uporabi zdravil je potrebno biti odgovoren, dosleden in natančen tudi pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev, ki se jih uporablja za zdrave in kakovostne pridelke.

Izvajanje ukrepov varstva rastlin je za kmeta, ki prideluje hrano, zahtevno opravilo. Zato bo v Kmečkem glasu (15. marca 2017) posebna priloga, namenjena tej tematiki.

Resnična zgodba s srečnim koncem

Marinka Marinčič Jevnikar
08.03.2017 09:57 (Mar 08, 2017)

Ponedeljkovo jutro preteklega tedna je bilo za družino Hrovatič iz Stranske vasi pri Novem mestu zagotovo eno najtežjih v njihovem življenju. Nekaj deset metrov od hiše so jim namreč prejšnji zvečer ukradli pet let star traktor in gozdarsko prikolico, s katerima gospodar dela in služi za preživetje družine.

Do kraje je prišlo kljub temu, da je bil traktor zaklenjen in da sodoben »common rail« motor ne dovoljuje vžiga brez originalnega ključa. Kalvarija z iskanjem izginulih strojev se je odvijala ves dan, pozno zvečer pa so prejeli obvestilo, da je poškodovan traktor najden na Hrvaškem, prevrnjena gozdarska prikolica pa prav tako v sosednji državi, le šest kilometrov stran od traktorja. Škode na strojih je za okoli dva tisoč evrov, pri tem pa je treba vključiti tudi izpad prihodka, saj se s traktorjem zaradi popravila vsaj deset dni ne bo dalo delati.

Več v prispevku Kristijana Hrastarja v 10. št. Kmečkega glasa (8. 3. 2017).

Višje temperature bodo ponovno prebudile lubadarje

Marinka Marinčič Jevnikar
01.03.2017 10:39 (Mar 01, 2017)

Kljub visoki količini sanitarnega poseka v lanskem letu ostaja v gozdu še vedno veliko lubadark. Ker z napadenih dreves začne odpadati skorja, je pomembno, da lubadarke odstranimo pred tem, saj lubadar prezimuje večinoma pod lubjem. Skupaj s skorjo namreč na gozdna tla odpadejo tudi lubadarji ter tako ostanejo v gozdu, kjer jih z zatiralnimi ukrepi ne moremo doseči, zato uspešno preživijo in spomladi napadejo nova drevesa.

Rok za posek in spravilo lubadark, ki so bile odkrite v zimskem času, je do sredine marca, kar je pred predvidenim začetkom spomladanske aktivnosti lubadarjev. 

Več o nujnem varstvu gozdov in s tem povezanimi opravili v strokovnem nasvetu Zavoda za gozdove v 10. št. Kmečkega glasa (8. 3. 2017).

Sejem - potrditev podpore kmetijstvu

Marinka Marinčič Jevnikar
28.02.2017 10:57 (Feb 28, 2017)

V kraju Gudovac pri Bjelovarju je potekal kmetijsko-čebelarski sejem, ki je nekakšen uvod v njihov največji kmetijski sejem konec marca. Predstavnik hrvaškega ministrstva za kmetijstvo Tugomir Majdak je dejal, da bodo v prihodnje še bolj podprli kmetijstvo v svoji državi, saj s tem ohranjajo delovna mesta, spodbujajo pa tudi primarni cilj - pridelavo hrane.

Prodaja kmetijske mehanizacije, posebej traktorjev, tudi na Hrvaškem dobro poteka. Leta 2015 so tako prodali okrog 400 traktorjev, od tega največ znamke John Deere, zatem Polaris, Deutz in New Holland. Sledijo traktorji Zetor, Same, Lamborghini, Claas, Carraro, Valtra in Goldoni.

Več v reportaži s sejma v Bjelovarju v 9. št. Kmečkega glasa (1. 3. 2017).

»V Zadružni zvezi Slovenije verjamemo v mlade kmete!«

Marinka Marinčič Jevnikar
28.02.2017 10:23 (Feb 28, 2017)

S  predsednikom Zadružne zveze Slovenije (ZZS) smo se nazadnje pogovarjali decembra lani. Med pomembnejše dogodke od takrat sodi uspešno zaključena prisilna poravnava Semenarne Ljubljana, kar je izrednega pomena ne samo za slovenskega kmeta, ampak za celotno državo. Semenarna varuje avtohtono slovensko seme in s tem pridelavo slovenske hrane. 

Letos zaznamujemo 145 let zadružništva na Slovenskem. Zadruge uspešno delujejo na podeželju, odkupujejo in prodajo kmetijske pridelke in repromaterial, s svojimi trgovinami ohranjajo poseljeno in obdelano podeželje. Vsako leto ZZS v Portorožu pripravi letni posvet zadružnikov, letos bo to 7. in 8. marca.

Več o tem, čemu bo namenjena osrednja pozornost letošnjega posveta, pa v Kmečkem glasu (1. 3. 2017).

Kmet ne vrže puške v koruzo, ampak koruzo vsako leto poseje

Marinka Marinčič Jevnikar
28.02.2017 07:56 (Feb 28, 2017)

Kot je znano, je koruza najpomembnejša poljščina pri nas, saj na enoto površine daje največji pridelek. Kmetijci jo tradicionalno pridelujejo na vsaj 40 odstotkih njiv, Kmečki glas pa tudi že tradicionalno vsako leto pred začetkom sezone o koruzi pripravi posebno prilogo. V njej je izbor hibridov za silažo in za zrnje z obrazložitvami, na kaj vse je treba misliti pred nakupom semena, da bo pridelek zadovoljiv. Čeprav na zadovoljstvo vpliva predvsem vrednost pridelka oz. cena, po kateri ga je mogoče prodati, pa kmet nikoli ne vrže puške v koruzo, ampak vsako pomlad znova seje. Pridelovalni pogoji se spreminjajo, prav tako napreduje tehnologija pridelave, še vedno pa je marsikaj odvisno od narave, od vremena. V zvezi z vremenom je nekdaj veljal pregovor, da koruza ne bo nič prida, če se vsaj trikrat ne zvija od suše, danes pa je treba tudi koruzo namakati.

Vse o koruzi, pidelovanju ter o tem, kako na kmetiji zmanjšati stroške prireje s pravilnim vključevanjem koruze v krmne obroke za rej

Zvončki, trobentice, teloh

Marinka Marinčič Jevnikar
27.02.2017 11:03 (Feb 27, 2017)

Čeprav je minuli petek zvečer in ponoči nasulo 10 cm novega snega, pa se pomlad ne da - že v soboto popoldne je na prisojnih legah sneg skopnel in znanilci pomladi so se pokazali v vsej svoji lepoti. Prvi šopek zvončkov vsako pomlad najbolj razveseli...

Koruza

Marinka Marinčič Jevnikar
22.02.2017 10:46 (Feb 22, 2017)

S koruzo je v naših razmerah mogoče na relativno enostaven in poceni način pridelati največjo količino energije na površinsko enoto. Kljub temu pa s povečevanjem škod zaradi nekaterih škodljivih organizmov in s pojavi vremenskih ekstremov tudi pridelovanje koruze postaja zahtevnejše.

V Sloveniji imamo na voljo zelo veliko hibridov, kar kvečjemu otežuje njihov izbor. Zato za namen lažje izbire vsako leto pripravimo seznam priporočenih hibridov glede na namen pridelave. 

Vse o pridelovanju koruze za silažo in za zrnje ter o njeni uporabi za krmljenje goved, prašičev in perutnine pa v posebni prilogi, ki bo v Kmečkem glasu 1. marca 2017.

Za letos na razpolago 442 milijonov

Marinka Marinčič Jevnikar
21.02.2017 11:07 (Feb 21, 2017)

Državni proračun je pomemben instrument, ki ga ima vlada na voljo pri izvajanju večletne makroekonomske politike, katere cilj je zagotavljanje stabilnih javnih financ in pospeševanje gospodarskega ter družbenega razvoja. Tokrat smo pod drobnogled vzeli celotni proračun Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki za letošnje leto znaša 442 milijonov evrov.

Več o tem, kako so sredstva razdeljena ter komu pripada največji del pogače, pa v aktualnem prispevku najnovejše številke Kmečkega glasa (22. februar 2017).

Oglasi

pozdravljeni ste v iskanju prêt za bodisi povečati svoje dejavnosti, ali za realizacijo projekta, ali kupiti stanovanje, vendar na žalost banka zahteva, da pogoji, kjer ste incapbles skrbi, sem posameznik sem odobril posojila v razponu od 5.000 € do 2.500.000 € ima vse osebe, ki bodo sposobne izpolnjevati svoje tudi obrestna mera je 2% na leto. ali boste potrebovali denar iz drugih razlogov; hesietz ne kontaktirajte me za več informacij. moj email: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 45000 €

evropa credit financiranje je skupina \ 's francosko investitor z d \' znatnega kapitala .torej smo pripravljeni, da vam odobri posojilo med 5000€ in 450.000€, vendar 2% d \ 'interes \' s an.vous lahko povrne na 25 let maximum.nous so pripravljeni zadovoljiti naše stranke v 72 urah po prejemu vaše prijave oblikovan.  imate prosto izbiro \ vzpostaviti svoje mesečna plačila s svojo institution.je da lokalne in mednarodne posojil za ljudi po vsem svetu. za vse zainteresirane osebe (ne resni ljudje \ 's vzdrži). pripravljen sem, da izpolnjujejo svoje stranke v 72 urah po prejemu vaše prijave formulée.veuillez zagotovi informacije spodaj: moj email: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 25000 €

pozdravljeni sem gospa teodora andreea žena naftnega izvora afero, ki zagotavlja posojila v razponu [5000 € 1.000.000 €] posameznikom in podjetja v težavah po obrestni meri v višini 2%. brez garancij hipoteko. za razliko od nekaterih podjetij, sem samo specializirano spletnih poslovna posojila, osebna posojila, refinanciranje vaš dejavnost, nepremičninski posojila, kar pomeni, da dam strankam spoštovanje, vljudnost in storitve, ki jih zaslužijo. kot posojilodajalca ki jih odobri, s skoraj desetletje izkušenj. po pogovoru z enim od svojih finančnih svetovalcev, smo se odločili, da zagotavlja posojila za pomoč posameznikom, ki moj email: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 15000 €

  želite, da bi dobili kredit za slepe ulice, ki povzroči, da banke, ki jih zavrnitve vaše vloge datotek kredit kompletu želijo koriščenja kredit za izvedbo projekta, bo vaš dejavnosti; gradijo svoje hiše najem hiše ali stanovanje; nakup house itd kreditne - prihranek - vzajemna ima veliko kapitalsko subvencijo v višini: 5000 € ... 10000 ... € 7.500.000 € za vse osebe, za katere so potrebni finančna ali particulers želi, da se posojilo v najkrajšem možnem času. ant oceno obrestna mera je vključen kot entre2% moj email: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 30000 €

sem francoski zasebni in finančni direktor upravljanja premoženja, gospodarski akter. i daje posojila med posamezniki na nizko obrestno mero. vi so prepovedani bančništvo, boste potrebovali denar za odplačilo starega dolga, ti si zaljubljen prepoveduje banko in nimate korist bank, ali pa bolje imeti projekt in potrebujejo financiranje, slabo kreditno ali potrebujejo denar za plačilo računov, denarja za naložbe na poslovanje. torej, če potrebujete posojilo ne oklevajte v stik z mano za več informacij o mojem smislu. sem pustil   moj email: teodoraandreea4@gmail.com   p.s: posodim samo za ljudi naslednikov mi povrne. opomba: ni resno in šaljivci vzdržati

Kategorija: Ostali stroji in orodja

Cena: 20000 €

na spletni strani porabi manj, si lahko z "modulom" ogrevanje naredite informativni izračun in preverite možne prihranke in rentabilnost za toplotno zaščito vaše stavbe. morebiten prehod na drug energent ali zamenjavo sistemov za ogrevanje. naredite si izračun zdaj!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

5104.) azbuka za neposlušne

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 9.99 €

7527.) v sibirski tajgi

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 19 €

7513.) edinstven

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7512.) oglaševanje v a-duru

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 14.99 €

5213.)   odkrivanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

prezračevanje hiše je pomembno za boljše počutje in tudi zdravje. za to so pomembni kvalitetni prezračevalni sistemi, ki vam jih nudijo pri ponudniku inštalacije štrus. več preverite na njihovi spletni strani!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj