Marinka Marinčič Jevnikar

odgovorna urednica Kmečkega glasa

Prijatelji (11)
Darja Zemljič
Geza Grabar
Bojana Jerina
Karmen Gostinčar
Barbara Remec
Dragica Heric
Alen Osenjak
Kristijan Hrastar
Spremljevalci (2)
Jerneja Ksir
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Bulava snet na koruzi, prizadeti od toče in suše
Ustrezna reja živali, možne napake ali pomanjkljivosti in rešitve
Izdelava masla na kmetijah
20 milijonov za naložbe v osnovna sredstva
Iztok Mlakar, Marko Hatlak in FUNtango
Sočne melone iz doline Dragonje
Prvi Slovenec s tisoč vzponi na Triglav
Rdeče cvetoča dolenjska polja
Varstvo na kmetiji v družbi domačih živali
Ustrezna reja živali na ekoloških kmetijah
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2017
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Varstvo na kmetiji v družbi domačih živali

Marinka Marinčič Jevnikar
16.08.2017 12:18 (pred 5 urami)

Na domačiji Šimenčevih v Dolu pri Ljubljani med tednom skozi vse leto lahko slišite živahen otroški vrvež, ki se prepleta in dopolnjuje s pristnim življenjem na kmetiji. Mlada zakonca Barbara in Peter Šimenc sta pritličje sto petdeset let stare hiše popolnoma obnovila in v njem uredila vse potrebno za varstvo otrok.

Kako poteka varstvo na kmetiji in kako vzgojiteljica Barbara preusmeri pozornost otroka, ki zjutraj joka, na štiri krave, dva bika, kokoši, dva konja islandske pasme, psa in mačke, pa v reportaži Klare Nahtigal v 33. številki Kmečkega glasa (16. avgust 2017).

Ustrezna reja živali na ekoloških kmetijah

Marinka Marinčič Jevnikar
16.08.2017 12:07 (pred 5 urami)

Zagotavljanje dobrega počutja živali, katerega del so tudi ustrezni bivalni pogoji, je eden od pomembnih pogojev za doseganje dobrih rejskih rezultatov, ki jih rejec pričakuje. Ekološka reja naj bi z ustreznimi bivalnimi pogoji in dobro oskrbo živali omogočala dobro počutje rejnih živali, in s tem optimalne pogoje za njihovo rast in razmnoževanje, kar posledično vpliva tudi na ekonomiko reje in boljše rejske rezultate. Predpisana površina, ki jo je potrebno nameniti živalim v ekološkem kmetovanju, je običajno večja od minimalnih zahtev osnovne zakonodaje. Tako se svetuje preverjanje ustreznosti objektov pred načrtovano preusmeritvijo v eko rejo in seveda tudi korekcijo v primeru ugotovljenih neskladnosti.

O tem, kako dosegati dobre rejske rezultate, ki pomenijo večjo motiviranost za delo in posledično tudi večje zadovoljstvo, piše Kmečki glas (16. 8. 2017). 

Iztok Mlakar, Marko Hatlak in FUNtango

Marinka Marinčič Jevnikar
11.08.2017 13:22 (pred 5 dnevi)

V organizaciji Ljubljana Festivala je bil na Gospodarskem razstavišču odličen koncert harmonikarja Marka Hatlaka s skupino FUNtango (Dejan Gregorč - violina, Andrej Pekarovič - kitara, Jošt Lampret - kontrabas in Jan Sever - klavir) in s posebnih gostom Iztokom Mlakarjem. Večer tanga v najrazličnejših podobah je popestrila še plesalka Maša Kagao Knez.

"Tango zaradi svoje skrivnosti in izrazite sentimentalne energije vzbuja posebno simpatijo ne le kot ples in glasba, ampak tudi kot način življenja - spontan, zapeljiv, melanholičen, privlačen in eksploziven. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, le slutiš, in vedno te preseneti," pravi Marko Hatlak o temi glasbenega večera presežnikov.

Kantavtor Iztok Mlakar je znan po tem, da nastopa izključno pred manjšimi skupinami gledalcev, zato je dejal, da je še sam presenečen, ker je tokrat res na velikem glasbenem odru. Seveda so njegove Štefana, Beštija, Avtopromet Gorica in še posebej Vandima navdušile. Slednjo zapoje zelo poredko - a tokrat jo je

Bulava snet na koruzi, prizadeti od toče in suše

Marinka Marinčič Jevnikar
09.08.2017 13:09 (Aug 09, 2017)

Pojav koruzne bulave sneti je bil v Sloveniji že znan v preteklosti, posebej v sušnih letih. Tako je bil večji obseg pojava sneti v letu 2000 in leta 2006. Za pridelovalce, posebej živinorejce, se pojavljajo vprašanja: ali lahko takšno koruzo siliramo, kako bo bulava snet vplivala na kvaliteto silaže, ali je silaža škodljiva za zdravje živali?

Pridelovalcem koruze in rejcem živine odgovore na ta in druga vprašanja prinaša 33. številka Kmečkega glasa (16. 8. 2017).

Ustrezna reja živali, možne napake ali pomanjkljivosti in rešitve

Marinka Marinčič Jevnikar
09.08.2017 12:23 (Aug 09, 2017)

Reja živali je dinamičen proces, v okviru katerega se spreminjajo različne lastnosti rejnih živali, kot je npr. sprememba teže in velikosti živali ter posledično s tem kategorija živali, kot tudi število živali v procesu reje. Zato je pomembno, da imamo opredeljene tehnološke rešitve, ki v celotnem obdobju reje zagotavljajo ustrezne pogoje reje. 

Na ekoloških kmetijah, ki se ukvarjajo z rejo živali, je potrebno poleg osnovnih standardov (navzkrižna skladnost, pravilnik o zaščiti rejnih živali, …) izpolnjevati tudi minimalne zahteve, ki se nanašajo tako na ureditev hlevskih prostorov kot tudi zunanjih izpustnih površin.

Več o zahtevah pri reji govedi, drobnice, prašičev, perutnine, kuncev ter pri reji divjadi v oborah pa med strokovnimi nasveti v Kmečkem glasu (16. avgust 2017).

Izdelava masla na kmetijah

Marinka Marinčič Jevnikar
08.08.2017 11:52 (Aug 08, 2017)

Domače maslo, ki ga sirarske kmetije ponujajo svojim kupcem, postaja pravi prodajni hit. Razlog za to gre najbrž iskati v tem, da so kupci pričeli iskati okuse, ki so bili že skoraj pozabljeni. Dejstvo je, da se (tehnološko pravilno izdelano) domače maslo lahko pohvali z odlično kakovostjo in polno paleto izrazitega okusa.

Postopek izdelave kakovostnega domačega masla je opisan med strokovnimi nasveti 32. št. Kmečkega glasa (9. 8. 2017).

20 milijonov za naložbe v osnovna sredstva

Marinka Marinčič Jevnikar
08.08.2017 11:47 (Aug 08, 2017)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu objavilo dva nova javna razpisa iz naslova ukrepa 4 Naložbe v osnovna sredstva in sicer 8. Javni razpis iz naslova podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2017, ki je namenjen vsem vrstam naložb na kmetijskih gospodarstvih razen nakupu kmetijske mehanizacije, ter 3. Javni razpis za Podukrepa 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov kmetijska gospodarstva za leto 2017, ki je namenjen kmetijam, samostojnim podjetnikom posameznikom ter za mikro, mala in srednja podjetja.

Več o pogojih kandidiranja na obeh razpisih v Kmečkem glasu (9. avgust 2017).

Priprava mlečnih ovc in koz na pripust

Marinka Marinčič Jevnikar
02.08.2017 13:31 (Aug 02, 2017)

Avgusta se prično mrkati oziroma prskati mlečne pasme ovc in koz. Rejci so verjetno že poskrbeli za plemenjake, s katerimi bodo pripuščali. Odločiti se morajo tudi, kdaj bodo plemenjaka vključili v trop. Čas jaritve oziroma jagnjitve je najbolje prilagoditi razpoložljivi krmi, da bodo ovce in koze vrh laktacije dosegle, ko imamo na voljo najbolj kvalitetno krmo, kar je gotovo mlada paša.

Mnoge rejce v letošnjem letu zaradi suše pesti pomanjkanje krme, zato je v času pred pripustom še bolj pomembno, da živalim zagotovimo bogat obrok, saj s tem vplivamo na boljšo laktacijo v prihodnjem letu.

Več nasvetov za uspešno rejo drobnice pa med strokovnimi nasveti v Kmečkem glasu (9. 8. 2017).

Oskrba prašičev z vodo

Marinka Marinčič Jevnikar
02.08.2017 11:50 (Aug 02, 2017)

V vročih poletnih dneh moramo še posebej skrbno poskrbeti za oskrbo prašičev s pitno vodo. Prašiči v splošnem porabijo na kg zaužite suhe snovi najmanj 2,5 do 3 litre vode. V vročih dneh pa se potrebe po vodi še povečajo. Po podatkih so plemenske svinje spile tudi več kot 40 l vode na dan, kar bistveno presega osnovno normo popite vode.  

Kakšne so dnevne potrebe po vodi za prašiče po kategorijah in teži ter priporočen pretok vode v napajalniku glede na kategorijo prašičev, pa v nasvetu strokovnjaka v 32. številki Kmečkega glasa.

Izdelava masla na kmetijah

Marinka Marinčič Jevnikar
02.08.2017 11:36 (Aug 02, 2017)

Maslo je mlečni izdelek, narejen iz smetane s procesom, imenovanim metenje. Vsebuje dobrih 80 % maščobe, ki je delno kristalizirana. Domače maslo, ki ga sirarske kmetije ponujajo svojim kupcem, postaja pravi prodajni hit. Razlog za to gre najbrž iskati v tem, da so kupci pričeli iskati okuse, ki so bili že skoraj pozabljeni. Dejstvo je, da se domače maslo lahko pohvali z odlično kakovostjo in polno paleto izrazitega okusa.

Surovo maslo postaja izdelek z veliko veljavo. Kot izdelek sirarskih mlečnih kmetij si strmo utira pot med zahtevne kupce.

Kako izdelati maslo, si preberite med strokovnimi nasveti Kmečkega glasa (9. avgust 2017).

Sočne melone iz doline Dragonje

Marinka Marinčič Jevnikar
01.08.2017 12:03 (Aug 01, 2017)

Tudi na podeželju je veliko otrok in mladostnikov, ki imajo raje hamburger in kokakolo kot zelenjavno juho iz pridelkov, ki so zrasli na domačem vrtu. A mednje gotovo ne spada Majk Peroša, ki že od malega pomaga očetu in mami na kmetiji, kjer se ukvarjajo s pridelavo sadja, zelenjave in oljk.
Majk se ob kmečkem delu aktivno ukvarja s fitnesom ter se zaveda, kako pomembno je, kaj in koliko se poje ter od kod so živila, ki jih zaužije. Prepričan je, da je sadje in zelenjava, ki zraseta na zemlji doline Dragonje, bolj zdravo, sveže in pravega okusa, saj je pobrano v optimalni zrelosti. Ker Majk tem načelom dosledno sledi, njegovo telo dobi vse potrebne hranilne snovi, in postal je Mister Slovenije 2017.  
Več o kmetiji Peroša, kjer v teh dneh pobirajo melone, pa v Kmečkem glasu (2. avgust 2017).

O golf igrišču na kmetijskem zemljišču

Marinka Marinčič Jevnikar
01.08.2017 11:50 (Aug 01, 2017)

Po večletnem sporu glede zemljišča in nekajletnem zatišju projekta izgradnje golf igrišča v Sečovljah se je v javnosti ponovno začelo razpravljati, kje in koliko kmetijskih zemljišč bo namenjeno za načrtovani golf. V združenju zakupnikov kmetijskih zemljišč Slovenske Istre nasprotujejo predlagani kompromisni rešitvi na Ribili in na Krogu, saj gre po njihovem za najbolj kakovostna kmetijska zemljišča.

Vprašanja, ali ima občina investitorja, ali bi golf zares rešil piranski turizem, kaj bi izgradnja igrišča na zemlji, ki jo imajo v dolgoletnem zakupu kmetje, pomenila za primorsko kmetijstvo, se kar nizajo. Pri pristojnih in pri zakupnikih smo iskali odgovore, ki jih prinaša Kmečki glas. 

Trgovci kupujejo le po najnižjih cenah

Marinka Marinčič Jevnikar
01.08.2017 10:39 (Aug 01, 2017)

Trgovci si sicer želijo slovensko zelenjavo, a odkupijo jo le po najnižjih cenah, po kakršnih jo dobijo iz Hrvaške, Srbije, Makedonije ali južne Italije, kjer so pogoji dela drugačni in stroški nižji. To slovenske pridelovalce ob višjih stroških dela in letošnji suši vodi ne le v izgube, ampak domala v »bankrote«.

Na Primorskem na primer so pridelavo lubenic, zaradi izredno nizkih cen uvoženih iz južne Italije, zamenjali s pridelavo melon. A čeprav mediteranska klima omogoča pridelavo sladkih in okusnih melon, je cena tako nizka, da bodo pridelovalci naslednje leto najbrž opustili tudi melone.

Več v 31. številki Kmečkega glasa (2. 8. 2017).

Stanje v prireji mleka in ocena stroškov

Marinka Marinčič Jevnikar
01.08.2017 10:19 (Aug 01, 2017)

Prireja kravjega mleka je najpomembnejša usmeritev slovenskega kmetijstva. K skupni vrednosti kmetijske proizvodnje v zadnjih letih prispeva okoli 15 %, k vrednosti živinoreje pa 33 %. Prav bi bilo, da bi se družba bolj zavedala pomena tega sektorja, še posebno v situacijah, v kakršnih se je znašel v zadnjih dveh letih.

Stroški prireja namreč rastejo. Če bodo temu z dvigom odkupne cene mleka sledile tudi mlekarne, potem se ekonomske razmere ne bodo poslabševale. A sodeč po poplavi mleka in mlečnih izdelkov po nizkih akcijskih cenah so zaloge še vedno velike. S tem so veliki tudi pritiski na cene, kar bo po vsej verjetnosti v naslednjih mesecih zaviralo nadaljnjo rast odkupnih cen mleka.  

Več v strokovnem nasvetu Bena Moljka iz Kmetijskega inštituta Slovenije (Kmečki glas, 2. avgust 2017).

Pridelajmo radič

Marinka Marinčič Jevnikar
31.07.2017 08:00 (Jul 31, 2017)

Pretekli teden, ko je zemljo vsaj malo namočilo, smo sadili radič za slastne jesenske in zimske solate. Ker pa je v tem tednu napovedan najhujši vročinski val tega poletja, bodo komaj posajene rastline težko preživele, če jih ne bomo zavarovali pred pripeko. 

Miša Pušenjak, strokovnjakinja za zelenjadarstvo, svetuje, da se nad grede napne kopreno, ki bo senčila. Koprena mora biti kot strešica, in ne ob straneh spuščena do tal, da lahko zrak kroži, če pa dežuje, pa vseeno namoči zemljo.

Seveda je v teh dneh nujno vsakodnevno in obilno namakanje.

Stanje v prireji mleka in ocena stroškov

Marinka Marinčič Jevnikar
28.07.2017 07:54 (Jul 28, 2017)

Na splošno lahko rečemo, da so se razmere v prireji mleka po burnih dveh letih umirile in je med rejci končno mogoče zaznati več optimizma. Odkupne cene so namreč v letu dni porasle za 5–6 centov za liter mleka. Četudi se mnenja potrošnikov obračajo v prid proizvajalcem mleka ter mlečnih izdelkov in četudi kratkoročni obeti kažejo na zmanjšanje prireje v najpomembnejših proizvajalkah mleka, vse to za slovenske rejce še nekaj mesecev verjetno ne bo imelo večjega pozitivnega učinka.

Če bodo porastu stroškov sledile tudi mlekarne z dvigom odkupne cene mleka, potem se ekonomske razmere ne bodo poslabševale. A sodeč po poplavi ponudbe mleka in mlečnih izdelkov po nizkih akcijskih cenah so zaloge še vedno velike. S tem so veliki tudi pritiski na cene, kar bo po vsej verjetnosti v naslednjih mesecih zaviralo nadaljnjo rast odkupnih cen mleka.  

Več v obširnem prispevku o stanju v prireji mleka in oceni stroškov, ki ga je posebej za Kmečki glas pripravil mag. Ben Moljk s Kmetijskega inštituta

Buče in kumare cvetijo, plodov pa ni

Marinka Marinčič Jevnikar
27.07.2017 12:50 (Jul 27, 2017)

Čeprav ni prvič, pa kaže, da je letos pojav številnih moških cvetov na bučah in kumarah res izjemno visok. Poleg tega pa se številni plodiči, posebej kumar pa tudi grmičastih bučk, posušijo.

Vzrokov za to je več, najbolj negativno pa vplivajo nenormalno visoke temperature, ki potem hitro padejo zelo nizko. Letos se je to zgodilo že trikrat zelo izrazito, pa tudi vmes so bili manjši temperaturni stresi.

Kaj storiti, da bomo vseeno pridelali bučke in kumare, pa v nasvetu Miše Pušenjak, "gurujke" domače pridelave zelenjave, v naslednji številki Kmečkega glasa (2. avgust 2017).

Strniščni dosevki in agrotehnični ukrepi na strnišču

Marinka Marinčič Jevnikar
26.07.2017 14:09 (Jul 26, 2017)

V Sloveniji je po spravilu žit, zgodnjega krompirja in vmesnih posevkov dovolj časa in vlage, da do nastopa jesenskih slan pridelamo še en posevek na isti površini.

S setvijo strniščnih posevkov izboljšamo njivski kolobar, v poletnem času se izognemo propadanju strukture tal zaradi vročine in poletnih neviht, pridelamo dodatno krmo za živino in preprečujemo razmnoževanje plevelov, bolezni in škodljivcev.

Več med strokovnimi nasveti 31. številke Kmečkega glasa, kjer pišemo tako o strnišnih posevkih za krmo živine kot za prehrano ljudi.

Prireja jagnjet ne sledi povpraševanju na trgu

Marinka Marinčič Jevnikar
25.07.2017 13:27 (Jul 25, 2017)

Za Belo krajino tako značilne reje drobnice je vse manj in s tem tudi slovenske avtohtone pasme ovc belokranjska pramenka.

Če je po osamosvojitvi Slovenije ovčereja pridobivala na veljavi vse do leta 2010, ko smo redili okrog 130 tisoč ovac, pa je zadnja leta opazen padec, saj je meso jagnjet premalo plačano, da bi bili pokriti stroški prireje. Veliko kmetov, ki so redili ovce, je tudi prenehalo s kmetovanjem ali pa so ovčerejo zamenjali z govedorejo.

Več o reji drobnice v Beli krajini pa v Kmečkem glasu v reportaži s kmetije Ogulin iz Malin pri Štrekljevcu, kjer imajo okrog 270 plemenskih ovc in jagnjeti na paši, v hlev pa pridejo na suho seno in priboljšek iz doma pridelane mlete koruze in ječmena.

Pridelava stročnic v Sloveniji in njihov pomen v prehrani govedi

Marinka Marinčič Jevnikar
25.07.2017 13:16 (Jul 25, 2017)

Stročnice so zelo pomembna skupina poljščin, ki so bile kar nekaj časa precej zapostavljene, v zadnjem času pa se njihova pridelava na naših njivah spet nekoliko povečuje. Pomembne so tako v prehrani ljudi, kot tudi živali. Vsebujejo številne pomembne hranilne snovi, še posebej velja izpostaviti velik delež beljakovin z nekaterimi esencialnimi aminokislinami. Zato stročnice uvrščamo med pomembne beljakovinske rastline.

Stročnice delimo glede na namen uporabe na zrnate stročnice in voluminozne oziroma krmne stročnice. Med zrnatimi stročnicami so najpomembnejše fižol, grah, bob, volčji bob, soja, leča, čičerika, vinja in arašid, med voluminoznimi pa bela in črna detelje, lucerna, inkarnatka, perzijska in aleksandrijska detelja, grahor, grašica. Za prehrano živali jih pridelujemo v čistih posevkih ali mešanicah z drugimi vrstami poljščin ali trav. Uporabljamo lahko njihovo zrnje ali cele rastline v obliki zelinja, sena, moke, briketov, silaže.

Več med strokovnimi nasveti najnovejše števil

Oglasi

greste na dopust, pa ne želite pustiti avtomobila na letališču? potem kontaktirajte podjetje potuj nekam, ki se ukvarja s prevozi potnikov na in iz letališč. v ponudbi imajo tudi prevoz na letališče brnik, tako da vam ni potrebno več razmišljati kje boste pustili vaš avto, med tem ko boste na dopustu. pustite ga doma v garaži in se dogovorite za prevoz.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7672.) sonce in ceste

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7671.) teroristi

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

7670.) vegasta hiša

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7669.) dolenjski puntarji

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7668.) mati krščanske edinosti

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

1232.) nezaželeni

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7667.) levinja svetega marka

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7666.) mož brez posebnosti 1 in 2

Kategorija: Leposlovje

Cena: 22.99 €

7665.) odrinjenci

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7664.) to ni nobena pesem , to je ena sama ljubezen

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

7663.) božič na slovenskem

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj