Marinka Marinčič Jevnikar

odgovorna urednica Kmečkega glasa

Prijatelji (11)
Branko Gaber
Alen Osenjak
Vlasta Kunej
Franc Fortuna
Barbara Remec
Kristijan Hrastar
Bojana Jerina
Dragica Heric
Spremljevalci (2)
Jerneja Ksir
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Zaradi pozebe nevarnost poškodb na rastlinah
Prvi blagoslov traktorjev na Gorenjskem
Stročnice - naravna tovarna dušika
Drobnjak, prvi pridelek z vrta
Podpora do 3.000 evrov na hektar zaraščenih kmetijskih površin
Reja perutnine
Prvi blagoslov traktorjev na Gorenjskem
Vsestransko uporabna bukovina
Zvončki, trobentice, teloh
Tudi letos velika škoda
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
April 2017
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Tudi letos velika škoda

Marinka Marinčič Jevnikar
25.04.2017 12:48 (pred 13 urami)

Po prvih ocenah je škode po pozebi v minulem tednu vsaj tako velika, kot je bila po lanski spomladanski pozebi, če ne celo še večja, saj so se letos temperature spustile še nižje. Mraz je prizadel skoraj celotno območje Slovenije, najbolj pa so prizadeti sadovnjaki in vinogradi, pa tudi vrtnine, predvsem solata in šparglji, oljna ogrščica ter ozimna žita. Pozebli so v glavnem vsi orehi po nižinah in ves zgodnji krompir tako na Štajerskem kot na Dolenjskem, ne glede na to, ali je bil pokrit ali ne.

Najmanj so prizadete kmetijske rastline v višjih legah, kjer je vegetacija poznejša in zato nasadi manj občutljivi na mraz.

Kakšno škodo je dejansko naredila pozeba, se bo pokazalo v kratkem, že v tednu ali dveh. Dejstvo pa je, da je pozeba spet prizadela predvsem tiste, ki so že lani ostali brez pridelka, in, kot vemo, doslej tudi brez izplačila odškodnine po škodi. 

Več v 17. številki Kmečkega glasa (26. april 2017).

Prvi blagoslov traktorjev na Gorenjskem

Marinka Marinčič Jevnikar
25.04.2017 09:01 (pred 17 urami)

Ker se kmetje zavedajo, da nesreča nikoli ne počiva, blagoslova pa nikoli ni preveč, so se tudi na Gorenjskem, na Spodnjem Brniku, odločili, da se srečajo v podružnični cerkvi in blagoslovijo zemljo, kmetije in vso kmetijsko mehanizacijo, še posebej pa traktorje, ki kmetom pomagajo pri delu in jim posredno dajejo kruh.

Prav zaradi tega je pobudi kmeta Francija Fona z veseljem prisluhnil Lucijan Potočnik, duhovni pomočnik na Spodnjem Brniku, kamor spadajo tudi Vopovlje, in tako je bilo na velikonočni ponedeljek pred cerkvijo sv. Simona in Jude Tadeja lepo postrojenih kakih 30 traktorjev, z vsake kmetije po eden, lastniki pa so domov ponesli blagoslov za vse ostale traktorje ter večje in manjše stroje in priključke.

Več v reportaži 17. številke Kmečkega glasa z datumom izida 26. april 2017.

Vsestransko uporabna bukovina

Marinka Marinčič Jevnikar
25.04.2017 08:39 (pred 17 urami)

Trenutno se večina bukovine porabi za energetske namene, kar v smislu ekonomskega izkoristka ni najbolj ugodno, zlasti pri lesu visoke kakovosti, ker bi lahko z razvojem novih tehnologij in proizvodov dosegli precej višjo dodano vrednost. 

Bukov les je svetel, gost, trden in trd. Osnovna barva lesa je svetla, vendar se v deblih pogosto že med rastjo pojavi rdeče srce. Na trgu ponujajo hlodovino, žagan les, furnirje, vezan les, drva, sekance. Danes je vse bolj priljubljena tudi toplotno obdelana (termično modificirana) bukovina, ki je temna in je bolj odporna proti škodljivcem. Bukovino je mogoče uporabiti za več kot 300 različnih izdelkov. 

Več med strokovnimi nasveti v 17. št. Kmečkega glasa (26. 4. 2017).

Podpora do 3.000 evrov na hektar zaraščenih kmetijskih površin

Marinka Marinčič Jevnikar
25.04.2017 07:37 (pred 18 urami)

Vlada Republike Slovenije je 12. 1. 2017 izdala Uredbo o izvajanju ukrepa odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih.

Podpora bo namenjena povračilu stroškov, nastalih pri čiščenju zaraščenih površin. Preko 12.000 ha kmetijskih zemljišč, ki so bila na dan 18. 6. 2011 po evidenci dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč v zaraščanju (raba 1410), izpolnjuje pogoje po tej uredbi. 

Več o tem v 17. številki Kmečkega glasa (26. april 2017).

Zaradi pozebe nevarnost poškodb na rastlinah

Marinka Marinčič Jevnikar
20.04.2017 08:01 (pred 6 dnevi)

Zaradi nizkih temperatur priporočamo, da v petek in soboto rastline prekrijete s pokrivali oziroma izvajate protislansko zaščito in na ta način zmanjšate tveganje zaradi pozebe. Priporočamo spremljanje vremena v prihodnjih dneh.

Razvoj rastlin je od 10 do 14 dni zgodnejši od običajnega, k čemur je pripomoglo nadpovprečno toplo vreme v marcu in v prvi polovici aprila. Občutljivost na pozebo je odvisna od vrste, sorte in predvsem od razvojne faze.

Če se brsti sadja pripravljajo k cvetenju, a so ti še zaprti, lahko prenesejo temperaturo do okoli -3 °C. Ko se cvetovi odprejo, pa so lahko kritične temperature že okoli -2 °C. Oplojeni cvetovi in mladi plodiči so najbolj občutljivi. Pri koščičarjih, pečkarjih in orehu jih lahko uniči temperatura zraka pod -1 °C, za marelice pa je usodna že -0,5 °C, sploh če kritične temperature trajajo več ur. Mlade poganjke in listi vinske trte uničijo temperature pod -1 °C.  

 

 

Prvi blagoslov traktorjev na Gorenjskem

Marinka Marinčič Jevnikar
18.04.2017 11:57 (Apr 18, 2017)

Spodnji Brnik z rodno ravnico je vas z močnim kmetijskim zaledjem. Kmetje imajo ne le po enega, ampak več traktorjev, ob tem pa se zavedajo tudi nevarnosti, ki prežijo pri delu s stroji, ter tudi tega, da dober pridelek ni odvisen samo od njihovega truda.

Po več letih so v vas dobili duhovnega pomočnika za Spodnji Brnik in Vopovlje ter se z njim dogovorili za blagoslov traktorjev. Tako je duhovnik Lucijan Potočnik na velikonočni ponedeljek opravil sveto mašo za kmete, za dobro letino ter za uspešno delo, zatem pa blagoslovil traktorje, iz vsake kmetije po enega. Sledila je še pogostitev in praznično druženje, za kar posebej na kmetih prevečkrat zmanjka časa.

Več v reportaži v 17. številki Kmečkega glasa (26. april 2017). 

Stročnice - naravna tovarna dušika

Marinka Marinčič Jevnikar
18.04.2017 10:12 (Apr 18, 2017)

Korist vključevanja stročnic v kolobar je manjša poraba mineralnih gnojil in stroškov zanje. Oblikovanje gomoljčkov na koreninah stročnic (nodulacija) in vezava zračnega dušika s pomočjo bakterij (biološka fiksacija) je pri zrnatih stročnicah od 30 do 70 kg/ha.

Razmere, ki podpirajo delovanje bakterij, so rahla strukturna tla z urejenim vodno zračnim režimom, dovolj molibdena in železa v tleh pri pH tal večjim od šest (na kislih tleh bo aktivnost bakterij manjša, manjši pa bo tudi pridelek).

Ker razmere v tleh lahko vplivajo na delovanje simbiotskih bakterij, gredic in njiv pred setvijo stročnic ne gnojimo s hlevskim gnojem, gnojevko in gnojnico, opustimo ali pa zelo omejimo tudi  dognojevanje z mineralnim dušikom, ki lahko zmanjša ali zaustavi aktivnost bakterij pri vezavi zračnega dušika.

Namesto redčenja že prvi pridelek

Marinka Marinčič Jevnikar
10.04.2017 11:21 (Apr 10, 2017)

Ob uspešni kalitvi je ponavadi posevek pregost. Ker vedno raje posejemo nekaj več semena kot manj, je potem potrebno redčenje, da se vrtnine pozneje lepo razraščajo in debelijo.

Tako sem se lotila redčenja redkvic, ki so bile doslej pokrite s kopreno. In bila nemalo presenečena, saj so že majhne rastlinice naredile prav lepe rdeče redkvice. Ravno prav so ostre, da se z njimi pripraviš na veliko ostrejši velikonočni hren. Kot nekaj, kar že v začetku aprila pobiraš z vrta, pa je sploh dobrodošlo.

Ozimna žita že čutijo pomanjkanje vlage

Marinka Marinčič Jevnikar
04.04.2017 10:23 (Apr 04, 2017)

Kmetijska sezona se je komaj dobro začela, pa so pridelovalci že soočeni s prvo težavo - spomladansko sušo. Na njivah z ozimnimi žiti so v zemlji razpoke, prve vrtnine je treba zaradi pomanjkanja vode že namakati. 

Priporočila za blaženje posledic spomladanske suše bodo objavljena v 15. številki Kmečkega glasa (12. april 2017).

Drobnjak, prvi pridelek z vrta

Marinka Marinčič Jevnikar
04.04.2017 08:16 (Apr 04, 2017)

Drobnjak je trajnica, ki ji mraz nič ne škoduje in zato mu tudi januarske nizke temperature niso pustile nobenih posledic. Takoj ko se je otoplilo, je začel lepo rasti, če si ga še nekajkrat zalil, pa si lahko že rezal prvi pridelek. Nasploh v poletni vročini drobnjak slaše uspeva, julija in avgusta se bolj suši, kot raste, ko se malo ohladi, pa spet požene. 

Drobnjak je odličen dodatek k juham, obaram, dodajamo ga na solate, lahko pripravimo pesto, z okusom po česnu je tudi zelo zdrav.

Prepoznajte tudi kmečke mlečne izdelke

Marinka Marinčič Jevnikar
29.03.2017 14:58 (Mar 29, 2017)

Pri pripravi sheme "Izbrana kakovost - Slovenija" so enakovredno sodelovali tudi predstavniki Združenja kmečkih sirarjev, ki zastopa člane - kmete, predelovalce mleka iz vse Slovenije. Tako je v sektorsko promocijo vključeno tudi kmečko sirarstvo s svojimi dodatnimi pogoji. Ustrezno certificiranje teh pogojev se odraža s čisto svojim končnim znakom.

Za izdelke s pripisom »kmečki« smo dorekli še posebne, dodatne pogoje: tradicionalna predelava mleka - siri so proizvedeni iz surovega mleka in fermentirani mlečni izdelki so narejeni iz nehomogeniziranega mleka; predelava mleka na kmetiji - mleko za predelavo je iz lastne kmetije ali dokupljeno v radiusu 25 kilometrov.

Več o tem med strokovnimi nasveti 14. številke Kmečkega glasa (5. april 2017).

Zelena pomlad

Marinka Marinčič Jevnikar
22.03.2017 08:02 (Mar 22, 2017)

Zdaj je čas za zasaditev vrta z okrasnimi rastlinami. Pripravili smo izbor tistih, ki cvetijo v tem času. Vrtna trata je že dovolj osušena, da jo pregrabimo, prezračimo in oskrbimo. Tako okrasne kot uporabne rastline potrebujejo za uspešno rast in dober pridelek hranilne snovi. Letos so na pohodu zasaditve v visokih gredah in visokih gomilah. Na domačem vrtu pridelajmo tudi šparglje ...

O vsem tem in še čem pišemo v prilogi Zelena pomlad, ki jo bodo naročniki Kmečkega glasa brezplačno prejeli z naslednjo, 13. številko našega tednika. 

Jožefov sejem

Marinka Marinčič Jevnikar
21.03.2017 11:28 (Mar 21, 2017)

Sv. Jožef je zaščitnih vseh, ki delajo z rokami, med katerimi so tudi kmetje, je zavetnik rokodelcev: tesarjev, mizarjev, kolarjev, drvarjev, zavetnik popotnikov, vzgojiteljev ter kot skrbnik svete družine tudi vseh družin. Kot spomladanski svetnik je imenovan tudi v vremenskih pregovorih: Če bo sv. Jožef lepo vreme dal, bo kmet prav dobro stal. Sv. Jožef lep in jasen je dobre letine prerok prijazen. Če je lepo vreme na Jožefovo, naj veselo bo srce kmetovo.

Minulo nedeljo je Jožefov sejem v Petrovčah sonce lepo obsijalo, glede na navedene pregovore pa je to tudi jamstvo dobre letine za vse kmetijske pridelke in panogo nasploh.

Več o sejmu, ki je privabil številne obiskovalce od blizu in daleč, pa v fotoreportaži v Kmečkem glasu št. 12 (22. 3. 2017).

Zgodnja pridelava solate na prostem

Marinka Marinčič Jevnikar
21.03.2017 11:20 (Mar 21, 2017)

Po nasvetu Miše Pušenjak, strokovnjakinje in največje poznavalke pridelave zelenjave pri nas, smo se odločili za sajenje sadik solate na prosto že sredi marca. 

Prerahljano zemljo smo pognojili s kompostom in prekrili s prekrivko iz ovčje volne. Čeprav je zemlja zaradi nizkih nočnih in jutranjih temperatur še zelo hladna, včasih je celo slana, se bo prekrita z debelo prekrivko hitro ogrela in temperaturo tudi ohranjala. Sama solata pa, kot pravi Pušenjakova, sploh ni občutljiva na hladno vreme, zato celo priporoča, da se že sadi, in tudi zastirka bo zelo pomagala, da bodo imele korenine boljše pogoje. 

Vse o zgodnjem sajenju solate na prosto pa v Kmečkem glasu (sreda, 22. 3. 2017).

Reja perutnine

Marinka Marinčič Jevnikar
21.03.2017 08:23 (Mar 21, 2017)

Belo piščančje meso je pomemben del beljakovinske hrane, ki ne sme manjkati v obrokih športnikov, prav tako pa so tudi jajca visoko v prehranski piramidi; če je včasih veljalo, da je dovolj pojesti eno jajce na teden, se danes priporoča jajce vsak dan prav zaradi kakovostnih beljakovin v beljaku in maščob v rumenjaku.

Potrebam sledi reja, zato je vse več kooperantov perutninarskih zadrug. Kmetje se tudi na novo odločajo za manjše reje za domače potrebe in za potrebe lokalnega trga, ki mu v sklopu dopolnilne dejavnosti nudijo meso piščancev brojlerjev, sveža jajca pa tudi meso kokoši za tradicionalne domače kokošje juhe.

Več o reji, krmljenju, uvajanju novosti in možnostih za zmanjševanje stroškov v posebni prilogi Reja perutnine v 12. št. Kmečkega glasa (22. marec 2017).

Jožefov sejem v Petrovčah

Marinka Marinčič Jevnikar
20.03.2017 14:08 (Mar 20, 2017)

Jožice in Jožeti so letos godovali ravno na nedeljo. Da je nedelja tudi najbolj primeren dan za obisk sejma, se je potrdilo tudi v Petrovčah, kjer so organizirali že 29. Jožefov sejem. Obiskovalcev se je v lepem sončnem vremenu dobesedno trlo tako ob desetih pri praznični sv. maši kot potem ob dvanajstih v osrednjem prireditvenem prostoru, kjer je bilo slovesno odprtje sejma z blagoslovom in nagovori gostov.

Sv. Jožef je zaščitnih vseh, ki delajo z rokami, med katerimi so tudi kmetje, je zavetnik rokodelcev: tesarjev, mizarjev, kolarjev, drvarjev, zavetnik popotnikov, vzgojiteljev ter kot skrbnik svete družine tudi vseh družin. 

Več o sejemskem dogajanju v Petrovčah v fotoreportaži v 12. št. Kmečkega glasa (22. marec 2017).

Reja perutnine

Marinka Marinčič Jevnikar
17.03.2017 07:59 (Mar 17, 2017)

Na kmetijah je spet bolj prisotna tudi reja perutnine, saj piščančje meso in jajca predstavljajo tudi pomemben del samooskrbe. Če je bila še do nedavnega vsa reja baterijska, pa je zdaj spet vse bolj v ospredju prosta reja kokoši nesnic in piščancev. Tudi nekateri trgovci oglašujejo, da imajo naprodaj samo še perutninsko meso od živali, ki so bile krmljene s krmo brez GSO, in jajca iz proste reje.

Pri krmi kokoši nesnic je pomembno tudi, za kakšen namen se bodo porabila jajca. Tako imajo na primer jajca za testenine bolj izrazito rumene rumenjake, saj rejci kokošim dajejo več koruzne krme. 

Navodila za rejo piščencev do starosti šest mesecev, priporočila za krmljenje brojlerjev in vse o reji kokoši nesnic prinaša posebna priloga Reja perutnine v 12. št. Kmečkega glasa (22. marec 2017).

Zgodnja solata, a ne iz rastlinjaka

Marinka Marinčič Jevnikar
15.03.2017 08:17 (Mar 15, 2017)

Ker je zemlja še zelo hladna in nizke jutranje temperature prinašajo tudi slano, je za pridelavo na prostem prezgodaj, a s pomočjo ustreznih prekrivk bomo testirali, kako se bodo obnesle prve sadike solate. Na prerahljano in s kompostom pognojeno njivo smo posadili sadike štirih sort solate, in sicer glavnati canasto in ledo, eno rozetasto in solato v tipu hrastovega lista.

Da se bo toplota sonca čim bolj ohranjala in akumulirala, smo zemljo prekrili z debelejšo prekrivko iz ovčje volne, naredili zareze za sadike ter jih na ta mesta posadili. Seveda je sledilo še eno prekrivanje - preko sadik z dvojno plastjo koprene. Bo to dovolj?

Rez in pomlajevanje v starem sadovnjaku

Marinka Marinčič Jevnikar
14.03.2017 11:19 (Mar 14, 2017)

Mnogi sadjarji začnejo z rezjo sadnega drevja prekmalu. V domačih sadovnjakih, kjer delo opravimo v nekaj dneh, je najbolj primeren čas takrat, ko zacvetijo narcise. Takrat se sokovi v rastlinah že pretakajo in v lepem vremenu je tudi primerno toplo, da pri delu uživamo. V tem času so tudi brsti dovolj razviti, da vidimo, kako močan je cvetni nastavek in se glede na to tudi odločamo pri rezi. Cilj rezi sadnega drevja je vzdrževanje čim dalj trajajočega rodnega obdobja ter določene vzgojne oblike. 

Več o rezi sadnih dreves v starejših sadovnjakih v prispevku Marjete Hrovatin, za katerega je o rezi svetoval Roman Mavec s Kmetijskega inštituta Slovenije.

Knjižni katalog 2017

Marinka Marinčič Jevnikar
14.03.2017 11:05 (Mar 14, 2017)

Katalog Založbe Kmečki glas prinaša pestro ponudbo knjig za kmete, zelenjadarje, sadjarje, ljubiteljske vrtičkarje, za tiste, ki se radi ukvarjajo z rožami in cvetjem, za začetnike pri kmetovanju in za profesionalce, torej za bralce vseh vrst in potreb. 

Naročniki Kmečkega glasa dobijo Knižni katalog 2017 brezplačno.

Oglasi

4619.)  vohuni in obveščevalci

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6672.) valolom

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2053.) leta nespečnosti

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

3344.) sodobni pogledi

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 18.99 €

za dobro prepoznavnost podjetja na trgu, je potrebna celostna grafična podoba podjetja s katerim se predstavlja. če potrebujete celostno grafično podobo najdete več informacij na spletni strani graficnooblikovanje.org!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

prodam pohorski kamen škriljavec, v sivi,sivorjavi,rjavi,ter rjavo rdeči barvi,iz lastnega kamnoloma. ves kamen škriljavec lahko naredimo po debelini,gladkosti,mali in veliki kosi,pravilnih ter nepravilnih oblik. po želji stranke. kamen škriljavec je odporen na vročino,mraz,kisline,sol,vlago itd. in ne drsi. kamen je primeren za oblaganje: coklov,teras,stopnic,balkonov,škarp,kleti,dvorišč,pločnikov,dovoznih poti itd. za vse kamne imamo opravljen a-test z certifikatom in garancijo do 200 let!!!! kamen škriljavec dobite iz prve roke,ker nismo nobeni prekupčevalci ali posredniki pri prodaji kamna in delamo na zelo pošten način. možna ugodna dostava in polaganje po celi sloveniji z garancijo. po želji stranke lahko opravimo brezplačni ogled objekta in z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri kamna, ali kako si lahko tudi sami vgradite kamen, po dogovoru ga lahko vgradimo tudi mi. ves kamen je na zalogi in je tudi možen ogled vsega kamna škriljavca v našem kamnolomu.  http://www.kamnolom-krajnc.si/  vse dodatne informacije dobite na gsm/ 041-802-247

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

7507.) sobne rastline

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 14.99 €

7462.) lectovo srce

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

7011.) kostanjevica na krki in okoliške vasi

Kategorija: Humanistika

Cena: 9.99 €

6812.) kako uspešneje reševati probleme

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

ste si privoščili nov iphone 7? odlično. sedaj bi bilo škoda, da bi se mu kaj pripetilo... se strinjate? zaščitite svoj iphone 7 v elegantni etui katerega lahko najdete na smartslam.si

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: 10 €

privoščite vašemu hišnemu ljubljenčku novo ležišče in zbudil se bo, kot prerojen in poln energije. na voljo je več modelov ležišč. izberite ležišče za psa, ki vam najbolj ustreza.

Kategorija: Oprema za pse

Cena: 19 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj