Članek
Vsem v razmislek, preden odidete na volišče!
Objavljeno Jul 13, 2014

Predstavljajte si hipotetično situacijo: ste član nadzornega sveta relativno majhnega, ampak perspektivnega podjetja s pridnimi in sposobnimi delavci. Podjetje je v zadnjih letih zašlo v krizo, predvsem zaradi slabega upravljanja prejšnjih vodstev, in je moralo zato, da lahko sploh izplačuje plače in se izogne stečaju, najeti drage kredite pri tujih bankah. Pri domačih jih tako že dolgo ne dobi več.

Predstavljajte si, da je sedaj čas, ko skupaj z ostalimi nadzorniki izbirate novega direktorja podjetja. Pred vami je kup življenjepisov, CV-jev, ki so jih kandidati za delovno mesto poslali. Za koga bi se odločili?

  • za kandidata, ki bi par let lahko delal samo na daljavo, ker prestaja zaporno kazen, 

  • za kandidata, ki ima po pridobljenih informacijah za en velik mercatorjev kamion kazenskih ovadb in je na dobri poti, da se kmalu pridruži prvemu kandidatu,

  • za šiviljo dvomljive izobrazbe in brez posebnih uspehov, zaradi česar so jo v prejšnji firmi ne dolgo nazaj tudi razrešili,  

  • za profesorja, teoretika povsem brez izkušenj na vodstvenem delovnem mestu in praznim CV-jem kar se tiče gospodarstva, skratka - ena velika neznanka in riziko, 

  • prijavil se je še en neizkušen kandidat, mlad fant, sicer simpatičen, ampak tudi čisto zelen na tem področju.      --- ni slike, krneki :)

  • pa še kopica za to zahtevno situacijo ne najbolj ustreznih kadrov, od učiteljice nemščine, pa klovna, do živinozdravnika, kmetovalca in tako naprej… 

  • …in na koncu imamo gospodarstvenika. Kriznega menedžerja z več desetletnimi izkušnjami, ki je saniral že več podjetij, ustvaril na deset tisoče delovnih mest. Izkušen možakar, ki pozna stvari in ve, za kaj gre.  

No, taka druščina se je prijavila na razpis. Vi, kot član nadzornega sveta vašega podjetja, med njimi izbirate najbolj ustreznega. Pa si - seveda govorimo o hipotetični situaciji, pa vendarle - odgovorite na naslednje:

  • Ali bi se odločali po svoji vesti in neodvisno od tega, kako razmišljajo vaši kolegi nadzorniki?

  • Ali bi novega direktorja izbirali na podlagi strokovnosti, kompetenc in dosedanjih rezultatov?

Če ste na zgornji vprašanji odgovorili z DA, potem je izbira tu najbrž jasna in samo ena. In verjamem, da bi lahko z njo, ne glede na to, kaj bi rekli drugi nadzorniki, vsako noč mirno legli k počitku, vedoč, da ste naredili vse, kar je bilo v vaši moči.

Če pa ne… če bi vodenje vaše firme zaupali nepreverjeni osebi brez referenc in rezultatov, po možnosti še dvomljive preteklosti in/ali povezav… potem pa bi, dragi moji, morali kot nadzorniki tudi prevzeti odgovornost in del krivde, ko bi tole perspektivno podjetje vaš izbrani kandidat pripeljal v stečaj ali likvidacijo. In isto velja za primer, ko bi se seje, na kateri se izbira novega direktorja, kot nadzornik lahko udeležili, pa se je niste.

Če ne zaradi firme same, pa zaradi delavcev v njej, njihovih družin in njihovih otrok.

Dejte, malo premislite o tej situaciji, vsak pri sebi… 

Slovenci, pridite že k pameti no, porkaputana ..........

Ta objava naj ostane v opomin, vrnite se nazaj čez nekaj mesecev. Takrat bo vse kristalno jasno. Pa lep dan vam želim. :)