Članek
Peticija CI Modro Nebo za VPIS NEODTUJLJIVE PRAVICE DO ČISTEGA ZRAKA V USTAVO
Objavljeno Jan 06, 2017

Od 2.1.2017 teče peticja Civilne iniciative MODRO NEBO

VPIS NEODTUJLJIVE PRAVICE DO ČISTEGA ZRAKA V USTAVO

.

http://www.pravapeticija.com/vpis_neodtujljive_pravice_do_istega_zraka_v_ustavo

.

Novembra 2016 je SLOVENIJA, kot edina država na svetu v ustavo zapisala neodtujljivo pravico do pitne vode. ČISTI ZRAK je enako kot voda in hkrati bolj pomemben za osnovno bivanje človeka, zato predlagamo, da se v ustavo zapiše tudi NEODTUJLJIVA PRAVICA DO ČISTEGA ZRAKA.

Povod za peticijo in gibanje za pravico do čistega zraka izvaja CIVILNA INICIATIVA MODRO NEBO – CIMN. S strani CIMN je bil dne 28.10.2014 vladi poslan predlog raziskave aktivnosti GEOINŽENIRINGA na slovenskem ozemlju. Pod GEOINŽENIRING se uvrščajo aktivnosti in tehnologije, ki direktno in dolgoročno vplivajo na klimatske spremembe, spreminjanje podnebja, krojenje vremena in ostale zdravstvene težave povezane s čistim zrakom, ki ga dihamo, ter okoljevarstvene težave, kot so zakisanost tal, prekomerna količina aluminija v zemeljski prsti, v podtalnici itn..

Dne 04.12.2014 je CIMN prejel odziv organa, ki je bil v sklepu odklonilen. Zato ponovno zastavljamo peticijo, tokrat drugače. Predlagamo in vzpodbujamo prebivalce RS, da s podpisom te peticije, podajo strinjanje, da se v ustavo vpiše PRAVICA DO ČISTEGA ZRAKA in hkrati osveži pobuda vladi za raziskavo GEOINŽENIRINGA. Za uspeh peticije potrebujemo 30.000 podpisov.

ČISTI ZRAK je pravica, nam pripada, z njim ne moremo tržiti, zrak za dihanje ni in ne sme biti tržno blago. Prodaja CO2 kuponov postavlja zrak v vlogo blaga, s katerim se trguje, po principu, kolikor plačam – tolikor diham, oziroma, toliko ga onesnažujem. Nikakor ne more biti zrak - atmosfera, zrak ki ga dihamo subjekt poslovanja, kot se to dogaja sedaj. Podjetja, inštitucije in organizacije, ki se ukvarjajo s prodajo zraka, s prodajo delov zraka - atmosfere (ogljikov dioksid) ali s prodajo zmesi zraka, kot so dovoljena količina delcev PM, količina smoga, ali količina črnega ogljika, morajo biti omejena in preprečevana.

.

PREDLOG PETICIJE

Vpis pravice do čistega zraka v ustavo. V ustavo se naj vpiše »PRAVICA DO ČISTEGA ZRAKA«. Glede na 72. člen ustave, ki govori o zdravem življenjskem okolju in navaja, da ima vsakdo v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja, bomo predlagali natančen zapis, da se za zdravo okolje pojmuje ČISTI ZRAK in da nam pripada PRAVICA DO DIHANJA ČISTEGA ZRAKA, v sklopu pravice do zdravega življenjskega okolja.

Besedilo za vpis v ustavo:

- Vsakdo ima pravico do ČISTEGA ZRAKA.  

- ČISTI ZRAK je javno dobro v upravljanju države.  

- ČISTI ZRAK služi prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s čistim zrakom za dihanje in čistim zrakom za ostale potrebe in v tem delu NI TRŽNO BLAGO.  

- Oskrbo prebivalstva s čistim zrakom zagotavlja država neposredno in neprofitno, enako odgovorno, kot tudi vsak posameznik, prebivalec Slovenije.  

Zraven vpisa pravice do čistega zraka v ustavo, predlagamo še raziskavo aktivnosti geoinženiringa, ki predstavlja največjo grožnjo čistemu zraku:

- Pregled letal, ki letijo nad Slovenijo.

- Analiza vseh izpustov iz letal (motorji, APU, vse ostali izpusti, pršenja in sistemi s cevkami).

- Analiza zraka in Deževnice na Aluminij, Barij, Brom, Stroncij in ostale težke kovine, ter odprtje arhiva s podatki do 300 let nazaj (ARSO).

- Sprejetje zakonskega predpisa, ki dovoljuje prelete samo letalom brez izpusta, letalom brez dolgo obstojnega izpusta, letalom brez bele 10 km črte za seboj.

- Preureditev koridorjev in prepoved poletov, z izjemo socialno koristnih poletov, torej, civilne zaščite, gasilcev itd., nad vsemi zaščitenimi območji RS, se pravi nad narodnimi, regijskimi in krajinskimi parki  ter njihovo preusmeritev nad, iz ekološkega vidika že degradirana območja, kot so avtoceste in ostale težke prometnice. S tem bi se vsaj deloma povrnilo neokrnjenost nekaterim predelom Slovenije, od česar bi posredno in neposredno imeli korist vsi.

- Ukinitev prodaje CO2 kuponov, ukinitev prodaje emisijskih odpustkov in ukinitev kreiranja poslovnih modelov na osnovi atmosfere – zraka, ki ga dihamo.

 .

.

VEČ INFORMACIJ o peticiji in PODPIS na

http://www.pravapeticija.com/vpis_neodtujljive_pravice_do_istega_zraka_v_ustavo

Pošljite te informacije naprej.

Na FB strani CIMN lahko najdete veliko (največ) informacij o problematiki:

https://www.facebook.com/pages/CIMN-Civilna-Iniciativa-Modro-Nebo/559443304075997

.

.

V prispevku tega bloga

http://www.publishwall.si/milan_malej/post/253816/peticija-za-pravico-do-cistega-zraka-v-ustavo

pa objavljam še nekaj mojih pojasnil in informacij v zvezi s problematiko kemijskega zapraševanja neba