Članek
ZAKAJ SO KONSTRUKTIVNE OBJAVE BLOGOV ZASTRUPLJENE IN ZASUTE Z DNEVNIMI NOVICAMI MEDIJEV???
Objavljeno Jan 31, 2016

Uredništvu in odgovornim vodenja Publish Wall-a postavljam naslednje vprašanje:

ZAKAJ SO KONSTRUKTIVNE OBJAVE BLOGOV ZASTRUPLJENE IN ZASUTE Z DNEVNIMI NOVICAMI MEDIJEV???

Publish Wall vsebuje možnosti za dnevno spremljanje novic in novinarskih rac, tako kot si vsak sam nastavi v svojem profilu. Te izbrane objave direktno iz medijev vsak dobi na svoj zid. Posiljevanje bloga z vsemi sortami in stotinami za večino blogerjev in njihovih spremljevalcev nepomembnih novic pa je po mojem mnenju milo rečeno vsaj neokusno.

Mislim da je kopiranje dnevnih novic s strani samih medijev, ki se tukaj registrirajo kot blogerji v nasprotju s točko 5.4 Pogojev uporabe Publish Wall-a. Zasutje bloga s temi objavami je prav gotovo za mnoge aktivno sodelujoče enako vsiljeni pošti, ki pa je tu prepovedana. Niz zaporednih kratkih objav lahko smatramo tudi kot prikrito oglaševanje medija in v Pogojih uporabe je določeno, kje je prostor za to. Obstaja tudi kategorija hitrih objav in te dnevne novice bi se morale najmanj umakniti tja. S tem načinom objavljanja Publish Wall sam krši svoje Pogoje uporabe in angažiranim blogerjem jemlje njihovo energijo, čas in voljo do delovanja v javno dobro.

Kaj je blog in kdo je bloger? Po moje je to vsak, ki s svojo glavo, znanjem, razmišljanjem, čustvi premisli in predela informacije iz svojih virov in jim doda svoje izvirne misli in zamisli ter vse skupaj oblikuje v ustrezen zapis. Blog je torej unikaten tekst, s katerim človek hoče drugim povedati nekaj, kar ni nikoli ali je le bolj redko opaziti v masovnih sredstvih javnega obveščanja. Mnogi blogi so izredno družbeno, kulturno in ekološko angažirani ter pomembni za oblikovanje javnega mnenja, usmerjanje pozornosti na problematike, ki jim država, uradne inštitucije, pridobitniško usmerjene organizacije in podjetja, javni mediji, skratka subjekti v družbi, ki imajo veliko moč odločanja in oblikovanja črednega obnašanja prebivalcev, nočejo posvečati ne časa, prostora in ne svoje pozornosti.

Javni mediji ne morejo imeti status blogerja, kadar samo prenašajo dnevne dogodke, ki jih "ustvarjajo" drugi ljudje ali narava, v javnost. Še enkrat, blog javnega medija je lahko enako konstruktivna in razmišljujoča objava kakega njihovega zaposlenega, kot se to trudijo angažirani in ne zato plačani posamezniki.

Takšni ljudje zaupajo podobnim spletnim portalom, kot je Publish Wall, in zaničevanje njihovega truda na opisan način s strani lastnika te strani se mi ne zdi pravilno in etično. 

Poleg tega tak način objavljanja prevelikega števila novic na blogu otežuje delo samih urednikov Publish Wall-a, ki imajo nalogo, da po Pogojih uporabe iz vseh objav izbirajo priporočene in posebno aktualne objave.

Ne dopustimo, da se ta portal spremeni v FB ali v nov javni medij, ki bo samo zabijal tiste, ki so sposobni malce pogledati iznad hrbtov črede.

Prosim lastnika in urednike Publish Wall-a, da dobro premislijo ta moj protest, in ustrezno ukrepajo v zagotovitev preglednosti portala.

Lep pozdrav, Milan Malej

PS: In če pogledam stanje objav na PW nekaj ur po objavi tega vprašanja, se tortura blogerjev s strani medijev, ta trenutek predvsem Večera, še siloviteje nadaljuje...