Mala ali Velika past NLP-ja

Objavil/a Dr. Matej Miklavec, dne 2016-12-29 ob 12:02:29

Kaj je ta Mala ali Velika past NLP-ja?

Da se učimo NLP samo zaradi učenja samega.

Da je NLP tako zanimivo znanje, da ga hočemo zaradi znanja samega.

Sem napačno napisal. Past ni NLP, ampak past smo mi sami.

Znanje o sebi je nedvomno tako znanje, ki bi ga moral vedeti vsak, ampak kot že veste, samo razumevanje našega delovanja nam ne koristi, če s tem razumevanjem nič ne naredimo.

To je še ena navada, ki smo se je najbrž prvič naučili v šoli. Beremo knjige in se učimo brez kakršnegakoli ozaveščenega smiselnega namena, samo da nekaj počnemo in akumuliramo informacije, ki pridejo prav, ko se z nekom o tem pogovarjamo. V šoli zato, da te informacije potem povemo učitelju, ki nas o njih oceni itn. Tem informacijam nadanemo nalepko 'pomembno' in gremo na pot akumuliranja, kot da bi šli na potep za ozimnico na lov za preživetje, sprejemanje, itn.

Saj jaz nisem nič drugačen. Nenehno iščem novo znanje. Bistveno se mi zdi, da je v ozadju dober namen. Najbrž je pomembno tudi, da je tudi smiseln, koristen namen. Odvisno od tega na kakšni življenjski poti smo, koliko se zavedamo svojega vedénja, določa tudi kaj bomo zbrali za koristen namen. Morda samo omenim, da je zame koristen namen tak, ki nam bo pomagal narediti nek notranji premik. Torej da uporabimo znanje primarno za obogatitev tega kar je v nas, našega notranjega zemljevida sveta, naše notranje predstave o tem kako stvari delujejo v primerjavi z realnostjo.

Lahko se sliši egoistično, ampak če se učimo zato, da bomo koristili drugim, potem delamo projekcijo in to znanje ostane samo kot informacija, se nas ne dotakne, ostane kot en oblak na nebu, namesto da bi prevzelo vlogo zraka, ki nas obdaja in določa kdo smo. Tudi te informacije, ki jih bomo dali drugim se jih ne bodo tako močno dotaknile, ker bo v ozadju energija, ki jih ne podpira na pravi način.

Jaz sem delal to napako, najbrž jo še vedno kdaj, zato lahko o njej pišem. Učil sem se zato, da bom lahko pomagal drugim ljudem narediti spremembo. In je šlo za miselni proces in način kako sem se učil, kako sem procesiral informacije. Učil sem se tako, da sem si predstavljal pogovor z drugimi ljudmi. Spraševal sem se kako lahko njim rešim problem? Kje je projekcija? V tem, da sem svoje težave projeciral na druge, nikoli prišel v stik s tistim kar je bilo v bistvu potrebno spremeniti.

Vsekakor je to dobro in koristno, ampak je usmerjeno navzven. Če uporabim koncept, bi rekel, da je tako učenje od zunaj navznoter. Lahko le upam, da se me bodo te informacije dotaknile in da se bom preko tega, da pomagam drugim nekaj naučil tudi o sebi. V ozadju je lahko seveda tudi 'varnostni filter,' prepričanje, da jaz ne rabim pomoči, ki mi omogoča to, da pomagam drugim ljudem, ampak hkrati povzroča, da mi sami nosimo s seboj še vedno ene in iste probleme kljub temu, da jih rešimo drugim. Hecno, ne?

Smiselno se mi zdi, da se učimo na svojih primerih in to je tudi moje glavno sporočilo v tem članku. Da spremenimo vprašanja tako, da se vprašamo kako lahko to meni koristi, kje lahko to uporabim? Na tak način bo to znanje del nas, popolnoma integrirano z našim obstoječim zemljevidom in vsak, ki pride v stik z nami bo dobil del tega podzavestno, energijsko, ne bo potrebno pomnit informacij in jih prenašat preko pogovora, ker bodo naše izkušnje sevale od noter navzven.

Cilj vsakega našega vedenja je ta, da se potem dobro počutimo. Predlagam, da izberete tudi zase tak namen pri učenju NLPja, ki vam bo pomagal, da zgradite svoje življenje takšno, kot si ga zavestno želite. Da ustvarite sebe tako kot si želite in uporabite vse vire, da vam to uspe in da se na vseh področjih dobro počutite. Počutje, čustva, so pokazatelj razlike med tem kako si mi predstavljamo svet in kakšen je svet v resnici. Dober namen je, da uporabimo znanje, da odkrivamo svoje skrite koncepte in vedenja, ki nam ne koristijo, ki ne omogočajo dobrega počutja ter jih spremenimo v nekaj čudovitega in v vedenje na katerega bomo ponosni in nas bo podpiralo.

Akumulirane Informacije z namenom pomnenja informacij so za 'small talk,' to so informacije, ki niso integrirane. Podobno kot citati, ki nosijo v sebi ogromno sporočilo, ampak če tega sporočila ne doživite, je to samo še ena izmed milijonskih misli, ki nam pride in gre preko miselnega ekrana. Tisti citati, ki jih živimo, čutimo, so integrirani, so doživeti, so izkušnje, ki omogočajo, da take informacije prežemajo celotno naše bitje.

Táko znanje spremeni to kar smo, ima vpiv na to kako živimo in kakšne okoliščine ustvarjamo.

NLP je orodje in tako kot vsako drugo orodje, je namenjeno, da nam pomaga, da z njim nekaj naredimo najprej zase in potem posledično pomagamo tudi drugim. Gre za transformacijo mišljenja od zunaj navznoter v noter navzven. Gre za fundamentalno spremembo odgovornosti, kjer jo usmerimo nase in uporabljamo recepte, strategije, tehnike, sposobnosti za vertikalno notranjo spremembo. Zato, da kvalitete, ki si jih v življenju želimo (sreča, motivacija, varnost), zavemo/zgradimo najprej v sebi in potem iz njih izhajamo v našem delovanju.

Ni važno česa se lotimo, ali gre za izboljšanje počutja, uresničevanje ciljev, spreminjanje navad, pomoč drugim, itn....

Važno je, da imamo jasen namen kaj bomo s tem znanjem počeli.

Na tak način bomo vedno imeli usmeritev in željo po poglabljanju tega znanja zato, da bomo sledili našemu primarnemu cilju/namenu in to nam bo omogočalo več svobode, fleksibilnosti, možnosti in opolnomočenja za kakršnekoli življenjske situacije.

Vedno bomo imeli referenčno točko h kateri se vrnemo in nam predstavlja harmonijo, sproščenost, ravnovesje, mir, navdušenje, radovednost in še polno drugih besed, ki opisujejo naše primarno stanje obstoja :-)

Mala ali Velika past? Ni važno. Ne skrbite. Ne gre za NLP, ne gre za past. To življenje je tako, da vas bo prej ali slej pripeljalo do premika navznoter in do zavedanja lastnih sposobnosti, ne glede na to ali si to želite ali ne. Je naravni proces. Orodja kot so NLP ali Coaching oziroma vsa orodja za osebno spoznavanje omogočajo, da se te spremembe zgodijo brez večje drame, ampak hitreje in lažje za nas in za druge ljudi.

NLP omogoča, da se zavedamo naših lastnih procesov dojemanja informacij, razmišljanja, obnašanja itn. Čeprav ljudje mislijo, da temelji ta metoda samospoznavanja (NLP) predvsem na miselni ravni mislim, da je to eden izmed najhitrejših načinov, da prodremo do našega bistva. Ker kaj se zgodi, ko ozavestimo lastne procese? Ko opazujemo lastno vedenje? Kdo se jih zaveda? NLP v povezavi z drugimi tehnikami omogoča, da hitreje ozavestimo vzorce, za katere bi lahko z običajnimi metodami potrebovali veliko časa. Zato je tako zelo učinkovit za ustvarjanje pozitivnih sprememb.

Sporočilo? Jasen namen je ključ. Past je v nas in v dojemanju.

info@matejmiklavec.com

www.matejmiklavec.com

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Dr. Matej Miklavec
Dr. Matej Miklavec
Objavil/a 2016-12-29 12:02:29 (Dec 29, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Notranja Komunikacija
Mala ali Velika past NLP-ja
Glava in Srce
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2019
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Oglasi

zapeljite se s pletno na beljski otok, obiščite cerkev in pozvonite na zvoniku za srečo. vse na temo church on bled: https://www.altitude-activities.com/visit-the-church-on-bled-and-ring-the-bell

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

slovenija je dežela, kjer lahko zasledite marsikaj, zato si preberite 8 zanimivih dejstev o sloveniji, ki jih mogoče še niste vedeli. facts about slovenia: https://www.altitude-activities.com/8-awesome-facts-about-slovenia

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

med spletna oglaševanja sodijo google adwords, facebook ads, pr članki....katero spletno oglaševanje torej izbrati? pred odločitvijo seveda ne smemo pozabiti na zastavljene cilje, saj samo na ta način lahko dosežemo željene rezultate. v kolikor ne veste za katero oglaševanje bi se odločili pa si lahko pomagate na tem naslovu: https://www.dominatus.si/spletno-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

matcha čaj velja za enega izmed najmočnejših super živil na trgu. vsebuje veliko antioksidantov, izboljša počutje, spomin in koncentracijo ter še veliko drugih pozitivnih lastnosti. več lahko preberete: https://www.malinca.si/matcha-iz-ekoloske-pridelave-100g.html

Kategorija: Čaji

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kako oglaševati na facebooku? želite povečati prodajo? facebook vam omogoča, da lahko prodajo usmerite in targetirate na točno določeno skupino. več o tem na kakšen način delati facebook oglaševanje pa lahko najdete tukaj

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

william hill je ena izmed starejših stavnic na svetu, ustanovljena je bila že leta 1934. sedaj imate možnost, da to spletno stavnico preizkusite tudi v sloveniji - https://www.sportni-portal.com/william-hill

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ste si že od nekdaj želeli poleteti z jadralnim padalom in si ogledati pokrajino iz ptičje perspektive. potem imate sedaj možnost, da doživite to nepozabno izkušnjo ter preizkusite paragliding bled - https://www.altitude-activities.com/jump-fall-and-fly/paragliding-in-slovenia

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor bi želeli opraviti tečaj za voditelja čolna - https://www.mojedarilo.com/ex/328/33/tecaj-za-voditelja-colna-tecja-coln-morje-izpit- imate sedaj možnost, saj vam pri mojedarilo.com ponujajo tečaj, ki si ga lahko privoščite zase ali pa ga podarite kot darilo - 

Kategorija: Storitve

Cena: 125 €

7740.) miškolin - josip ribičič

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

7081.) cesarjeva nova oblačila snežna kraljica - hans christian andersen

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

6640.) moj prijatelj piki jakob - kajetan kivič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

6128.) sloni si zapomnijo - agatha christie

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj