Miha Istenič

Gimnazijski maturant. Je odločen  in komunikativen. Leta 2009 je maturiral na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, vpisan je v drugi letnik dodiplomskega univerzitetnega študijskega programa Pravo na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici. Do nedavnega je sodeloval z Župnijsko Karitas Vič, kjer je bil kar nekaj let prostovoljec. Zagovarja poštenost, argumente, korektnost in načelnost. Sprejema drugačna razmišljanja in je do njih toleranten, saj je tudi sam v eni od tovrstnih skupin, ki je odrinjena na rob družbe.

Prijatelji (38)
Bogastvo Zdravja
Tanja Kokošar
Matejka Skok
Jasna Vodnik Uršič
Domen Uršič
Tone Krajnc
Prenoviraj.si Vse Z Enim Izvajalcem
Branko Gaber
Spremljevalci (3)
ALEŠ ADAMIĆ
Matejka Skok
Franc Kebe
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

DRŽAVLJANSKA LISTA JE DOSLEDNA PRI IZVAJANJU SVOJEGA PROGRAMA
SINDROM TALIONSKEGA NAČELA
Novela ZZZDR-Strahovi so odveč
VREDNOTE
Višje neto plače
Odgovor na poziv za vključitev LGBT pravic v koalicijsko pogodbo
Legalizacija konoplje
Poziv za vključitev LGBT pravic v koalicijsko pogodbo
RESOLUCIJA ENAKOVREDNOST LGBTI
HOMOFOBIJA in VOLITVE 2014
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
April 2017
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Novela ZZZDR-Strahovi so odveč

Miha Istenič
26.02.2015 22:42 (Feb 26, 2015)

V zadnjih dneh, se  s strani nekaterih NVOjev, ki so blizu RKC, vrstijo manipulacije in laži v zvezi z novelo ZZZDR, zato podajam odgovore na njihove strahove.

 1.      Legalizacija posvojitev otrok v homoseksualne skupnosti

Predlagatelj je pri posvojitvah v prvi vrsti mislil na otroke, ki že živijo v istospolni družini. S posvojitvijo partnerjevega otroka dobi le ta popolno socialno varnost, ki jo imajo otroci, ki živijo v t.i. tradicionalni družini. Istospolni pari pa bodo imeli le pravico »postaviti se v vrsto« za posvojitev otroka, pod enakimi pogoji, kot vsi ostali. Torej izpolnjevati bodo morali vse pogoje, ki so jih morali do sedaj heteroseksualni pari. Nihče nima pravice do posvojitve. To pravico ima le otrok, da je lahko posvojen. Pari pa imajo pravico, da lahko kandidirajo v posvojitvenem postopku, kar pa ne pomeni a priori, da si primeren kandidat za posvojitelja.

 2.      Šest brezplačnih oploditev z biomedicinsko pomočjo za lezbične pare na državne stroške (20.000 EUR)

Nov

Odgovor na poziv za vključitev LGBT pravic v koalicijsko pogodbo

Miha Istenič
19.08.2014 18:54 (Aug 19, 2014)

Do današnjega dne so se je na, poziv za vključitev LGBT pravic v koalicijsko pogodbo, ki je bil poslan SDju, SMCju, DeSUSu, ZaABju, odzvala le SD. V kratkem sporočilu so zapisali:

"Stranka Socialnih demokratov je bila in ostaja stranka, ki si bo tudi v prihodnje prizadevala za ukrepe, ki bodo različnim diskriminiranim manjšinam priznale njihove pravice. Zaveza o spoštovanju pravic LGBT oseb, ki smo jo pred volitvami podpisali ostaja za nas, Socialne demokrate aktualna tudi tekom pogajanj o možnem sodelovanju v nastajajoči koaliciji."

Poziv za vključitev LGBT pravic v koalicijsko pogodbo

Miha Istenič
14.08.2014 14:28 (Aug 14, 2014)

Spoštovane stranke bodoče koalicije.

 

Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov neglede na to, ali so beli, rdeči, pikčasti ali progasti,verujoči ali ateisti, inne glede na to koga ljubijo ali s kom in kako so se odločili preživeti svoje življenje.

 

Pogosto se o istospolno usmerjenih govori predvsem vkontekstu enakopravnosti in enakosti pravic in dolžnosti. Izpostavljajo sezgodbe o tem, ali imajo istospolni pari pravico do poroke, pravico doposvojitve itd.. Vse lepo in prav, a ob tem pozabljamo na to, da smo zanemarilinekaj, kar je pomembneje. Zanemarili smo vrednost zveze in ljubezni med dvema.

 

Enakopravnost istospolnih parov in ostalih parov bi lahkodosegli tudi z ukinitvijo porok in posvojitev, pa to nikomur ne pade niti napamet. Zakaj? Ker v naši družbi poroka predstavlja javno in odprto priznanjeljubezni med dvema. Partnerja družbi pokažeta, da se cenita, spoštujeta inljubita, in da družba to njuno ljubezen prizna, in ji da večjo vrednost kotaferici za eno noč

SINDROM TALIONSKEGA NAČELA

Miha Istenič
04.07.2014 19:52 (Jul 04, 2014)

Vsakič, ko se pogovarjamo o kakšni aktualni in pereči temi, se krešejo mnenja, ob tem pa kar hitro pade nivo komuniciranja. Vsi se zelo radi sklicujejo na svobodo govora in 39. člen Ustave RS, ki pravi, da je zagotovljena svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon.

Veliko ljudi pa pozablja, da pri komunikaciji nekoga nagovarjaš, omenjaš, izpostavljaš, ect. Torej tudi tisti, ki se ga z govorom dotikaš ima pravice. O tem govori 34. člen Ustave, ki se na naša na pravico do osebnega dostojanstva in varnosti, ter 158. člen Kazenskega zakonika, ki govori o razžalitvi.

V zadnjih dneh sem bil deležen kritik, da želim svoje nasprotnike cenzurirati in utišati ter, da je to v nasprotju z liberalnimi načeli. Kritika se nanaša, da

HOMOFOBIJA in VOLITVE 2014

Miha Istenič
02.07.2014 22:34 (Jul 02, 2014)

Še dober teden dni nas loči od najpomembnejših volitev v letošnjem letu. 13. julija se bomo odločali komu bomo zaupali, da naslednja štiri leta kroji našo usodo. Volilna kampanja se bliža finalnemu krogu in prič smo lahko zaostreni retoriki.

Danes je bila novinarska konferenca ob podpisu izjave o zavezanosti k spoštovanju človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in trans oseb (LGBT). Državljanska lista je ena izmed 8ih strank, ki je to zavezo podpisala.

Na socialnih omrežjih pa se je sprožil val homofobije s strani kandidata za poslanca na listi Nove Slovenije. Tak izpad, pa ni bil prvi. Na zadnjih evropskih volitvah je imel podobni izpad, ki je bil zelo oseben.  Ko sva se srečala na soočenju na RTV si ni upal ponoviti izrečenih besed in mu je bilo vidno nerodno. Načelnost pa taka.

Dotični kandidat je nas, pripadnike LGBT skupnosti, označil za deviacijo ter primerjal s pedofili. V SSKJ-ju je definicija deviacije naslednja; deviácija  -e ž (á) knjiž. odmik od normalnega ali prave

Enakopravnost

Miha Istenič
24.06.2014 23:17 (Jun 24, 2014)

V SSKJ-ju je zapisano; enakoprávnost  -i ž (á) stanje, v katerem pripadajo vsem enake pravice. Ko v roke vzamem Ustavo Republike Slovenije se ob 14. členu vprašam: Ali je to res? V tem členu namreč piše, da smo vsi pred zakonom enaki in ,da so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Moj odgovor je NE. V Sloveniji obstajajo skupine, ki niso enakopravne in enakovredne nasproti drugim (SSKJ; enakovrédnost –i ž (ẹ́) lastnost, značilnost enakovrednega: enakovrednost prevoda in izvirnika/prizadeta je bila njegova zavest človeške enakovrednosti; načelo nacionalne enakovrednosti in enakopravnosti). Ena izmed teh je tudi LGBTI skupnost, kateri tudi sam pripadam.

Leta 2005 je prva Janševa vlada po vodstvom ministra Drobniča sprejela Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnos

Zakaj je poročilo Lunacek pomembno

Miha Istenič
23.06.2014 11:51 (Jun 23, 2014)

Evropska unija se je dolžna boriti proti diskriminaciji pri opredeljevanju in izvajanju svojih dejavnosti (člen 10 PDEU). Ta obveznost se uresničuje z obstoječimi celovitimi politikami za boj proti diskriminaciji na podlagi spola (s Strategijo za enakost žensk in moških 2010–2015) in invalidnosti (z Evropsko strategijo o invalidnosti 2010–2020) ter tistimi, ki vplivajo na Rome (z Okvirom EU za nacionalne strategije vključevanja Romov do leta 2020). 

 

Evropski parlament meni, da je tak celovit politični instrument potreben za boj proti diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti in identitete. Od januarja 2011 je to v različnih resolucijah zahteval že desetkrat in pozval Evropsko komisijo, naj pripravi načrt proti homofobiji in diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti in identitete. To poročilo določa 

osnutek za takšno celovito politiko. 

 

Za takšen načrt obstajajo tri trdne podlage – pravna, politična in pogojena s politiko. Pravno gledano si mora Evropska unija pri opredelje

DRŽAVLJANSKA LISTA IN E-VOLITVE

Miha Istenič
22.06.2014 20:51 (Jun 22, 2014)

E-volitev si želimo tudi v Državljanski listi. Poslanec Branko Kurnjek je pozval na resen razmisljek o uvedbi http://www.d-l.si/index.php?page=news&item=9&id=1994

Tudi dr. Gregorja Viranta se je aktivno zavzemal za uvedbo e-volitev a na žalost naletel na gluha ušesa. Prvi predlog elektronskega glasovanja je dr. Virant pripravil že kot minister za javno upravo v mandatu 2004-2008. Zakon je v tedanji koaliciji dobil zelo skromno podporo. V sedanjem mandatu je o istem predlogu opravil neformalne pogovore v koaliciji in zaradi očitne nepodpore vsaj ene koalicijske stranke (DeSUS) zakona formalno ni predlagal. Je pa besedilo zakona v celoti pripravljeno in se ga lahko ob ustrezni politični volji kadarkoli pošlje v parlamentarno proceduro.

Elektronsko glasovanje bi se po vzoru Estonije izvajalo v času predčasnega glasovanja (torek-četrtek) preko spleta ali mobilnega telefona, za identifikacijo volivca pa bi se uporabljalo digitalno potrdilo. Volivec bi imel v primeru kršitve svobodnega gla

DRŽAVLJANSKA LISTA JE DOSLEDNA PRI IZVAJANJU SVOJEGA PROGRAMA

Miha Istenič
22.06.2014 18:12 (Jun 22, 2014)

V javnosti se pogosto pojavljajo trditve, kako je Državljanska lista nenačelna in kako spreminja stališča. V resnici je DL ena redkih parlamentarnih strank, ki ne spreminja svojih stališč do političnih problemov in ki striktno dela tisto, kar je obljubljala in kar je zapisano v njenem programu. Poglejmo samo nekaj najpomembnejših zadev.

DL se je v obeh koalicijah dosledno zavzemala za uravnoteženje javnih financ in krčenje javne porabe, ZUJF se izvaja tudi v vladi AB. Poudarek na uravnoteženju javnih financ je bil v zadnjo koalicijsko pogodbo zapisan na naš predlog.

DL se je v obeh koalicijah zavzemala za privatizacijo državnega premoženja. V vladi JJ do odločitev na tem področju ni prišlo,  vlada AB pa je v parlamentu sprejela odločitev o privatizaciji petnajstih podjetjih. Določbe o privatizaciji so bile vnesene v koalicijsko pogodbo na naše vztrajanje. 

V obeh koalicijah se zavzemamo za ukrepe na izdatkovni strani proračuna namesto obremenjevanja gospodarstva z dvigovanjem davkov in

Miha Istenič
21.06.2014 23:55 (Jun 21, 2014)

Vredno branja

Višje neto plače

Miha Istenič
21.06.2014 23:26 (Jun 21, 2014)

V Sloveniji ljudje zaslužijo dovolj, vendar država pobere preveč. Obdavčitev dela v Sloveniji je med najvišjimi v Evropi. Pri istem strošku dela bi lahko ob povprečni obdavčitvi dela kot je v EU imeli višje neto plače.

Navzgor neomejene socialne prispevke ne pozna praktično nobena druga evropska država. Tudi zaradi tega smo v Sloveniji v zadnjih letih priča množičnemu odhodu mlajših strokovnjakov v tujino. Kapica na socialne prispevke bo to težavo odpravila.

Za gospodarski preboj in nova delovna mesta potrebujemo resne spremembe. In v prvi vrsti so to reforme na področju dela.

V Sloveniji je delo preveč obdavčeno. Ob pobudah za uvedbo kapice na socialne prispevke ali nižjo obdavčitev, se postavlja vprašanje, kako bomo pokrili luknjo v proračunu, ki jo takšno znižanje prinese. Si pa to isto vprašanje pozabimo zastaviti, ko nam visoki davki in prispevki poženejo novih 100 ali 1000 ljudi na cesto ali v tujino. Tudi v teh primerih se nam v proračunu pojavi luknja.

Namesto novih ali višjih

Legalizacija konoplje

Miha Istenič
21.06.2014 23:24 (Jun 21, 2014)

O legalizaciji konoplje se v Sloveniji govori že 20 let. Nekateri legalizacijo zagovarjajo, drugi ji nasprotujejo. Argumenti enih in drugih so različni, le argumenti enih niso racionalni. Večina nasprotnikov legalizacije marihuane namreč zagovarja stališča, ki izvirajo bolj iz strahu in nasprotovanju spremembam, kot iz resnega premisleka.

Na tem mestu bi vam lahko začeli naštevati, da je marihuana manj škodljiva kot alkohol ali tobak,da se marihuana lahko uporablja kot zdravilo, da predstavljajo raziskave na področju uporabe marihuane v medicinske namene možnost za raziskovalne in gospodarske priložnosti, da bolniki z resnimi boleznimi iz Slovenije danes kupujejo pripravke iz konoplje v Avstriji in na črnem trgu po nehumano visokih cenah, da 30 odstotkov Slovencev podpira legalizacijo, da strokovnjaki s področja javnega zdravstva podpirajo legalizacijo in trdijo, da ta ne bi imela vpliva na število uporabnikov, da nas pregon nedovoljene trgovine s konopljo stane ogromno, da so merila z

RESOLUCIJA ENAKOVREDNOST LGBTI

Miha Istenič
21.06.2014 23:22 (Jun 21, 2014)

Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov ne glede na to, ali so beli, rdeči, pikčasti ali progasti,verujoči ali ateisti, in ne glede na to koga ljubijo ali s kom in kako so se odločili preživeti svoje življenje.

Pogosto se o istospolno usmerjenih govori predvsem v kontekstu enakopravnosti in enakosti pravic in dolžnosti. Izpostavljajo se zgodbe o tem, ali imajo istospolni pari pravico do poroke, pravico do posvojitve itd.. Vse lepo in prav, a ob tem pozabljamo na to, da smo zanemarili nekaj, kar je pomembneje. Zanemarili smo vrednost zveze in ljubezni med dvema.

Enakopravnost istospolnih parov in ostalih parov bi lahko dosegli tudi z ukinitvijo porok in posvojitev, pa to nikomur ne pade niti na pamet. Zakaj? Ker v naši družbi poroka predstavlja javno in odprto priznanje ljubezni med dvema. Partnerja družbi pokažeta, da se cenita, spoštujeta in ljubita, in da družba to njuno ljubezen prizna, in ji da večjo vrednost kot aferici za eno noč ali mladostniški zaljubljenost

VREDNOTE

Miha Istenič
21.06.2014 23:19 (Jun 21, 2014)

Vrednote so temeljna vodila stranke in njenih članov in tudi temelj pridobivanja somišljenikov in zaveznikov. V Državljanski listi spoštujemo in se zavzemamo za uveljavljanje občih človeških in družbenih vrednot, v našem delovanju pa še posebej izpostavljamo naslednje vrednote:

Konstruktivnost in sodelovanje – pomeni, da smo za ustvarjanje države, ki bo bolje služila državljanom, pripravljeni sodelovati z drugimi (posamezniki, strankami, civilnodružbenimi organizacijami itd.), ne glede na njihovo politično zgodovino ali pripadnost. Naša pripravljenost za sodelovanje gre preko ločnic levo-desno, koalicija-opozicija in podobno. Pri tem skrbimo za kulturo in konstruktivnost dialoga. V politiki igramo čisto igro, brez nizkih udarcev in podtikanj. Konkurenca in tekma v politiki bi morala po našem mnenju temeljiti na pošteni igri, na soočenju argumentov, vrednot in osebnosti.

Strokovnost – pomeni, da spoštujemo profesionalnost in strokovnost. Vsaka politična odločitev mora temeljiti na stv

Miha Istenič
21.06.2014 14:42 (Jun 21, 2014)

MIHA ISTENIČ, rojen 1990 v Ljubljani, izobrazba: gimnazijski maturant. Je odločen  in komunikativen. Leta 2009 je maturiral na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, vpisan je v drugi letnik dodiplomskega univerzitetnega študijskega programa Pravo na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici. Do nedavnega je sodeloval z Župnijsko Karitas Vič, kjer je bil kar nekaj let prostovoljec. Zagovarja poštenost, argumente, korektnost in načelnost. Sprejema drugačna razmišljanja in je do njih toleranten, saj je tudi sam v eni od tovrstnih skupin, ki je odrinjena na rob družbe.

Oglasi

preživite počitnice v savnah thermane laško in si naberite novih moči za vsakodnevne izzive. v ponudbi imamo savne različnih tipov. privoščite si savno po svojem okusu in si tako zagotovite nepozabne počitnice.  

Kategorija: Terme - zdravilišča

Cena: Pokličite za ceno

4619.)  vohuni in obveščevalci

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6672.) valolom

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2053.) leta nespečnosti

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

3344.) sodobni pogledi

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 18.99 €

za dobro prepoznavnost podjetja na trgu, je potrebna celostna grafična podoba podjetja s katerim se predstavlja. če potrebujete celostno grafično podobo najdete več informacij na spletni strani graficnooblikovanje.org!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

prodam pohorski kamen škriljavec, v sivi,sivorjavi,rjavi,ter rjavo rdeči barvi,iz lastnega kamnoloma. ves kamen škriljavec lahko naredimo po debelini,gladkosti,mali in veliki kosi,pravilnih ter nepravilnih oblik. po želji stranke. kamen škriljavec je odporen na vročino,mraz,kisline,sol,vlago itd. in ne drsi. kamen je primeren za oblaganje: coklov,teras,stopnic,balkonov,škarp,kleti,dvorišč,pločnikov,dovoznih poti itd. za vse kamne imamo opravljen a-test z certifikatom in garancijo do 200 let!!!! kamen škriljavec dobite iz prve roke,ker nismo nobeni prekupčevalci ali posredniki pri prodaji kamna in delamo na zelo pošten način. možna ugodna dostava in polaganje po celi sloveniji z garancijo. po želji stranke lahko opravimo brezplačni ogled objekta in z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri kamna, ali kako si lahko tudi sami vgradite kamen, po dogovoru ga lahko vgradimo tudi mi. ves kamen je na zalogi in je tudi možen ogled vsega kamna škriljavca v našem kamnolomu.  http://www.kamnolom-krajnc.si/  vse dodatne informacije dobite na gsm/ 041-802-247

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

7507.) sobne rastline

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 14.99 €

7462.) lectovo srce

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

7011.) kostanjevica na krki in okoliške vasi

Kategorija: Humanistika

Cena: 9.99 €

6812.) kako uspešneje reševati probleme

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

ste si privoščili nov iphone 7? odlično. sedaj bi bilo škoda, da bi se mu kaj pripetilo... se strinjate? zaščitite svoj iphone 7 v elegantni etui katerega lahko najdete na smartslam.si

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: 10 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj