Članek
MAJHNA MERA
Objavljeno Mar 16, 2019

Napredni čebelarji moramo na vsak način popustiti dosedanji majhni meri (panjev), prva skrba nam bodi, da bomo imeli samo kolikor največ mogoče močne in čebelne panje. Bolje je imeti manj panjev, pa tiste dobre, kot veliko, pa slabih, ker drugače mora čebelar še tisto kapljo medu, ki ga dobi od boljših, izdajati slabejšim, ako jih hoče prezimiti. (Frančišek Rojina, SČ 3/1989, O naprednem čebelarstvu.)

Rezultat iskanja slik za kranjič slike

F. Rojina je imel v mislih velike pokončne panje v času, ko se je čebelarilo še s kranjiči. O močnih družinah pa je imel prav.

V močnih družinah začne matica zgodaj zalegati. Zalega potrebuje veliko toplote, več ko je čebel, več je toplote v panju ob manjšem naporu čebel. Več zalege pomeni več izleženih mladih čebel. Posledica močnejšega zaleganja je zgodnejši razvoj družine in družina da od sebe ne le več kot dovolj čebeljih pridelkov, tudi razmnoževalnega materiala je v obilju. Posledica burnega spomladanskega razvoja družine pri neizkušenemu čebelarju pomeni lahko tudi roje po vejah.

Spomladi, ko se pričnejo zgodnje paše, se iz močnih družin čebele kar vsipajo, iz tistih, ki imajo komaj za en liter čebel ali pa še toliko ne, samo 'kapljajo' in prineso v četrt ure komaj toliko, kot tiste iz močnega panja v eni minuti.

Močne družine so včasih rojile v maju, zdaj se podnebje spreminja in nemalokrat najdemo roje okrog čebelnjaka že po 20. aprilu. Močni majniški roji so kaj vredni, pri rojih po kresu pa mora čebelar z loncem medu stati ob njih in jim pomagati, je pisal Rojina.

Živalni, močni panji dajo velike roje. Matica tudi poleti, ko je dovolj gorkote, zaleže le toliko celic, kolikor jih morejo čebele 'obsesti'. Ko je veliko jajčec po dnu panja, je to znak, da jih dobra matica nima kam zaleči in padajo na tla.

Samo močne družine zmorejo nabrati več medičine in mane kot potrebujejo zase. Pater Šahinger, čebelar (po milosti božji) je podal že konec 19. stoletja izračune, da družina ob dobri paši z 20.000 čebelami nabere ¼ kg medu na dan, družina z 30.000 čebelami nabere ¾ kg medu, s 40.000 čebelami 2 kg in s 50.000 čebelami 3 kg medu na dan. Izračuni kilaž se v novejšem času morda malo sučejo levo in desno, še najbolj zaradi mokrih sanj velikanskih družin (tehnologija listovnih panjev omogoča dodajanje čebel, zalege, izdelanih satov in satnic …). Namen primerjave je jasen, močna družina da od sebe mnogo več, kot kopica slabih.

Rezultat iskanja slik za AŽ PANJ 3-ETAŽNI SLIKE

Dodajati naklade, odpirati posebna medišča se splača torej le močnim družinam.

V primerjavi s slabimi družinami, potrebujejo močne čez zimo veliko manj medu oz. zimskih zalog. Razumemo, da hrana greje človeško telo, ravno tako pa daje med čebelam potrebno gorkoto. Bolj ko je v panju hladno, tem več so prisiljene použiti medu, da šele ohranjajo toploto. Čebele znotraj zimske čebelje gruče porabijo malo hrane, ker so proti mrazu zavarovane. Večja ko je gruča, tem več čebel je znotraj na toplem, kar znova potrdi izračune patra Šahingerja o številčnih razmerjih tudi glede na porabo hrane; za prezimovanje so družine z 20.000 čebelami potrebovale čez zimo 8 kg medu, 30.000 čebel je potrebovalo 9 kg medu, 40.000 čebel 10 kg, 50.000 čebel pa le 11 kg medu. Primerjava pokaže, da potrebuje družina s 50.000 čebelami le 3 kg medu več od družine z 20.000 čebelami!

Rezultat iskanja slik za AŽ PANJ 3-ETAŽNI SLIKE

Slabiči kar kričijo po združevanju (ali razformiranju), ne le po pisanju g. Rojine, zdrava kmečka čebelarska pamet tako izračuna. Razvoj družine in povečevanje števila čebel v panju, pa je odvisno od številnih notranjih in zunanjih dejavnikov, ki lahko vplivajo na stanje družin skozi celotno sezono.

Zanka danes so podnebne spremembe, (pre)nagle vremenske danosti iz ene skrajnosti v drugo in varoje, ki zmorejo prej uničiti veliko in močno družino, kot kakšnega slabiča, kjer zase ne najdejo močnih in zdravih čebel, ki bi jih lahko zajedale. Moder čebelar bo modro krmaril med obema skrajnostima – močnih in slabih – uspešno pa le takrat, ko bo znal preračunati amplitudi, zasidrati zmagovalno zlato sredino in finiširati v paše z izenačenimi srednje močnimi družinami.