Rožice saditi - čebele krasti

Objavil/a Meda Polna Skleda, dne 2018-12-03 ob 19:35:30

V starih vražah je dostikrat mogoče najti poleg čistih plev tudi zrno zdrave kmečke ali zdrave čebelarske pameti potem, ko ločimo zdravo zrno od plev. Ena takih vraž, prepričanj ali verovanj je tista, da naj bi čebelar začetnik prišel do svojih prvih čebel tudi na dokaj – za dobro čebelarsko prakso – nenavaden tatinski način.

Povezana slika

Razen če vzamemo, da je krasti kul. V tistih in poznejših časih, ko so se rojevale take vrste vraž, so otroci deklamirali: lažeš, kradeš, bolhe ješ, v šolo hodiš, nič ne veš! Od takrat do danes lahko ugotovimo, da je tatvina enkrat prav, drugič narobe, vedno pa gre za opletajočo čebelarsko moralo.

Veljalo je namreč takole: eno čebeljo družino ali roj naj bi čebelarju začetniku kdo podaril, drugo naj bi ukradel in tretjo bi moral kot brezdomko najti.

Če poskušamo razmišljati pozitivno o vseh treh brezplačnih pridobitvah, če vzamemo, da so bila nekoč darila res darila, potem ko vso stvar premotrimo in ocenimo iz vidika, ki zagotavlja začetniku posest kar najboljših čebel, se nam ta baje srednjeveška vera, pokaže v svojem bistvu kot pomembno čebelarsko navodilo za čebelarje začetnike. Žal se tudi iz preteklosti učimo, da je brezplačna usluga vedno tudi najdražja.

Neuk, preprost človek – kot tudi dandanašnji čebelar začetnik brez predhodne čebelarske izobrazbe na nivoju poklicnega šolanja – ki se je iz kakršnegakoli razloga odločil za čebelarjenje, bi največkrat kupil čebeljo družino kar pri najbližjem čebelarju. Ta začetnik že tako ne bi dobil najboljše družine, potem bi se še vsa starejša žival vrnila na staro mesto in kupcu bi le prevečkrat ostal slabič, ki bi ob začetniški radovednosti in „oskrbi“ še bolj oslabel in navadno že prvo zimo tudi propadel.

Rezultat iskanja slik za izobraževanje slike

Pri podarjeni družini, v kolikor to ne bi bil roj, bi se sicer utegnilo pripetiti nekaj podobnega, vendar bi bilo za začetnika vsaj ceneje. Najdenci (seveda le pobegli roji, ne pa lakotniki) se ponavadi dobro obnesejo in razvijejo v najlepše družine. Največ preglavic je moral nekdanjemu čebelarčku vsekakor povzročati tretji panj. Vedeti moramo, da je gosposka v časih, ko so se čebelarji še ravnali po takih „ustnih izročilih“, kaznovala tatvine čebel mnogo strože kot druge tatvine. V zgodnjem srednjem veku je namreč v pokrajinah, kjer so sodili po t.i. nemškem pravu – in to je bilo v veljavi tudi v slovenskih krajih – takšnemu tatu šlo celo za glavo. Iz razumljivih razlogov je moral panj ukrasti v oddaljenem kraju in prav to je bilo družini v največjo korist. Vsa žival je ostala lepo skupaj, v novi okolici in paši je celo še pridneje „prijela za delo“ in v naslednjih letih s svežo krvjo tudi pri križanju čebeljih rodov ugodno vplivala na vso čebeljo soseščino.

Današnji učeni čebelarski strokovnjaki, znanstveniki in raziskovalci opozarjajo na prilagojenost lokalnih ekotipov, projektno in resolucijsko gojijo avtohtonost medonosne čebele, čebelarji pa mnogo manj. Že dolga desetletja in stoletja se je namreč prevažalo čebele tudi na zelo oddaljene paše, kjer so se morale čebele čez noč prilagoditi na nivo lokalnih. No, ja ... mogoče pa so se prevaževalci po čebelarsko zlagali, da zaradi visokih donosov.

Stara čebelarska „praksa“ nam je torej poleg že naštetih prednosti za razvoj čebeljih družin na svoj poseben način razložila to, kar še danes lahko priporočamo začetniku, namreč:

  1. da je treba začeti z 2 – 3 čebeljimi družinami, ne samo z eno, in

  2. da spočetka ne kaže vtikati preveč denarja v mlado čebelarsko podjetje, ker še ni gotovo, če se bo obneslo ter če bo začetnik vzdržal oz. imel potrebne sposobnosti, razumevanje in posluh za občutljivo rejo čebel.

Tako v srednjem veku, danes:

Nadvse slovensko je biti čebelar. Čebelarstvo je velik posel za tatove čebel. Rožice saditi - čebele krasti. Prenos znanja s področja tatvin čebel in čebelarske opreme - ali pač ne ..., morda se bo še kdo od upravičencev, pristojnih ali praznično razpoloženih zganil vsaj zaradi varovanja zdravja čebel. Zato, da bomo vzrejali čebele in obeleževali svetovni dan čebel.

Za sv. Gala pa pravijo v Poljanski dolini, da je nekoč ukradel panj s čebelami, kar so imeli takrat za hud greh. 0 tem pripoveduje pesem: Svet Gov je čebele krov, pa so ga v sod zabiv, pa po breg zavaliv, ko je v grapo perletu, se je sod razletu.

http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/6505

http://www.loski.cebelarji.si/includes/novice/print.php?id=457

https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/noc-prezdela-s-cebelami-ju-je-zmikavt-pretental

http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/7262

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Meda Polna Skleda
Meda Polna Skleda
Objavil/a 2018-12-03 19:35:30 (Dec 03, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZELIŠČNA GREDA V OBLIKI SPIRALE
ZAKAJ ČEBELE JESENI ZAPUSTIJO PANJ?
O, KRIZA!
MAJHNA MERA
MED LAČNIMI IN PRESITIMI ČEBELAMI
O ČEBELAH JE TREBA KAJ VEDETI
JABOLKO in MED proti utrujenosti
DREVO ŽIVLJENJA in SADEŽI MODROSTI
V VELIKEM PRIČAKOVANJU ČIŠČENJA
OCENJEVANJE MOČI ČEBELJE DRUŽINE
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
med
(17)
ajda
(3)
ČZS
(2)
hoja
(1)
Vrt
(1)
tpč
(1)
MOL
(1)
trot
(1)
voda
(1)
dren
(1)
delo
(1)
IŠČI PO ARHIVU
November 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

pozdravljeni sem gospa teodora andreea, podjetnica nafte, ki ponuja posojila v obsegu [5000 € -1.000.000 €] posameznikom in podjetja v finančnih težavah z obrestno mero 2%. brez jamstva in hipoteke. za razliko od nekaterih podjetij sem specializirana samo za posojila podjetja, osebna posojila, refinancirajte svoje dejavnost, posojilo za nepremičnine, kar pomeni, da svojim strankam izkažem spoštovanje, vljudnost in storitev, ki si jih zaslužijo. kot posojilodajalec pooblaščen in odobren, s skoraj desetletjem izkušenj. po intervjuju z enim od mojih finančnih svetovalcev smo se odločili, da bomo dali posojila za pomoč posameznikom, ki moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 25000 €

        pozdravljeni sem poseben belgijski državljan, mednarodne finance v banki izkoristim vaš e-poštni naslov, da vas obvestim, da odobrim posojila fizičnim osebam z obrestno mero 2% v obdobju po vaši izbiri. od 5.000 € do 9000.000 € se vračilo začne 2 meseca po nakazilo na vaš bančni račun se izvede z mesečnim plačilom. če želite, se obrnite na mene po e-pošti za več informacij. moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com najlepša hvala .

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 65000 €

    zlasti sem francoz in finančni direktor upravljanja nepremičnin, gospodarski akter. med posamezniki dajem posojila po nizkih obrestnih merah. ste bančna prepoved, za poplačilo starega dolga potrebujete denar, banka vam je prepovedana in nimate naklonjenosti bank, ali bolje, da imate projekt in potrebujete financiranje, slab kredit ali potrebujete denar za plačilo računov, sredstva za naložbe v podjetja. če potrebujete posojilo, se obrnite na mene, če želite izvedeti več o mojih pogojih. zapuščam vas   moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com   p.s: naslednikom le posojam, da mi jih povrnejo. opomba: ni resno in šaljivci se vzdržijo

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 500000 €

posamezni francoski, švicarski, belgijski, kanadski, za finančne težave, ki ste jih končno imeli, ste potrebovali denarna posojila med posamezniki izstopite iz zastoja, ki ga banke izzovejo, tako da zavrnete datoteke za izdajo kreditnih vlog. posameznik vam lahko dam posojilo potrebnega zneska in z zelo dostopnimi pogoji, ki vam bo olajšalo življenje. tu so področja, na katerih vam lahko pomagam: * finančni * hipotekarno posojilo * naložbeno posojilo * konsolidacijski dolg * kreditna linija moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 20000 €

      pozdravljeni iščete posojilo za oživitev svojih dejavnosti ali za realizacijo projekta ali za nakup stanovanja, a žal banka vas postavi pod pogojem, da me ne morete skrbeti, jaz sem zasebnik posojila, ki segajo od 5.000 € do 2.500.000 € vsem ljudem, ki lahko spoštujejo drugje, obrestna mera znaša 2% na leto. denar potrebujete iz drugih razlogov; ne oklevajte, da me kontaktirate za več informacij. moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 16000 €

bi radi imeli rjuhe v takih barvah, ki se ujemajo s prevlekami za odeje in vzglavnike? kupite jih lahko pri https://minu.si/collections/rjuhe. še lažje pa je, če pri njih naročite kar celotno posteljnino. preverite njihovo ponudbo.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

če vas zanima, kje lahko prespite v okolici bohinjskega jezera, je najbolje, da preberete ta članek: camping bohinj - https://www.altitude-activities.com/all-you-need-to-know-about-camping-bohinj.  

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

iphone, running ios 13. earpods with lightning connector. lightning to usb cable. 5w usb power adapter. documentation.   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(825) 994-3253    

Kategorija: IP telefoni

Cena: 1000 €

potrebujete novo odejo za vašo posteljo? na minu: https://minu.si/collections/odeje so vam na voljo različne prešite odeje, rjuhe in moderne posteljnine. preverite njihovo ponudbo še danes.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

6582.) matematičnestrture ii

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3845.) hrepenenje ostane

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5645.) kravica katra

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj