Članek
Med in železo
Objavljeno Nov 26, 2018

Med je popolnoma naraven proizvod čebel. Čebele ne nabirajo medu v naravi, ampak zgolj naravne surovine iz narave – medičino in/ali mano – in jih predelajo v med šele znotraj čebeljega panja, v sodelovanju tako rekoč vseh čebel v panju. Med je osnovna hrana tako za čebele in nadvse koristna tudi ljudem, ko nekaj v telesu ne deluje več tako, kot bi bilo prav, tako pridemo do apiterapije (uporaba oz. konzumiranje čebeljih pridelkov).

Kako zelo smo si podobni v življenjskih potrebah ljudje in čebele, najdemo potrditev v sestavinah medu. Med vsebuje zelo veliko sladkorjev (približno 80 odstotkov), nekaj vode (do 20 odstotkov) ter majhno količino encimov (diastaza, invertaza, katalaza, peroksidaza, lipaza), mineralnih snovi (kalij, kalcij, natrij, magnezij, železo, klor, fosfor, jod itd.), organske kisline, vitamine, beljakovine … V medu, ki prehransko pokriva vse potrebe čebel za življenje in delo v odrasli dobi, najdemo torej tudi železo. Sklepamo lahko, da čebele potrebujejo železo, sicer ga ne bi iskale v naravnih virih iz okolja. Zanesljivo pa vemo, da človeško telo brez zadostne količine železa sploh ne more delovati pravilno.

Železo je mineral, ki ga potrebujemo vsi, zlasti tisti, ki smo telesno dejavni, da se v naših telesih tvorijo rdeče krvničke, ki delujočim mišicam prenašajo kisik. Pomanjkanje železa v telesu povzroči slabokrvnost, to pa spremlja utrujenost, zasoplost, apatičnost in splošno pomanjkanje energije, kar se negativno odraža na delovni zmogljivosti. Prav tako je motena termoregulacija, imunski sistem je oslabljen.

Ob pomanjkanju železa si lahko pomagamo z apiterapijo, naredimo si 'marmelado' za izboljšanje zdravja, precej podobno, kot delajo čebele med – uporabimo dobre in že same po sebi zdrave sestavine, dodamo temperaturo in čas. Pripravek bomo uživali do porabe, in zraven popili še kozarec vode, da bo železo prej in lažje pripotovalo tja, kjer ga rabimo, v kri.

Sestavine:


1 l terana/refoška

250 g borovnic

250 g brusnic

250 g suhih sliv

250 g temnih rozin

1 kozarec medu

1 žlica cimeta

1 žlica ingverja v prahu

Postopek:

V vino stresemo vse sadje, zavremo, vre naj naveč 10 minut, nato zmeljemo s paličnim mešalnikom. Ohladimo na telesno temperaturo in dodamo med, cimet in ingver. Dobro premešamo, da se med stopi. Z zajemalko zlijemo v čiste in suhe kozarčke (7 do 8 malih), obrišemo rob kozarca in pokrovček z žganjem. Krepko zatisnemo pokrov in damo v temen prostor.

Pripravek jemljemo dosledno na tešče. Če si zelo "na tleh", pojej dve žlički na dan.
Če si zelo bolan, pojej tri velike žlice za malico brez kruha ali česa drugega, da se v želodcu lažje prebavi in gre direktno v kri.

Ko kozarček načnemo, ga damo v hladilnik.