Članek
Dobrobit živali, dobrobit čebel, dobrobit ljudi
Objavljeno Dec 22, 2017

Dejstvo: čebele so po slovenski zakonodaji rejne živali. Niso domače živali, ker jim ni mogoče na uhlje priklamfati registracije takoj po izleženju … ali tako nekako.

Pri dobrobiti živali gre za nadstandardne načine reje živali, usmerjanje v pridelavo, ki je do okolja prijaznejša in prirejo, ki izhaja iz večje dobrobiti za živali. Gre za zagotavljanje nadstandardov za dobrobit živali, ob višji ravni znanja zlasti na tehnološkem, ekonomskem in okoljskem področju.

Na področjih varovanja naravnih virov, prilagajanja na podnebne spremembe in dobrobiti živali smo Slovenci šibko usposobljeni. Vsi bi, še posebej, če pade zraven kako okoljsko plačilo, vsi bi bili pri pridelavi hrane trajni in prilagojeni na podnebne spremembe, prilagojeni na dobrobit rejnih živali. Potrebe po dvigu usposobljenosti se kažejo zlasti na področju tehnološkega razvoja oz. uvajanja novosti v tehnologijo proizvodnje.

Zakonodaja pričakuje izpolnjevanje predpisanih pogojev ali zahtev za kvalificirano rejo živali v smislu njihove dobrobiti, v prvi vrsti gre za izdelavo programa dobrobiti za vstop v ukrepe-plačila. V nadaljevanju je treba izdelati še program aktivnosti, izdelati individualni načrt preusmeritve za nova kmetijska gospodarstva ipd. Za izbrano kakovost gre takrat, ko ima kmetijski pridelek ali živilo posebne lastnosti, ki se lahko nanašajo na sestavo pridelka, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oz. čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu …

Iz zadnjih analiz na kmetijskem ministrstvu izhaja, da se v Sloveniji rejci v premajhnem obsegu odločajo za nadstandardne načine reje živali, ki upoštevajo vidike dobrobiti živali in presegajo predpisane zahteve ravnanja ali običajno rejsko prakso. Rejci niso ozaveščeni oziroma jih od prevzemanja nadstandardni praks odvrača ekonomika reje (visoki vstopni stroški, visoki rejni stroški, primerljiva prodajna cena nadstandardnih proizvodov s konvencionalnimi ...).

Seveda sta zdravje in dobrobit živali še kako pomembna z vidika zdravja ljudi, saj gre za osnovna pogoja, ki vplivata na kakovost živil živalskega izvora. Etično in odgovorno ravnanje z živalmi ter kakovost živil postajajo vedno bolj pomembni cilji, ki jih skuša doseči večina razvitih držav. Ker gre za zavedanje, ki ga priznava Lizbonska pogodba, da so živali čuteča bitja, ki čutijo ugodje in bolečino, je prav zagotoviti, da pogoji bivanja in postopki pri ravnanju z rejnimi živalmi ne vključujejo takšnih aktivnosti, ki bi negativno vplivale na dobrobit živali.

Vlada je slednjič vendarle določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o veterinarstvu; v besedilu se ponavlja besedna zveza 'mučenje živali' in 'dobrobit živali'. Obravnava v DZ bo po skrajšanem postopku. Veterinarstvo s svojimi vedno novimi in izpopolnjenimi mehanizmi državnega nadzora pridelave živil živalskega izvora – kar so tudi čebelji pridelki – se s predlaganimi spremembami in dopolnitvami spreminja in preureja v sledenju cilju zaščite potrošnika, varovanja zdravja in dobrobiti živali – primerljivo s pravnim redom EU.

Osnovni cilj predlagane spremembe je torej kot veterinarsko dejavnost v mrežo javne veterinarske službe vključiti tudi skrb za dobrobit živali. Dobrobit živali je področje v veterinarstvu, ki se intenzivno razvija. Slovenija je od vstopa v EU sprejela številne predpise s področja dobrobiti živali. Skupaj z zaščito živali pred mučenjem in skrbi za dobrobit živali se zdaj v javno veterinarsko službo vključujejo znanstvena in strokovna izhodišča ob izvedbi ocen tveganja s tega področja.

Bistveno je, da z uvedbo novih zakonskih določil dobrobit živali ni več le 'ukrep-plačila', ampak postane dobrobit živali povsem nova kategorija v razmišljanju in delovanju rejcev živali in državnih organov.

Svetovno priznana ogroženost čebel terja takojšnjo izvedbo nujnih ukrepov za dobrobit čebel. V besedilu novega predloga veterinarskih sprememb in dopolnil niso čebele nikjer posebej omenjene, bo pa treba čebelam, ki (še) sobivajo z nami, prav tako zagotoviti njim prilagojeno dobrobit. V nasprotnem primeru bo s svetovnim dnem čebel šla karavana zaslužnih spokojno mimo ob lajanju domačih psov. V bistvu gre bolj za ljudi, če takole ob strani sklonimo glave in odkrito premislimo, gre za uporabo istega prostora mnogih uporabnikov le-tega. Gre za dobrobit vseh živih bitij, tudi za dobrobit ljudi.