Članek
Zgodnje spomladanske paše
Objavljeno Feb 12, 2017

Prihajajo novi časi, drugačne barve in vonjave. Obdobje zimskega mirovanja je za nami, pred nami je razburjen čas prvih spomladanskih paš za čebele. Rastje se bo obarvalo v pisane cvetove in zvabilo opraševalce vseh vrst na plano, pa čebelarje tudi.

Seveda čebele niso edine, ki oprašujejo rastline, ki jih potem ljudje pojemo, prve spomladanske paše so še posebej pomembne za čebele, ker so precej ekstravagantne v hitrem in burnem spomladanskem razvoju. Za porast družinskih članov v čebeljem panju pa je treba hrane, in to naglo. Čebele bodo tako premagale vso opraševalsko konkurenco in bodo dovolje številčne ob pravem času, ko bo zacvetelo sadno drevje. Prav zato so najpomembnejše opraševalke.

Leska je zahtevna, hoče rasti v paru in tudi zgodnja je, saj lahko zacveti že v januarju, cveti pa še februarja, ko se ji pridruži teloh. Moški cvetovi so veliki in dolgi, rumeno resasti, ženski pa so temnordeči in ločeni od moških. V eni leskovi moški 'mačici' čebele lahko dobijo 4 mio pelodnih zrnc. Ponudba cvetnega prahu na leski sovpada s prvim čistilnim izletom čebel - najprej se otrebijo zunaj in spotoma še cvetni prah naberejo v koške.

Leska nas razveseli konec poletja ali v začetku jeseni z okusnimi plodovi, lešniki. Zaradi gospodarskega pomena v prehrani jo sadimo tudi v obhišne vrtove.

Meseca marca se zima počasi poslavlja in na široko odprta vrata vstopi pomlad. Pravi mali zvonček bo zdaj zdaj zazvončkljal, z belo zvonasto glavico bo kimal v vetru, kot da bi vabil. Seveda vabi, vendar ne ljudi, da bi ga potrgali, izruvali in odvrgli v trenutku njegovega veličastja, ampak vabi opraševalce vseh vrst, in tudi naše čebelice na krožniček prve pomladne medičine.

Ko zvončki iz osončenih snežnih zaplat zazvonijo, pomlad prebudijo! Vsi po vrsti jih težko pričakujemo prav zato, a najbolj se jih razveselijo otroci in čebele. Zvonček je hkrati zdravilen in strupen. Zelo je odziven na vreme, v dežju cvetne lističe stisne skupaj.

Divje rastoče rastline v našem naravnem okolju niso same sebi namen, pa tudi niso v naravi zaradi človeka ali zanj - rastline so hrana, najprej hrana, kar velja tudi za cvetje. Čudovito cvetje je umetniško delo narave v službi evolucije! In še več, brez cveta ni plodu ne razmnoževanja.

Trobentice so naslednje znanilke pomladi, zdravilne krasotice rumenih odtenkov, v združenih grmičkih in posamično. Poleg čebelje hrane so njihovi cvetovi tudi zdravilo za človeka ali pa le posladek za naše otroke, saj so cvetovi užitni sveži in jih je mogoče shraniti posušene za čas, ko nismo v najboljši koži. So tudi glasbeni inštrument, ki se ga lahko potem, ko ne trobenta več, kar poje. Iz nabranih (neopranih!) cvetov je mogoče pripraviti okusno solato.

Dren bo vabil z drobnimi rumenimi cvetovi na gostijo najprej opraševalce, ko bodo pozno jeseni plodovi dozoreli, jih bodo nabirali otroci in mame bodo naredile vrhunske butične marmelade za svojo družino. Kajpak, če nas zgodnje cvetje na olesenelih vejicah ne bo premamilo in jih bomo nalomili za vaze. "Zdrav kot dren" je tisti, ki jeseni pridno nabira drnulje in jih poje.

Dren raste v listnatih gozdovih, čebelam pa nudi medičino in cvetni prah lahko že v februarju. Že odprti cvetovi drena prenesejo zelo nizke temperature, tudi do - 50 °C. Dren skupaj z medvedom in lisico nastopa v basni.

Vrbe so čudovito darilo narave opraševalcem, saj je mogoče na mačicah nabrati neznanske količine nadvse dragocenega cvetnega prahu, ki je pogoj, da se bodo iz jajčec, ki jih zalegajo matice v čebeljih panjih, razvile močne in zdrave čebele. Brez beljakovin iz cvetnega prahu, se čebelja telesa ne morejo izgraditi. Obilje cvetnega prahu in medičine je pogoj za odličen matičen mleček in zdrave čebele.

Vrbe so dvodomne rastline, na eni so moški cvetovi, na drugi so ženski. Cvetovi so v obliki mačic. Raste na vlažnih področjih. Cvetenje je relativno dolgotrajno, od marca do aprila in še naprej. Za čebele so različne vrste vrb pomembnejše na sadjarsko manj razvitih področjih in tam, kjer so listopadni gozdovi manj prisotni v okolju. Vrba iva je manj izbirčna glede tal, uspeva tudi na bolj suhih in cveti konec marca. Dobro razvite čebelje družine lahko na vrbah naberejo že konkretne zaloge medičine, več kg na panj. Medenje je zanesljivo vsako leto.

Pomembni medonosci zgodnje pomladi so še jelša, topol, narcise ... aprila pa travniki porumenijo zaradi regratovih cvetov.

V marcu ob lepem vremenu čebelarji že pogledamo v panje in že lahko ocenimo, koliko medu (ali solz) bomo poleti točili.

Še link za basen o drenu, lisici in medvedu:

http://www.publishwall.si/meda.polnaslkeda/post/267144/od-kdaj-je-dren-tako-skrivencen