Prihaja VarroMed, odhajajo varoje

Objavil/a Meda Polna Skleda, dne 2017-01-03 ob 07:57:41

Varoza - okužba čebeljih družin s pršicami Varroa destructor - je še vedno, po skoraj pol stoletja, problem številka ena tako čebel kot čebelarjev, pri nas in v svetu. Domače naloge niso znale narediti ne čebele, ne čebelarji, ne farmacevti/veterinarji.

Že lani oktobra je European Medicines Agency, Evropska agencija za zdravila, sprejela pozitivno mnenje in izdala priporočilo za odobritev dovoljenja za promet za uporabo v veterinarski medicini za novo zdravilo - Varromed - antiparazitik v obliki disperzije, namenjene zatiranju varoj v čebeljih družinah z in brez zalege, na zaprosilo BeeVitala iz Avstrije.

CVMP na podlagi predloženih podatkov o kakovosti, varnosti in učinkovitosti meni, da je ugodno ravnovesje med koristmi in tveganji v prid VarroMedu. Čebelarji lahko ob tako postavljenih besedah slutimo, da gre še vedno za preveliko dozo tveganja odmrtja čebel. Dobra plat je edino ta, da je sredstvo mogoče uporabiti tudi ob prisotnosti zalege.

BeeVital napoveduje prihod novega zdravila v veterinarski medicini za čebele letos spomladi. Zdravilo vsebuje kot učinkovino fiksno kombinacijo dveh organskih kislin, dihidrata oksalne kisline in mravljinčne kisline (oznaka ATC QP53AG).

Način delovanja obeh snovi še vedno (!) ni poznan, ve pa se, da je potreben neposreden stik učinkovine s pršicami Varroa destructor v čebelji družini. Karenca za med je nič dni. V poskusih so čebele zdravljenje z VarroMedom v priporočenem odmerku dobro prenašale. Povečano odmiranje čebel se je pojavilo po ponovljenem tretiranju.

Nov izdelek je bil znanstveno preizkušen na terenu: Dunaj, Stuttgart, Celle in Madrid, ki imajo kontinentalno, obmorsko in mediteransko klimo. Narejene so bile obsežne študije za vsako podnebno cono.

VarroMed je proizvod, ki je že pripravljen za uporabo. Namenjen je spomladanskemu in jesenskemu/zimskemu zdravljenju v vseh evropskih klimatskih pasovih, uporabiti ga bo torej mogoče v različnih okoljih v vseh pomembnih časovnih obdobjih preko celega čebelarskega leta in v vseh življenjskih ciklih varoj.

Za uporabo je enostaven in v tekoči obliki. Za razporeditev učinkovin se izkorišča čebelji čistilni nagon, obnašanje čebel pri higieni in negovanju. Za pridelavo medu ne predstavlja tveganja. Zdravilo obljublja še več, obljublja naravno rešitev za zdravje čebel in njihovo dobro počutje.

Vendar, šment, novi izdelek ni čudež, ni tisto, kar pričakujemo čebelarji in kar potrebujejo čebele, še vedno je govora zgolj o boju proti varojam in ohranjanju ravni prišice pod nadzorom. VarroMed pomeni le novo variacijo na evergreen-temo. BeeVital bo živel in služil dokler bodo živele varoje v čebeljih panjih, to je tisto. Odprava, zatrtje varoj BeeVitalu ni v interesu.

Samo veliko prepiha je tole z novim zdravilom; čebele bodo še naprej odmirale zaradi varoj IN zaradi tretiranja proti varojam, torej 'zdravljenja', če vzamemo predpisano terminologijo.

 

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
0
Ni komentarjev
Meda Polna Skleda
Meda Polna Skleda
Objavil/a 2017-01-03 07:57:41 (Jan 03, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
ZELIŠČNA GREDA V OBLIKI SPIRALE
ZAKAJ ČEBELE JESENI ZAPUSTIJO PANJ?
O, KRIZA!
MAJHNA MERA
MED LAČNIMI IN PRESITIMI ČEBELAMI
O ČEBELAH JE TREBA KAJ VEDETI
JABOLKO in MED proti utrujenosti
DREVO ŽIVLJENJA in SADEŽI MODROSTI
V VELIKEM PRIČAKOVANJU ČIŠČENJA
OCENJEVANJE MOČI ČEBELJE DRUŽINE
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
med
(17)
ajda
(3)
ČZS
(2)
hoja
(1)
Vrt
(1)
tpč
(1)
MOL
(1)
trot
(1)
voda
(1)
dren
(1)
delo
(1)
IŠČI PO ARHIVU
November 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

bi radi imeli rjuhe v takih barvah, ki se ujemajo s prevlekami za odeje in vzglavnike? kupite jih lahko pri https://minu.si/collections/rjuhe. še lažje pa je, če pri njih naročite kar celotno posteljnino. preverite njihovo ponudbo.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

če vas zanima, kje lahko prespite v okolici bohinjskega jezera, je najbolje, da preberete ta članek: camping bohinj - https://www.altitude-activities.com/all-you-need-to-know-about-camping-bohinj.  

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

iphone, running ios 13. earpods with lightning connector. lightning to usb cable. 5w usb power adapter. documentation.   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(825) 994-3253    

Kategorija: IP telefoni

Cena: 1000 €

potrebujete novo odejo za vašo posteljo? na minu: https://minu.si/collections/odeje so vam na voljo različne prešite odeje, rjuhe in moderne posteljnine. preverite njihovo ponudbo še danes.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

6582.) matematičnestrture ii

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3845.) hrepenenje ostane

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5645.) kravica katra

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

2390.) spolost skozi stoletje

Kategorija: Zdravje

Cena: 9.99 €

2701.) veiki ljudje abli svet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10 €

varnost pri delu na delovnem mestu in z njim povezane storitve. obiščite našo spletno stran in preverite kaj vse potrebujete za varno delo, ki ga opravljate.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

konopljina semena lahko uporabljamo kot samostojno živilo, saj vsebuje veliko beljakovin. lahko pa jih uporabimo kot dodatek pri solatah, juhah ali pa pri peki kruha. več info: https://be-hempy.si/izdelek/oluscena-konopljina-semena/

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 9 €

7747.) zlati faraon

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 10 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj