Članek
Vpliv piškotov na družinsko vzdušje
Objavljeno Nov 16, 2016

Prisegam na piškote in njihov vpliv na praznično družinsko vzdušje, ker vse dogajanje okrog peke vzbuja občutek blagostanja in varnosti. Ob besedi varnost pa pomisimo najprej na družino. Družinska skupnost je izjemnega pomena za vsa socialna bitja na našem planetu. Družinsko vzdušje je tisto, ki poveže skupaj vse člane socialne skupnosti, pa naj bo to v čebelji družini ali v človeški družini. Bistvo je morda zajeto celo v tisti mušketirski fori: vsi za enega, eden za vse. Na eni strani je družina, na drugi ves preostali svet, ki je včasih neprijazen.

Že od nekdaj je tako, da mora v hladnih dneh zadišati po peki, po piškotih, predvsem pa po dodatkih, ki jih uporabimo, da je piškot dišeč, zapeljiv, hrustljav ... in bi še! Tudi nekaj žličk medu zna narediti čudež - v piškotih, čaju ali kar tako. Kdor razume vse to kot apiterapijo, ima verjetno prav.

Seveda je v redu, če so piškoti sladki, jaz se vedno odločim za sladko pecivo pred slanim, še bolje pa je, če zadiši piškot po ljubezni. Ljubezen je pred nami, družina, praznični občutki, zaslužen počitek se nam že dobrika od daleč. Debelejša ko je snežna odeja, bolj paše mir in sproščeno vzdušje v družinskem objemu. Vzvišenost doživetja naredijo tudi piškoti, pa ne samo piškoti, že peka in 'pospešeno' pričakovanje, da bodo pečeni, da se bodo ohladili vsaj toliko, da si ne opečemo ustnic ali jezika. Slednje še posebej močno prizadene žensko polovico človeštva ...

Za kokosove piškote potrebujemo:

32 dag moke
14 dag pekovskega ali kostanjevega medu
16 dag masla
10 dag kokosove moke
1 jajce
2 žlici mleka
žličko ruma ali 'družinsko' praznično mešanico začimb, med njimi naj ne manjka komarček, piment ali koriander

Priprava poteka takole: moža pošljemo po nakupih, če česa od zgoraj naštetega nimamo pri roki, potem moko in kokos premešamo, dodamo stopljeno ali vsaj zmehčano maslo, med, stepeno jajce in mleko in vse te sestavine vmešamo v testo. Razvaljamo ga, potem pa pridejo na vrsto otroci, ki jim preskrbimo različne velikosti kozarcev, plastičnih ali plehnatih modelčkov, vilice in še vse tiste pripomočke za izrezovanje različnih oblik piškotov, kar jih pač prakticiramo v družini. Oblikovane piškote polagamo na z voskom premazan pekač, jih porinemo v pekač v ogreto pečico in jih pečemo cca 15 minut.

Tudi pri peki piškotov je pomembnejša od cilja pot, ki jo 'prehodimo' v skupnem prizadevanju. Naši otroci bodo o tem pripovedovali našim vnukom in se ob tem srečno smehljali.

Pa ne samo naši otroci, tudi mama in ata se bosta čez leta spominjala, se nasmehnila drug drugemu in uživala v občutkih. Piškoti trajajo namreč dosti dlje, kot menimo na prvo žogo.

Ob piškotih ali ob spominu nanje krasno paše topel kamilični čaj z žlico mleka in žličko nežnega akacijevega medu. Ata in/ali mama si ga lahko oplemenitijo z žlico viskija.