Članek
Dobra matica je zakon
Objavljeno May 23, 2016

V zraku je ljubezen in to velja v mesecu maju tudi za čebele, za čebele še posebej. Čebele naglo in marljivo poskrbe za vzrejo mlade matice, čebelarji pa si seveda domišljamo, da znamo to mi tako dobro.

Načinov za vzrejo matice je nešteto, vsaj toliko, kot je čebelarjev na Slovenskem. Pa ne le na Slovenskem, tudi v tuji literaturi je vzrejnih teorij velika množica. Če bi vprašali starejše čebelarje (po čebelarskem stažu), se pa nemalokrat zgodi, da se sporečejo med seboj, kateri ima bolj prav. Tako je zato, ker ima vsak čebelar svoj najboljši in najbolj pravi način vzreje, ob tem pa vsi skupaj zanemarjamo dejstvo, da to naredijo čebele najbolje - seveda ob pravem času ob dobrem vzrejnem materialu.

Najboljše rešitve pa so vedno tiste, ki so zelo preproste. Izhajamo iz dejstva, da je zaleženo jajčece enako za delavko in matico, razlika je v dovajani hrani od četrtega dne naprej, ko se jajčece spremeni v ličinko. Dokler delavska ličinka še plava v matičnem mlečku, je še čas, da čebele potegnejo matičnik in ličinko hranijo tako obilno in bogato, kot to počno tudi sicer.

Minimum vzrejnega materiala so trije sati: 1 sat z medom in cvetnim prahom, 1 sat dovolj mlade zalege (jajčeca ali ličinke stare dan ali dva) in 1 sat s satno osnovo, da bo imela množica čebel kaj početi v obdobju transformacije matice pred njenim zaleganjem. Čebel - mladih in pašnih - mora biti toliko, da so naseljene vse ulice in čebele morajo sedeti na satih.

Važno je, da ima bodoča mlada matica ob sebi ves čas vzreje dovolj čebel vseh starosti, ki bodo poskrbele za hrano in toploto, čebelji panj pa mora biti prilagojen velikosti vzrejne družinice. Vzrejni panji se imenujejo prašilčki in so veliki za tri ali več satov. Proces bo trajal vsaj en mesec, poseganje v panjiček pa ni zaželeno, ker je mir za vzrejo še posebej pomemben.

Po izleženju matice je še veliko tveganj za čebeljo družinico in čebelarja, da ostaneta brez matice. Matica bo 'zasilna', tako kot je vsaka kupljena umetno vzrejena matica pri vzrejevalcih in ni garancije, da bo tako odlična, kot bi pričakovali. Tudi ni nujno, da bo dobre telesne konstitucije, največje tveganje pa je, da se ne bo odpravila na praho ob pravem času in še huje, da se morda s prahe ne bo vrnila.

Če mlada matica ne bo funkcionirala po pričakovanjih čebelje družine, jo bodo čebele brez milosti prelegle. To se včasih zgodi tako spontano in brez vnaprejšnje napovedi, da čebelar niti ne ve, da se dogaja preleganje. Morda bo družina krajši čas brez zalege, a pri dovolj močni čebelji družini to ne zmoti pri nabiranju medu.

Pri vzreji in oprašitvi je mogoče čebelji družinici in mladi matici pomagati, a načinov 'pomoči' in pomoči je nešteto, vendar manj, kot je čebelarjev, ker gre pri pomoči za sposobnost empatije v čebelje potrebe. Ena od možnih pomoči je prepričljiva za dvomljivce, ker jo je mogoče opredmetiti: na žrelo je dobro postaviti ali obesiti kaj svetlega in svetlečega, vendar na vsak prašilček kaj drugačnega, za vsako matico posebej namenjenega. Matica bo praviloma izletela iz panja enkrat v življenju in nato živela v njegovi temi do rojenja ali smrti, zato ji lahko olajšamo vrnitev vanj.

Do mlade matice je tehnično mogoče priti še z zrelimi matičniki ali matico enostavno kupimo pri vzrejevalcu in jo vstavimo v čebeljo družino, kjer zanesljivo matice ni. Veliko veselja pa naredi vsakemu čebelarju mlada matica, ki jo vzredi iz jajčeca v partnerstvu s čebelami, maj pa je tisti mesec, ki naredi čebeljo ljubezen tako veliko, da je mogoče priti do matice po tej najlažji poti. Starejši ljudje med nami pravijo, da je treba stvari početi ob pravem času, da obstanejo, da preživijo.