Meda Polna Skleda

Prijatelji (3)
Jaka Lumbar
Branko Gaber
Barbara Kolmanič
Spremljevalci (6)
Jaka Lumbar
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Prihaja VarroMed, odhajajo varoje
PolyVar Yellow ali kako proti reinvazijam
Živeti s čebelo
Ajda v 'tradicionalni' prehrani in tradicionalno uporabljeni čebelji pridelki
Malo čebeljega strupa, prosim
Solidarnost po zgledih iz narave: papeževa sveča, Verbascum densiflorum
Grdobe grde paglave, 3.
Ni predaha za čebelarja, zdaj še posebej ne - zaradi varoj
Zavarovalništvo v čebelarstvu
Kako so zatirali varoje
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afera
( 1 )
ajda
( 3 )
akacija
( 1 )
Barve
( 1 )
basen
( 1 )
čebela
( 1 )
čebele
( 16 )
človek
( 1 )
čmrlji
( 1 )
ČZS
( 2 )
delo
( 1 )
dren
( 1 )
drnulje
( 1 )
haiku
( 2 )
hoja
( 1 )
Hrana
( 7 )
ingver
( 1 )
KULTURA
( 1 )
lisica
( 1 )
matica
( 2 )
med
( 13 )
Medex
( 1 )
medved
( 1 )
mentor
( 1 )
MOL
( 1 )
nadzor
( 2 )
nagon
( 1 )
nasmeh
( 1 )
ničla
( 1 )
okolje
( 3 )
paša
( 1 )
pomlad
( 1 )
pozeba
( 1 )
recept
( 2 )
ropanje
( 1 )
štor
( 1 )
tatovi
( 3 )
tatvine
( 1 )
toplota
( 1 )
trot
( 1 )
varoje
( 4 )
varoza
( 4 )
vedenje
( 1 )
voda
( 1 )
vosek
( 2 )
Vrt
( 1 )
vzreja
( 1 )
Zadruga
( 1 )
zajtrk
( 1 )
zdravje
( 2 )
zveza
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2018
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Solidarnost po zgledih iz narave: papeževa sveča, Verbascum densiflorum

Meda Polna Skleda
04.10.2018 11:15 (Oct 04, 2018)


tudi velecvetni lučnik imenovan, pa papeževa roža, papeževa luč, svečnik (steblo so prepojili s smolami in ga uporabili kot baklo), kostnik ali sklepnik (dobro dene pri bolečinah in vnetjih kosti in sklepov), devin (v Dravski dolini).

Če vzamemo papeževo svečo kot orodje ob razmišljanju o solidarnosti, naglo pridemo do tistega starega reka: ni dovolj človeka nahraniti, mu ponuditi lepo zapečeno ribo na krožniku, ampak je bolj prav učiti ga nenehno brez prestanka, kako bo ribo ulovil sam in si jo spekel. Solidarnost je pač mnogo več kot dobrodelnost, dobrodelnost fila ego posameznika, solidarnost naredi življenje lepo vsem od kraja.

Papeževa sveča je zdravilna rastlina, je tudi medovita rastlina. Ob razglasitvi letošnjega prvega svetovnega dneva čebel (zaradi njihove ogroženosti in pomembnosti v prehranski verigi vseh živih bitij, ki delijo isti prostor skupaj z njimi) je pridelava cvetov papeževe sveče za čaj način zagotavljanja hrane ter vsestranske skrbi zase in za čebele.

V zlo

Lučnikov sirup

Meda Polna Skleda
30.09.2018 17:57 (Sep 30, 2018)

Rezultat iskanja slik za lučnik slike

Papeževa sveča je skoraj do 2 m visoka medovita rastlina in prav zato fascinantna. Cvetovi so čebelam prijazna paša, zdravilna pa je celotna rastlina.

Cvetovi dajejo zdravilno medičino, zato je zdravilen tudi med, za katerega najdejo čebele surovino na papaževi sveči. Najdemo jo v naravi in tudi posamično solitarno v vrtovih.

Papeževa sveča cveti že od julija in septembra ali v prvih oktobrskih dnevih je še mogoče ob zgodnjih dopoldnevih nabrati sveže cvetove in iz njih pripraviti zdravilni sirup.

Nabrane cvetove razprostremo na čistem papirju oz. papirnatih brisačah in počakamo, da iz cvetov prilezejo na plano različne žuželke.

Nato cvetove zlagamo v večji stekleni kozarec po plasteh, vsaka plast je lahko visoka do 5 cm. Na vsako plast cvetov nasipljemo plast sladkorja, tudi zadnjo plast cvetov prekrijemo s plastjo sladkorja. Kozarec mora biti napolnjen prav do vrha.

Nato kozarec s cvetovi papeževe sveče in sladkorjem prekrijemo s tanko bombažno krpo in ga postavimo na sonce,

Kako so zatirali varoje

Meda Polna Skleda
19.09.2018 17:25 (Sep 19, 2018)

oz. prekinitev zaleganja in zdravljenje varoze po novem/starem.

Ob pojavu varoj pri nas so čebelarji 'zdravili' čebelje družine predvsem z dimljenjem z agresivnimi 'zdravili', poskušali pa so tudi s takrat še neregistriranimi učinkovinami, recimo z eteričnimi olji (timolom), kislinami (mravljično, oksalno) ali s tobakovimi listi. V bistvu zdravljenje varoze ni prav nič napredovalo v štiridesetih letih, kolikor jih je do sedaj imela na voljo farmacija, vsaj v Sloveniji. Tako kot v začetku je tudi zdaj v ospredju najočitneje ekonomski motiv, saj je od uspešnega zatiranja varoj in zdravstvenega stanja čebel v veliki meri odvisen tudi ekonomski položaj večjih čebelarjev. Tudi postopanja proti varozi se danes ne razlikujejo od začetkov pojava varoj, gre zgolj za preprečitev škode v čebelarstvu, doseganje še znosne ravni prisotnosti varoj v panjih in medlo predvladajoče iskanje novih učinkovitih sredstev za zatiranje parazita.

V obupu so že v osemdesetih letih na čebelarskih simpozijih izp

Zavarovalništvo v čebelarstvu

Meda Polna Skleda
13.07.2018 15:15 (Jul 13, 2018)

Pred mnogimi desetletji, že v prvih letih po drugi svetovni vojni se je pri nas pojavila močna potreba po zavarovanju čebel. Takratne čebelarske organizacije so zahtevale od Državnega zavarovalnega zavoda, da med panoge zavarovanja uvrsti tudi zavarovanje čebel proti poginu ali nasilnemu uničenju. Očitno so se morali čebelarji tudi v povojnih letih spoprijemati s podobnimi problemi, kot se moramo danes.

Takrat so z zavarovanjem pričeli v Sloveniji, zavarovanje pa je bilo zastavljeno kot poskusno. Sprejet je bil pravilnik in tako so že v začetku leta 1950 (!) v to zavarovalno skupnost vstopili prvi čebelarji. Postopoma je zavarovanje čebel dobilo pravo obliko in z njim so nadaljevali v naslednjih letih. Samo mimogrede naj bo omenjeno, da je zavarovanje čebel po premiji presegalo zavarovanje drobnice in že takrat se je jemalo zavarovanje čebel kot stvar čebelarjev samih.

V letu 1950 je bilo zavarovanih 4.642 čebeljih družin, l. 1951 že še enkrat toliko, 9.509 čebeljih družin, l. 1

Matematika

Meda Polna Skleda
13.07.2018 13:54 (Jul 13, 2018)

Princip ničle je mogoče na prvo žogo jemati dokaj enostavno, v resnici pa je ta koncept kar precej kompleksen. Tisti znanstveniki in raziskovalci, ki ničlo proučujejo, razlagajo, da 'ničlin princip' doumevamo v več fazah.

Najprej je treba razumeti odsotnost ničle, v pomenu, da ni ničesar.

Druga faza je razumevanje ničle v primerjavi s tistim, kar ni ničla.

Tretja faza je ničla v številčni formi, ko štejemo nazaj od 5, po številki 1 se nahaja ničla.

Četrta, zadnja faza je grafična predstavitev ničle in ... šele s to fazo je mogoča uporaba v matematiki.

Ljudje nismo že od nekdaj razumeli ničle. Dokumentirano je dokazano, da je ničla prvič zabeležena v tretjem ali četrtem veku, vendar obstajajo tudi dokazi, ki nakazujejo na to, da so nekateri narodi dojemali ničlo še nekaj vekov prej.

Od vse množice živalskih vrst jih je le nekaj v raziskavah potrjeno razumelo koncept ničle prav do ničlinega bistva - nekaj primatov, afriški sivi papagaj in ... čebele!

Čebele so uspeš

Dodajanje, menjava – vsak čebelar po svoje in drugače

Meda Polna Skleda
19.06.2018 15:44 (Jun 19, 2018)

Zaradi spremenjenih okoljskih pogojev in vsled zatiranja varoze se stare čebelarske prakse spreminjajo. Matice je treba menjati kar je mogoče pogosto, vsako sezono vsaj na polovici čebeljih družin. Noben poseg v čebelarstvu ne povrne tako naglo vloženih sredstev, kot je vlaganje v mlade matice iz tistih rodov, ki so izkazali dobre gospodarske lastnosti.

Uporaba zrelih matičnikov je več ali manj preprost in poceni način pomlajevanja čebeljih družin. Najzahtevnejši del vzreje matic je vzreja do matičnika – odbira, priprava matičarja in rednika, cepljenje, zorenje …, od česar je v največji meri odvisna kvaliteta matice, je v primeru nakupa zrelih matičnikov prepuščena strokovnjaku. Čebelar nato poskrbi za dozorevanje, oploditev in dodajanje matic čebeljim družinam. Slednje sodi praviloma med rutinska opravila iz vsakdanje čebelarske prakse.

Idealne razmere za dozorevanje matic so pri temperaturi 34 °C in 70 – 80 % relativni vlagi. Med prevozom matičnikov je treba preprečiti tako ohlaja

Čebelje paše z vidika donosnosti

Meda Polna Skleda
15.06.2018 06:29 (Jun 15, 2018)

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je prav tako veliko razpravljalo o čebeljih pašah, o donosnosti paš kot pred tistim obdobjem in tako tudi danes. Nikoli ni za vse dovolj in prav in seveda imamo tudi čebelarji velike oči v svojih pričakovanjih. Tudi ugotovitve razprav so v bistvu bile pred pol stoletja enake: v čebelarstvu lahko samo izkoriščamo to, kar nam nudi narava sama in tako le zbiramo za človeka še kako dragoceno in poživljajočo hrano. Takrat se je povezovalo smotrno izrabo obstoječih pašnih virov s povečanjem 'narodnega dohodka po enoti površine', danes pač bolj z dovolj velikim zaslužkom posameznikov.

Vsekakor takrat, ko govorimo o gospodarnosti, ekonomičnem čebelarjenju, razmišljamo o donosnosti posamezne čebelje paše. Od povsem donosnih paš v Sloveniji lahko opredelimo le hojevo in listno mano. Tovrstne paše so izraziteje donosne le vsakih nekaj let. Čisti letni donos je razlika med seštevkom mesečnih donosov in izven pašne porabe. Iz podatkov opazovalnic za obdo

Rdeča mrtva kopriva, Lamium purpureum

Meda Polna Skleda
08.06.2018 19:03 (Jun 08, 2018)

Rdeča mrtva kopriva – zakladnica iz narave ali plevel? Zelo koristna je za človeka in za čebele ter druge koristne žuželke. Čebele jo še posebej močno ljubijo. Ta rastlina je zelo pomembna za vse ogrožene vrste prav zato, ker zacveti spomladi relativno zgodaj in cveti dolgo. Na zmerni kontinentalni klimi jo lahko gojijo celo pozimi in na ta način je mogoče preskrbeti čebelam na pomlad zanesljivo prehrano.

Kar je všeč čebelam, je praviloma všeč tudi človeku. V kombinacijah lahko predstavlja zanimivo in dinamično sceno v vrtu, ob čebelnjaku ali hiši. Prenaša tako močno senco kot vroče sonce, zato je primerna za domačo vzgojo. Lahko jo kombiniramo z enoletnicami ali večletnim cvetjem, v posodah ali na dvorišču na odprtem prostoru.

Ta rastlina uspeva na področjih Evrope in Azije, najdemo pa jo tudi širom Amerike, zato lahko trdimo, da gre za zelo razširjeno rastlinsko vrsto. Neštetokrat smo jo že srečali na svojih potih, pa se tega morda niti nismo zavedali, verjetno je nismo prepoznal

Melisa, panaceja

Meda Polna Skleda
24.05.2018 07:52 (May 24, 2018)

Druga ljudska imena za to rastlino so: aselnica, čebeloperka, črnica, maternjak, matičnik, medeni list, medenka, medenika, medovka, oselnica, osenika, rojevnica, srčno zelje, citronska melisa, limonasta meta ...

Melisa je trajnica z vonjem po limoni. Cveti od junija do avgusta, nabiramo jo od junija do julija. Melisa (Melissa officinalis) je njega dni veljala za panacejo, rastlino, ki zdravi vse bolezni. Zelo privlači čebele in krepi njihovo zdravje.

Čebelarji meliso že stoletja uporabljajo za privabljanje čebel; nove panje zdrgnejo z melisnimi listi, saj je eterično olje melise zelo podobno nasonovemu feromonu in na čebele zato enako učinkuje. Čebele se tako z več veselja vselijo v nov panj.

Melisa ima svoj izvor baje v zahodni Aziji, v Španijo pa so jo prinesli arabski zdravniki, ki so jo imenovali 'trava za srce', ker jača srce, mu daje moč in ga umirja.

Mnogi redovniki so meliso prenesli še v srednjo Evropo, ko so z njo zdravili več različnih bolezni.

Melisa je tudi ena najbo

Čebele kradejo, grdobe grde paglave, 4.

Meda Polna Skleda
23.03.2018 10:45 (Mar 23, 2018)

Poskušam razumeti, ker upam, da bi mi bilo potem lažje. Pa ne gre, tatove je zares težko razumeti, kaj šele tolerirati – odpuščati, pozabiti, sprejeti jih, da takšni preprosto so. Pri tatvini gre namreč za to, da se nekomu nekaj vzame, potem okradeni tistega nima več. Tat si prilasti nekaj, kar je imel v lasti nekdo drug. Komu tisto pomeni več, je lahko izredno diskutabilna tema. Nikoli namreč ne gre samo za vrednost.

Pa vendar, dajmo najprej nekaj o vrednosti, saj bo moral okradeni ohraniti tako zelo nepravično odvzeto premoženje nadomestiti, če bo želel ohraniti isti nivo svoje dejavnosti. Nadomestiti je težko iz bagatelne penzije, nemalokrat nemogoče. Če je ukradenih čebeljih panjev in ukradenih čebel preveč, škode ni več mogoče nadomestiti in se jo okvalificira za katastrofo.

Tat prihaja leto za letom, odnaša ponoči, naskrivaj. V preteklih dneh znova in škoda je iz leta v leto večja. Lahko sklepam, da bo čebelaril podnevi, ne ponoči, naskrivaj, kot je kradel. Vprašanje je, zakaj

PolyVar Yellow ali kako proti reinvazijam

Meda Polna Skleda
06.03.2018 16:04 (Mar 06, 2018)

Tudi letos bodo nadvse aktualne novice s področja zatiranja varoze, ki je zajedavska bolezen čebel in čebelje zalege, ki jo povzroča parazitska pršica Varroa destructor. Ženske pršice živijo na odraslih čebelah in se hranijo s hemolimfo, jajčeca pa izležejo v čebeljo zalego. Razvojne oblike pršice se hranijo s hemolimfo čebelje bube, tako so znaki bolezni vidni na zalegi in na odraslih čebelah.

Z naraščanjem števila pršic čebelja družina slabi in na koncu propade. V boju proti varozi je nujno nadzorovati čebelje družine in odvisno od zapažanj načrtovati zatiranje varoze z veterinarskimi proizvodi in izvajanjem apitehničnih ukrepov. Velikega pomena je dobro poznavanje obnašanja čebel, vzreje ter anatomskih in fizičnih lastnosti.

Varoje skupaj z virusi ostajajo glavni vzrok izgub čebeljih družin. Dolga sezona z močnimi čebeljimi družinami danes ne zagotavlja le visokih donosov medu in drugih čebeljih pridelkov, ampak tudi odlične pogoje za razmnoževanje varoj. Milejše zime in vsakolet

Čebele letajo po svoje, mar ne?

Meda Polna Skleda
06.03.2018 09:53 (Mar 06, 2018)

Čebele imajo svoje zdravje zaradi izredno razvitega čistilnega nagona morda, pogojno na neprimerljivo višji ravni kot druge vrste, s katerimi si skupaj s človekom delimo planet. Glede na življenjske pogoje čebeljega superorganizma, kjer na relativno majhnem prostoru živi na tisoče osebkov (po merilih človeka gre za tipično prenaseljenost), je čistilni nagon in medsebojno čiščenje čebel, obiranje med čebelami delavkami nujni ukrep proti izbruhu epidemije.

Morda in pogojno zato, ker čebelje družine ne morejo bistveno vplivati na okoljske in podnebne dejavnike, ki jim jih je zakuhal človek z nespametnimi posegi na dolgi rok. Čebele namreč pijejo isto vodo kot vsi drugi in dihajo isti zrak, kot mi vsi drugi. Medičina je onesnažena ali zastrupljena v isti meri, kot so onesnažene ali zastrupljene rastline in živali, ki jih konzumirajo druge živalske vrste in ljudje. Spoprijemajo se na mile viže z istimi problemi, kot mi vsi, le za kanček učinkovitejše so, vsaj zaenkrat.

Z boleznimi se sr

Čebele velikanke in mrzla kri

Meda Polna Skleda
25.02.2018 20:00 (Feb 25, 2018)

Posledice podnebnih sprememb so pisane in raznovrstne. Talijo se ledeniki in nam razkrivajo starodavno zemeljsko površje s 'spečimi' organizmi in njihovimi ostanki vred. Na razkritem podledeniku se bomo morda kmalu sprehajali in doživljali srečanja tretje vrste z vrstami, za katere menimo, da so že davno izumrle. Oceani imajo vedno višjo gladino in kmalu ne bo več relevanten podatek o nulti nadmorski višini. Morda se nam kmalu zgodi, da ne bomo prav gotovi o zgoraj in zdolaj, morda se ne bomo več spominjali izhodišča in bomo iskali božje delce pod ledeniki. Doživljamo silovita neurja, vetrolome, žlede po eni strani in po drugi ubijalsko dolge in vroče suše oz. peklenska sušna obdobja. Skratka, postaja nam vedno bolj toplo, pa ne pri srcu in ne v glavi, ker pri vsem tem niti ne gre za toplino.

Nepričakovana podnebna posledica je tudi manjšanje velikosti. Pa ne tako po ajnštajnovsko relativno, ampak gre za to koliko kdo zraste v višino in nekoliko od skupne mase tudi v širino. So bili č

Zavest, zavedanje in odločanje

Meda Polna Skleda
12.02.2018 18:12 (Feb 12, 2018)

Kljub hitremu znanstvenemu napredku ostaja večina možganskega delovanja skrivnost. Celo za današnjo nevroznanost ostajajo izziv mehanizmi, po katerih možganska aktivnost ustvarja zavest in misel. S filozofskega stališča je razlika med možgani in drugimi organi v tem, da so možgani fizična struktura, ki tvori um. Fiziološka funkcija možganov je centralni nadzor telesa. Možgani delujejo na druge dele telesa s tvorbo vzorcev mišične aktivnosti in z izločanjem hormonov.

Možgani so središče živčevja vseh vretenčarjev in večine nevretenčarjev. Ležijo blizu osnovnih čutilnih organov, kot so vidni, slušni, ravnotežni, okušalni in vohalni organi.

Kompleksne možgane imajo v skupini nevretenčarjev členonožci, med katere sodijo tudi žuželke. Možgani pri njih nastanejo iz dveh vzporednih hrbtnih strun, ki potekata vzdolž vsega telesa živali. Imajo osrednje možgane, ki so razdeljeni na tri dele.

Na voljo so številne tehnike za preučevanje vinskih mušic in njihovih genetskih značilnosti, in prav

Malo čebeljega strupa, prosim

Meda Polna Skleda
08.02.2018 06:34 (Feb 08, 2018)

Od najboljšega, kar obstaja v naravi, so čebelji pridelki in tudi čebelji strup, ki postane čebelji pridelek šele v trenutku, ko ga začnemo pridobivati od čebel, ki ga spikajo v neko podtaknjeno podlago. Čebelji strup ima zdravilno delovanje, ki je neprecenljive vrednosti in se uporablja v zdravljenju številnih človeških obolenj in to zelo uspešno.

Da bi ne bolelo, ko čebela piči, in da bi pikajoča čebelica ne izgubila svojega žela ter zaradi tega umrla, je mogoče čebelji strup pridobivati in za to obstaja posebna api-tehnologija.

Oprema na zbiranje čebeljega strupa: okvir z žicami, izpod katerih se nahaja steklena plošča. Električna naprava se na začetku premaže z medom, da bi privabili čebele nanjo in se namesti pred čebelji panj. Skozi žice se v določenih časovnih intervalih spusti električna napetost 9 – 12 V v trajanju 5 – 6 sekund, nato je premor 5 – 6 sekund, proces se ponovi pet do šestkrat. V trenutku, ko prva čebela izloči strup, se hkrati s strupom izloči tudi feromon za na

... in zapiči želo v trdo čelo!

Meda Polna Skleda
06.02.2018 21:04 (Feb 06, 2018)

Zaradi čebel je človeku svet prijaznejši in življenje boljše. Posredno in neposredno nam pomagajo do samooskrbe s hrano, s čebeljimi pridelki pa si moremo izboljšati zdravstveno stanje ali se zgolj okrepiti za premagovanje življenjskih preizkušenj. Pravijo (pre)izkušeni ljudje, da ima zdrav človek tisoč želja, bolan pa le eno. V želji po ohranitvi in izboljšanju zdravja smo se ljudje pripravljeni prepustiti čebelam na milost in nemilost – celo tako, da nas pikajo. In zelo so učinkovite!

Glede zdravilnih učinkov so vsi čebelji pridelki precej izenačeni, vključno z osnovnim čebeljim produktom – medom. Za dobrodejne učinke na človeško telo in dušo vemo iz izkušenj ljudske medicine precej podrobno za med, glede delovanja čebeljega strupa pa mnogo manj, celo mnogi čebelarji primrznejo ob kakšnem konkretnem vprašanju o slednjem. Seveda je težko prigovarjati bolnemu, naj poskusi s čebeljim strupom, ker čebelji pik pač joj!boli! Pa še beseda 'strup' … 'zdravilo' bi bilo sprejemljivejše, stru

Kako pa kaj varoje?

Meda Polna Skleda
30.12.2017 16:04 (Dec 30, 2017)

Parazitske varoje (Varroa destructor) so že prisotne tudi pri divjih evropskih čebelah, Apis mellifera, ki živijo razpršeno v naravnih okoljih. Okužba z varojami povzroči propad velike večine netretiranih čebeljih družin. Zunanja infestacija čebel z varojami je identificirana kot primarni dejavnik za velike zimske izgube čebeljih družin. Varoje se širijo v populaciji čebel tako vertikalno kot horizontalno. Horizontalni prenos varoj je zmanjšan ali pa ga celo ni le na izoliranih področjih divjih čebel.

Varroa destructor je tisti parazit na evropskih medonosnih čebelah, ki je tesno povezan z množičnim odmiranjem čebeljih družin v čebelnjakih. Zlahka se prenaša znotraj čebelje družine v čebelnjaku ali pri divjih čebelah.  Pri nas ni čebeljega panja, ki bi ne bil okužen z varojami. Odpravljanje varoj je tako nujna celoletna praksa, od apitehničnih ukrepov do vnašanja sredstev, ki varoje uničujejo.

Pršice se širijo večinoma med čebeljimi družinami z ropanjem (čebele iz močnejših družin kr

Dobrobit živali, dobrobit čebel, dobrobit ljudi

Meda Polna Skleda
22.12.2017 07:39 (Dec 22, 2017)

Dejstvo: čebele so po slovenski zakonodaji rejne živali. Niso domače živali, ker jim ni mogoče na uhlje priklamfati registracije takoj po izleženju … ali tako nekako.

Pri dobrobiti živali gre za nadstandardne načine reje živali, usmerjanje v pridelavo, ki je do okolja prijaznejša in prirejo, ki izhaja iz večje dobrobiti za živali. Gre za zagotavljanje nadstandardov za dobrobit živali, ob višji ravni znanja zlasti na tehnološkem, ekonomskem in okoljskem področju.

Na področjih varovanja naravnih virov, prilagajanja na podnebne spremembe in dobrobiti živali smo Slovenci šibko usposobljeni. Vsi bi, še posebej, če pade zraven kako okoljsko plačilo, vsi bi bili pri pridelavi hrane trajni in prilagojeni na podnebne spremembe, prilagojeni na dobrobit rejnih živali. Potrebe po dvigu usposobljenosti se kažejo zlasti na področju tehnološkega razvoja oz. uvajanja novosti v tehnologijo proizvodnje.

Zakonodaja pričakuje izpolnjevanje predpisanih pogojev ali zahtev za kvalificirano rejo živali v

Gre za ponos ali finančno naložbo

Meda Polna Skleda
24.11.2017 07:20 (Nov 24, 2017)

... tudi to je prav zdaj vprašanje! Obdobje polnjenja medu v kozarce je v bistvu za nami, iz poslovnega vidika pa se že kaže, kako uspešni smo bili polpreteklo čebelarsko sezono. Nadvse izrednega pomena za uspešnost naslednje čebelarske sezone je brez dvoma časovno sidro takoj po zadnjem točenju, pri večini slovenskih čebelarjev že konec julija. Angleži imajo star pregovor: dober začetek je pol uspeha, v čebelarstvu pa je ta delež še mnogo višji. V podjetniškem pogledu pa se sezona konča v prvem delu po točenju in v drugem delu po odprodaji pridelka. Šele takrat postavimo piko, klicaj ali celo vse skupaj postavimo pod vprašaj.

Ni dovolj, da čebele pridelajo med, da ga čebelar iztoči, da je lično opremljen v kozarcih ... pridelek je treba prodati in spletne strani, forumi in družabna omrežja se šibijo od 'predstavitev' čebelarstev. Ob slabši letini je med kar naglo prodan, ko je čebelarska letina obilna, pa je primerno zapolniti zaloge za slabše čase – nihanja so neizbežna, podnebnim

Pro et contra

Meda Polna Skleda
21.11.2017 19:31 (Nov 21, 2017)

Pro et contra - za in proti. Različni smo ljudje, različni smo tudi čebelarji. Enim paše biti bolj zase, drugi se najdejo v različnih organiziranostih. Veliko čebelarjev je včlanjenih v eno ali več obstoječih združenj, društev in zvez na področju čebelarstva. Pri tem ne razmišljajo, kaj naj pričakujejo in kaj v resnici dobijo od čebelarskih asociacij. Pripomorejo kolikor morejo in ne kolikor morajo, zadovoljni so z dosežki, ki jih znajo tudi kritično ovrednotiti. Uspehi so pač vse, kar je več kot nič.

Nekateri čebelarji vsako leto znova cincajo in oznanjajo: še to leto in potem res ne več. In čebelarji, ki poslušajo, modro kimajo, češ, jaz tudi. In potem pretehta odločitev največkrat tako, da vzamejo komplet (društvena članarina, ker brez nje ni zveznega članstva, zvezna članarina, ker je v tej vštet Slovenski čebelar, končno pa še zdravstveno varstvo čebel – obveščanje, izobraževanje, čeprav se slednje ne pogojuje z obvezo včlanitve kamor koli).

Ne glede na dobre ali slabe pla

Oglasi

dobrodošli na spletnem mestu allbitcoingambling.com, ki je vir informacij o zaupanja vrednih spletnih mestih za igre na srečo z bitko. vam je všeč spletno igranje na srečo in želite igrati svojo najljubšo igralnico (blackjack, ruleto, igre, video poker, igralne avtomate) na zanesljivi spletni strani iger na srečo, samo ponujate velike prednosti za prijavo, vendar boste prav tako zagotovili, da boste prejeli svoje dobitke? iščete iskren in zanesljiv bitkoin casino? allbitcoingambling.com je najbolj zanesljiv vir za bitcoin igre na srečo in bitcoin online casinos na svetu.online iger na srečo lahko dajte bogastvo v žep vsak dan in vam pomagajo pristati na življenjski slog, ki ga želite roke navzdol, vendar resnica pri vzpostavitvi tipičnega računa na spletu lahko res zaslužiti zapletene.to je razlog, zakaj bitcoin igre na srečo, ki krepijo igralce z novim načinom igranja na spletu z bitcoin . vsakdo lahko nastavi ali uporabi svoj račun za spletne igre na srečo v bitki in začne igrati brez težav. allbitcoingambling.com spremlja in potrjuje zanesljivost in pravičnost vsake bitkeinske spletne strani na srečo, vključno s pravimi pregledi igralcev in ocenami.

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: Pokličite za ceno

če ste v iskanju, kjer na spletu igrajte online roulette za pravi denar iz udobja svojega doma, potem ste prišli na pravo mesto. na ruletonline.net portalu boste našli takšne informacije, ocene najboljših online casino za igranje roulette in ekskluzivnih bonusnih ponudb. zdaj lahko doživite casino atmosfero iz doma.zabavajte se na strojih, saj od sedaj lahko igrate proti ljudem v najboljših online casinojih live-livie casino na internetu in lahko poskusite v živo blek jak, live roulette kot tudi živo baccarat. želite doživeti pravi casino atmosfero brez da bi morali oblačiti obleko in dajati napitke? onda je to pravo mesto za vas! najboljša stvar pri igranju v živo blek džek ali užitek roulette v živo kazinu, ne samo, da lahko osvojite milijonske poteze v evrih, ampak lahko uživate v pravi užitek v casino, z udobjem vašega doma, v online casino live tables v vaši dnevni sobi , skupa sa šarmantnim dilericama s kojim možete komunicirati !. rulet je zelo priljubljena igra. vendar pa je treba malo bolje obveščati, preden začnete igrati. glede na svojo veliko popularnost, lahko rulete igrate v vsakem casinu, lahko pa tudi preizkusite svojo srečo tudi preko spletne rulete. mnogo online casino nude zelo dobre bonuse, ponudbe in igre, zato je zelo pomembno, da ugotovite, kje je ruleta 

Kategorija: Športi z žogo

Cena: 111 €

na portalu internet-kladionice.com lahko najdete promocijske ponudbe in bonusne kode za različne online kladionice, online casino in online poker sobe. naš tim redno spremlja in posodablja informacije o bonusnih ponudbah za vsako spletno kladionico.v zdaj eni od najboljših bonusov ima bet365 stavnice in bet-at-home stavnice. na portalu lahko preberete korake, ki jih je treba narediti, da bi pridobili določen bonus ali dosegli pravo na neka promocijska ponudba. online kladionice hitro spreminjajo bonuse in uvajajo nove promocije, tako da ne moremo 100% podati za točnost, trenutni veljavnost in opisane promocije na tem portalu. priporočamo, da razen na naši strani, preberete več o promocijah in bonusih neposredno na uradni strani vsake spletne založbe, za katero ste zainteresirani.

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: 111 €

nočne omarice so prisotne že pri skoraj vsaki postelji. podjetje pani ima v svoji ponudbi najrazličnejše modele nočnih omaric. njihova prednost so kvalitetna izdelava in edinstven dizajn.

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

pozdravljeni jaz sem gospa teodora andreea podjetnica naftnega izvora, ki ponuja posojila v razponu [5000 € -1.000.000 €] posameznikom in podjetja v finančnih težavah z obrestno mero 2%. brez jamstva ali hipoteke. v nasprotju z nekaterimi podjetji sem specializirana le za poslovne kredite, osebna posojila, refinanciranje dejavnost, posojilo za nepremičnine, kar pomeni, da svojim strankam dam spoštovanje, vljudnost in službo, ki jo zaslužijo. kot posojilodajalec odobren in odobren, s skoraj desetletnimi izkušnjami. po intervjuju z enim od mojih finančnih svetovalcev smo se odločili za posojila, da bi pomagali posameznikom, ki moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 750000 €

ti si poseben imate slabih spominov na preteklo leto in se sprašujete, kako začeti te brez finančne skrbi, saj so vse banke vedno zadrževale, medtem ko želite začeti letos brez finančnih težav, zato se obrnite na mene in manj 48 ur z razumno stopnjo 3% na leto vam lahko dovolim, da začnete v letošnjem letu, ki obljublja, da je lepa poklic: etudiant za nadaljevanje študija potrebujete finančna sredstva - želiš potovati v tujino - želite poravnati (deponiranje doma, premik, najem) - kupujete računalniško opremo (računalnik, tiskalnik) ali celo avto moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 250000 €

evropa credit financement je skupina francoskih investitorjev z velikim kapitalom, zato smo vam pripravljeni dati posojilo med 5000 in 450.000. vendar ima 2% obresti. največ 25 let. v 72 urah po prejemu vaše zahteve smo pripravljeni zadovoljiti naše stranke. imate prosto izbiro, da določite mesečna plačila z mojo institucijo. za lokalne in mednarodne kredite opravljam ljudi po vsem svetu. za vse zainteresirane osebe (ne-resni ljudje se vzdržijo). pripravljen sem zadovoljiti svoje stranke v 72 urah po prejemu vašega formuliranega zahtevka. prosimo, da nam posredujete spodnje informacije: moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 1000000 €

pozdravljeni jaz sem gospa teodora andreea podjetnica naftnega izvora, ki ponuja posojila v razponu [5000 € -1.000.000 €] posameznikom in podjetja v finančnih težavah z obrestno mero 2%. brez jamstva ali hipoteke. v nasprotju z nekaterimi podjetji sem specializirana le za poslovne kredite, osebna posojila, refinanciranje dejavnost, posojilo za nepremičnine, kar pomeni, da svojim strankam dam spoštovanje, vljudnost in službo, ki jo zaslužijo. kot posojilodajalec odobren in odobren, s skoraj desetletnimi izkušnjami. po intervjuju z enim od mojih finančnih svetovalcev smo se odločili za posojila, da bi pomagali posameznikom, ki moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 500000 €

posamezni francoski, švicarski, belgijski, kanadski, potrebovali ste denarna posojila med posamezniki, da se soočite s finančnimi težavami, ki ste jih imeli za končno prekinil zastoj, ki povzročajo banke, ki jih zavrnitve vaše .i dokumentacije vloge za kredit sem posameznik lahko, da posojilo v znesku, ki ga potrebujejo in z zelo ugodnimi pogoji bo olajšalo vaše življenje. tukaj so področja, v katerih lahko pomagam: * finančno * hipotekarna posojila * investicijsko posojilo * konsolidacijski dolg * kreditna linija moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 200000 €

potrebujete posojilo? banka je zavrnila in hočeš imeti posojilo za podporo vašim potrebam? ni problema. ne glede na vaš finančni položaj. ponujam vam hipotekarna posojila, komercialna posojila, mednarodna posojila, osebna posojila in ekskluzivna posojila za izobraževalna posojila. ponujam posojila na voljo partnerstvom, drugim javnim in zasebnim, in mnogim. na razpolago vam bom vsako posojilo, nepremičnine, financiranje in drugo. ponujam tako dolgoročna kot kratkoročna posojila. stopite v stik z mano danes in pridobite prvo finančno posojilo. brez resnega vzdrževanja moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 16000 €

333.) poredni zajček - branka jurca

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

7481.) lajanje na zvezde - milovan vitezović

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj