Meda Polna Skleda

Prijatelji (2)
Branko Gaber
Barbara Kolmanič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Dobrobit čebel
Danes tukaj, jutri tam in pojutrišnjem drugam ...
Obdobje zbiranja v gruče - moč skupnosti
V medu je med
Grdobe grde paglave
Grdobe grde paglave, 3.
Živeti s čebelo
Čebelam najprijaznejša občina v Sloveniji
Pred enaintridesetimi leti
Zvezno o zvezi
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afera
( 1 )
ajda
( 2 )
Barve
( 1 )
čebele
( 13 )
človek
( 1 )
ČZS
( 2 )
delo
( 1 )
haiku
( 2 )
Hrana
( 2 )
ingver
( 1 )
KULTURA
( 1 )
matica
( 2 )
med
( 7 )
Medex
( 1 )
mentor
( 1 )
MOL
( 1 )
nadzor
( 2 )
okolje
( 1 )
recept
( 1 )
ropanje
( 1 )
štor
( 1 )
tatovi
( 3 )
tatvine
( 1 )
toplota
( 1 )
trot
( 1 )
varoje
( 1 )
varoza
( 2 )
voda
( 1 )
vosek
( 2 )
vzreja
( 1 )
zdravje
( 2 )
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2017
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Dobrobit čebel

Meda Polna Skleda
18.01.2017 09:24 (pred 2 dnevi)

Zakonska podlaga za sprejem in financiranje ukrepov dobrobiti živali je pri nas Zakon o kmetijstvu (iz leta 2008 in naprej spremembe in dopolnitve), na osnovi zakonskih določil tega zakona pa je pred enim letom slovenska vlada izdala Uredbo o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja RS za odbobje 2014 - 2020 v letu 2016. V bistvu gre za podporo razvoja podeželja, pa ne kar povprek za vse podeželane in vse podeželske živali, ampak za prašiče, govedo in njihove lastnike-kmete. Za čebele in čebelarje ni ukrepov dobrobiti.

Dobrobit živali je sinonim za dobro počutje živali preden jih bomo dobili na krožnike in jih pojedli. Tudi ni zapovedane in financirane dobrobiti za vse pujske in kravice, ampak samo za tiste živali, kjer jih imajo na kmetijskih gospodarstvih v reji vsaj v minimalnem predpisanem številu iz uredbe. Čebele pač ne jemo, morda so prav zato izvzete iz ukrepa dobrobiti živali.

Dobrobit živali sam po sebi je ukrep, ki presega navzkrižno skladnost. Slednja je s

Prihaja VarroMed, odhajajo varoje

Meda Polna Skleda
03.01.2017 07:57 (Jan 03, 2017)

Varoza - okužba čebeljih družin s pršicami Varroa destructor - je še vedno, po skoraj pol stoletja, problem številka ena tako čebel kot čebelarjev, pri nas in v svetu. Domače naloge niso znale narediti ne čebele, ne čebelarji, ne farmacevti/veterinarji.

Že lani oktobra je European Medicines Agency, Evropska agencija za zdravila, sprejela pozitivno mnenje in izdala priporočilo za odobritev dovoljenja za promet za uporabo v veterinarski medicini za novo zdravilo - Varromed - antiparazitik v obliki disperzije, namenjene zatiranju varoj v čebeljih družinah z in brez zalege, na zaprosilo BeeVitala iz Avstrije.

CVMP na podlagi predloženih podatkov o kakovosti, varnosti in učinkovitosti meni, da je ugodno ravnovesje med koristmi in tveganji v prid VarroMedu. Čebelarji lahko ob tako postavljenih besedah slutimo, da gre še vedno za preveliko dozo tveganja odmrtja čebel. Dobra plat je edino ta, da je sredstvo mogoče uporabiti tudi ob prisotnosti zalege.

BeeVital napoveduje prihod novega zdravil

Ni kar vsaka ajda dobra

Meda Polna Skleda
16.12.2016 16:12 (Dec 16, 2016)

Ajdo uvrščajo med žita, čeprav ne sodi med trave, še najbolj blizu pa je rabarbari. V naših krajih so jo prvotno imenovali poganka. Iz enega zasejanega zrna se jih pridela približno osem. Najprej hrana revežev in kmetov je postopoma našla pot tudi na meščanske mize.

 

Ajda je prišla v Evropo šele v 15. stoletju iz jugovzhodne Azije in čeprav smo jo na Kranjskem in Koroškem že kmalu vzeli za svojo, ni avtohtona, po svoje pa je tudi invazivna. Hoče biti sama, ne prenaša družbe, zato si prav naglo zgradi svoj biotop. Ajdina invazivnost ni škodljiva, ker ne prezimi, je lokalnega značaja v okviru koreninskega sistema, zato se ji ni treba odpovedati niti v vrtičkarstvu, prej nasprotno, če pametno uporabimo invazivne učinke.

 

Glavni pomen ajde za kmeta so ajdova zrna za kašo in ajdova moka. Za čebele je glavni pomen ajde v medovitosti v jesenskem času, ko naše avtohtone rastline ne cvetijo več. Čebelarji smo hvaležni ajdi, ker omogoča dobro in zdravo zimsko hrano čebelam, tudi p

Ajda v 'tradicionalni' prehrani in tradicionalno uporabljeni čebelji pridelki

Meda Polna Skleda
15.12.2016 09:38 (Dec 15, 2016)

Še niso tako daleč za nami časi, ena ali dve generaciji pred nami, ko se je v slovenskih družinah na veliko kuhal močnik in zaroštan krompir. Zaroštan krompir je krompirjeva juha, zabeljena in zgoščena s prežganjem in to je bil s kajlo kruha samostojen obrok, prakticiran za zajtrk, kosilo ali večerjo.

Na Slovenskem se je zajtrk prakticiral od nekdaj, bil je dišeč in vroč - torej na žlico, lahko s kruhom (če je bil), nikoli pa na kruhu. Jedlo se ga je res zgodaj zjutraj, ampak ljudje so vstajali dosti bolj zgodaj kot dandanašnji, do zajtrka pa je bilo za njimi opravljenega kar nekaj dela v hiši in pri živalih. Najprej so dobile jesti živali, mleko se namolzlo pred zajtrkom, potem šele so bili na vrsti ljudje. Po nekaj urah dela ni bilo težko biti lačen in se je pojedlo vse, kar je gospodinja postavila na mizo, saj drži, da je lakota tista, ki je najboljša kuharica.

Tudi z močnikom je bilo podobno, uporaben je bil za vse tri glavne obroke, posebej pa je bil primeren za otroke, več

Varoje, varoje ... in kaj mora narediti nekdo drug

Meda Polna Skleda
13.12.2016 07:45 (Dec 13, 2016)

Slovensko čebelarstvo morda ob izteku četrtega desetletja več ali manj neučinkovitega spopadanja z varozo prihaja morda znova na začetek, v prvo fazo reševanja (ja, šele reševanja, ne odpravljanja) problematike varoze. Vsi poskusi reševanja čebeljih družin pa bodo ob zaganjanju vika in krika žalostno propadli iz razloga, ki botruje vsem velikim in še tako dobrim zamislim: ne bodo se (še) vzeli skupaj tisti, ki imajo po svoji funkciji in uradni javni uslužbenski dolžnosti zapovedano odpravo varoze v opisu pričakovanih rezultatov zadolžitev. Fej! A samo skupno delo za dosego skupnega cilja je edino sredstvo, ki vodi k obstanku čebel in popolnem zatrtju varoj.

Zakaj znova o varojah? Zato:

http://www.czs.si/objave_podrobno_czs/7976

Najprej je problem pri samih čebelarjih, ki so po duši in ekonomski orientaciji one man bandi. Ves čas invazije varoj v pretekloh desetletjih vse tako ali drugače vpletene inštitucije kričijo o skupnem zatiranju varoj - vsaj v istem času, po možnosti z

Mednarodni izobraževalni center na področju čebelarstva

Meda Polna Skleda
09.12.2016 07:45 (Dec 09, 2016)

Odzivov na idejo in super promocijo svetovnega dneva čebel, pred tem pa seveda 'slovenskega zajtrka' v šolah in vrtcih pred desetimi leti je bilo veliko, prav vsi pa so bili odlična promocija Slovenije in v prid agrarni ekonomiji v sodobnem slovenskem kmetijstvu. Svetovni dan čebel že zdaj postaja orodje za zaslužke na različnih kmetijskih področjih osnovnih in dopolnilnih dejavnostih na kmetijah, manj pa na kmetijskih firmah, od zadrug do različnih drugih organizacij, ki so tako ali drugače povezane s kmetijstvom, v bistvu z mešetarjenjem kmetijskih pridelkov.

Slovenci se najdemo v inovacijah in poslovnih priložnostih, znamo črpati subvencije in vsa mogoča nepovratna sredstva, celo politiki znajo pluti in plužiti na jadrih ..., pardon, na krilih čebel. Celo na zvezi čebelarskih društev, ČZS, se znajo obračati po vonju denarja in širokogrudno zaposlujejo, no, zaposluje Javna svetovalna služba v čebelarstvu, ki je v bistvu državni podaljšek in orodje za izvajanje slovenske čebela

Farmakovigilanca

Meda Polna Skleda
27.11.2016 14:48 (Nov 27, 2016)

Farmakovigilanca je spet/še nekaj, s čimer se moramo ukvarjati ali vsaj seznaniti tudi čebelarji. Zakonska definicija: Farmakovigilanca je sistem ugotavljanja, zbiranja in vrednotenja neželenih učinkov zdravil in drugih spoznanj o varnosti zdravil in ukrepanju z namenom upravljanja in zmanjševanja tveganja, povezanega z zdravili.

Farmakovigilanca je kritičen dejavnik, ki obvladuje tveganje in določa usodo zdravila v sistemu. Najtesneje je povezana z učinkovitostjo zdravil, in ker so sredstva za zatiranje varoze uradno proklamirana za zdravila, pa ta beseda trči direktno v učinkovitost 'zdravljenja varoj'.

Gre za sistem spremljanja zdravil na trgu, ko ta že imajo dovoljenje za promet in so v redu registrirana z vsemi potrebnimi dovoljenji v državi. Množična uporaba zdravila omogoča beleženje novih neželenih učinkov, ki so bili spregledani v kliničnih študijah. Čebelarji imamo možnost vključitve v sistem tako, da prepoznavamo in poročamo o neželenih škodljivih učinkih razpoložljivih

Danes tukaj, jutri tam in pojutrišnjem drugam ...

Meda Polna Skleda
26.11.2016 16:20 (Nov 26, 2016)

... cca en kužni krog - nekaj km - na mesec, tako hitro se širijo varoje. Do danes ni na voljo sredstva, ki bi popolnoma odpravilo varoje v čebelji družini. Pa je to res? Je resnica, da takega sredstva ni?

Za varoje mirno lahko trdimo, da gre za invazivno tujerodno živalsko vrsto, ki se je uspešno vgnezdila že po vsej zemeljski obli - gre za invazivnost pandemičnih razsežnosti, zato ni dovolj, da se lokalni čebelarji vzamejo skupaj in ukrepajo 'po navodilih pristojnega veterinarja' etc. Veterinarjem po vsem svetu, ne le našim, so stvari nepopravljivo ušle iz rok in zamud pri ukrepanju proti varojam ne bo več mogoče pokriti. Preživetje medonosnih čebel po vsem svetu postaja vedno bolj vprašljivo, k čemur svoje doprineseje še podnebne spremembe in pomanjkljiva biodiverziteta.

Parazit Varroa jacobsoni Oudemans je prvič opazil Jacobson skoraj stoletje pred današnjo svetovno pandemijo leta 1904 na južnoindijski čebeli. Pol stoletja se ni zgodilo nič, vsaj zabeleženj ni. Naslednjega pol sto

Vpliv piškotov na družinsko vzdušje

Meda Polna Skleda
16.11.2016 07:24 (Nov 16, 2016)

Prisegam na piškote in njihov vpliv na praznično družinsko vzdušje, ker vse dogajanje okrog peke vzbuja občutek blagostanja in varnosti. Ob besedi varnost pa pomisimo najprej na družino. Družinska skupnost je izjemnega pomena za vsa socialna bitja na našem planetu. Družinsko vzdušje je tisto, ki poveže skupaj vse člane socialne skupnosti, pa naj bo to v čebelji družini ali v človeški družini. Bistvo je morda zajeto celo v tisti mušketirski fori: vsi za enega, eden za vse. Na eni strani je družina, na drugi ves preostali svet, ki je včasih neprijazen.

Že od nekdaj je tako, da mora v hladnih dneh zadišati po peki, po piškotih, predvsem pa po dodatkih, ki jih uporabimo, da je piškot dišeč, zapeljiv, hrustljav ... in bi še! Tudi nekaj žličk medu zna narediti čudež - v piškotih, čaju ali kar tako. Kdor razume vse to kot apiterapijo, ima verjetno prav.

Seveda je v redu, če so piškoti sladki, jaz se vedno odločim za sladko pecivo pred slanim, še bolje pa je, če zadiši piškot po ljubezni. Ljub

Čebelam najprijaznejša občina v Sloveniji

Meda Polna Skleda
10.11.2016 07:21 (Nov 10, 2016)

bo sicer razglašena šele v prvih dneh decembra, glede na Zeleno prestolništvo slovenskega glavnega mesta in vse dejavnosti, ki so in bodo še povezane s čebelami v MOL, pa ne more biti drugače, kot da bo Mestna občina Ljubljana razglašena za najprijaznejšo v deželi tej.

Mestno občino Ljubljana, je letos prvič nominiralo vseh pet čebelarskih društev, ki delujejo na območju MOL, to pa je že čebelarska zmaga sama po sebi. V skupnem 'projektu' izbora čebelam najprijaznejše občine se je vzelo skupaj vsaj vseh pet predsednikov ljubljanskih društev. Bravo, da so se odzvali pobudi o skupnem nastopu. Prijaznosti čebelam smo namreč v prvi vrsti zavezani čebelarji sami, zato se je potrebno z našimi občinami več kot dobro razumeti.

MOL je letos prijazno stopila naproti čebelam (in čebelarjem oz. ohranjanju čebelarske dejavnosti) tudi z vzpostavitvijo čisto pravega medovitega nasada z mnogimi dodanimi vrednostmi:

http://zavodeneja.wixsite.com/ustvarjamo-skupaj

Na spletni strani Skupnosti

Obdobje zbiranja v gruče - moč skupnosti

Meda Polna Skleda
22.10.2016 19:54 (Oct 22, 2016)

Kot vse divje živali, vključno s prostoživečimi - slovenska zakonodaja loči več različnih statusov živali, ki se vežejo na različne stopnje zavarovanosti - se tudi čebele obnašajo vsakokrat drugače glede na okoljska dogajanja. Jelenjad npr. se pozimi združuje lahko tudi v zelo velike skupine košut, jelenov in telet oz. telic, tudi srnjad, celo ptičke pozimi vidimo po vejah v skupinah.

Divje živali se združujejo v poslabšanih pogojih razpoložljive hrane, vode ali izrazito slabih temperaturnih razmer, kot je visoka vročina ali izrazit mraz, celo ob dolgotrajnem deževju. Tudi v visoki suši se živali zbirajo v gruče in čakajo. Skupnost izloči slabše osebke, celo materinstvo ima v zelo hudih pogojih robne pogoje; ko je malo hrane, se najprej nasiti mama srna, šele potem sme pristopiti k hrani njen mladič (če sploh!).

Računica matere narave je zelo preprosta, v odraslo srno je že vloženo dovolj naravnih virov, da je zmožna razmnoževanja, v mladiča pa ne. Če se razmere izboljšajo, bo s

Čas je za ingver

Meda Polna Skleda
21.10.2016 12:14 (Oct 21, 2016)

Že od pradavnine so ljudje za lajšanje bolezenskih tegob, nemalokrat tudi za zdravljenje zelo hudih bolezni uporabljali zdravilne rastline in med. Sinergija učinkov posamične rastline in medu se povečuje ob hkratni uporabi obojega, še posebej na tradicionalne načine. Vsega, kar se je človeštvo naučilo od svojega obstoja do danes ni mogoče izničiti s političnimi prepovedmi rabe na različnih nivojih pod krinko varne hrane, sledljivosti ...

Z zdravilnimi rastlinami so nekdaj praviloma ženske varovale zdravje svojih bližnjih, ustvarjeni smo pač v dveh različnih spolih in brez dvoma obstaja za to prepričljiv razlog. Vsi ljudje si pač nismo enaki, približno pol nas je žensk, pol je moških. Ženske so znale že davno nekoč zdraviti z zdravilnimi rastlinami in medom, recimo pri zanositvi ali preprečitvi nosečnosti, v vseh časih pa je bilo bolje zadržati znanje znotraj skupnosti, saj je bilo v zgodovini nešteto obdobij pogromov proti ljudem, katerih sposobnosti in znanja so 'štrlela' iz povpr

Prostor v času

Meda Polna Skleda
15.10.2016 11:50 (Oct 15, 2016)

Meseca oktobra morajo biti čebelje družine zazimljene - to pomeni, da so nahranjene, panjski prostor je omejen na plodišče s toliko sati, kolikor jih čebele lahko obvladajo. Poletno in jesensko zatiranje varoze je mimo, čaka nas še zimsko, ko ne bo več zalege. Vse to je v domeni čebelarja.

Hrane imajo čebele v idealnim pogojih toliko v panju, kot je bo ta čebelja družina porabila do pomladi. Dobesedno ne več ne manj kot je bo porabila do pomladi. Prekomerno kopičenje dolgotrajnih zalog je v domeni človeka, čebele pa ravnajo varčno z vnašanjem naravnih virov iz zunanjega okolja v panj in tudi s samo porabo zimskih zalog.

Čebelarji pravimo, da prilagodimo prostor - velikost čebeljega panja - velikosti in moči čebelje družine, kar je nedvomno lažje in učinkoviteje narediti z omejevanjem naklad v nakladnem sistemu kot pri čebelarjenju v AŽ panjskem sistemu. Čebelnjak z AŽ panji je vse letne čase enako velik, panji pa tudi in manipulacija s prostorom ni možna drugače, kot s pregraditv

Sladki stranski učinki čebelarjenja

Meda Polna Skleda
10.10.2016 09:47 (Oct 10, 2016)

Čebelarjenje samo po sebi je privilegij, saj gre za osnovno kmetijsko dejavnost, ki je neprimerljiva z ostalimi. Čebele so namreč še vedno divje živali, čeprav jih slovenska zakonodaja skuša stlačiti v razdelek za rejo (domačih) živali. Dobra plat zakonodaje je ta, da ima 'čebeloreja' svojo, prav posebno javno svetovalno službo. Stranski učinki so mnoga, leto za letom ponavljajoča izobraževanja s podobno ali celo identično vsebino, če sklepamo po 'slajdih' predavateljev.

Čebelarji imamo torej možnost dostopnega izobraževanja glavnine vsebin s področja zdravstvenega varstva čebel, varne hrane, tehnologije in ekonomike. Mnogi čebelarji si tudi izmenjujemo izkušnje, mlajši sicer bolj suvereno starejši. Glede na ugotovitve statističnega urada, da v začetku leta 2016 pri nas uporablja internet 75 % uporabnikov v starostnem razponu 16 - 75 let, torej lahko sklepamo, da tudi starejši čebelarji znajo dostopati do izkušenj drugih čebelarjev v virtuali, kar znatno razširi diapazon vsem slovensk

Preglednica medovitih rastlin

Meda Polna Skleda
22.09.2016 11:37 (Sep 22, 2016)

Za Zavod Eneja - projekt Vitezi greic - sem že lani pripravila preglednico medovitih rastlin, ločeno po času cvetenja. Preglednica pride prav še posebej za izbiro rastlin v brezpašnih obdobjih, jesen pa je aktualen čas za sajenje in ureditev okolice čebelnjaka.

http://zavodeneja.wixsite.com/meda-polna-skleda/-ebelarstvo

Grdobe grde paglave, 3.

Meda Polna Skleda
21.08.2016 16:25 (Aug 21, 2016)

Vseh vrst in navad čebelarjev in bodočih čebelarjev je med nami, med njimi tudi takih, ki premišljeno in potuhnjeno kradejo drugim čebelarjem. Taki so velike grdobe grde paglave, kot je rekla nekoč moja stara mama, češ ... 'svojim krasti!'. Krasti je namreč najlaže tistim čebelarjem, ki nimajo veliko, ki štukajo en konec z drugim, da pridejo do kraja. Taki smo običajno najemniki na tuji zemlji in ograje ne pridejo v poštev.

Običajno gre za tatvine rojev, suhih čebel (ometenih, obranih z brad ipd.), včasih kradejo iz panjev satje s čebelami vred (in ga potem skrbno zapro za seboj), največkrat pa gre kar za cele panje s čebelami vred, jesenski čas pa tudi čebelarskim tatovom pomeni znašanje 'ozimnice' na svoj kup doma, zato pride prav tudi prazen panj. Naseljeni panji s prezimljenimi čebelami pridejo za čebelje tatove na vrsto spomladi. Ko so čebele prepeljane na pašo na prevoznih enotah, pa kradejo nafto in sploh vse, kar lahko, če ni lahko, pa razbijajo, uničujejo.

V zadnjem letu sem k

Ni predaha za čebelarja, zdaj še posebej ne - zaradi varoj

Meda Polna Skleda
21.08.2016 09:22 (Aug 21, 2016)

Čebel ob koncu poletja čebelarji ne obesimo na klin in ne gremo po svoje, ampak se prav ta čas postavljajo temelji za čebelje pridelke v naslednjem letu. Če spomladi ne bo čebel, tudi čebeljih pridelkov ne bo. Obdobje zaznamuje tretiranje proti varozi v luči varnih pridelkov, učinkovitega odpravljanja varoj in varnosti za čebele in čebelarja. To je večkratno opravilo, ki terja spremljanje števila varoj v posamezni čebelji družini in skrb za zdrave in site čebele. Oboje skupaj - tretiranje proti varozi in zimsko krmljenje - pa se izteka v en velikanski cilj: zazimljenje čebeljih družin tako, da bodo zimo preživele.

Vsaka spomladi odmrla čebelja družina pomeni dvojni strošek: propadlo investiranje vanjo (nakup ali vzreja), investiranje vanjo preko večjega dela leta, ko ni dajala od sebe čebeljih pridelkov (hrana, sredstva proti varojam in neučinkovito porabljen čebelarjev čas) in kajpak nakup nove majhne nadomestne čebelje družine pri vzrejevalcu ali uspešnejšemu čebelarju. Torej gre

Čebelarji smo obsojeni na čebelarjenje z varojami

Meda Polna Skleda
20.08.2016 09:57 (Aug 20, 2016)

Pa je to res? Zna biti, da trditev drži, vsaj glede na novejšo zgodovino uspešnosti tretiranj čebel proti varozi. Še posebej, če upoštevamo dejstvo, da pravzaprav nihče, nobena institucija dejansko ne razvija kakšnih novih sredstev za zatiranje varoj v čebeljih družinah. Torej ostanemo čebelarji na izbiri sredstva iz seznama preteklih let, in izbrano tretiranje izvedemo na lastno odgovornost, ko je država spustila iz rok strategijo ukrepov za dokončno zatrtje varoj.

Država je že ugotovila, da ni sposobna rešiti tega epidemičnega problema na področju zdravja čebel.   

Če gremo naprej in vzamemo naslovno trditev za dejstvo, ostane malo manipulacijskega prostora. Vsaj toliko kot o čebelah, mora danes čebelar vedeti tudi o varojah in slišala sem že trditev, da je varoja preprosto četrti član čebelje družine (ob matici, delavkah in trotih). Nekako potiho in prav počasi so odgovorne institucije na ravni države skuhale čebelarje kot žabe v kotlu in danes je samo čebelar tisti, ki je odgovo

Nagice, mladenke brez srajčk

Meda Polna Skleda
30.07.2016 20:28 (Jul 30, 2016)

O mladenkah bo beseda, o mladenkah, ki ob rojstvu izgube srajčko in si je nikoli več ne nadenejo. Pripoved bo zanimiva za male in velike otroke. Takole gre torej s temi nagicami in srajčkami, kosmatimi novorojenimi nagicami in na koncu na rožah oguljenimi črnimi.

Najprej so bile samo lepo zloščene male celice, za posamezno bitjece prva in edina sobica, ki je kdajkoli bila zares samo njihova v vsem življenju. Potem je prišla in vsako celico premerila s svojimi širokimi 'nedrji' njihova veličastna kraljevska mati in v njih zalegla jajčeca, seveda, če so sestrice sobice prav počistile in zloščile. Mala podolgovata oplojena jajčeca so imela kratki vek: vsega skupaj tri dni in tri noči, prvi dan so strumno stala pokonci, zalepljena na dno celic, drugi dan so se nagibala in končno tretji dan obležala po dolgem in širokem na dnu celic in iz njih so se izlegle ličinke.  

Ličinke so po naravi zelo požrešna bitja, zato jim čebelarji rečejo tudi žerke, ker žrejo in goltajo ves čas, podnevi

Souporaba, začasna raba, potrebe in podobne reči

Meda Polna Skleda
02.07.2016 20:42 (Jul 02, 2016)

So dnevi, ki so zame še posebej delovni zaradi različnih čebelarskih opravil - še posebej je bilo tako do tega tedna, ko je bilo še vedno treba preprečevati rojenje in crkljati narejence in njihove mlade matice. Ob rojenju gre čebelja družina približno na pol, to pa pomeni upad moči čebelje družine in smo čebelarji lahko zadovoljni, če se bo zmožna dovolj revitalizirati za uspešno prezimljenje. Protirojilni čebelarski ukrepi pa pogojujejo nenehno prisotnost in ukrepanje pred rojilnim razpoloženjem čebelje družine.

Pod čebelnjakom teče gozdna pot, ob njej pa je res velik travnik. Gozdna pot je precej pohodna na petek in svetek - med tednom na njej veliko hujšajo udarjajoč s pohodnimi palicami v zbita tla ali s telefoni na ušesih in glasno razpravljajo ali pripeljejo z avti svoje pse na lulanje in kakanje, psi pa letajo naokrog in gonijo divjad ali pa sami sebe, večinoma brez nadzora, ker lastniki stopicajo po poti daleč za njimi. Ob koncu tedna pripešačijo kakšna nova družina in ata

Oglasi

7344.) koroške narodne pripovedke

Kategorija: Leposlovje

Cena: 29.99 €

se sprašujete kako do lepega nasmeha? rešitev so zobne prevleke ali zobne luske, saj z njimi zaščitimo zobe in poskrbimo za belino zob ter lep nasmeh. za več informacij obiščite stran ustne medicine na: http://www.ustna-medicina.com/zobne-luske

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

stave bet 365 veljajo za zanesljivo stavnico na kateri je registriranih že več kot 15 milijonov uporabnikov. začnite igrati stave na portalu stave365.com še danes!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

vas zanima kakšen je toplotne črpalke cenik pri ponudniku inštalacije štrus? na njihovi spletni strani lahko najdete različne vrste toplotnih črpalk. preverite celotno izbiro na spletni strani instalacije-strus.si!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

4116.) princeskin dnevnik

Kategorija: Humanistika

Cena: 7.99 €

iščete zobozdravnika v ljubljani? ustna medicina d.o.o. je odlična izbira za vse tiste, ki želite profesionalno nego vaših ust, zobovja in dlesni. obiščite nas.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

kopalniška keramika je namenjena postavitvi v kopalnico. na spletni strani keramoteka.si si lahko pogledate veliko ponudbe kopalniške opreme po ugodnih cenah.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

se odločate za google adwords oglaševanje, pa ne veste kakšen je google oglaševanje cenik? preverite na spletni strani podjetja dominatus d.o.o. in pošljite povpraševanje!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

2381.) slovenija te poznam ?

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

1414.) december moon

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

4576.) vse o gobah

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 19.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj