Meda Polna Skleda

Prijatelji (2)
Branko Gaber
Barbara Kolmanič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

So le požrešni in leni ljubimci!
Prihaja VarroMed, odhajajo varoje
PolyVar Yellow ali kako proti reinvazijam
Živeti s čebelo
Nagice, mladenke brez srajčk
Spolnost pri čebelah
Ni predaha za čebelarja, zdaj še posebej ne - zaradi varoj
Ni kar vsaka ajda dobra
Malo čebeljega strupa, prosim
Špičaste rite
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afera
( 1 )
ajda
( 3 )
akacija
( 1 )
Barve
( 1 )
basen
( 1 )
čebela
( 1 )
čebele
( 16 )
človek
( 1 )
čmrlji
( 1 )
ČZS
( 2 )
delo
( 1 )
dren
( 1 )
drnulje
( 1 )
haiku
( 2 )
hoja
( 1 )
Hrana
( 7 )
ingver
( 1 )
KULTURA
( 1 )
lisica
( 1 )
matica
( 2 )
med
( 13 )
Medex
( 1 )
medved
( 1 )
mentor
( 1 )
MOL
( 1 )
nadzor
( 2 )
nagon
( 1 )
nasmeh
( 1 )
ničla
( 1 )
okolje
( 3 )
paša
( 1 )
pomlad
( 1 )
pozeba
( 1 )
recept
( 1 )
ropanje
( 1 )
štor
( 1 )
tatovi
( 3 )
tatvine
( 1 )
toplota
( 1 )
trot
( 1 )
varoje
( 3 )
varoza
( 3 )
vedenje
( 1 )
voda
( 1 )
vosek
( 2 )
Vrt
( 1 )
vzreja
( 1 )
zajtrk
( 1 )
zdravje
( 2 )
zveza
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2018
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Zavarovalništvo v čebelarstvu

Meda Polna Skleda
13.07.2018 15:15 (Jul 13, 2018)

Pred mnogimi desetletji, že v prvih letih po drugi svetovni vojni se je pri nas pojavila močna potreba po zavarovanju čebel. Takratne čebelarske organizacije so zahtevale od Državnega zavarovalnega zavoda, da med panoge zavarovanja uvrsti tudi zavarovanje čebel proti poginu ali nasilnemu uničenju. Očitno so se morali čebelarji tudi v povojnih letih spoprijemati s podobnimi problemi, kot se moramo danes.

Takrat so z zavarovanjem pričeli v Sloveniji, zavarovanje pa je bilo zastavljeno kot poskusno. Sprejet je bil pravilnik in tako so že v začetku leta 1950 (!) v to zavarovalno skupnost vstopili prvi čebelarji. Postopoma je zavarovanje čebel dobilo pravo obliko in z njim so nadaljevali v naslednjih letih. Samo mimogrede naj bo omenjeno, da je zavarovanje čebel po premiji presegalo zavarovanje drobnice in že takrat se je jemalo zavarovanje čebel kot stvar čebelarjev samih.

V letu 1950 je bilo zavarovanih 4.642 čebeljih družin, l. 1951 že še enkrat toliko, 9.509 čebeljih družin, l. 1

Matematika

Meda Polna Skleda
13.07.2018 13:54 (Jul 13, 2018)

Princip ničle je mogoče na prvo žogo jemati dokaj enostavno, v resnici pa je ta koncept kar precej kompleksen. Tisti znanstveniki in raziskovalci, ki ničlo proučujejo, razlagajo, da 'ničlin princip' doumevamo v več fazah.

Najprej je treba razumeti odsotnost ničle, v pomenu, da ni ničesar.

Druga faza je razumevanje ničle v primerjavi s tistim, kar ni ničla.

Tretja faza je ničla v številčni formi, ko štejemo nazaj od 5, po številki 1 se nahaja ničla.

Četrta, zadnja faza je grafična predstavitev ničle in ... šele s to fazo je mogoča uporaba v matematiki.

Ljudje nismo že od nekdaj razumeli ničle. Dokumentirano je dokazano, da je ničla prvič zabeležena v tretjem ali četrtem veku, vendar obstajajo tudi dokazi, ki nakazujejo na to, da so nekateri narodi dojemali ničlo še nekaj vekov prej.

Od vse množice živalskih vrst jih je le nekaj v raziskavah potrjeno razumelo koncept ničle prav do ničlinega bistva - nekaj primatov, afriški sivi papagaj in ... čebele!

Čebele so uspeš

Dodajanje, menjava – vsak čebelar po svoje in drugače

Meda Polna Skleda
19.06.2018 15:44 (Jun 19, 2018)

Zaradi spremenjenih okoljskih pogojev in vsled zatiranja varoze se stare čebelarske prakse spreminjajo. Matice je treba menjati kar je mogoče pogosto, vsako sezono vsaj na polovici čebeljih družin. Noben poseg v čebelarstvu ne povrne tako naglo vloženih sredstev, kot je vlaganje v mlade matice iz tistih rodov, ki so izkazali dobre gospodarske lastnosti.

Uporaba zrelih matičnikov je več ali manj preprost in poceni način pomlajevanja čebeljih družin. Najzahtevnejši del vzreje matic je vzreja do matičnika – odbira, priprava matičarja in rednika, cepljenje, zorenje …, od česar je v največji meri odvisna kvaliteta matice, je v primeru nakupa zrelih matičnikov prepuščena strokovnjaku. Čebelar nato poskrbi za dozorevanje, oploditev in dodajanje matic čebeljim družinam. Slednje sodi praviloma med rutinska opravila iz vsakdanje čebelarske prakse.

Idealne razmere za dozorevanje matic so pri temperaturi 34 °C in 70 – 80 % relativni vlagi. Med prevozom matičnikov je treba preprečiti tako ohlaja

Čebelje paše z vidika donosnosti

Meda Polna Skleda
15.06.2018 06:29 (Jun 15, 2018)

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je prav tako veliko razpravljalo o čebeljih pašah, o donosnosti paš kot pred tistim obdobjem in tako tudi danes. Nikoli ni za vse dovolj in prav in seveda imamo tudi čebelarji velike oči v svojih pričakovanjih. Tudi ugotovitve razprav so v bistvu bile pred pol stoletja enake: v čebelarstvu lahko samo izkoriščamo to, kar nam nudi narava sama in tako le zbiramo za človeka še kako dragoceno in poživljajočo hrano. Takrat se je povezovalo smotrno izrabo obstoječih pašnih virov s povečanjem 'narodnega dohodka po enoti površine', danes pač bolj z dovolj velikim zaslužkom posameznikov.

Vsekakor takrat, ko govorimo o gospodarnosti, ekonomičnem čebelarjenju, razmišljamo o donosnosti posamezne čebelje paše. Od povsem donosnih paš v Sloveniji lahko opredelimo le hojevo in listno mano. Tovrstne paše so izraziteje donosne le vsakih nekaj let. Čisti letni donos je razlika med seštevkom mesečnih donosov in izven pašne porabe. Iz podatkov opazovalnic za obdo

Rdeča mrtva kopriva, Lamium purpureum

Meda Polna Skleda
08.06.2018 19:03 (Jun 08, 2018)

Rdeča mrtva kopriva – zakladnica iz narave ali plevel? Zelo koristna je za človeka in za čebele ter druge koristne žuželke. Čebele jo še posebej močno ljubijo. Ta rastlina je zelo pomembna za vse ogrožene vrste prav zato, ker zacveti spomladi relativno zgodaj in cveti dolgo. Na zmerni kontinentalni klimi jo lahko gojijo celo pozimi in na ta način je mogoče preskrbeti čebelam na pomlad zanesljivo prehrano.

Kar je všeč čebelam, je praviloma všeč tudi človeku. V kombinacijah lahko predstavlja zanimivo in dinamično sceno v vrtu, ob čebelnjaku ali hiši. Prenaša tako močno senco kot vroče sonce, zato je primerna za domačo vzgojo. Lahko jo kombiniramo z enoletnicami ali večletnim cvetjem, v posodah ali na dvorišču na odprtem prostoru.

Ta rastlina uspeva na področjih Evrope in Azije, najdemo pa jo tudi širom Amerike, zato lahko trdimo, da gre za zelo razširjeno rastlinsko vrsto. Neštetokrat smo jo že srečali na svojih potih, pa se tega morda niti nismo zavedali, verjetno je nismo prepoznal

Melisa, panaceja

Meda Polna Skleda
24.05.2018 07:52 (May 24, 2018)

Druga ljudska imena za to rastlino so: aselnica, čebeloperka, črnica, maternjak, matičnik, medeni list, medenka, medenika, medovka, oselnica, osenika, rojevnica, srčno zelje, citronska melisa, limonasta meta ...

Melisa je trajnica z vonjem po limoni. Cveti od junija do avgusta, nabiramo jo od junija do julija. Melisa (Melissa officinalis) je njega dni veljala za panacejo, rastlino, ki zdravi vse bolezni. Zelo privlači čebele in krepi njihovo zdravje.

Čebelarji meliso že stoletja uporabljajo za privabljanje čebel; nove panje zdrgnejo z melisnimi listi, saj je eterično olje melise zelo podobno nasonovemu feromonu in na čebele zato enako učinkuje. Čebele se tako z več veselja vselijo v nov panj.

Melisa ima svoj izvor baje v zahodni Aziji, v Španijo pa so jo prinesli arabski zdravniki, ki so jo imenovali 'trava za srce', ker jača srce, mu daje moč in ga umirja.

Mnogi redovniki so meliso prenesli še v srednjo Evropo, ko so z njo zdravili več različnih bolezni.

Melisa je tudi ena najbo

Čebele kradejo, grdobe grde paglave, 4.

Meda Polna Skleda
23.03.2018 10:45 (Mar 23, 2018)

Poskušam razumeti, ker upam, da bi mi bilo potem lažje. Pa ne gre, tatove je zares težko razumeti, kaj šele tolerirati – odpuščati, pozabiti, sprejeti jih, da takšni preprosto so. Pri tatvini gre namreč za to, da se nekomu nekaj vzame, potem okradeni tistega nima več. Tat si prilasti nekaj, kar je imel v lasti nekdo drug. Komu tisto pomeni več, je lahko izredno diskutabilna tema. Nikoli namreč ne gre samo za vrednost.

Pa vendar, dajmo najprej nekaj o vrednosti, saj bo moral okradeni ohraniti tako zelo nepravično odvzeto premoženje nadomestiti, če bo želel ohraniti isti nivo svoje dejavnosti. Nadomestiti je težko iz bagatelne penzije, nemalokrat nemogoče. Če je ukradenih čebeljih panjev in ukradenih čebel preveč, škode ni več mogoče nadomestiti in se jo okvalificira za katastrofo.

Tat prihaja leto za letom, odnaša ponoči, naskrivaj. V preteklih dneh znova in škoda je iz leta v leto večja. Lahko sklepam, da bo čebelaril podnevi, ne ponoči, naskrivaj, kot je kradel. Vprašanje je, zakaj

PolyVar Yellow ali kako proti reinvazijam

Meda Polna Skleda
06.03.2018 16:04 (Mar 06, 2018)

Tudi letos bodo nadvse aktualne novice s področja zatiranja varoze, ki je zajedavska bolezen čebel in čebelje zalege, ki jo povzroča parazitska pršica Varroa destructor. Ženske pršice živijo na odraslih čebelah in se hranijo s hemolimfo, jajčeca pa izležejo v čebeljo zalego. Razvojne oblike pršice se hranijo s hemolimfo čebelje bube, tako so znaki bolezni vidni na zalegi in na odraslih čebelah.

Z naraščanjem števila pršic čebelja družina slabi in na koncu propade. V boju proti varozi je nujno nadzorovati čebelje družine in odvisno od zapažanj načrtovati zatiranje varoze z veterinarskimi proizvodi in izvajanjem apitehničnih ukrepov. Velikega pomena je dobro poznavanje obnašanja čebel, vzreje ter anatomskih in fizičnih lastnosti.

Varoje skupaj z virusi ostajajo glavni vzrok izgub čebeljih družin. Dolga sezona z močnimi čebeljimi družinami danes ne zagotavlja le visokih donosov medu in drugih čebeljih pridelkov, ampak tudi odlične pogoje za razmnoževanje varoj. Milejše zime in vsakolet

Čebele letajo po svoje, mar ne?

Meda Polna Skleda
06.03.2018 09:53 (Mar 06, 2018)

Čebele imajo svoje zdravje zaradi izredno razvitega čistilnega nagona morda, pogojno na neprimerljivo višji ravni kot druge vrste, s katerimi si skupaj s človekom delimo planet. Glede na življenjske pogoje čebeljega superorganizma, kjer na relativno majhnem prostoru živi na tisoče osebkov (po merilih človeka gre za tipično prenaseljenost), je čistilni nagon in medsebojno čiščenje čebel, obiranje med čebelami delavkami nujni ukrep proti izbruhu epidemije.

Morda in pogojno zato, ker čebelje družine ne morejo bistveno vplivati na okoljske in podnebne dejavnike, ki jim jih je zakuhal človek z nespametnimi posegi na dolgi rok. Čebele namreč pijejo isto vodo kot vsi drugi in dihajo isti zrak, kot mi vsi drugi. Medičina je onesnažena ali zastrupljena v isti meri, kot so onesnažene ali zastrupljene rastline in živali, ki jih konzumirajo druge živalske vrste in ljudje. Spoprijemajo se na mile viže z istimi problemi, kot mi vsi, le za kanček učinkovitejše so, vsaj zaenkrat.

Z boleznimi se sr

Čebele velikanke in mrzla kri

Meda Polna Skleda
25.02.2018 20:00 (Feb 25, 2018)

Posledice podnebnih sprememb so pisane in raznovrstne. Talijo se ledeniki in nam razkrivajo starodavno zemeljsko površje s 'spečimi' organizmi in njihovimi ostanki vred. Na razkritem podledeniku se bomo morda kmalu sprehajali in doživljali srečanja tretje vrste z vrstami, za katere menimo, da so že davno izumrle. Oceani imajo vedno višjo gladino in kmalu ne bo več relevanten podatek o nulti nadmorski višini. Morda se nam kmalu zgodi, da ne bomo prav gotovi o zgoraj in zdolaj, morda se ne bomo več spominjali izhodišča in bomo iskali božje delce pod ledeniki. Doživljamo silovita neurja, vetrolome, žlede po eni strani in po drugi ubijalsko dolge in vroče suše oz. peklenska sušna obdobja. Skratka, postaja nam vedno bolj toplo, pa ne pri srcu in ne v glavi, ker pri vsem tem niti ne gre za toplino.

Nepričakovana podnebna posledica je tudi manjšanje velikosti. Pa ne tako po ajnštajnovsko relativno, ampak gre za to koliko kdo zraste v višino in nekoliko od skupne mase tudi v širino. So bili č

Zavest, zavedanje in odločanje

Meda Polna Skleda
12.02.2018 18:12 (Feb 12, 2018)

Kljub hitremu znanstvenemu napredku ostaja večina možganskega delovanja skrivnost. Celo za današnjo nevroznanost ostajajo izziv mehanizmi, po katerih možganska aktivnost ustvarja zavest in misel. S filozofskega stališča je razlika med možgani in drugimi organi v tem, da so možgani fizična struktura, ki tvori um. Fiziološka funkcija možganov je centralni nadzor telesa. Možgani delujejo na druge dele telesa s tvorbo vzorcev mišične aktivnosti in z izločanjem hormonov.

Možgani so središče živčevja vseh vretenčarjev in večine nevretenčarjev. Ležijo blizu osnovnih čutilnih organov, kot so vidni, slušni, ravnotežni, okušalni in vohalni organi.

Kompleksne možgane imajo v skupini nevretenčarjev členonožci, med katere sodijo tudi žuželke. Možgani pri njih nastanejo iz dveh vzporednih hrbtnih strun, ki potekata vzdolž vsega telesa živali. Imajo osrednje možgane, ki so razdeljeni na tri dele.

Na voljo so številne tehnike za preučevanje vinskih mušic in njihovih genetskih značilnosti, in prav

Malo čebeljega strupa, prosim

Meda Polna Skleda
08.02.2018 06:34 (Feb 08, 2018)

Od najboljšega, kar obstaja v naravi, so čebelji pridelki in tudi čebelji strup, ki postane čebelji pridelek šele v trenutku, ko ga začnemo pridobivati od čebel, ki ga spikajo v neko podtaknjeno podlago. Čebelji strup ima zdravilno delovanje, ki je neprecenljive vrednosti in se uporablja v zdravljenju številnih človeških obolenj in to zelo uspešno.

Da bi ne bolelo, ko čebela piči, in da bi pikajoča čebelica ne izgubila svojega žela ter zaradi tega umrla, je mogoče čebelji strup pridobivati in za to obstaja posebna api-tehnologija.

Oprema na zbiranje čebeljega strupa: okvir z žicami, izpod katerih se nahaja steklena plošča. Električna naprava se na začetku premaže z medom, da bi privabili čebele nanjo in se namesti pred čebelji panj. Skozi žice se v določenih časovnih intervalih spusti električna napetost 9 – 12 V v trajanju 5 – 6 sekund, nato je premor 5 – 6 sekund, proces se ponovi pet do šestkrat. V trenutku, ko prva čebela izloči strup, se hkrati s strupom izloči tudi feromon za na

... in zapiči želo v trdo čelo!

Meda Polna Skleda
06.02.2018 21:04 (Feb 06, 2018)

Zaradi čebel je človeku svet prijaznejši in življenje boljše. Posredno in neposredno nam pomagajo do samooskrbe s hrano, s čebeljimi pridelki pa si moremo izboljšati zdravstveno stanje ali se zgolj okrepiti za premagovanje življenjskih preizkušenj. Pravijo (pre)izkušeni ljudje, da ima zdrav človek tisoč želja, bolan pa le eno. V želji po ohranitvi in izboljšanju zdravja smo se ljudje pripravljeni prepustiti čebelam na milost in nemilost – celo tako, da nas pikajo. In zelo so učinkovite!

Glede zdravilnih učinkov so vsi čebelji pridelki precej izenačeni, vključno z osnovnim čebeljim produktom – medom. Za dobrodejne učinke na človeško telo in dušo vemo iz izkušenj ljudske medicine precej podrobno za med, glede delovanja čebeljega strupa pa mnogo manj, celo mnogi čebelarji primrznejo ob kakšnem konkretnem vprašanju o slednjem. Seveda je težko prigovarjati bolnemu, naj poskusi s čebeljim strupom, ker čebelji pik pač joj!boli! Pa še beseda 'strup' … 'zdravilo' bi bilo sprejemljivejše, stru

Kako pa kaj varoje?

Meda Polna Skleda
30.12.2017 16:04 (Dec 30, 2017)

Parazitske varoje (Varroa destructor) so že prisotne tudi pri divjih evropskih čebelah, Apis mellifera, ki živijo razpršeno v naravnih okoljih. Okužba z varojami povzroči propad velike večine netretiranih čebeljih družin. Zunanja infestacija čebel z varojami je identificirana kot primarni dejavnik za velike zimske izgube čebeljih družin. Varoje se širijo v populaciji čebel tako vertikalno kot horizontalno. Horizontalni prenos varoj je zmanjšan ali pa ga celo ni le na izoliranih področjih divjih čebel.

Varroa destructor je tisti parazit na evropskih medonosnih čebelah, ki je tesno povezan z množičnim odmiranjem čebeljih družin v čebelnjakih. Zlahka se prenaša znotraj čebelje družine v čebelnjaku ali pri divjih čebelah.  Pri nas ni čebeljega panja, ki bi ne bil okužen z varojami. Odpravljanje varoj je tako nujna celoletna praksa, od apitehničnih ukrepov do vnašanja sredstev, ki varoje uničujejo.

Pršice se širijo večinoma med čebeljimi družinami z ropanjem (čebele iz močnejših družin kr

Dobrobit živali, dobrobit čebel, dobrobit ljudi

Meda Polna Skleda
22.12.2017 07:39 (Dec 22, 2017)

Dejstvo: čebele so po slovenski zakonodaji rejne živali. Niso domače živali, ker jim ni mogoče na uhlje priklamfati registracije takoj po izleženju … ali tako nekako.

Pri dobrobiti živali gre za nadstandardne načine reje živali, usmerjanje v pridelavo, ki je do okolja prijaznejša in prirejo, ki izhaja iz večje dobrobiti za živali. Gre za zagotavljanje nadstandardov za dobrobit živali, ob višji ravni znanja zlasti na tehnološkem, ekonomskem in okoljskem področju.

Na področjih varovanja naravnih virov, prilagajanja na podnebne spremembe in dobrobiti živali smo Slovenci šibko usposobljeni. Vsi bi, še posebej, če pade zraven kako okoljsko plačilo, vsi bi bili pri pridelavi hrane trajni in prilagojeni na podnebne spremembe, prilagojeni na dobrobit rejnih živali. Potrebe po dvigu usposobljenosti se kažejo zlasti na področju tehnološkega razvoja oz. uvajanja novosti v tehnologijo proizvodnje.

Zakonodaja pričakuje izpolnjevanje predpisanih pogojev ali zahtev za kvalificirano rejo živali v

Gre za ponos ali finančno naložbo

Meda Polna Skleda
24.11.2017 07:20 (Nov 24, 2017)

... tudi to je prav zdaj vprašanje! Obdobje polnjenja medu v kozarce je v bistvu za nami, iz poslovnega vidika pa se že kaže, kako uspešni smo bili polpreteklo čebelarsko sezono. Nadvse izrednega pomena za uspešnost naslednje čebelarske sezone je brez dvoma časovno sidro takoj po zadnjem točenju, pri večini slovenskih čebelarjev že konec julija. Angleži imajo star pregovor: dober začetek je pol uspeha, v čebelarstvu pa je ta delež še mnogo višji. V podjetniškem pogledu pa se sezona konča v prvem delu po točenju in v drugem delu po odprodaji pridelka. Šele takrat postavimo piko, klicaj ali celo vse skupaj postavimo pod vprašaj.

Ni dovolj, da čebele pridelajo med, da ga čebelar iztoči, da je lično opremljen v kozarcih ... pridelek je treba prodati in spletne strani, forumi in družabna omrežja se šibijo od 'predstavitev' čebelarstev. Ob slabši letini je med kar naglo prodan, ko je čebelarska letina obilna, pa je primerno zapolniti zaloge za slabše čase – nihanja so neizbežna, podnebnim

Pro et contra

Meda Polna Skleda
21.11.2017 19:31 (Nov 21, 2017)

Pro et contra - za in proti. Različni smo ljudje, različni smo tudi čebelarji. Enim paše biti bolj zase, drugi se najdejo v različnih organiziranostih. Veliko čebelarjev je včlanjenih v eno ali več obstoječih združenj, društev in zvez na področju čebelarstva. Pri tem ne razmišljajo, kaj naj pričakujejo in kaj v resnici dobijo od čebelarskih asociacij. Pripomorejo kolikor morejo in ne kolikor morajo, zadovoljni so z dosežki, ki jih znajo tudi kritično ovrednotiti. Uspehi so pač vse, kar je več kot nič.

Nekateri čebelarji vsako leto znova cincajo in oznanjajo: še to leto in potem res ne več. In čebelarji, ki poslušajo, modro kimajo, češ, jaz tudi. In potem pretehta odločitev največkrat tako, da vzamejo komplet (društvena članarina, ker brez nje ni zveznega članstva, zvezna članarina, ker je v tej vštet Slovenski čebelar, končno pa še zdravstveno varstvo čebel – obveščanje, izobraževanje, čeprav se slednje ne pogojuje z obvezo včlanitve kamor koli).

Ne glede na dobre ali slabe pla

Biti - ne biti?

Meda Polna Skleda
21.11.2017 06:23 (Nov 21, 2017)

Biti član ali ne biti član zveze društev je večno vprašanje in odgovor nanj ni preprost. Vprašanje in odgovor se prepletata prav od formiranja prvih čebelarskih društev in to je že dolgo, saj ima slovensko čebelarstvo zelo dolgo in bogato tradicijo. In prav tradicija je kvaliteten fundament za obešanje nanjo mnogih političnih kvantitet v smislu delitve dela: eni delajo in sejejo, drugi govorijo in žanjejo.

V Sloveniji pomeni čebelarstvo duhovno gibanje in kulturo slovenskega naroda, oboje pa odseva na vseh področjih 'slovenstva' – od gospodarstva do literature, od intenzivnega povezovanja v čebelarska društva do likovne umetnosti, od preproste ekologije do zapletene politike. Kot smo ljudje različni po zavzetosti in sposobnosti, tako so tudi slovenska čebelarstva od majhnih ljubiteljskih, kjer čebelarji sledijo osebnim duhovnim in samooskrbnim potrebam (in hkrati pokrivajo še širši družbeni oz. javni interes z brezplačnim opraševalskim servisom), do velikih čebelarstev, ki morda neh

Čmrlji, zakaj že?

Meda Polna Skleda
28.04.2017 11:38 (Apr 28, 2017)

Zaradi opraševanja, zaradi najpomembnejše naloge preživetja! Tako preprosto je to. Čmrlji se namreč prehranjujejo podobno kot čebele in pri tem oprašujejo, ker pa imajo daljši rilček za srkanje sladke medičine kot ga imajo čebele, so pomembni opraševalci tistih cvetočih rastlin, katerih cvetovi imajo dolge vratove. Narava je že davno pred človeško dobo temeljito razmislila in si biodiverzitetno omislila mnoge vrste opraševanja, mnoge t.i. divje opraševalce in tudi medonosne čebele ob čebelah samotarkah. Človek lahko ob vseh naravnih čudežih in obiljih le piskrček pristavi! Po pameti seveda, da bodo še naši otroci in vnuki lahko doživljali podobno ponudbo iz pogrnjene mize mame Narave.

Pri nas živi na posameznih področjih povprečno deset ali več vrst pravih čmrljev Bombus, ki sami izgradijo svoja gnezda in še nekaj vrst zajedavskih vrst čmrljev Psithyrus, ki vdirajo v gnezda pravih čmrljev in jih ropajo. Po različnih ocenah raziskovalcev slovenskih čmrljev živi v Sloveniji verjetno

Pred akacijo in po njej

Meda Polna Skleda
20.04.2017 08:14 (Apr 20, 2017)

Izrednega pomena za čebelarstvo je znano medovito drevo iz toplejših podnebij, navadna robinija ali neprava akacija – Robinia pseudoacacia, pri nas pogosto imenovana akacija ali trnovo drevo (v nadaljevanju: akacija), v naših krajih še vedno neavtohtona in več ali manj invazivna, saj je v osvajanju ozemlja učinkovitejša od avtohtonega rastlinja. Podnebje se pač spreminja, z njim pa seveda neizogibno tudi rastlinstvo, boj za obstanek je neizprosen in v igri ostanejo najmočnejši. Vsak izpraznjen prostor v naravi je nemudoma zapolnjen s prišleki, pa naj bo to rastlinska ali živalska vrsta ali človek.

V Evropo je po vsej verjetnosti prišla že pred dobrimi štiristo leti iz Virginije, od koder jo je prinesel Jean Robin, vrtnar Henrika IV. in Ludvika XIII. Iz Pariza se je razselila po Evropi, v naše kraje je dospela verjetno pred dobrimi dvesto leti. Ime je dobila po priimku vrtnarja, ki jo je vselil na naš kontinent.

V Sloveniji akacija sicer ob ugodnih pogojih dobro uspeva do nadmorsk

Oglasi

v kolikor želite opraviti ultrazvok vratnih žil, si lahko le-te pregledate pri podjetju ultralab. strokovno usposobljen kader in sodobna tehnologija so njihovi prednosti. več: https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-vratnih-zil

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

polaganje tlakovcev je vsekakor bolj zahtevno opravilo, kot pa izgleda. da bodo tlakovci dolgo obstojni je potrebna dobra predprava, preden se položijo. več informacij: https://www.libelagroup.si/kaj-delamo/polaganje-tlakovcev/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vse več ljudi se odloča, da v svoj dom opremljajo moderne kuhinje. te so minimalistične , ravnih linij in elegantne. več o samih modernih kuhinjah najdete na naslednji povezavi: https://www.kuhnca.si/kuhinje/moderne-kuhinje

Kategorija: Pohištvo

Cena: Pokličite za ceno

vas  zanima nakup kolesa in ne veste na kaj točno morate biti pozorni? potem si lahko več preberete v samem članku za nakup gorskega kolesa - https://www.aktivni.si/ostali-sporti/kolesarstvo/nakup-gorskega-kolesa/

Kategorija: Kolesa

Cena: Pokličite za ceno

https://www.youtube.com/watch?v=eircki2p7oq   drustvo.paviljon@gmail.com

Kategorija: Vrtni program

Cena: 30 €

https://www.youtube.com/watch?v=eircki2p7oq   drustvo.paviljon@gmail.com

Kategorija: Vrtni program

Cena: 30 €

v okviru društva tolmun prirejamo redne vadbe, občasne delavnice in dogovorjene vadbe, izobraževanja: qigong, tai chi, energijskih vadb, tematik osebnostne rasti. aktualni programi so objvljeni na: http://taichi-sola.si prijave in vprašanja sprejemamo na: info@taichi-sola.si   te. 041-430 650 igor gregorc

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

nudim kvalitetno in strokovno poučevanje violine v ljubljani za različne nivoje znanja ter starosti!. način dela se prilagodi glede na vaše želje ter (morebitno) predznanje. prav tako lahko po želji pomagam tudi pri učenju teorije glasbe. pogoj je lasten inštrument, notni material priskrbim jaz. sem akademsko izobražena violinistka z več leti izkušenj v poučevanju. učne ure lahko po dogovoru potekajo tudi na vašem domu. za več informacij me konaktirajte na naveden e-mail.   <p rgb(102,="" 102,="" 102);="" font-family:="" "lucida="" sans="" unicode";="" font-size:="" 13px;="" text-align:="" justify;"=""> instrukcijevioline@yahoo.com

Kategorija: Inštrukcije - Umetnost

Cena: Pokličite za ceno

pozdravljeni! nudim kvalitetno in strokovno poučevanje violine v ljubljani za različne nivoje znanja ter starosti!. način dela se prilagodi glede na vaše želje ter (morebitno) predznanje. prav tako lahko po želji pomagam tudi pri učenju teorije glasbe. pogoj je lasten inštrument, notni material priskrbim jaz. sem akademsko izobražena violinistka z več leti izkušenj v poučevanju. učne ure lahko po dogovoru potekajo tudi na vašem domu. za več informacij me konaktirajte na naveden e-mail. instrukcijevioline@yahoo.com

Kategorija: Inštrukcije - Umetnost

Cena: Pokličite za ceno

<span rgb(51,="" 51,="" 51);="" font-family:="" arial,="" verdana,="" 'bitstream="" vera="" sans',="" 'lucida="" sans="" unicode',="" grande';="" font-size:="" 14px;="" line-height:="" 16px;"="">več informacij na: <a data-cke-saved-href="mailto:instrukcijevioline@yahoo.com" href="mailto:instrukcijevioline@yahoo.com" rel="nofollow" 0px;="" padding:="" border:="" font-family:="" arial,="" verdana,="" 'bitstream="" vera="" sans',="" 'lucida="" sans="" unicode',="" grande';="" font-size:="" 14px;="" line-height:="" 16px;="" vertical-align:="" baseline;="" color:="" rgb(153,="" 0,="" 0);="" text-decoration:="" none;"="" target="_blank">instrukcijevioline@yahoo.com

Kategorija: Glasba in film

Cena: 15 €

  <body id="cke_pastebin" absolute; top: 12px; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden; left: -1000px;"> buyitexpltd@hotmail.com     e-mail: buyitexpltd@hotmail.com     e-mail: buyitexpltd@hotmail.com     e-mail:  email : buyitexpressltd@gmail.com       whatsapp: +447451221931  ,     pozivi i whatsapp: +27642105648  ,       apple iphone x 64gb za 400 eur , apple iphone x  256gb za 450 eur, apple iphone 8 64gb - 300 eur , apple iphone 8 plus 64gb - 320 euro ,samsung galaxy s9 64gb - €320 , samsung galaxy s9 plus 64gb - €330     mi smo trgovci mobilnim telefonima. imamo skladište u velika britanija i južnoj africi . . naši mobilni telefoni su novi, dolazi s punim priborom, 100% originalan, otključan u cijeloj mreži i 2 godine jamstva.   mi isporučujemo u sve zemlje putem fedex i dhl kuririma, a isporuka je besplatna svim našim klijentima   dajemo 10% popusta za red 2 ili više jedinica       zainteresirani kupac bi nas trebao obratiti na sljedeće:       email : buyitexpressltd@gmail.com       whatsapp chat: +447451221931  (kontaktirajte nas putem whatsapp-a samo na ovom broju)     pozivi i whatsapp: +27642105648       apple iphone x 64gb === 400 eur ,   apple iphone x 256gb === 450 eur ,     apple iphone 8 64gb ===  300 eur ,   apple iphone 8 256gb === 320 eur ,   apple iphone 8 plus 64gb ==== 320 eur ,   apple iphone 8 plus 256gb ==== 340 eur ,     apple iphone 7 32gb ==== 220 eur ,   apple iphone 7 128gb ====  240 eur ,   apple iphone 7 256gb ====  260 eur ,     apple iphone 7 plus 32gb ==== 240 eur ,   apple iphone 7 plus 128gb ====  260 eur ,   apple iphone 7 plus 256gb ==== 280 eur ,     apple iphone 6s  16gb ====  160 euro,     apple iphone 6s  32gb ==== 180 euro,     apple iphone 6s  64gb ==== 200 euro,     apple iphone 6s 128gb ==== 220 euro,     apple iphone 6s plus 16gb ==== 170 euro,   apple iphone 6s plus 32gb ==== 190 euro,   apple iphone 6s plus 64gb ==== 210 euro,   apple iphone 6s plus 128gb ==== 220 euro,         apple 9.7 inch ipad pro 32gb wi-fi + cellular ==== 220 eur ,   apple 9.7 inch ipad pro 128gb wi-fi + cellular ==== 240 eur ,   apple 9.7 inch ipad pro 256gb wi-fi + cellular ==== 270 eur ,     apple 12.9 inch ipad pro 32gb wi-fi + cellular  ==== 230 eur ,   apple 12.9 inch ipad pro 128gb wi-fi + cellular ==== 250 eur ,   apple 12.9 inch ipad pro 256gb wi-fi + cellular ==== 280 eur ,       samsung galaxy s9 64gb + gear vr ==== 320eur ,   samsung galaxy s9 128gb + gear vr ==== 340 eur ,   samsung galaxy s9 256gb + gear vr ==== 360 eur ,       samsung galaxy s9 plus 64gb + gear vr ====  330 eur ,   samsung galaxy s9 plus 128gb + gear vr ==== 350 eur ,   samsung galaxy s9 plus 256 gb + gear vr ==== 370 eur ,       samsung galaxy s8 64gb + gear vr ==== 250 eur ,   samsung galaxy s8 plus 64gb + gear vr ====  270 eur ,       samsung galaxy note 8 64gb ==== 260 eur ,   samsung galaxy note 8 128gb ====  280 eur ,   samsung galaxy note 8 256gb ==== 300 eur ,       samsung galaxy s7 edge 32gb + gear vr ====  220 eur ,   samsung galaxy s7 edge 64gb + gear vr ==== 240 euro ,   samsung galaxy s7 32 gb + gear vr ==== 200 eur ,     zainteresirani kupac treba da nas kontaktirate na sljedeće:         email : buyitexpressltd@gmail.com     whatsapp: +447451221931 (kontaktirajte nas putem whatsapp)     pozivi i whatsapp: +27642105648    

Kategorija: GSM telefoni

Cena: 300 €

  buyitexpltd@hotmail.com     e-mail: buyitexpltd@hotmail.com     e-mail: buyitexpltd@hotmail.com     e-mail: buyitexpltd@hotmail.com     e-mail: buyitexpltd@hotmail.com     e-mail: buyitexpltd@hotmail.com     e-mail: 

Kategorija: GSM telefoni

Cena: 220 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj