Meda Polna Skleda

Prijatelji (3)
Jaka Lumbar
Branko Gaber
Barbara Kolmanič
Spremljevalci (6)
Jaka Lumbar
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Rožice saditi - čebele krasti
Prihaja VarroMed, odhajajo varoje
PolyVar Yellow ali kako proti reinvazijam
So le požrešni in leni ljubimci!
Živeti s čebelo
Biti - ne biti?
Ni predaha za čebelarja, zdaj še posebej ne - zaradi varoj
Malo čebeljega strupa, prosim
Ni kar vsaka ajda dobra
V medu je med
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afera
( 1 )
ajda
( 3 )
akacija
( 1 )
astre
( 1 )
Barve
( 1 )
basen
( 1 )
čebela
( 1 )
čebele
( 17 )
človek
( 1 )
čmrlji
( 1 )
ČZS
( 2 )
delo
( 1 )
dren
( 1 )
drnulje
( 1 )
haiku
( 2 )
hoja
( 1 )
Hrana
( 7 )
ingver
( 1 )
KULTURA
( 1 )
lisica
( 1 )
matica
( 2 )
med
( 15 )
Medex
( 1 )
medved
( 1 )
mentor
( 1 )
MOL
( 1 )
nadzor
( 2 )
nagon
( 1 )
nasmeh
( 1 )
ničla
( 1 )
okolje
( 3 )
paša
( 1 )
pomlad
( 1 )
pozeba
( 1 )
recept
( 4 )
ropanje
( 1 )
štor
( 1 )
tatovi
( 3 )
tatvine
( 1 )
toplota
( 1 )
trot
( 1 )
varoje
( 4 )
varoza
( 4 )
vedenje
( 1 )
voda
( 1 )
vosek
( 2 )
Vrt
( 1 )
vzreja
( 1 )
Zadruga
( 1 )
zajtrk
( 1 )
zdravje
( 3 )
železo
( 1 )
zveza
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
December 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Rožice saditi - čebele krasti

Meda Polna Skleda
03.12.2018 19:35 (Dec 03, 2018)

V starih vražah je dostikrat mogoče najti poleg čistih plev tudi zrno zdrave kmečke ali zdrave čebelarske pameti potem, ko ločimo zdravo zrno od plev. Ena takih vraž, prepričanj ali verovanj je tista, da naj bi čebelar začetnik prišel do svojih prvih čebel tudi na dokaj – za dobro čebelarsko prakso – nenavaden tatinski način.

Povezana slika

Razen če vzamemo, da je krasti kul. V tistih in poznejših časih, ko so se rojevale take vrste vraž, so otroci deklamirali: lažeš, kradeš, bolhe ješ, v šolo hodiš, nič ne veš! Od takrat do danes lahko ugotovimo, da je tatvina enkrat prav, drugič narobe, vedno pa gre za opletajočo čebelarsko moralo.

Veljalo je namreč takole: eno čebeljo družino ali roj naj bi čebelarju začetniku kdo podaril, drugo naj bi ukradel in tretjo bi moral kot brezdomko najti.

Če poskušamo razmišljati pozitivno o vseh treh brezplačnih pridobitvah, če vzamemo, da so bila nekoč darila res darila, potem ko vso stvar premotrimo in ocenimo iz vidika, ki zagotavlja začetniku posest kar najbo

Med in železo

Meda Polna Skleda
26.11.2018 07:42 (Nov 26, 2018)

Med je popolnoma naraven proizvod čebel. Čebele ne nabirajo medu v naravi, ampak zgolj naravne surovine iz narave – medičino in/ali mano – in jih predelajo v med šele znotraj čebeljega panja, v sodelovanju tako rekoč vseh čebel v panju. Med je osnovna hrana tako za čebele in nadvse koristna tudi ljudem, ko nekaj v telesu ne deluje več tako, kot bi bilo prav, tako pridemo do apiterapije (uporaba oz. konzumiranje čebeljih pridelkov).

Kako zelo smo si podobni v življenjskih potrebah ljudje in čebele, najdemo potrditev v sestavinah medu. Med vsebuje zelo veliko sladkorjev (približno 80 odstotkov), nekaj vode (do 20 odstotkov) ter majhno količino encimov (diastaza, invertaza, katalaza, peroksidaza, lipaza), mineralnih snovi (kalij, kalcij, natrij, magnezij, železo, klor, fosfor, jod itd.), organske kisline, vitamine, beljakovine … V medu, ki prehransko pokriva vse potrebe čebel za življenje in delo v odrasli dobi, najdemo torej tudi železo. Sklepamo lahko, da čebele potrebujejo železo, s

Jesenska astra

Meda Polna Skleda
18.11.2018 14:57 (Nov 18, 2018)

Lat.: Aster dumosus, Astereae

Ljudska imena: zvezdice, jesenske zvezdice, jesenske marjetke, nebine, astre ...

Rezultat iskanja slik za jesenske astre slike

Obstaja več sto različnih vrst aster. Čeprav v sodobnem času večino novih vrst aster križajo v Ameriki, so to kljub vsemu cvetlice evroazijskega izvora. Njihovo ime izhaja iz stare grščine in pomeni »zvezda«.

Jesen na okrasnem vrtu je bila že v času naših babic povezana z astrami. Njihovi koški, združeni v cvetoče oblake najrazličnejših barv, preganjajo jesensko melanholijo. Botanično ime teh cvetic prihaja iz grške besede aster za zvezde, saj ljubki cvetki na ozadju rumenečih trav in listja grmovnic žarijo kot zvezdice.

Stari Grki so sploh imeli do aster skoraj mitični odnos. Cvetne liste aster so metali na ogenj v upanju, da jih bodo zaščitili pred kačami in pasjimi ugrizi. Astre se pojavljajo tudi v grški mitologiji. Ko je Zevs hotel s poplavami uničiti zemljo, je bila njegova hči Astraeja tako razburjenja, da je očeta prosila, naj jo spremeni v zvezdo. Oče ji je ug

Čebelji vosek, sestavni del čebelje družine

Meda Polna Skleda
17.11.2018 06:23 (Nov 17, 2018)

Material, energija in informacija so trije osnovni stebri, na katerih je zgrajeno življenje. Satje čebel je sestavni del čebelje družine, ker imajo številne lastnosti njegove zgradbe pomembno vlogo pri usmerjanju snovi, energije in informacij v čebeljem panju. Kot okolje, ki so ga zgradile čebele, se je v evoluciji razvijalo tako kot organi ali značaj čebel.

Dolgo obdobje, ki ga čebele preživijo na satju, daje neskončno možnosti za sodelovanje, medsebojno vplivanje med posameznimi čebelami, skupinami čebel in satom, ki tako skupaj s čebeljo družino tvorita superorganizem. Tudi pašne čebele, ki letajo ven iz panja na pašo, po hrano, preživijo večino svojega časa na satju (90 %). Tako kot je zgodovina oz. evolucija oblikovala živčni sistem čebel, tako je oblikovala tudi gnezdo s satjem kot del povezane celote.

Čebele same proizvajajo material za satje s pomočjo osem skupin žlez, ki so parno nameščene na trebušni strani zadnjih štirih členov zadka. Čebele, ko so stare med 12 in 18 d

Šipek in med v slovenski prehrani

Meda Polna Skleda
16.11.2018 07:55 (Nov 16, 2018)

Priprava šipkovega vina je na vso moč enostavna, zelo preprosto ga lahko pripravimo za domačo rabo, stranski produkt pa pride tako rekoč kar sam od sebe, šipkov kis. Sredi novembra, po prvih slanah, pa je ravno pravi čas, da se po spravilu drugih pridelkov z njiv, vrtov in sadnega drevja lotimo še šipka. Najprej ga seveda naberemo in se v duhu že pred nabiranjem pripravimo na neštete praske šipkovih grmov. Praske se odlično zazdravijo kar z medom, ki ga imajo te dni čebelarji še dovolj na zalogi.

Postopek za šipkovo vino:

Zrele, vendar še dovolj trde plodove zarežemo od muhe do peclja, vendar jih ne prerežemo čisto do kraja. Peclje in muhe odstranimo proč. Očiščen in prebran šipek stehtamo – za vsak kilogram šipka pripravimo še kilogram sladkorja in 3 – 4 litre prekuhane vode. V še topli vodi raztopimo sladkor. Sladkor v vinu reguliramo s količino dodane vode, s 3 litri dodane vode bo vino slajše in močnejše, s 4 litri vode pa bo nekoliko bolj suho (kislo), a še vedno bolj sladke

ŠIPEK, Rosa canina

Meda Polna Skleda
15.11.2018 18:05 (Nov 15, 2018)

Ljudska poimenovanja: navadni šipek, divja roža (praoče vrtnic), srblivka (zaradi okusa nezrelega šipka v ustih), trnovlja (trnavost), pasja roža, galtroža, gošavka, šipevje, babji zob, bavec, goščavka, pasja gartroža …

Rezultat iskanja slik za šipek slike

Šipek je od nekdaj cenjen v gospodinjstvu in zdravilstvu, je simbol zdravja, plodnosti in večnega življenja, iskani so njegov sok, olje in semena Po slovenskenski zdravilski zakonodaji spadaja v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Šipek se v prehrani ljudi smatra za sadje in je ena redkih rastlin, ki nas s svojimi plodovi razveseljuje tudi pozno jeseni in pozimi. Po ljudski pripovedi ne obstaja od nekdaj, ampak je nastal, ko sta Marija in Jožef z Jezuščkom bežala v Egipt. Zasledovalci so jima bili že tik za petami, zato sta se bila primorana skriti v trnovo grmovje. Trni so Jezuščka zbodli v ročico in iz kaplje krvi je zrasel šipek.

Šipek je pomemben za čebelje paše, skupaj z drugimi grmovnicami: lesko, krhliko, češminom, drenom, medvedovo h

Od surovine do povsem naravnega pridelka

Meda Polna Skleda
02.11.2018 15:56 (Nov 02, 2018)

Med je mogoče kupiti, vendar ga je bilo treba prej pridelati. To naredijo čebele. Čebelar je pravzaprav le posrednik med čebeljim panjem in kuhinjsko špajzo. Zapisi o medu so vedno povezani z zdravjem, blagostanjem, plodnostjo, z obiljem in še enkrat z zdravjem.

Surovino za med ali medičino, to je nektar in mano, čebele od nekdaj nabirajo na rastlinah. Nektar izvira iz cvetov ali drugih izločkov živih rastlinskih delov, mana pa je izloček žuželk, ki živijo na različnih delih rastlin.

         Rezultat iskanja slik za čebele na paši slike

Kar se tiče same proizvodnje medu potem, ko čebela prinese medičino v panj, gre za predelavo obnovljivega naravnega vira. Čebelam ni potrebno zato priglasiti dopolnilne dejavnosti, kot bi morali ljudje, da bi bilo vse po reglcih. Medičino prevzamejo hišne, t.i. panjske čebele. Panjske in pašne čebele dodajajo medičini izločke nekaterih svojih žlez, encime, ki povzročijo pretvorbo sladkorjev – predvsem saharoze – in drugih ogljikovih hidratov v glukozo, fruktozo in druge enostavne sladkorje. Dod

Slovenska hrana raste na slovenskih tleh

Meda Polna Skleda
30.10.2018 17:48 (Oct 30, 2018)

Letošnja rdeča nit Dneva slovenske hrane se tesno navezuje na pomen kakovosti tal za pridelavo zdrave in varne hrane. Vsaj še toliko časa bodo tla izrednega pomena, dokler ne bomo pridelovali hrano izključno kot hidroponiko (v oz. na vodi, če je še bo na razpolago dovolj in bo dovolj zdrava) ali gradili kmetije kot nebotičnike do konca neba (o čemer že pospešeno razmišljajo v svetu, tudi v izogib pretirane rabe pesticidov in podobnih strupov).

Tretji petek v novembru, letos 16. novembra, bomo sedmič obeleževali dan slovenske hrane, ki ga je vlada razglasila leta 2012. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (letos že osmi po vrsti), ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Pred tem so čebelarji furali medeni zajtrk kot promocijo za slovenski med, in ko je postal politično zanimiv, je rasel in rasel in prerasel čebelarska prizadevanja.

         Fotografija osebe Bees, Life & Harmony.

Na prvo žogo čebelarstvo ni tesno povezano z zdravimi tlemi za pridelavo varne

Ko te useka vreme!

Meda Polna Skleda
28.10.2018 07:05 (Oct 28, 2018)

Pred dežjem mnogi ljudje tožijo, da jih napada revmatizem, da jih boli glava, da se ojača simptomatika kroničnih bolezni, pa naj bo fizičnih ali psihičnih. Da so nemirni, razburljivi, nerazpoloženi ipd. poročajo o svojih bližnjih drugi ljudje, ki so z njimi več v stikih. Vse te težave so v veliki meri v zvezi s spremembami zračnega pritiska. V resnici že te malenkostne spremembe zračnega pritiska, ki so običajen vremenski pojav, delujejo na nekatere ljudi. Pri nastanku težav sodelujejo seveda še drugi vplivi iz ozračja: sprememba toplote, vlage, električne napetosti. Občutljivi pa so zlasti taki ljudje, ki so jih oslabili kakšni škodljivi dejavniki, recimo bolezenske klice ali njihovi strupi, prehlad in bolezni, ki so po prehladu oz. virozi nastale.

Rezultat iskanja slik za sprememba razpoloženja slike

Večje spremembe zračnega pritiska imajo seveda na vsakega človeka vpliv. Pri hoji v hribe prične marsikdo na lepem bruhati. Iz nosi mu teče kri, diha kratko in hitro in je močno utrujen. To so posledice zračnega pritiska, ki se pokažejo pr

Solidarnost po zgledih iz narave: papeževa sveča, Verbascum densiflorum

Meda Polna Skleda
04.10.2018 11:15 (Oct 04, 2018)


tudi velecvetni lučnik imenovan, pa papeževa roža, papeževa luč, svečnik (steblo so prepojili s smolami in ga uporabili kot baklo), kostnik ali sklepnik (dobro dene pri bolečinah in vnetjih kosti in sklepov), devin (v Dravski dolini).

Če vzamemo papeževo svečo kot orodje ob razmišljanju o solidarnosti, naglo pridemo do tistega starega reka: ni dovolj človeka nahraniti, mu ponuditi lepo zapečeno ribo na krožniku, ampak je bolj prav učiti ga nenehno brez prestanka, kako bo ribo ulovil sam in si jo spekel. Solidarnost je pač mnogo več kot dobrodelnost, dobrodelnost fila ego posameznika, solidarnost naredi življenje lepo vsem od kraja.

Papeževa sveča je zdravilna rastlina, je tudi medovita rastlina. Ob razglasitvi letošnjega prvega svetovnega dneva čebel (zaradi njihove ogroženosti in pomembnosti v prehranski verigi vseh živih bitij, ki delijo isti prostor skupaj z njimi) je pridelava cvetov papeževe sveče za čaj način zagotavljanja hrane ter vsestranske skrbi zase in za čebele.

V zlo

Lučnikov sirup

Meda Polna Skleda
30.09.2018 17:57 (Sep 30, 2018)

Rezultat iskanja slik za lučnik slike

Papeževa sveča je skoraj do 2 m visoka medovita rastlina in prav zato fascinantna. Cvetovi so čebelam prijazna paša, zdravilna pa je celotna rastlina.

Cvetovi dajejo zdravilno medičino, zato je zdravilen tudi med, za katerega najdejo čebele surovino na papaževi sveči. Najdemo jo v naravi in tudi posamično solitarno v vrtovih.

Papeževa sveča cveti že od julija in septembra ali v prvih oktobrskih dnevih je še mogoče ob zgodnjih dopoldnevih nabrati sveže cvetove in iz njih pripraviti zdravilni sirup.

Nabrane cvetove razprostremo na čistem papirju oz. papirnatih brisačah in počakamo, da iz cvetov prilezejo na plano različne žuželke.

Nato cvetove zlagamo v večji stekleni kozarec po plasteh, vsaka plast je lahko visoka do 5 cm. Na vsako plast cvetov nasipljemo plast sladkorja, tudi zadnjo plast cvetov prekrijemo s plastjo sladkorja. Kozarec mora biti napolnjen prav do vrha.

Nato kozarec s cvetovi papeževe sveče in sladkorjem prekrijemo s tanko bombažno krpo in ga postavimo na sonce,

Kako so zatirali varoje

Meda Polna Skleda
19.09.2018 17:25 (Sep 19, 2018)

oz. prekinitev zaleganja in zdravljenje varoze po novem/starem.

Ob pojavu varoj pri nas so čebelarji 'zdravili' čebelje družine predvsem z dimljenjem z agresivnimi 'zdravili', poskušali pa so tudi s takrat še neregistriranimi učinkovinami, recimo z eteričnimi olji (timolom), kislinami (mravljično, oksalno) ali s tobakovimi listi. V bistvu zdravljenje varoze ni prav nič napredovalo v štiridesetih letih, kolikor jih je do sedaj imela na voljo farmacija, vsaj v Sloveniji. Tako kot v začetku je tudi zdaj v ospredju najočitneje ekonomski motiv, saj je od uspešnega zatiranja varoj in zdravstvenega stanja čebel v veliki meri odvisen tudi ekonomski položaj večjih čebelarjev. Tudi postopanja proti varozi se danes ne razlikujejo od začetkov pojava varoj, gre zgolj za preprečitev škode v čebelarstvu, doseganje še znosne ravni prisotnosti varoj v panjih in medlo predvladajoče iskanje novih učinkovitih sredstev za zatiranje parazita.

V obupu so že v osemdesetih letih na čebelarskih simpozijih izp

Zavarovalništvo v čebelarstvu

Meda Polna Skleda
13.07.2018 15:15 (Jul 13, 2018)

Pred mnogimi desetletji, že v prvih letih po drugi svetovni vojni se je pri nas pojavila močna potreba po zavarovanju čebel. Takratne čebelarske organizacije so zahtevale od Državnega zavarovalnega zavoda, da med panoge zavarovanja uvrsti tudi zavarovanje čebel proti poginu ali nasilnemu uničenju. Očitno so se morali čebelarji tudi v povojnih letih spoprijemati s podobnimi problemi, kot se moramo danes.

Takrat so z zavarovanjem pričeli v Sloveniji, zavarovanje pa je bilo zastavljeno kot poskusno. Sprejet je bil pravilnik in tako so že v začetku leta 1950 (!) v to zavarovalno skupnost vstopili prvi čebelarji. Postopoma je zavarovanje čebel dobilo pravo obliko in z njim so nadaljevali v naslednjih letih. Samo mimogrede naj bo omenjeno, da je zavarovanje čebel po premiji presegalo zavarovanje drobnice in že takrat se je jemalo zavarovanje čebel kot stvar čebelarjev samih.

V letu 1950 je bilo zavarovanih 4.642 čebeljih družin, l. 1951 že še enkrat toliko, 9.509 čebeljih družin, l. 1

Matematika

Meda Polna Skleda
13.07.2018 13:54 (Jul 13, 2018)

Princip ničle je mogoče na prvo žogo jemati dokaj enostavno, v resnici pa je ta koncept kar precej kompleksen. Tisti znanstveniki in raziskovalci, ki ničlo proučujejo, razlagajo, da 'ničlin princip' doumevamo v več fazah.

Najprej je treba razumeti odsotnost ničle, v pomenu, da ni ničesar.

Druga faza je razumevanje ničle v primerjavi s tistim, kar ni ničla.

Tretja faza je ničla v številčni formi, ko štejemo nazaj od 5, po številki 1 se nahaja ničla.

Četrta, zadnja faza je grafična predstavitev ničle in ... šele s to fazo je mogoča uporaba v matematiki.

Ljudje nismo že od nekdaj razumeli ničle. Dokumentirano je dokazano, da je ničla prvič zabeležena v tretjem ali četrtem veku, vendar obstajajo tudi dokazi, ki nakazujejo na to, da so nekateri narodi dojemali ničlo še nekaj vekov prej.

Od vse množice živalskih vrst jih je le nekaj v raziskavah potrjeno razumelo koncept ničle prav do ničlinega bistva - nekaj primatov, afriški sivi papagaj in ... čebele!

Čebele so uspeš

Dodajanje, menjava – vsak čebelar po svoje in drugače

Meda Polna Skleda
19.06.2018 15:44 (Jun 19, 2018)

Zaradi spremenjenih okoljskih pogojev in vsled zatiranja varoze se stare čebelarske prakse spreminjajo. Matice je treba menjati kar je mogoče pogosto, vsako sezono vsaj na polovici čebeljih družin. Noben poseg v čebelarstvu ne povrne tako naglo vloženih sredstev, kot je vlaganje v mlade matice iz tistih rodov, ki so izkazali dobre gospodarske lastnosti.

Uporaba zrelih matičnikov je več ali manj preprost in poceni način pomlajevanja čebeljih družin. Najzahtevnejši del vzreje matic je vzreja do matičnika – odbira, priprava matičarja in rednika, cepljenje, zorenje …, od česar je v največji meri odvisna kvaliteta matice, je v primeru nakupa zrelih matičnikov prepuščena strokovnjaku. Čebelar nato poskrbi za dozorevanje, oploditev in dodajanje matic čebeljim družinam. Slednje sodi praviloma med rutinska opravila iz vsakdanje čebelarske prakse.

Idealne razmere za dozorevanje matic so pri temperaturi 34 °C in 70 – 80 % relativni vlagi. Med prevozom matičnikov je treba preprečiti tako ohlaja

Čebelje paše z vidika donosnosti

Meda Polna Skleda
15.06.2018 06:29 (Jun 15, 2018)

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je prav tako veliko razpravljalo o čebeljih pašah, o donosnosti paš kot pred tistim obdobjem in tako tudi danes. Nikoli ni za vse dovolj in prav in seveda imamo tudi čebelarji velike oči v svojih pričakovanjih. Tudi ugotovitve razprav so v bistvu bile pred pol stoletja enake: v čebelarstvu lahko samo izkoriščamo to, kar nam nudi narava sama in tako le zbiramo za človeka še kako dragoceno in poživljajočo hrano. Takrat se je povezovalo smotrno izrabo obstoječih pašnih virov s povečanjem 'narodnega dohodka po enoti površine', danes pač bolj z dovolj velikim zaslužkom posameznikov.

Vsekakor takrat, ko govorimo o gospodarnosti, ekonomičnem čebelarjenju, razmišljamo o donosnosti posamezne čebelje paše. Od povsem donosnih paš v Sloveniji lahko opredelimo le hojevo in listno mano. Tovrstne paše so izraziteje donosne le vsakih nekaj let. Čisti letni donos je razlika med seštevkom mesečnih donosov in izven pašne porabe. Iz podatkov opazovalnic za obdo

Rdeča mrtva kopriva, Lamium purpureum

Meda Polna Skleda
08.06.2018 19:03 (Jun 08, 2018)

Rdeča mrtva kopriva – zakladnica iz narave ali plevel? Zelo koristna je za človeka in za čebele ter druge koristne žuželke. Čebele jo še posebej močno ljubijo. Ta rastlina je zelo pomembna za vse ogrožene vrste prav zato, ker zacveti spomladi relativno zgodaj in cveti dolgo. Na zmerni kontinentalni klimi jo lahko gojijo celo pozimi in na ta način je mogoče preskrbeti čebelam na pomlad zanesljivo prehrano.

Kar je všeč čebelam, je praviloma všeč tudi človeku. V kombinacijah lahko predstavlja zanimivo in dinamično sceno v vrtu, ob čebelnjaku ali hiši. Prenaša tako močno senco kot vroče sonce, zato je primerna za domačo vzgojo. Lahko jo kombiniramo z enoletnicami ali večletnim cvetjem, v posodah ali na dvorišču na odprtem prostoru.

Ta rastlina uspeva na področjih Evrope in Azije, najdemo pa jo tudi širom Amerike, zato lahko trdimo, da gre za zelo razširjeno rastlinsko vrsto. Neštetokrat smo jo že srečali na svojih potih, pa se tega morda niti nismo zavedali, verjetno je nismo prepoznal

Melisa, panaceja

Meda Polna Skleda
24.05.2018 07:52 (May 24, 2018)

Druga ljudska imena za to rastlino so: aselnica, čebeloperka, črnica, maternjak, matičnik, medeni list, medenka, medenika, medovka, oselnica, osenika, rojevnica, srčno zelje, citronska melisa, limonasta meta ...

Melisa je trajnica z vonjem po limoni. Cveti od junija do avgusta, nabiramo jo od junija do julija. Melisa (Melissa officinalis) je njega dni veljala za panacejo, rastlino, ki zdravi vse bolezni. Zelo privlači čebele in krepi njihovo zdravje.

Čebelarji meliso že stoletja uporabljajo za privabljanje čebel; nove panje zdrgnejo z melisnimi listi, saj je eterično olje melise zelo podobno nasonovemu feromonu in na čebele zato enako učinkuje. Čebele se tako z več veselja vselijo v nov panj.

Melisa ima svoj izvor baje v zahodni Aziji, v Španijo pa so jo prinesli arabski zdravniki, ki so jo imenovali 'trava za srce', ker jača srce, mu daje moč in ga umirja.

Mnogi redovniki so meliso prenesli še v srednjo Evropo, ko so z njo zdravili več različnih bolezni.

Melisa je tudi ena najbo

Čebele kradejo, grdobe grde paglave, 4.

Meda Polna Skleda
23.03.2018 10:45 (Mar 23, 2018)

Poskušam razumeti, ker upam, da bi mi bilo potem lažje. Pa ne gre, tatove je zares težko razumeti, kaj šele tolerirati – odpuščati, pozabiti, sprejeti jih, da takšni preprosto so. Pri tatvini gre namreč za to, da se nekomu nekaj vzame, potem okradeni tistega nima več. Tat si prilasti nekaj, kar je imel v lasti nekdo drug. Komu tisto pomeni več, je lahko izredno diskutabilna tema. Nikoli namreč ne gre samo za vrednost.

Pa vendar, dajmo najprej nekaj o vrednosti, saj bo moral okradeni ohraniti tako zelo nepravično odvzeto premoženje nadomestiti, če bo želel ohraniti isti nivo svoje dejavnosti. Nadomestiti je težko iz bagatelne penzije, nemalokrat nemogoče. Če je ukradenih čebeljih panjev in ukradenih čebel preveč, škode ni več mogoče nadomestiti in se jo okvalificira za katastrofo.

Tat prihaja leto za letom, odnaša ponoči, naskrivaj. V preteklih dneh znova in škoda je iz leta v leto večja. Lahko sklepam, da bo čebelaril podnevi, ne ponoči, naskrivaj, kot je kradel. Vprašanje je, zakaj

PolyVar Yellow ali kako proti reinvazijam

Meda Polna Skleda
06.03.2018 16:04 (Mar 06, 2018)

Tudi letos bodo nadvse aktualne novice s področja zatiranja varoze, ki je zajedavska bolezen čebel in čebelje zalege, ki jo povzroča parazitska pršica Varroa destructor. Ženske pršice živijo na odraslih čebelah in se hranijo s hemolimfo, jajčeca pa izležejo v čebeljo zalego. Razvojne oblike pršice se hranijo s hemolimfo čebelje bube, tako so znaki bolezni vidni na zalegi in na odraslih čebelah.

Z naraščanjem števila pršic čebelja družina slabi in na koncu propade. V boju proti varozi je nujno nadzorovati čebelje družine in odvisno od zapažanj načrtovati zatiranje varoze z veterinarskimi proizvodi in izvajanjem apitehničnih ukrepov. Velikega pomena je dobro poznavanje obnašanja čebel, vzreje ter anatomskih in fizičnih lastnosti.

Varoje skupaj z virusi ostajajo glavni vzrok izgub čebeljih družin. Dolga sezona z močnimi čebeljimi družinami danes ne zagotavlja le visokih donosov medu in drugih čebeljih pridelkov, ampak tudi odlične pogoje za razmnoževanje varoj. Milejše zime in vsakolet

Oglasi

7466.) leto potopa mojstrovina in oporoka vizionarke - margaret atwood

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

6821.) tri miške klepetulje - mira voglar in helena giacomelli

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5717.) pompeji - robert harris

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 10.99 €

4616.) radiestezija - mirela mahne

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 15 €

4033.) kako si pridobiš prijatelje ? - dale garnegie

Kategorija: Družboslovje

Cena: 12.99 €

**note : contact us if you want the price and more details about the pioneer.we also offer you so much discount on the keyboard..the instruments are cheap.   package content below ===================== pioneer dj cdj-2000nxs2 high-resolution pro-dj multi-player (black) power cable audio cable lan cable disc force eject pin limited 1-year warranty   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(403) 618-3970

Kategorija: DJ oprema

Cena: 2000 €

7721.) šhimad bhagavatam  prvi spev drugi del

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

7704.) filozofija prostora in psihologija bivanja feng shui - špela kryžanowski

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 26.99 €

7356.)  shadowmancer - g.p. taylor, knjiga je v angleškem jeziku

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5636.) gospodar harry o naravi magičnega - dušan rutar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

4524.) tek vitki in zdravi s pravilnim treningom - jens bodemer

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 7.99 €

3442.) zgodovina slovenskega dramskega gledališča v mariboru do druge svetovne vojne - bruno hartman

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj