Članek
Mar svet drvi v spiralo smrti in svetovno vojno?
Objavljeno Feb 18, 2015

Piše se leto 2015. V čem je že začetek leta bolj nor od minulih let tega stoletja? Odgovor se glasi: “V številu osupljivih novic, ki kažejo, kako svet, korak za korakom stopa proti koncu zdajšnje ureditve sveta in koncu časov, kot smo jih poznali do sedaj.” Nič ni več tako kot je bilo.

Kje so še tisti časi, ko je človek še lahko zlahka pokrival vso pomembno dogajanje v svetu? Kje so časi, ko so ZDA hotele v vzhodni Evropi graditi protiraketne ščite, za katere so trdile, da so naperjeni zgolj zoper malopridne države kot sta Severna Koreja in Iran? Nekaj let pozneje lahko vidimo, zaradi koga so ga v resnici želeli postaviti, ko se je danes svet znašel v novi hladni vojni med zahodom in državami BRICS-a.

Bližnji vzhod

Nič več ni tako enostavno, kot je bilo včasih. Na Bližnjem vzhodu so se karte po arabski pomladi precej premešale in vse težje je slediti kaosu, ki se v zadnjem času širi po arabskem svetu. Vse težje je slediti, kdo je na čigavi strani in koga v resnici določene države podpirajo, financirajo in oborožujejo. Islamska država se širi kot rak od Iraka, Sirije, Libije, Sudana, Nigerije in ima cele množice podpornikov po celem svetu in še v vodstvu kupu drugih držav. Mnoge države njihovo podporo prikrivajo in se navzven proti njej borijo, a jo v resnici z orožjem, odkupovanjem nafte in denarjem podpirajo. V Sirijo se hodijo boriti skrajni islamisti zoper predsednika Assada, čigar država je bila ena najbolj strpnih do vseh verskih manjšin, ki živijo v državi. Beri dalje