Članek
Atlasov skomig: Filmska trilogija za oboževalce Ayn Rand
Objavljeno May 13, 2015

Atlasov skomig, najpomembnejše delo rusko-ameriške pisateljice in filozofinje Ayn Rand, je več kot pol stoletja po izidu knjige dočakalo filmsko različico. Pravzaprav kar tri – zajetna knjiga z več kot tisoč stranmi je postala trilogija. Pot s strani na platna je bila dolga, naporna in dvomljivo uspešna.

V letu 2016 je energetska kriza ohromila svetovno gospodarstvo in tudi ekonomijo ZDA. Zaradi visokih cen goriva so železnice znova postale poglavitna možnost transporta čez Ameriko, energična in drzna Dagny Tagggart vodi največjo železniško družbo v ZDA, ki se z muko trudi ne samo podjetje, ampak vso ameriško družbo obdržati na površju. Sile kolektivizma neusmiljeno tolčejo po Dagny in njej podobnih vizionarskih poslovnežih, zavistni in izjemnim ljudem nenaklonjeni politiki in lobisti rušijo njene načrte in podjetja njenih partnerjev, Amerika in z njo svet toneta v povprečnost. Hkrati ljudje, ki bi lahko svet povlekli iz greznice lažne enakosti, izginjajo. Velikani industrije, genialni znanstveniki, umetniki, nadpovprečni ljudje velikih darov dan za dnem zapuščajo družbo, odhajajo neznano kam, edina sled za njimi pa je vprašanje brez pravega odgovora: Kdo je John Galt?

Nezanimanje studiev

Atlasov skomig je ena najvplivnejših knjig 20. stoletja, ki v 21. stoletju z novo generacijo oboževalcev med politiki in gospodarstveniki postaja morda še vplivnejša. V zadnjih letih po izbruhu svetovne gospodarske krize se je njena priljubljenost še povečala, knjigo so prodajala bolje kot kdaj prej. Kar presenetljivo je, da po tako znani literarni predlogi posneta filmska trilogija ni bolj odmevala in bila bolj uspešna.

Preberite dalje...