Članek
"Svetovi v kapljicah" - makrofotografije Andreje P. Jezernik
Objavljeno May 07, 2018

Piran-petek, 4.5.2018

Moja strast do fotografije je dolgo spala – potem pa me je makrofotografija poiskala kar sama, ko sem začela fotografirati nakit in ostale okrasne izdelke, ki jih izdelujem, kadar ne lektoriram ali urejam knjig. Všeč mi je bilo, da so se na fotografiji videle tudi tekstura in podrobnosti, ki jih zlahka spregledaš, če neki predmet opazuješ od daleč. Nato je bilo treba samo še zamenjati predmet opazovanja in od takrat me na jutranjih sprehodih vedno spremlja tudi aparat, s katerim lahko zabeležim majhne lepote, ki jih v obilju skriva okolica, kjer živim.

Serija fotografij Svetovi v kapljicah je nastajala v jutrih, ko je bila trava polna rose, pa tudi v tistih po dežju, ko kapljic prav tako ni manjkalo. Navdušilo me je, kaj vse lahko v sebi skrivajo tako drobne kroglice vode, če se le skloniš dovolj nizko in se vanje ozreš s prave strani.

Tako je svoje fotografsko ustvarjanje predstavila avtorica razstave "Svetovi v kapljicah" Andreja P. Jezernik. Svoje fotografije je že predstavila na razstavah v Caffe Galeriji Piran in na prireditvi "Fotomonat Oktober" Judenburg, Avstrija leta 2017. V  Knjižnica Vojnik, je lani decembra razstavljala svoje slike in nakit na temo "Črtokljunke", ki so se letos  predstavile še na razstavi v Knjižnici Šentjur. Več o njenih aktivnostih najlaže najdete z vpisom Andreja P. Jezernik v iskalnik Google ali si pogledate naslednje spletne strani: Besediščnica, Sofikleja, Etsy, FB...

V Mestni Knjižnici Piran so razstavo makrofotografij Andreje P. Jezernik napovedali z objavo naslednjega teksta:

SVETOVI V KAPLJICAH ANDREJE P. JEZERNIK

Vabljeni na otvoritev razstave Andreje P. Jezernik Svetovi v kapljicah v petek 4.5. ob 17. uri v piransko knjižnico. Serija fotografij je nastajala v jutrih, ko je bila trava polna rose, pa tudi v tistih po dežju, ko kapljic prav tako ni manjkalo. Avtorico fotografij, sicer tudi uveljavljeno pisateljico, je navdušilo, kaj vse lahko v sebi skrivajo tako drobne kroglice vode, če se le skloniš dovolj nizko in se vanje ozreš s prave strani.

Na otvoritvi razstave se je zbrala zanimiva druščina sorodnikov, prijateljev in znancev. Iz Celja sta prišli unikatna oblikovalka  Mihela Jezernik, Andrejina mati in sestra Katja Jezernik, vodja marketinga Simer plus d.o.o.Tomaž Koren iz Celja, je bil v spremstvu prijateljice Ane.  Tilen Genov, predsednik društva MORIGENOS Piran, je prišel na otvoritev v spremstvu Ane Hace, koordinatorice odnosov z javnostmi in raziskovalke na Slovenskem projektu za delfine, Jana Lesjaka,koordinatorja kopenskega opazovanja in raziskovalca na Slovenskem projektu za delfine in dveh morskih biologov iz Anglije, Morska biologa Terry Dawson in Alec Burslem sodelujeta z društvom Morigenos in bosta nekaj dni preživela v Piranu. Iz avstrijskega Judenburga je v spremstvu še treh prijateljev prišel Wolfgang Toperczer.  Podpredsednica društva Georgios Piran Sandra M. Loboda, je na otvoritev prišla v spremstvu članov MePZ Georgios. Med obiskovalci sta bila tudi znana bivša RTV-jevca, novinar  Branko Maksimovič in snemalec ter fotograf Ubald Trnkoczy. Fotografinja in novinarka Nataša Fajon.je poskrbela za fotografije in zapis o otvoritvi razstave. Otvoritev razstave je potekala nekoliko drugače od običajnih. Prisotni so si razstavo z ulice ogledali v spremstvu avtorice makrofotografij, potem pa ob kozarcu malvazije in refoška poiskusili še posebej za to priliko pečen kruh z ocvirki in kruh z orehi in gorgonzolo, ki ju je pripravila Zora Mužinič.

Foto: Nataša Fajon

Branko Maksimovič - 4 May at 20:44 PODOBE V KAPLJICAH - V vedno privlačnih izložbenih oknih Mestne knjižnice Piran je od danes na ogled niz fotografij, ki jih je avtorica Andreja P. Jezernik naslovila Svet v kapljicah.
"Nastajale so v jutrih, ko je bila trava polna rose, pa tudi v tistih po dežju, ko kapljic prav tako ni manjkalo," je pojasnila v spremnem besedilu. "Navdušilo me je, kaj vse lahko v sebi skrivajo tako drobne krogljice vode, če se le skloniš dovolj nizko in se vanje ozreš s prave strani."
Gre za tako imenovano makrofotografijo, torej za skrajno bližnje posnetke. In skoraj neverjetno je, da so Andreji posnetki uspeli z dokaj preprosto žepno digitalno kamero, brez stativa in pogosto med sprehodom z dvema psoma na povodcu.

Foto: Branko Maksimovič

Vanja Pegan FB  V Mestni knjižnici Piran je na ogled razstava Andreje P. Jezernik, SVETOVI V KAPLJICAH. Danes sem si jo ogledal - zelo dobro se mi zdi, da so fotografije obrnjene na ulico, saj so tako na ogled tudi v času, ko je knjižnica zaprta (danes je nedelja) - in avtorici v mislih navdušeno zaploskal. V njenih fotografijah, v svetu drobnih kapljic, sem zagledal poezijo, prefinjen občutek za podrobnosti, krhkost trenutka in večnost lepote. Vsekakor vredno ogleda in pozornosti. In za vse to se je potrebno le sprehoditi mimo knjižnice v Piranu. Bravo, Andreja P. Jezernik !

Foto: Vanja Pegan

PRIMORSKI ODMEVI - Nataša Fajon FOTOGRAFSKA RAZSTAVA - Skrivnostni svet v vodnih kapljicah

Ubald Trnkoczy - Pogled od zadaj


							 

  
							 

 

                                                .