Članek
Pokal Frater 2018 - 9. nadaljevanje
Objavljeno Mar 23, 2018

Countdown xx.xx.xx Click on link to check                             

V večini navtičnih priročnikov najdemo nasvete kako sidrati, koliko verige ali vrvi moramo spustiti v vodo, koliko prostora okrog plovila moramo imeti, v praksi pa se običajno srečamo s primeri, ko to enostavno ni mogoče.Še posebno pa je to pomebno takrat, kadar bi se morali za dosego ulova zasidrati, ob moćnem vetru in valovih, na dobri ribolovni lokaciji, .

Teoretično je sidranje manever s katerim plovilo zasidramo. Bili smo prepričani, da je to, to! No, če sem pošten, ne čisto vsi. Moje dolgoletne jadralske izkušnje so mi, glede na videno, narekovale kar nekaj  zelo resnih vprašanj o opremi za sidranje na 82-PI.  Na naše veliko razočaranje se je potrdilo, da izraz "zasidrati" ne pomeni le pripluti na določeno pozicijo, spustiti sidro na morsko dno in upati, da bo držalo. Sicer je res, da upanje umira zadnje, vendar je v našem primeru imela prste vmes še kakšna druga "nagajiva" sila.

Za sidranje lahko uporabljamo sidrno vrv, sidrno verigo ali pa kombinacijo obeh. 82-PI spada med plovila na katerem uporabljajo sidro na katerega je privezana sidrna vrv. Za varno sidranje mora biti dolžina sidrne vrvi vsaj sedemkrat toliko, kot je največja globina vode v kateri bomo sidrali. Za izračun potrebne dolžine sidrne vrvi, ob predpostavki, da imamo pravo sidro, je potrebno poznati konfiguracijo morskega dna in globino.

Najbolj znano globlje podvodno področje slovenskega morja je obsežnejša kotanja pred Piranom, približno 300 m NW od rta Madona, z največjo izmerjeno globino 38,0 m, imenovana tudi "podvodni Triglav". Ta točka je od 11. 6. 2000 dalje tudi označena z 2500 kg težko betonsko piramido, na kateri je pritrjena kovinska ploščica z napisom "Najgloblja točka slovenskega morja" in narisan na glavo obrnjen slovenski grb s Triglavom. Vir:Navtični vodnik


							 

Na 82-PI je bilo v plastični gajbici poleg vse mogoče robe in nepotrebščin tudi nekaj vrvi s sidrom. V bližini hotela Piran je globina morja nekaj metrov od obale od 3,4 do 4,5 metrov. Recimo, da smo bili na globini 4m. Po formuli - dolžina sidrna vrv = 7x največja globina na sidrišču, bi izračun potrebne dolžine sidrne vrvi bil naslednji:

- Dolžina sidrna vrv = 7x 4m = 28m

Obrazložitev: sidrna vrv bi morala za globino 4m biti dolga 28m  

Kar se tiče dolžine sidrne vrvi, smo bili precej podhranjeni ali drugače povedano prekratki in temu primerno neuspešni pri sidranju. Ni čudno, da so vsi neprestano kričali na nas v strahu, da jih bomo tako ali drugače pregazili. Za razliko od nas pa so ti, ki so kričali tudi lovili ribe.

To, kar razlagam od tu naprej, ne velja več za 82-PI, saj ta čoln te kombinacije opreme ne premore.

Pri kombinaciji sidrne verige in sidrne vrvi, mora znašati skupna dolžina vsaj petkrat toliko kot največja globina kjer sidramo.

-  Dolžina sidrna vrv + veriga = 5x 4m = 20m

Če uporabljamo zgolj sidrno verigo, pa je priporočljiva dolžina trikratnik največje globine.

-  Dolžina sidrna veriga = 3x 4m = 12m

 

enavtika.si: Nasveti za varno sidranje 1.del

Odločitev, da gremo v zavetrje pred Fornače je bila zato edina logična poteza. Ani smo dali navodila za pozicijo na katero naj nas pripelje in nestrpno čakali, da bi lahko začeli loviti. Vržemo sidro in ne boste verjeli, nekaj minut smo lahko celo lovili. Poteza je takoj obrodila rezultat. Na košček japonskega kalamara sem iz globin slovenskega jadranskega morja z ribiško palico podpredsednice MePZ Georgios S.M.L. potegnil ribo! Prvo danes.Čutil sem, da se lanska uspešnost S.M.L. preko ribiške palice prenaša name.

Pokazal sem ribo Robertu. Samo na kratko je bevsknil:"Vrži jo nazaj v morje, saj je še živa. Tako majhnih tako ne upoštevajo kot ulov."  S tesnobo v srcu sem se odločil, da jo vržem nazaj v morje. Merila je dobre 4cm. Takoj, ko je padla nazaj na površino morja, je priletel galeb in jo požrl. Oko se mi je orosilo.Ano sem prosil za požirek koromača, da se malo pomirim.

Ja brez koromača bi verjetno že prej obupali. V mrazu in vetru nas je držal pokonci, saj smo se morali neprestano prestavljati, ker nas je uspešno odnašalo. Tudi drugi čolni so začeli bežati na ta konec slovenskega morja. Mi smo z našim 82-PI bili že pred jadralnim klubom Pirat. Pihalo je zmeraj močneje, rib pa nobenih. Ura je bila že enajst in pol, ko smo ponovno neuspešno metali sidro in namesto, da bi lovili ribe, prali sidrno vrv. Vseh dvigov in spuščanj sidra je bilo že blizu 50. Robert je kot čolnar sklical na hitro krizni sestanek. Odločitev je padla takoj, ko je zmanjkalo koromača.

"Dvignimo sidro, smer piranski mandrač, motor s polnimi obrati naprej," je poveljeval Robert sam sebi. Ana je bila popolnoma zmznjena, jaz pa sem se odločil, da na poti do mandrača poskušam ujeti kakšno ribo. Med vožnjo sem Robertu navrgel: "Si predstavljaš komentarje, ko pridemo nazaj v minoritski samostan s praznimi vrečami za ulov!"  Pomenljivo mi je odgovoril:"Mhhh..." Do mandrača smo bili popolnoma tiho. Zadnji smo odšli na ribolov, prvi se vračamo... Vsaj enkrat prvi...

Pokal Frater 2018 - Fotogalerija /foto:Ubald Trnkoczy/

Naslednja objava: Pokal Frater 2018 - 10. nadaljevanje 

Za zamudnike: Ihtiološki triler - Pokal Frater 2017