Članek
Maja Sunčič: Odgovor Jožetu Dežmanu: France Bučar je bil Kučanov hlapec
Objavljeno Jan 20, 2016

Jože Dežman je odgovoril na mojo kolumno France Bučar je bil Kučanov hlapec (28. 12. 2015) in v svojem odgovoru Kučani so hlapci bučarjev (18. 1. 2016) napisal slavospev Bučarju ter piar za biografijo Bučarja, ki jo je napisal propagandist Kučanovega omrežja Ali Žerdin.

1. Dežman je v kolumni v slogu Kučanovih propagandistov cenzuriral javnosti splošno znano dejstvo, da je Bučar kot vplivni član Demosa na začetku tranzicije preprečil lustracijo z besedami, da se bo ta zgodila zgolj prek njegovega trupla. V svojem slavospevu Bučarju namerno zamolči ravno to sramotno dejstvo, ki je tudi glavna poanta moje kolumne. Naj ponovim: Bučar je bil Kučanov hlapec, ker je z blokado lustracije omogočil politično preživetje Kučana v samostojni Sloveniji in po padcu komunizma zagotovil kontinuiteto Kučanovega klana. Torej resnica je ravno nasprotna od tistega, kar trdi Dežman: Kučan ni bil Bučarjev hlapec, temveč Bučar Kučanov. Kakor koli obrnemo, zaradi Bučarjeve blokade lustracije v samostojni državi so zmagali Kučan, Kučanov klan in njegovi mediji. Še več, zaradi Bučarjeve blokade lustracije se Kučan, Kučanov klan in njegovi mediji v samostojni Sloveniji niso zgolj obdržali pri koritu, temveč tudi trdno na oblasti. Vse to so širši javnosti splošno znana dejstva, o katerih sem pisala v kolumni in jih Dežman namerno zamolči, saj besede lustracija sploh ne omeni. Dežman nenehno lustrira in kastrira zgodovinarja Boža Repeta, z zamolčanjem Bučarjeve blokade lustracije pa je dejansko kastriral samega sebe. Postavlja se namreč vprašanje, kaj je Dežman sploh počel na shodih Odbora 2014, na katerih protestniki zahtevajo lustracijo, ki jo je preprečil prav Bučar, ki ga Dežman kuje v zvezde.

2. Dežman prav tako namerno sprevrača dejstva, ki sem jih navedla v kolumni in ki jasno dokazujejo, da je bil Bučar Kučanov hlapec. Gre za Bučarjevo romanje na Magistrat pred volitvami 2011, ko je šel skupaj s Kučanom in člani njegovega omrežja snubit Jankovića. Še več, po Jankovićevi zmagi na volitvah 2011 je bil Bučar navdušen nad Jankovićevo zmago, Jankovića pa je podprl tudi kot kandidata na lokalnih volitvah 2014. Dežman Bučarjevo podporo Jankoviću namerno minimizira z besedami, češ da je šlo za nekakšen Bučarjev nenavaden sprehod na ljubljanski Magistrat!? Čeprav so dejstva o Bučarjevemu hlapčevanju Kučanu in celo Jankoviću nedvoumno jasna in znana splošni javnosti! Razen očitno Dežmanu.

Beri dalje...