Članek
Islamska država naj bi se financirala tudi z virtualno valuto bitcoin
Objavljeno Nov 27, 2015

Ameriška televizija Fox poroča, da naj bi teroristi Islamske države (IS), katerih glavni vir prihodkov so nafta, ropi, izsiljevanje, odkupnine in donacije, nekje od enega do treh odstotkov od skupaj do 520 milijonov dolarjev letnih prihodkov dobili tudi z obračanjem virtualne spletne valute bitcoin.

Fox navaja soustanovitelja svetovalnega podjetja za nacionalno varnost Kronos Advisory Michaela Smitha, ki pravi, da je od skupine aktivističnih hekerjev Ghost Security Group (GhostSec) dobil obvestilo o tem, da so odkrili več računov bitcoinov, s katerimi IS financira svoje operacije. O tem naj bi GhostSec obveščal tudi ameriške vladne agencije, ki pa naj se ne bi dovolj odzivale.

Na enem od računov naj bi GhostSec odkril tri milijone dolarjev, čeprav zadnjih terorističnih napadih v Parizu IS ni financirala z bitcoini. Teroristični napadi so sicer izjemno poceni. Komisija za preiskavo okoliščin terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001 je ugotovila, da so ti napadi, v katerih je bilo ubitih skoraj 3000 ljudi, stali največ do pol milijona dolarjev.

Beri dalje...