Članek
KDO JE POMAGAL KLEMENČIČU NA OBLAST?
Objavljeno Mar 06, 2015

Pismo Matevžu Krivicu! In še Janez Janša, samotni volk Goran Klemenčič ...

Piše: Bojan Korsika,
Goran Klemenčič je politik, trenutno na delu v pravosodju. Zato ga je potrebno tudi ocenjevati - politično, ugotavlja Bojan Korsika
Spominjam se, da je kakih štirinajst dni po aretacji Janeza Janše na Odbor za človekove pravice na Kersnikovo hlastno zakorakal Matevž Krivic. Da bi že prej prišel, pa je "fršolal" temelje za hišo, kar je bil takrat najvišji možni odpustek.
Dejal je: "Fantje (in dekleta), dobro ste delali, toda pravno ste naredili vse narobe ..." In hitro potegne iz zdelane torbe še bolj zlizan kazenski zakonik SFRJ. Sunkovito smo vzdihnili … Ostalo je zgodovina.

LEGALIST MATEVŽ KRIVIC

Spomin na Matevža Krivica pa mi sega še na začetek osemdesetih let, ko je izredno pronicljivo in legalistično neizprosno "pikal" prejšnji sistem, na njegovih pravnih predpostavkah.
Matevž Krivic je danes legenda prav zaradi tega, ker se je vedno postavil na "legalistično" stališče, ne glede na konkretne posledice. Politične in drugačne. Zagovarja tako Izbrisane, kot Janeza Janšo.
1. 3. 2015 pa je objavil tekst: "Boste Klemenčiča vrgli hijenam" (na Mladina.si), kjer imenovanega jemlje v bran in minimalizira njegovo napako.
Kar me je spodbudilo k pisanju.

DELOVNI GORAN KLEMENČIČ

Vrhovno sodišče je minuli teden odpravilo zaključno poročilo Klemenčičeve protikorupcijske komisije o Janezu Janši, v delu, ko gre za premoženjsko stanje Janeza Janše. Češ, da je bila Janši kršena ustavna pravica do ugovora.
Krivic to komentira z omenjenim pomenljivim naslovom in v tekstu: "Da, Klemenčič je naredil napako - ampak kakšno? Pri oranju ledine, nadzora nad premoženjskim stanjem vodilnih politikov, je v skrajno nejasni in slabi zakonski ureditvi tega področja napravil en sam napačen korak - ki pa so ga naprej štela za pravilnega vsa sodišča …" (prav tam).
Iz naslova "Boste Klemenčiča vrgli hijenam" in komentarja Klemenčičeve "napake" Matevž Krivic bralcu prišepne, da je Klemenčič "samotni volk", ki ne tuli s hijenami, ter da je Klemenčičeva napaka minimalna. Takoj naveže, da je predvsem Janša delal veliko hujše napake kot Klemenčič, pa jih sploh ni priznal.

KLEMENČIČ SAMOTNI VOLK?

Ali Krivic zavestno ustvarja vtis, da je Klemenčič "samotni volk"? Ne vem. Vsekakor pa je Klemenčič daleč od tega.
Da ne gremo predaleč, Klemenčič je kot (državni) sekretar policijske ministrice Katarine Kresal vodil projekt NPU in s tem tudi najem stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada. Ob znani aferi najema stavbe se je ovil v molk. Ali je koga izsiljeval (Kresalovo?) ali ne, ne vemo, toda čez nekaj mesecev je odstopil in bil nato imenovan za šefa Komisije za preprečevanje korupcije. Iz tega lahko marsikaj sklepamo.

ZUPANČIČ, DAMIJAN, PIRNAT

Za našo rabo povejmo, da so (kar sem večkrat zapisal, pa je potrebno vedno znova), Gorana Klemenčiča za šefa KPK "ločeno" predlagali tedanjemu predsedniku države Danilu Türku: Boštjan M. Zupančič, Jože P. Damijan in Rajko Pirnat.
Kdo je te dobro znane posameznike (s primerno velikostjo egov, kakopak) prepričal, da predlagajo prav Gorana Klemenčiča? Klemenčiča, ki je takrat čepel v vicah, zaznamovan z afero najema stavbe za NPU in delom šefice Katarine Kresal? Vsekakor le zelo vpliven posameznik slovenskega odrja in zaodrja. Kdo, prepuščam domišljiji bralca.
Nenazadnje je še pred imenovanjem vse skupaj objavil v časopisu Delo (20. maja 2010) kot "neuradno" novico novinar Dejan Karba. Takrat znan tudi kot "dvorni novinar" Milana Kučana.
Torej, dve dejstvi sta gotovi. Da je bil Goran Klemenčič v času imenovanja do grla vpet v nejasna in možna korupcijska dejanja (politična ali stvarna) na ministrstvu za notranje zadeve. In drugič, da ga je sam akt imenovanja "čipiral" ne kot samotnega volka, ampak nekoga, ki je vpet v samo srčiko slovenske politike.
Za bralce brez domišljije: Človek s pečatom možne korupcije je bil imenovan za šefa protikorupcijske komisije!!!

ORAL LEDINO?

Krivic daje gornji pomenki v narekovaje, čeprav seveda v tekstu ne dvomi o njegovem pionirstvu. Češ, Klemenčič se trudi, mi "hijene" pa ga trgamo.
Predvsem je jasno, da takšen "šolmoštrski" pristop nikamor ne pelje. Nismo v šoli. Gre za usodo ljudi in države.
In iz zgornjega je jasno, da je Klemenčič politik in to "deputat vrhovnega sovjeta", (trenutno) na delu v pravosodju, če se malo eksotično izrazim.
Zato ga je potrebno tudi ocenjevati - politično. Sicer pa so inputiranja Matevža Krivica, da je Goran Klemenčič iz ledine naredil lepo njivo, prejkone domišljijska. Klemenčič in cela njegova "ekipa" je kolektivno odstopila ter Komisijo za dolge mesece onesposobila. Katastrofa, skratka.
Razni polkovniki in poročnice "vrhovnega sovjeta" pa so kadrovsko nesposobnemu Borutu Pahorju v nadaljevanju iz Komisije naredili tisto, kar Srbi zelo ljubko imenujejo "sprdnja". Ali vam kaj drugega pride na misel, ko zagledate aktualnega predsednika komisije?
Za povrh pa še posredni dokaz o Klemenčičevem "deputatstvu", ki dokazuje, da je daleč od  "asketizma" in "profesionalnosti". Goran Klemenčič namreč kljub bobneči aferi, ministra Gregorja Golobiča (aferi Ultra) sploh ni vzel pod drobnogled.

ODSTOPITI, NE ODSTOPITI, ODSTOPITI ...

Torej, mislim, da sem jasno pokazal, da Goran Klemenčič ni samotni volk, ki bi ga z odstopom "vrgli hijenam", ampak pomemben član tropa. Z neverjetno, naravnost mitično medijsko podporo.
Tako, da je Krivičeva "skrb" za Klemenčiča naravnost groteskna.
Nenazadnje. Politik Klemenčič pri obravnavi Janeza Janše ni naredil neke obrobne napake, ampak je Janši kršil ustavno pravico. In to v uravnoteženem parlamentarnem političnem okolju pomeni zgolj odstop. In pika, bi rekli nekateri. Seveda pa ne v asimetrični slovenski politični faveli.

KRIVIC IZ LEGALISTA V POLITIKA

Matevž Krivic je, upam vsaj začasno, tu zdrsnil iz legalista v politika.
Klemenčičevo napako zbanalizira v "šolsko dejavnost" in "oranje ledine", potem pa takoj začne naštevati napake Janeza Janše. Ampak jaz se tukaj sprašujem (tudi Krivica): V kakšni povezavi so Janševe napake in "napake" s Klemenčičevo kršitvijo ustavne pravice? Krivic postane nekakšen Mengelejev zdravnik, ki sklene, da pacienta ne bo zdravil, saj ta po njegovem mnenju doma pretepa ženo. (Pa prosim, ne dobesedno jemati primerjave!)
Še enkrat, kakšno povezavo ima Klemenčičeva evidentna (politična) napaka s tem, da je Janez Janša slab voznik?
Namerno dajem takšno primerjavo, saj bi rad pokazal, da so "vudu prerokovanja" (torej povezovanje nepovezanega) postala pri nas "pravno izvedeni dokazi", na podlagi katerih nekdo odleti ali pa ostane na politični funkciji.
Vesel bi bil odgovora Matevža Krivica, čeprav so možnosti verjetno majhne. Torej, Klemenčič ni "samotni volk", niti "apolitični delavec", ampak je celo za naše razmere presenetljivo "nabrit" politik.
P.s.
Kar nekaj časa sem razmišljal o tem pisanju, saj v njem izpadem kot popoln advokat Janeza Janše. Kar je v teh razmerah diksvalifikacija per se. Pa vendarle, moja politična stališča so večini znana, kar mi zadostuje.
Ps.s.
Žal pa sem vedno bolj prepričan, da bo Klemenčič postal še večji "junak nočne kronike", saj smo priča politični "ukranizaciji" Slovenije. V Ukrajini (in še kje), namreč nekoga, ki pride na policijsko postajo s prijavo, policaji praviloma pretepejo.