Članek
Laški čevljar je naredil samomor, ker je bil dolžan DURSu?
Objavljeno May 24, 2014

Laščani bomo pogrešali njegove spretnosti, saj nam je popravil prenekatere čevlje, torbe, harmonke..., ki bi sicer zanesljivo romali v koš. Plačilo je bilo vedno resnično simbolično, tako da se je splačalo prinesti v popravilo in ne kupiti vsakič novih (če je recimo odletela peta ali španga).  

Je pa res, da Laščani nismo vklopili razum, zato so se verjetno spravili nanj in ga spravili tudi čez rob. Boštjan, ki urejuje portal Laško in Laščani zato predlaga, da se takšne Vilije, ki želijo samo zaslužiti za vsakdanji kruh, oprosti vseh davkovv (predlagam npr. za prihodke do določenega zneska, kot imajo recimo Avstrijci, sicer bodo vsi pri nas hoteli biti Viliji).

Ali je pač bolje, da takšni Viliji nič ne delajo in delajo gužvo na CSD in Zavodu za zaposlovanje? Za Vilija bi bilo to očitno precej bolje. V življenju je sprejel očitno napačno odločitev, da si bo vsakdanji kruh služil sam in to s popravljanjem čevljev kot s.p.

Verjetno Laščani že veste, da je umrl Vili. Vili je bil čevljar. Bil je človek, ki si mu lahko prinesel katerikoli raztrgan čevelj, torbo, pas..., on pa je to popravil. Vili je bil čevljar, ki je za svoje delo računal smešno malo, delo pa je opravil dobro. Vili je bil dober človek, ki si je vzel življenje. Kaj je razlog, bomo seveda ugibali, slišati pa je, da je bil eden od razlogov finančne narave. Človek, ki je delal v svoji delavnici 8 ur dnevno, ni uspel zaslužiti za dostojno življenje. Ni mu uspelo vsak mesec nakazati prispevke kot s.p., ker enostavno ni dovolj zaslužil. Vilija bomo pogrešali. Močno bomo pogrešali njega in njegovo delo.
Morda se mu skupaj lahko oddolžimo, da spremenimo nekaj stvari. Zato v Vilijevem imenu, v Vilijev spomin predlagam, da vsi tisti, ki nam ni vseeno, uresničimo idejo, ki bo pomagala preživeti vsem Vilijem v Sloveniji. Zato predlagam, da Slovenija določi obrti, ki jih razglasi za obrti v nacionalnem interesu in obrtniki v teh obrteh, ki imajo eno samo delavnico in v kateri so zaposleni samo oni, ne plačujejo nobenih davkov. Da jim na ta način omogočimo, da ohranijo star način obrtništva in da živijo dostojno življenje, ker so se zapisali svoji obrti. Vsekakor so tu čevljarji, verjetno pa še kdo. Zato predlagajte, komentirajte, delite, pritisnite, na tiste, ki bi se morali premakniti, da se premaknejo vsaj v Vilijem spomin.

Vili. Nismo bili prijatelji, bili pa smo znanci in bil si del staromestnega jedra Laškega. Upam, da danes ali jutri vsi v tvoj spomin spijemo kozarec, ti pa počivaj v miru. Pogrešali te bomo.
Boštjan

Fotografijo Vilija je posnel g. Peter Krašovec.