Lara Arh

“If you're reading this...
Congratulations, you're alive.
If that's not something to smile about,
then I don't know what is.”
― Chad Sugg, Monsters Under Your Head

Prijatelji (43)
Blaž Cegnar
Ness Blue
Azra .
Branka Majhenič-Kolar
I K A
Vladislav Stres
Dare Likar
Vinko Dolenc
Spremljevalci (22)
Taja In ...
HUDA MUŠNICA
Alenka Keber
Mike 1968
I K A
Dajana Babič
Helena .
A. Lui
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Mati
Kačji pastir, legenda in simbolični pomen
Hčerka in Prader Willi sindrom
Odvisnost in spoštovanje
Alkoholna sreča v nesreči
Science fiction, identifikacija in mentalno zdravje
Parasomnija
Ženska muza
Petek 13
Beseda o samomoru
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Alkohol
( 1 )
analiza
( 1 )
avatar
( 1 )
beseda
( 1 )
bit
( 1 )
bivanje
( 1 )
bolnice
( 1 )
brada
( 1 )
čevlji
( 1 )
charlie
( 1 )
človek
( 39 )
čustva
( 2 )
delavec
( 1 )
delo
( 9 )
dialog
( 2 )
dihur
( 1 )
dopust
( 1 )
dragon
( 1 )
droga
( 1 )
družba
( 16 )
država
( 2 )
Duša
( 1 )
dvom
( 2 )
Ego
( 1 )
enakost
( 1 )
etika
( 1 )
Evropa
( 1 )
Film
( 2 )
filmi
( 1 )
fokus
( 1 )
Glasba
( 1 )
govor
( 1 )
Humor
( 39 )
Ideja
( 2 )
igra
( 1 )
iluzije
( 1 )
izbira
( 2 )
izmi
( 1 )
japonci
( 1 )
jaz
( 1 )
jezik
( 2 )
Kapital
( 1 )
knjiga
( 1 )
kr neki
( 1 )
kritika
( 2 )
Krneki
( 4 )
KULTURA
( 1 )
lakota
( 1 )
legenda
( 1 )
Lepota
( 1 )
ljudje
( 19 )
logika
( 1 )
maček
( 1 )
mamila
( 1 )
Maribor
( 2 )
memoari
( 1 )
Milje
( 1 )
misel
( 10 )
misli
( 1 )
mladina
( 1 )
Mladost
( 1 )
mobing
( 1 )
moda
( 2 )
morje
( 1 )
možgan
( 1 )
muc
( 1 )
murphy
( 1 )
muza
( 1 )
nasilje
( 1 )
nedrje
( 1 )
nemoč
( 1 )
nevroza
( 1 )
norost
( 1 )
obstoj
( 2 )
odnos
( 1 )
odnosi
( 22 )
oglasi
( 1 )
otroci
( 6 )
panika
( 1 )
PBQ
( 1 )
pesmi
( 1 )
petke
( 1 )
pisanje
( 2 )
pivo
( 1 )
poboj
( 1 )
Poezija
( 22 )
pogledi
( 1 )
Polž
( 1 )
psiha
( 1 )
razum
( 1 )
razvade
( 1 )
razvoj
( 3 )
romi
( 1 )
samomor
( 1 )
sanje
( 3 )
šege
( 1 )
sistem
( 4 )
sistemi
( 1 )
smrt
( 2 )
spomini
( 1 )
svet
( 1 )
svoboda
( 3 )
talent
( 1 )
tašča
( 1 )
težave
( 1 )
tišina
( 1 )
trip
( 1 )
trk
( 1 )
trst
( 1 )
tumor
( 1 )
um
( 1 )
vera
( 1 )
vest
( 1 )
vizija
( 1 )
vizije
( 1 )
vloge
( 1 )
Vojna
( 1 )
vojska
( 1 )
vozniki
( 1 )
Vzgoja
( 6 )
Warhol
( 1 )
windows
( 1 )
zabava
( 3 )
zahteve
( 1 )
zavest
( 2 )
zdravje
( 4 )
želja
( 1 )
ženka
( 1 )
ženska
( 1 )
ženske
( 3 )
zobje
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2018
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

1001. reinkarnacija

Lara Arh
25.04.2018 09:45 (Apr 25, 2018)

V 21. stoletju naj bi nam lažna informacija ne več predstavljala in ne povzročala težav. Laži je namreč od pradavnine beleženih nešteto. Vsak malar ima pač od nekdaj svoje oči. Več strahu je v njih, bolj bo popačena reproducirana podoba njegovega izkustvenega sveta. Problem nastane, ko prične človek častiti katerokoli informacijo, ne da bi doumel njeno izvorno naravo. Takrat jo bo pričel reproducirati in širiti okrog sebe misleč, da je to njegova edina poznana in možna verodostojna 'resnica'. Dejstvo je, da se od pradavnine nismo bistveno spremenili. Jezik strahu in simbolike smo povsem zamešali z jezikom resnice.

Kar se sliši ‘fajn’ in nudi uteho, ni nujno resnično. Resnica je le redko sladko zveneča in lepobesedna. V zadnjih desetletjih je zahod popadla manija čaščenja verovanj in religij, skonstruiranih v podporo različnim bivalnim sistemom in politiki teh. Lastni veri niti pod točko razno ne verjamejo in ne zaupajo, z lahkoto pa objamejo in ponotranjijo tujo. Otroke takšnih staršev

Strategije brezupa

Lara Arh
31.03.2018 16:34 (Mar 31, 2018)

Večino časa me preveva občutek, da si nisem dovolj, kar glede na dolgotrajno brezposelnost ni ravno iz trte izvito. Nekoč sem verjela, da se nadobudna aktivnost slejkoprej obrestuje. Ne bom lagala. Dolgo časa se tudi je. Je pa pričel ta občutek z novo dolgotrajno izkušnjo brezposelnosti postopoma bledeti in z njim volja po vsakršnem udejstvovanju in/ali ustvarjanju. Nisem človek, ki bi bil odvisen od odobravanja in potrjevanja okolice, pa vendar opažam, da se je pričel moj svet, prav zaradi moje neopaznosti, rušiti. Kot samotar ne maram pretirane pozornosti. Samohvale in nastopaštva so mi tuje. Nisem se sposobna in ne znam se umestiti v maso. Ako človek preneha početi vse, kar je z veseljem leta počel, je še vedno človek? Ako človek počne edino, kar za preživetje zna in ga to ne nahrani, je njegovo delovanje sploh smotrno? Mar ni potemtakem bolje lenariti? Preštevati zvezde in žvižgati ptičem? Premalo je tistih, ki bi me kadarkoli potegnili za rokav, da bi mi izrekli nekaj vzpodbudnih

Izbris idealista

Lara Arh
19.03.2018 13:35 (Mar 19, 2018)

Prejšnji teden sem se oglasila pri svetovalki na Zavodu za zaposlovanje.

Že eno leto neuspešno pošiljam zaposlitvene prošnje na vse strani in prav toliko časa preživljam na osnovi lastnih dolgoletnih prihrankov, ki jih ni prav veliko.
Zaradi moževe plače (ni ravno bajna - pač presega nerealno zastavljen limit za pomoč) namreč nisem opravičena do prejemka socialne pomoči, ubogo denarno nadomestilo pa sem prejemala le nekaj bornih mesecev, saj v življenju z redno zaposlitvijo nisem imela sreče.
Vse zaposlitve so vedno bile omejene na določen čas in ako preletim svojo celotno zgodovino, sem najbrž več časa namenila iskanju vedno novih zaposlitev kot samemu delu.

Nikomur ne želim biti breme.
Neodvisnost mi od nekdaj zagotavlja tisto svobodo, ki jo za preživetje nujno potrebujem.
Nikdar bi si ne želela postati odvisna od svojega partnerja, ker bi to pomenilo izbris vsakršnega človeškega dostojanstva.
Eno je pomoč, ki ti jo nekdo premostitveno ponudi, drugo je bivanje na njegov račun, oziroma od

Fizioterapija

Lara Arh
13.03.2018 13:54 (Mar 13, 2018)

Ravno prav se mi je dvignil pritisk, da lahko pišem o sledeči pereči tematiki našega prekrasnega in predvsem funkcionalnega sistema. O fizioterapiji bo tekla beseda. Prvič naj bi je bila deležna približno dvajset let nazaj, ko mi zaradi težav s hrbtenico niso želeli izdati zdravstvenega potrdila za delovno usposobljenost. Kot mati samohranilka* sem moledovala, naj mojega stanja ne vpišejo v zdravstveni karton, sicer bi utegnila ostati brezposelna. Dejali so mi, da mi bodo izdali potrdilo o usposobljenosti za opravilnost le za določen čas. Nato sem eno leto delala, hodila redno po injekcije za hrbtenico v tamkajšnji zdravstveni dom in se o moji hrbtenici ni več spregovorilo, dokler nisem bila naslednjič napotena na rentgen in posledično na fizioterapijo, ki je zaradi narave dela nisem nikdar uspela opraviti.

Treba je namreč vedeti, da je čakalna doba za fizioterapijo nenormalno dolga. Opravljaš jo lahko le v dopoldanskih urah, takrat, ko se ljudje večinsko nahajamo na delovnih mestih.

FB uporabnikom o odvečnem komentiranju

Lara Arh
13.03.2018 13:51 (Mar 13, 2018)

En meni najbolj motečih faktorjev, da v tej k... državi, večina ljudi očitno nima zavedanja, da si velika večina revežev ni sposobna privoščiti in ne zagotoviti koščka zemlje pod svobodnim soncem.

Rezultat? Ne le, da nas odpisuje država. Odpisujejo nas tudi ljudje, ki si to lahko in smejo privoščiti.

Na grmado z reveži, skratka.

Kje med naštetimi ignorantskimi instancami se sploh godi kakšna razlika? Obstaja??? Kajti sama sem očitno tako zelo slepa in mona, da je ne vidim.

Mnjah. Not my point of view. Kar se mene tiče, vsako življenje šteje. Tudi tista, ki si svojega koščka zemlje ne morejo privoščiti. O solidarnosti v tej državi, z izjemo manjšine, ne duha, ne sluha.

Zgolj živa ignoranca po kopitu reši se, kdor more. Dandanes je to očitno res vse, kar šteje.

No, naj vam zaupam, da je krasota življenja, ki jo jaz vidim, prisotna zgolj v obstoju tiste peščice, ki ji solidarnost še zdaleč ni tuja. Tako da prosim, ne mi ga srat o vaši samozadostnosti na mojem wallu. Imate vso pravico v t

Pohanje in 8. marec

Lara Arh
13.03.2018 13:45 (Mar 13, 2018)

Pohanja ne jem. Leta.
Vsakič, ko sem ga jedla, sem bila sami sebi tako zelo faking sitna, da sem ga raje povsem prenehala jesti. Pa sva prišla pred dnevi z možem na brilijantno idejo, da bi pa le midva pohanega purana jedla. Danes.

Danes je bil ta kurčev faking dan, ko sem tri puranje zrezke spanirala. Pa mal pomfrijčka zraven, pa mal brstičnega ohrovtka na drobtincah. Itak. Da ja drobtinic ne zmanjka.

Ob pol enajstih pojeva, ob dvanajstih že kinkam, pa me klinčev telefon opozarja, da na grupnem babjem chatu fuuuuul dogaja. Njah. Čez uro, ko res ne utegnem ob vsem tem piskanju zaspat, se le odločim piskarijo izklopit.

In mrknem v spanec. Horse mi komplet familijo (al skor) zdesetka. In prebudim se tako utrujena, da me od utrujenosti sama utrujenost utruja.

Kateri normalen človek bi si želel ob takih sanjah sploh nazaj zaspati? No ja. Zagotovo nisem normalna in pohanje mi prav zagotovo dobrega ne dene. Pa še v rit se ne morem zbrcat, da bi si kavo skuhala, ker bi mi znala trtica odpasti

Naše preljubo zdravstvo

Lara Arh
13.03.2018 13:44 (Mar 13, 2018)

Od enajstega leta, ko sem padla na trtico stokam, da me ta pogosto boli. Ker sem za zdravstvo neprestani namišljeni bolnik, sem se pričela norčevati iz sebe: "Ej, ne seri, k meni rep rase!"
Kot sem leta norce brila iz svojega dandanes bioničnega vratu ... 
Hipohonder. Itak.

No in da skrajšam, mi
zdravnik prejšnji teden pravi: 
"Pa saj imate že vso hrbtenico poslikano in nič ni takega, zaradi česar bi vas smela trtica boleti, v krvi pa tudi ni sledu o morebitnem revmatičnem obolenju."
Danes potožim svoje bolečine fiziatru, ki pravi:
"Ja ampak a veste, trtice pa nimate slikane. Bi medva to poslikala kajne?"

Mnjah. Da mora človek za eno osnovno slikanje čakati več kot 30 let, je pa tudi kriza. In mimogrede, da ne pozabim omeniti. Te kurčeve e-napotnice, s katerimi zdravniki napotujejo k specialistom, izključujejo možnost dveh hkratnih obolenj. Lahko te napotijo k specialistu zaradi vratne ali zaradi ledvene hrbtenice. Eno izključuje drugo, kot bi človek ne smel imeti več težav. Mnjah ... Zavar

Klinc, pa ta Slovenščina

Lara Arh
20.02.2018 17:19 (Feb 20, 2018)

Globoko izdahnem.
Osvobajam utesnjenost
in si težnost razkrivam.
Na sončnem pletežu želva.
Na želvi, slon.
Na slonu 'svetomnoštvo'.
Na njem, svetobolje.
Nad njim ...
Nad njim le
neomadeževana
praznina.

mm

mm

Jups. Spet sem tam, kjer ni muh.
Preverjam.
Besede.
Občasno me preseneti samolastna izmišljotina.
Odlično zveni, je nadvse pomenska, pa vendar ne obstaja!!!
Si moraš misliti?
'Svetomnoštva' ni. 
Ne obstaja.
Kakšna krivica se dela jeziku in besedi, predvsem pa življenju samemu.
Svetomnoštvo ... Kratko, jedrnato, povedno.
Tako tipičen občutek za stanje ujetosti in tesnobnosti.

Ne obstaja, jel?! 
Ja pa kako?!!!
Ne uporabljam je prvič,
pa se mi je očitno že prvič zdela beseda tako samoumnevna,
da je sploh nisem 
preverjala

Pa mi vi prosim povejte,
kako naj sicer z eno besedo nekomu razkrijem težo kopice svetov, ki en sam svet težijo? 

Nič čudnega, da se s tolikšno lahkoto ljudem meša
in da se s tolikšno lahkoto določajo in pišejo psihiatrične diagnoze.

Pridem k psihiatru. Ta mi pristavi stol in vpraša:

Odvisnost in spoštovanje

Lara Arh
22.01.2018 16:04 (Jan 22, 2018)

V soboto, 20. januarja sem se udeležila celjskega literarnega čveka, v prijetni družbi treh izrednih individuumov, še prej kot avtorjev in literatov. Tereza Vuk, Jurij Hudolin in Tomaž Kosmač so bili ob prihodu publike v prostor že okajeni, kar je prisotne razdelilo v dva tabora. 

V enem smo se zabavali in do solz nasmejali ob avtentičnosti avtorjev, v drugem pa je več kot očitno vzklila moralistična nejevolja, ki še danes samo sebe pita.   

Kdor je Vukovo prebiral prav gotovo ve, da odvisnost ni pašta fižol. Tako tudi ve, da je dekle, navkljub svoji odvisnosti, neizpodbitno genialno. Pa lepo vas prosim! Marsikdo bi zagotovo ne bil sposoben samega sebe najti, kamoli v odvisniškem kontekstu ustvarjati. Ne bom si izkljuvala oči ob dejstvu, da Jurija Hudolina in Tomaža Kosmača ne poznam dovolj. Kristalno mi je jasno, da Tereza ni človek, ki jo umestiš v prostor med moraliste. Pa če bi ji z Bitcoini vnaprej izplačali ves trud. Kar ji pišem v dobro. Ženska ve, kaj zase potrebuje, da funkc

Alkoholna sreča v nesreči

Lara Arh
15.01.2018 17:14 (Jan 15, 2018)

Bila sem stara petnajst let, ko mi je očim ob bolečem mesečnem perilu, ponudil brinovec.
»Če te boli 
 trebuh, tole izpij in bo takoj bolje.«

Zagrabila sem ponujeni kozarček, ga nesla k nosu in skoraj bruhnila čez balkon, ne da bi ponujeno vsebino sploh na sebi kakorkoli preizkusila.
»Petra!« je ves srečen vpoklical mojo mater, »če drugega ne vsaj veva, da Lara še ne pije!«

Ni minilo dolgo, ko sem se ga prvič zapila. S sošolcem sva iz pouka zavila v zabačen lokal v bližini, kjer sem prvič preizkusila tako imenovano podmornico. Spila sem jih seveda toliko, da mi je na koncu ponujal prvo pomoč in se obenem dušil od smeha, ko sem na stranišču čez nos bljuvala ostanke kosila predhodnega dne: »Pa daj no?! Kdo je to še videl?! Bruhati špagete skoz nos?! Le kak ti to uspeva?«

Kmalu za tem, sta se starša namenila na dopust, jaz pa sem seveda sklenila prirediti žur. Povabila sem nekaj ljudi in nakupila zalogo alkoholne pijače. Še preden se je vzdušje ogrelo, sem samostojno izničila pol litra r

Kačji pastir, legenda in simbolični pomen

Lara Arh
19.12.2017 19:23 (Dec 19, 2017)

Kačji pastirji so posebne in elegantne žuželke iz rodu Odonatov.
Omenja jih legenda s številnimi simboličnimi pomeni.

Izvor imena kačji pastir (libellula) je povezano z dvema različnima miselnima tokovoma.
Po mnenju nekaterih naj bi izhajalo iz latinske besede libra, ki pomeni tehtnica in sicer zato, ker njegova vodoravna krila v zraku vzbujajo asociacijo uravnotežene tehtnice.

Drugi menijo, da ime izvira iz latinske besede labellum, kar je pomanjševalnica  besede liber = svoboda.

Zaradi spreminjajočih se kril, vitke linije in izjemne hitrosti s katero beži pred plenilci, kačjega pastirja od vekomaj spremlja sloves magičnosti.

Kačji pastir se razvije iz ličinke na dnu ribnika in se nato preobrazi kot gosenica v metulja.

 

Legenda

Njegova sposobnost preobrazbe ga pogosto povezuje z legendo. 

Nekoč naj bi bil kačji pastir zelo premeten zmaj, ki je z ognjenim dihom poklanjal noči svetlobo. Dihanje je obudilo čarobnost in iluzijo. Nekega dne je postal zapornik lastne čarovnije: da bi pr

Kjer je rit, me najdeš

Lara Arh
27.11.2017 14:19 (Nov 27, 2017)

Kjer je rit od polža, tam me najdeš.

Na ta način sem obveščala znanke in znance preko sms sporočil, kako najti po polžje skromno stojnico na Slovenskem knjižnem sejmu, v brezzračni, preddversko izolirani savni, kjer se je pot mešal z decibelnim stresom in okoliško norostjo, pa tudi s skrbnostjo in radostjo malih založnikov.

Relativnost neskončnega časa so mi z druženjem krajšali: Nataša in Luka Kovač s prevodom, ki ga pravkar prebiram. Ezoterično zdravljenje (razprava o sedmih žarkih) - Alice A. Bailey, Mojca Fo z ljubkim substitutom imenovanim Sanja, Nina in Neva Brun (njune poklonjene knjige še nisem uspela odpreti, se pa srčno zahvaljujem), Petra Aškerc in Eva Brvar Ravnikar ter Celjsko literarno društvo z Bojanom in Lili na čelu.

Obiskovalcev je sicer vrelo, vendar so zaradi vročinskega vala ubirali histerično smer premice in nas prepuščali na milost in nemilost izolaciji našega kotla in kropa. Zaslužki so pač, kot vedno, pomembnejši od izpostavljenosti kupca, ki je svojo vidnost

F. Bullshit (Mentalna telovadba za večne pubertetnike) LuBenica

Lara Arh
19.11.2017 16:28 (Nov 19, 2017)

F. Bullshit (Mentalna telovadba za večne pubertetnike)
Lubenica


Avtobiografija avtorice nas elegantno in subtilno popelje v svet generacije, ki je bila na razmeroma majhnem geografskem področju deležna obilice sprememb v vseh sferah življenja. Delo je prežeto z elementi manifesta, a avtorica nikjer ne zaide v vsiljivost in pretirano moraliziranje. Skozi celoten zapis dobro vleče nit sporočilnosti in nas nagovori z iskrenim apelom – naj spremenimo glave!

Dušan Marolt

Knjigo lahko naročite tudi preko e-pošte: arh.lara@gmail.com

Zgodba o Polžku

Lara Arh
19.11.2017 13:24 (Nov 19, 2017)

ZGODBA O POLŽKU - Lara Capparotto Arh

Slikanica nam predstavi popotovanje drobnega polžka,
ki se odpravi v svet, da bi našel sebe.


Trdo vezana knjižica z atraktivno, pisano ilustracijo, je namenjena otrokom od 5 - 9. leta starosti, vendar bo zagotovo očarala tudi starejšega bralca.

Knjižica je zagotovo nepozabno darilo za najmlajše, obenem pa idealni pripomoček za medgeneracijsko interakcijo ter srčno usmerjanje najmlajših v prostrani svet.

Poiščite jo na Slovenskem knjižnem sejmu v času od 22. - 26.11. 2017

Knjigo lahko naročite tudi prek e-pošte: arh.lara@gmail.com

MURPHY IN TAŠČA

Lara Arh
26.06.2017 17:58 (Jun 26, 2017)

Če gre lahko kaj narobe, bo šlo.
Nič ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše.

(Murphyeva zakona)


Zjutraj sem ob računalniškem izrisovanju selekcije za fotomontažo, roko z miško zapeljala preveč v levo. Tako močno v levo, da se je polna šalica kave povsem prevrnila, zalila miško, računalnik, zunanji disk in celo serijo zdravniških izvidov, ki že mesece ležijo na kuhinjski mizi. Hipoma me je preplavilo spoznanje. Danes ni in ne bo moj dan. Okrog poldneva sem pripravila kosilo. Spaghetti ai frutti di mare z veliko parmezana, ki po besedah neznanega zdravnika, gostujočega v neznani radijski oddaji, pomlajuje bolj kot vsakršna anti-age krema.

Pripravim krožnik, nasujem parmezana in vanj vtaknem vilico. Obed želim premestiti iz kuhinjske police na mizo. Vilica se seveda ob moji gesti čudežno zasuče in pristane na tleh, med tem ko opazujem špagete, tuno, kapre, paradižnik, olive in seveda parmezan, pristajati vse naokrog po prostoru. Ne, ni moj dan. Že drugič si viham rokave in briše

Science fiction, identifikacija in mentalno zdravje

Lara Arh
29.05.2017 13:56 (May 29, 2017)

Mnogo mlajši bratec se je zaljubil v Supermana, ko je dopolnil pet let. V kolikor mu nismo oblikovali zloglasnega razpoznavnega kodra na čelu, je svojo ljubezen izražal prek vika in krika. Seveda. Bil je čudak. Vsaj tolikšen, kot sem bila sama njemu. Da bi lažje pomnil naučeno snov je tudi kasneje, ko je vpisal medicinsko fakulteto, študiral v kirurški halji in lateks rokavicah. Identifikacija z lastnimi junaki mu je bila, za razliko od mene, od nekdaj zelo zelo pomembna. Sama se v življenju nisem nikdar z nikomer identificirala. Izjema je moja produktivnost. V puberteti sem pričela stremeti k izdelavi umetniškega master piece-a, s katerim bi se na veke vekomaj zapisala v ljudska srca in si priborila iluzorno nesmrtnost Človeka. Svoja dela sem pričela zato primerjati z deli raznovrstnih umetniških avtorjev. Po nekaj letnem obdobju tudi s to zahtevo povezane depresije, sem na srečo ugotovila, da me ta vodi izključno v neproduktivno norost. Napak usmerjen fokus. Navsezadnje jabolka ne mo

Povsem konkretno o jezi

Lara Arh
23.05.2017 12:02 (May 23, 2017)

Sedim in razmišljam. 
Res je. Že celo življenje sem upravičeno jezna. Ne žalostna, ne nesrečna. Jezna.
So jeze, ki so konstruktivne in tiste, ki so času in okoliščinam neprimerne, saj povsem neproduktivne.
Čeprav zdrave in še kako utemeljene.

Jezi me nasilno poseganje v druge in prepotenca, s katero želi posameznik svetu dokazati utemeljenost lastnih špekulacij. Jezi me mlatenje prazne slame ogrog reči, ki se nas ne tičejo. Kaj mi bo pamet, če je zase ne premorem?! Jezijo me religije in politika. Jezi me sistem in človekova vedno večja nesposobnost preživetja. Jezijo me posamezniki, ki neprestano iščejo oporno ramo za samoobjokovanje in tolažbo. Iskanje vodij, mesij in rešiteljev. Jezijo me ignoranca, laž in brezčutnost. Pomanjkanjkljivo zaupanje in vera v sočloveka. Jezi me pretirana samozaljubljenost, nekritičen odnos do sebe, osredotočanje na okolico in usmerjenost v napake drugih.


Ti Boga! Veliko me jezi.

Jezijo me kretenizmi poklicov ki zahtevajo od mene, navkljub obsežnemu oblikovals

Surrealno

Lara Arh
19.05.2017 12:01 (May 19, 2017)

Pričujoči zapis beleži sleherni spomin. Nastopajoči so navedeni z resničnimi imeni ali sinonimi.

-------------

Sedimo na klopi v parku in si iz roke v roko podajamo jabolko, ki izginja pod sledovi naših zob. Vrečit odvrže ogrizek na peščeni prod. Grega vstane, se poravna in z gesto nakaže, naj mu sledimo. Sivina neba se staplja z barvo peska in se turobno kotali vame. Postopoma izginjamo skozi kamniti obok. 

+++

Pred menoj se razprostira prostor. Velika zakajena dvorana s številnimi, v soju sveč osvetljenimi mizami in sedečimi figurami. Mogočen vokal preseka šepetav hrup. Moje ime obvisi v zraku. S pogledom zbegano premerim prostor. Mlajši moški vneto srka cigaretni dim. Z roko mi nakazuje naj pristopim. Prisedem, a le za kratek čas. Zadrežno in zelo na kratko se opravičim. Notranji vzgib me vodi skozi kamnit obok nazaj v park, kjer občutim vso težo praznine. Vodeno zelen ogrizek ob klopi priča o nedavnem obstoju življenja. Vrnem se v dvorano in prisedem za mizo k prijateljem. Na nas

Ne verjemite v pravljice!

Lara Arh
17.03.2017 11:40 (Mar 17, 2017)

Človeška naivnost je brezmejna.
V Sloveniji je v konstantnem porastu število zavajajočih zdravstvenih storitev.
Čudi me, da ni novinarja, ki bi se o tem fenomenu razpisal, jih je pa kar nekaj,
ki brez poglobljenega raziskovalnega dela zasolijo obilico zavajajočih resnic ter pripomorejo k širjenju sleparskih praks.
Novinarstvo že davno ni več, kar je bilo.
Subjektivno narcisoidno onaniranje in širjenje senzacionalistično obarvanih vsebin, so postali pomembnejši
od objektivnosti informacije.

Ne bom vam postregla z imeni zavajajočih podjetij, saj si s svojo skromno plačo oblikovalke ne bom mogla zagotoviti kritja stroška zelo verjetne posledične sodne obravnave.

Želim vas le pozvati da se, preden se zdravja radi zadolžite, sami prepričate o verodostojnosti trenutnih marketinških ponudb. Vse preverjene aparature in tehnologije morajo namreč razpolagati z EU zahtevanimi certifikati, ki potrjujejo njihovo verodostojnost in učinkovitost. (Uradni list RS 98/09 - Zakon o medicinskih pripomočkih (ZM

Zaupati ali ne zaupati slovenskemu zdravstu?

Lara Arh
06.03.2017 11:44 (Mar 06, 2017)

Ljudje iz dneva v dan utemeljeno izgubljamo zaupanje v slovensko zdravstvo.
Upam si trditi, da se z antidepresivi zdravi vedno več fizično/organskih telesnih okvar.
Zdravniki namenjajo vedno manj pozornosti simptomatiki, ki jo navaja njihov pacient.
Nikakor ne zaradi tega, ker bi temu botrovala pomanjkljiva zdravniška poznavanja in znanja.
Potihoma je zdravstvo skozi leta zaobjelo pravilo, da bolnik ni dovolj kritičen do lastnih bolečin in ima večno tendenco k pretiravanju. Pa ne zato, ker bi to stroka lahko kakorkoli utemeljila, temveč zgolj zaradi same profitnosti služenja na račun človeškega nelagodja in bolečine.

Sama sem se bila vrsto let primorana spopadati z lastno "hipohondrijo".
Etiketa, ki so jo name prilepile najrazličnejše zdravstvene ustanove širom Slovenije.
Še privatna ortopedinja me je v svojem izvidu naslovila direktno k psihiatru, z besedami:
"Teh občutkov enostavno preprosto ne morete čutiti. Ako trdite, da so vam v Italiji dokazali hernijo L5-S1 mi predložite dokazno gra

Oglasi

Vsi oglasi tega uporabnika

grafična oblikovalka s 16-letnimi izkušnjami na področju oblikovanja tiskovin, spletnih strani in multimedijskih vsebin išče priložnosti za sodelovanje. https://www.pinterest.com/arhlara/ars-libra-design/ http://www.ars-libra.si

Kategorija: Storitve

Cena: 20 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj