Članek
Izjava za javnost na temo prisilne hospitalizacije
Objavljeno Aug 06, 2014

Spoštovani!

Včeraj sta dva medija, RTV in PopTV najavila, da imajo organi pristojnosti in lahko gladovno stavkajočega prisilno hospitalizirajo v psihiatrično bolnišnico, kar NE DRŽI. Očitno novinarji ne poznajo mednarodnih konvencij o človekovih pravicah, med katere sodi tudi pravica odločanja o svojem življenju.

Dokler je gladovno stavkajoči pri zavesti, sam odloča o tem, ali bo dovolil kakršenkoli zdravniški pregled oz. pomoč. Če izgubi zavest oz. pade v komo, imajo zdravniki pravico in dolžnost reševati življenje. Poleg tega je (kar se tiče prisilne hospitalizacije v psihiatrično bolnišnico) dovolj jasen tudi zakon, kateri predpisuje, kateri pogoji morajo biti zadoščeni, da se človeka hospitalizira:

U K A Z o razglasitvi Zakona o duševnem zdravju (ZDZdr)

1.2 Sprejem na zdravljenje brez privolitve

39. člen

(1) Zdravljenje osebe v oddelku pod posebnim nadzorom brez njene privolitve je dopustno, če so izpolnjeni vsi naslednji pogoji:

– če ogroža svoje življenje ali življenje drugih ali če huje ogroža svoje zdravje ali zdravje drugih ali povzroča hudo premoženjsko škodo sebi ali drugim,

– če je ogrožanje iz prejšnje alineje posledica duševne motnje, zaradi katere ima oseba hudo moteno presojo realnosti in sposobnost obvladovati svoje ravnanje in

– če navedenih vzrokov in ogrožanja iz prve in druge alineje tega odstavka ni mogoče odvrniti z drugimi oblikami pomoči (z zdravljenjem v psihiatrični bolnišnici izven oddelka pod posebnim nadzorom, z ambulantnim zdravljenjem ali z nadzorovano obravnavo).

(2) Sprejem na zdravljenje brez privolitve iz prejšnjega odstavka se opravi: a) na podlagi sklepa sodišča, ki se izda po predlogu za sprejem v oddelek pod posebnim nadzorom, ali

b) v nujnih primerih pred izdajo sklepa sodišča, če so izpolnjeni pogoji iz 53. člena tega zakona.

ZATO NE NASEDAJTE REŽIMSKIM MEDIJEM, KI VAS OČITNO ŽELIJO PRIPRAVITI NA PRISILNO HOSPITALIZACIJO LADISLAVA TROHE, MIMO ZAKONSKIH PODLAG IN S KRŠENJEM MEDNARODNIH KONVENCIJ O ČLOVEKOVIH PRAVICAH. UPAMO, DA VIDITE, DA SO UGRABLJENI MEDIJI VSE BOLJ NEKREDIBILNI, KO JE NAJPREJ TRAJALA POPOLNA BLOKADA IN IGNORANCA. KO SE OGLASIJO, PA MANIPULIRAJO.

Za vzorec, kako hospitalizirajo človeka - 26-letnega mladeniča, si lahko preberete TUKAJ. Noben medij ni o tem niti črhnil, ker tako delajo z roko v roki CSD, policija, sodiišče, psihiatrija in mediji. Za njegovo smrt  bo nekdo še krepko odgovarjal.

Najlažje je človeka, ki drugače misli, proglasiti za neprištevnega, za nenormalnega ... Kdo lahko zase reče, da je zares "normalen"?