Članek
Verbalni in fizični napad provokatorja na gladovnega protestnika Ladislava Troho
Objavljeno Jul 20, 2014

Verbalni in fizični napad provokatorja na gladovnega protestnika Ladislava Troho - dopis Generalnemu direktorju policije za pridobitev necenzuriranega posnetka incidenta

41. dan GLADOVNE STAVKE

Poslano po elektronski pošti Generalnemu direktorju policije gospod Venigerju, v kabinet Vlede RS, vodji kabineta gospodu Pavlič Jerneju, Varuhinji človekovih pravic gospe Vlasti Nussdorfer in zaenkrat Varuhu človekovh pravic v Evropi ter v EU parlament gospodu, s katerim je gospod Troha v stiku zaradi tega, kar se dogaja v Sloveniji. 

"Generalnemu direktorju policije, gospodu  Stanislavu Venigerju!

Danes, 19.07.2014, okoli 21. ure se je znova, kot že nekajkrat prej, pojavil na Gregorčičevi ulici nek gospod, ki ga na videz poznam že od leta 1998, ko sem protestiral pred slovenskim parlamentom. Predstavljal se je za novinarja, ki menda obvešča naše zdomce v severni Ameriki. Takrat in tudi zdaj, odkar gladovno stavkam na Gregorčičevi,  sem ga, ko se je pred približno 2 tednoma pojavil, prosil, če mi posreduje na mojo elektronsko pošto povezave, kjer bom lahko prebral, o čem in kako obvešča naše zamejce o dogodkih v Sloveniji in tudi o meni konkretno, ker sem gladovni protestnik.

Spomnil sem ga, da mi je še od protesta leta 1998 ostal dolžan obvestilo, kam lahko pogledam, kaj je pisal o mojem protestu zdomcem v severni Ameriki. Nič od tega se ni zgodilo in zaradi tega je v meni dvom, da ta neznanec sploh ni novinar, ker se novinarji tako ne obnašajo. Poleg tega se ni nikoli predstavil z imenom in priimkom, niti ni pokazal izkaznice, da bi vedel, za katero medijsko hišo dela. 

No, danes pa sem dobil informacijo, ki jo je neka oseba posnela na telefon in mi je prinesla poslušati posnetek, iz katerega je jasno slišno, da v bifeju na vogalu nedaleč od Gregorčičeve, kjer gladovno protestiramo trije protestniki, razlaga nekemu kolegu, ki naj bi bil policaj, da Troha blefira, da sploh ne protestira gladovno, ker bi, če bi užival samo vodo, že ležal in ne bi mogel hoditi. (Na gladovno stavko sem se temeljito pripravil in jo izvajam po navodilih najboljših strokovnjakov s tega področja tako, da bom zdržal še kakšen dan ali tri na nogah.) 

Po tem, ko mi je ta oseba to prinesla in mi povedala, da sta se pogovarjala še, da bosta prišla na mesto protesta, da me bo fotografiral, in kmalu zatem se je to zares zgodilo ob zgoraj navedeni uri, ko se je na drugi strani ceste postavil in začel fotografirati ne da bi vprašal, ali to lahko stori. Povzdignil sem glas in nekajkrat ponovil, da ne dovolim, da fotografira. Ker ni nehal, sem se dvignil s stola, naredil sem posnetek  s svojim telefonom in potem sem stopil bliže njemu, da bi še od bliže naredil  posnetek. Pred tem sem ga vprašal, kaj hoče, zakaj provocira, in mi je pokazal jezik ter mi rekel, da sem psihopat in bolnik. To je popolnoma direktna provokacija in psihično nasilje. 


Tole sem ujel v objektiv telefona 

Ko sem dvignil telefon, da ga bom fotografiral, je planil vame in mi z roko udaril po roki in mi skoraj zbil telefon. Ker sem imel obe roki zasedeni, ker sem držal telefon, sem se poskusil obraniti z nogo, ki sem jo dvignil in sunil proti njemu, pa še to do višine njegovega kolena, da sem ga obregnil zgolj ob široke hlače. Potem je napad nadaljeval, da sem se mu umikal do sredine ceste, umikal sem se njegovim suvanjem z rokami proti mojemu obrazu. 

Ta človek, vsiljivec tehta krepko preko 100 kilogramov ter ima višino preko 190 cm in je šel proti meni kot tank. Sam tehtam samo še 65 kg in sploh ne vem kje sem zbral moči, da nisem padel, ko sem šel vzvratno, ko tudi  mahal proti meni. Tudi ko sta posredovala dva policista, je še enkrat sunil z roko proti mojem obrazu, a sem se znova izmaknil, nakar se je le ustavil in že lagal, da sem ga napadel jaz. 

Potem smo od daleč slišali vsi trije, kako je policistom lagal, da sem ga zadel nekam v predel trebuha. Da sem agresiven, da vse napadam, da tudi novinarje POP TV nenehno napadam nenehno itd. 

Priča gospod Janez Marinko je videl, da nisem dvignil noge više od kolena in je bilo to v silobranu po njegovem napadu name, ko sem ga hotel fotografirati, ker ni on nehal fotografirati nas in za to ni imel dovoljenja, niti ni vprašal, ali želimo, kar naredi vsak korekten fotograf ali novinar. 

PROSIM, DA ZAVARUJETE DOKAZE, KI SO NA VOLJO V OBLIKI POSNETKA, SAJ SE JE TO DOGAJALO NATANČNO POD KAMERO, KI JE NA STAVBI VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE IN MI OMOGOČITE, DA TA POSNETEK PRIDOBIM V ČIMKRAJŠEM ČASU. 

Iz posnetka bo natančno vidno, da je ta, meni znana oseba zgolj na videz, izvedla najprej psihično nasilje z zmerjanjem, da sem psihopat in bolnik, kar me je močno prizadelo, potem pa me je napadla tudi fizično prva, jaz pa sem se skušal obraniti z nogo, da bi ga ustavil, ker sem v obeh rokah držal fotoaparat - telefon. 

Tako je to hkrati tudi pritožba na delo policije, ker so mi brez razloga izdali položnico zaradi po njihovem mnenju neprimernega vedenja, ko to sploh ni res, saj sem se branil pred napadalcem - provokatorjem in je dejstvo, da sem nekajkrat na glas rekel, da naj neha provocirati in slikati brez vprašanja, ko bi moral policist, ki je bil v neposredni bližini intervenirati in provokatorja odstraniti, pa tega ni storil, ker se je pogovarjal s tistim drugim gospodom, ki je s provokatorjem prišel. Očitno je hotel policista zamotiti, da je lahko provokator opravil svoje delo.  Gladovno stavkam že 41. dan in dejstvo je, da bi me morala po mednarodnih konvencijah policija obvarovati tudi pred takimi vsiljivci -provokatorji, pa me ni. 

Za nameček so mi še izrekli globo za 333,83 EUR, češ, da sem se jaz neprimerno vedel. Poleg tega mi oba inšpektorja nista hotela povedati, kdo je bil napadalec, češ, da gre za varstvo osebnih podatkov. No, ta je pa lepa. In niti nista slišala, ko sem ju prosil, da bi morali oni takoj pridobiti posnetke dogodka, saj se tako takoj na kraju dogodka zavaruje dokaze, med katere spada tudi posnetek s kamere, ki je dogodek zabeležila. 

Tako prosim, da mi omogočite vpogled in pridobitev celotnega, necenzuriranega posnetka dogodka s kamere, ki je postavljena natančno nad pločnik in snema vzdolž Gregorčičeve ob stavbi Vlade RS proti centru mesta, ter ime in priimek napadalca, ki je prišel znova provocirat ter njegovo izkaznico novinarja, ki ne more biti nobena skrivnost, saj morajo novinarji delati javno in transparentno. 

Priči, ki sta videli celoten dogodek in sta tudi slišali tudi izrečene besede, da sem psihopat in bolnik, sta gospa Milena Tanko in gospod Janez Marinko, ki sta bila ves čas dogodka v neposredni bližini. 

Prosim, da tudi sami proučite dogodek, ki ga je zabeležila kamera in nemudoma prekličete izrečeno globo, ker bom sicer prijavil še vsem drugim mednarodnim institucijam, da me niste zavarovali pred provokatorjem, ko bi tudi želel videti vsaj nekaj njegovih novinarskih prispevkov, ker je sum, da se lažno predstavlja za novinarja z nekakšno novinarsko izkaznico. 

Vse dobro in lepo pozdravljeni!

Ladislav Troha, veteran vojne za Slovenijo, major SV