Članek
Na varuhu človekovih pravic pravijo, da v izginulih 80% arhivov ni bilo nič koristnega!
Objavljeno Jul 02, 2014

V izginulih 80% arhivov ni bilo nič koristnega, pravi Jernej Rovšek, namestni varuha človekovih pravic v Sloveniji. Od kod Vam ta informacija, gospod Rovšek, ter zakaj bi nekdo uničil arhivsko dokumentacijo, če ni bilo v njej nič posebnega?

Od kdaj v arhivskih dokumentacijah ni nič posebnega?

Pove, da moj primer vodi kolega in bodo še enkrat proučili zadevo. Se nasmehnem in ga vprašam, kdaj se bodo nehali sprenevedati, ker to traja že desetletja. Vprašam ga direktno, kot vse druge do sedaj, ali je za to, da se v tej državi postavi odgovornost za ljudi, ki so opuščali na svojih položajih ali pa so zlorabljali svoj položaj in niso po črki zakona ukrepali, ko je šlo za huda kazniva dejanja? Odvrne, da je za to. Dodam, da potem je samo na njemu, da to pove javno v smislu, da Urad varuha človekovih pravic javno podpira zahteve Gibanja OPS in gladovnega protestnika. Človek prebledi in postavi piko na i, ko pribije (ko omenim odgovornost za izginule arhive), češ, da v teh izginulih 80% arhivov tako in tako ni bilo notri nič koristnega.

Požene mi kri po žilah, ko se sprožim iz napol ležečega položaja pokonci in ga vprašam, če ve, koliko ljudi so nam boljševiki umorili takoj po vojni? Dodam, da preko 40 tisoč, in v izginulih arhivi je bilo dokumentirano prav to. Kdo je množično moril in kdo je bil umorjen. Ga vprašam, če bodo še naprej ščitili zločin in morilce, da bodo nekateri še naprej zlorabljali te žrtve. 


Potem začne nekaj mencati, da zdaj je pa stekel kazenski pregon. Ga vprašam, če zoper neznane storilce, ko pravi, da zoper Eržena menda. Odvrnem, da je prepozno, ko morajo zdaj odgovarjati Vrhovni državni tožilci, ker do sedaj niso nikogar preganjali. Odgovoren neposredno pa je zadnji šef CKZKS, ki ni poskrbel, da bi arhivi njemu podrejenih partijskih organizacij končali v Arhivu Slovenije, ko je povsem jasno, da je dal on nalog za uničenje. Če ni dal on, pa je tako in tako odgovoren, ker ni sprožil postopkov, niti kot predsednik predsedstva takratne republike Slovenije, niti kasneje kot predsednik nove države, zoper zlikovce, ki so izvršili kulturni genocid. In naj še dodam, da je zelo čudno, zakaj so morali tisti, ki so se leta 1990 razglasili za demokrate, pred javnostjo skriti oz. uničiti listinske dokaze o svojih in junaštvih svojih predhodnikov?