Članek
Grexit že danes?
Objavljeno Jul 12, 2015

Res odličen komentar na Financah - Državljani EU bomo preko poroštev, ki smo jih dali, poplačali Nemške in Francoske banke, ... namesto Grkov.  

O usodi Grčije bo imel zadnjo besedo Merklova (nemka) ter Lagardova (francozinja,MDS). Kako patetično.

http://forum.finance.si/?specialid=8824865&special_type=1

V kolikor pogledaš dogajanja z malo politične distance, potem so poteze ene in druge strani kot a dlani.
Čisto na kratko. Pred pokom nepremičninskega balona v ZDA so Nemčija, Francija in Kitajska pokupili največ nepremičninskih izvedenih finančnih sredstev (takšni in drugačni paketi nepremičninskih kotacij). Še danes so ti paketi imeli oceno AAA, naslednje jutro so bili označeni z "Garbage". Čeravno je nepremičninski del poslovanja Ameriških bank predstavljal le 6% bančne aktive, se je s propadom Lehman Brothers banke začelo govoriti o krizi. Ta banka je propadla predvsem zato, ker je špekulirala prav s temi izvedenimi finančnimi sredstvi. KO so kupili ta balon, da bi na njem špekulativno zaslužili, jim je ta počil v rokah o zaslugi tistih, ki so jim ta balon pravkar prodali (prodali in objavili, da so zaradi napake v algoritmu, ta finančna sredstva ničvredna). Ko je svet začel verjeti v krizo, je začel najprej propadati nepremičninski trg po svetu, nato avtomobilski, bela tehnika, nato se je povečala brezposelnost in državni proračuni so se znašli v težavah. Kriza je postaa dejstvo. Meso in kri.
Nemci in Francozi so se takoj zavedali tveganj za svoje (večinoma privatne) banke. Da bi jih rešili so se spravili na svoje največje dolžnike, kot so Grčija, Španija, Portugalska, Irska, Ciper. Slogan je bil enostaven. Ali nekaj naredimo ali EU propade. Seveda je ideja EU prevelika, da bi propadla. Tako smo skoraj vse EU države dale garancije davkoplačevalskega denarja za posojila Grkom, etc... Skratka, Nemci in Francozi so denar dobili nazaj, za ta denar jamčimo mi Evropejci. Potem pa so tu še ti jastrebi, ki ustvarijo in izkoristijo vsako krizo za lastno bogatenje in smo jih srečali in jih srečujemo tudi v Sloveniji.
Sedaj pa k stvari. Cipras je s predlogom, ki je bil stožji od predloga trojke hotel dokazati, da Nemčiji v resnici ni do Grčije in do resničnega napredka v pogajanjih ter do rešitve finančne krize. Povezal se je s Francozi in s tem povzročil začetek razkola med Nemčijo in Francijo. EU je pokazal, da Nemcem ni do EU, ampak jim je le zase. Namen nemškega ministra za finance je privatizacija, kar pomeni dobiti skoraj zastonj vsega kar vrednega Grčija še premore, vključno z bogatimi otoki. Od tega nobeden od bralcev tega članka in komentatorjev ne bo imel nič. G. minister Schäuble je za razliko od Merklove, ki jo skrbi Nemčija in njena moč (po svoje pohvalno) druge vrste ptica. On služi kapitalskim jastrebom.
Grčija je zadolžena kot je predvsem zaradi igric velikih sil v preteklosti (Vzhod/zahod) te EU v času Papandreua. Od vsega tega denarja Grki niso imeli veliko, so pa imeli veliko preprodajalci orožja, vojaške hunte v Grčiji, ki so vzele ljudem vse tudi volilno pravico, etc.... V kolikor želimo zares objektivno videti stvari, mormo poznati zgodovino. In ko jo poznamoa zlahka ugotovimo, da ljudej plačujejo ceno, ki je posledica igrc velikih (Games of thrones v velikem).
Razumeti moramo, da je Grčiji ponujeno naslednje:
- v treh letih mora prihraniti dobrih 50 milijard, kar vsak ekonomist ve, da je popolnoma nemogoče. Temu predlogu lahko nasedejo le popolni norci. G Schäuble želi, da bi Grčiji posodili denar, za katerega bi jamčile vlade EU držav. Večji del tega denarja (40,6 milijarde) bi se vrnil v Nemške in Francoske banke ter v privatni kapital. Poleg tega pa bi Grčija v treh letih dala še dodatnih 50 milijard svojega denarja. Vsak razumen človek ve, da je 9,3% povprečna mera v času deflacije, čisto odiranje. Od teh 90 milijard državljani EU ne bi imeli nič, bili bi pa krepko izpostavljeni, poleg tega kar so že.
V kolikor Grčija izstopi iz EU, bi ji kao humanitarno pomagali. To v diplomatskem jeziku pomeni: Ali boste naredili kar vam ukažemo, ne glede na ceno (in ni pomembno katera vlada je v sedlu v Grčiji) ali pa boste postali Somalija, postali boste kaos.
Vsa pomoč, ki jo Schäuble tako velikodušno ponuja bo ponovno plačana s strani EU davkoplačevalcev. In državljani še vedno ne vidijo, kako jih strižejo kot ovce, kot pravi Janša. Poslano pa je tudi pomembno opozorilo ostalim državam. Dvignite glavo iz blata samo za milimeter in čaka vas kazen, ki si jo lahko ogledate v Grčiji.
Tega kar g Schäuble in njegov gospodarji ne vedo je to, da se v ruski Ufi BRICS pravkar pogovarja o tem kako bodo države BRICS odreagirale v zvezi z Grčijo.
In kakšen bo rezultat vsega tega preigravanja?
Grčija bo prisiljena izstopiti iz EU. Grčiji bodo "pomagale" države BRICS. Grki bodo morali še vedno rpivatizirati (Kitajska) in s tem ne bodo veliko pridobili, saj bodo Kitajci kar nekaj Grške lastnine privatizirali, bodo pa tudi vlagali. BRICS se bo v Grčiji obnašala podobno kot se je EU v času Papandreua. Državljani EU bomo preko poroštev, ki smo jih dali, poplačali Nemške in Francoske banke, ... namesto Grkov.